Ako vyriešiť nezhody pri spoločnej hypotéke?
Ahojte,
rád by som poznal aj názory iných ľudí na problém, ktorý sa vyskytol a s ktorým som fakt nerátal. So snúbenicou sme sa rozhodli, že si kúpime svoj prvý spoločný byt. Iniciatíva o kúpe bytu o spoločnom bývaní prišla z jej strany. Dokonca aj pozerala ponuky a vybrala byt, ktorý sa jej páčil a aj mne. Potom išla do banky zistiť podmienky čerpania hypotéky a ja som s ňou vždy ochotne išiel. Banka nám vyrátala výšku hypo na necelých 600 €, čo nie je problém, lebo obaja pracujeme. Povedal som rodičom, že si chceme brať hypo a mať spoločné bývanie. Povedal som im, že ideme do toho spoločne a za pár dní neskôr mi volal otec, že nech prídem k nim. Rodičia mi ponúkli, že mi požičajú polovicu sumy bytu, aby som neplatil zbytočne úroky na 30 rokov. Celý šťastný som to potom povedal snúbenici a potom to začalo. Výčitky, že tak si to nepredstavolala, že ja nebudem platiť hypotéku a ona by musela 30 rokov a že koľko prerobí a ja neprerobím nič. Ja som povedal, že byt bude predsa spoločný a každý bude mať polovicu. Ja si svoju polku zaplatím a ona ak nemá hotovosť, tak si bude splácať. Nadávky, krik, už ani nechce ísť do banky a byt sa asi predá inému záujemcovi, lebo dobré ponuky sa rozchytajú. Chcem poznať ako by ste to riešili vy. Môj kamarát vraví, že to nie je z jej strany kóšer, inak by s tým nemala mať problém. Čo vy na to?
@stanulienkat Ale o čom ty vravíš...ja som napísala, že SPOLOČNE BY SPLÁCALI PÔŽIČKU jeho rodičom a SPOLOČNE BY IŠLI DO HYPOTÉKY...že to je jedna z možnosti
Mozes sa aj roztrhat a nikdy nebude dobre 🤣.
Vo vseobecnosti su dnesne vztahy vsetko len transakcie. Kolko mas na MK prispevkov kde este ani nebola svadba a na MK sa uz pecie master plan co v pripade rozvodu? 😄
Ja som nikdy nesiel do vztahu s tym, ze uz som rozmyslal co v pripade rozchodu. Bral som to ako mozne riziko, samozrejme, ale bol som vo vztahu s vedomim, ze chcem aby to vydrzalo.
Mna by zaujimalo, ci maju vsetci spisanu aj poslednu zavet ked rano sadaju do aut cestou do prace. Tiez si nepripustate, ze v aute mozete zomriet, ale co ak?
Ja osobne som nazoru, ze ak ludia planuju co pocas rozvodu tak by sa vobec nemali brat. Skodia sebe samym co potvrdzuju aj samotne rozvodove statistiky.
C'est la vie....🤷🏻
@earlgrey a kvoli čomu by spoločne platili, keď on nemá problém s financiami??? Prečo by robil zo seba debila keď nemusí? Len za to,že by bol s ňou solidárny?? Veď to je abnormálna hlúposť. Presne tak ako píše chlapík nado mnou- na čo by sa pripravovali o peniaze a úroky len za to, že mladá je vychcana.
@stanulienkat Dobre. Veď nech si robia čo chcú...mne je to jedno, ja som len vyjadrila svoj názor a nikoho o svojom názore nejdem presviedčať 😄 ja ďakujem bohu, že som nič také nemusela v mojom živote riešiť...
ja som pochopila príspevok tak,že rodičia mu požičajú na jeho polovicu. Pretože byt chcú pól na pól. Ak by ho chcel kúpiť sám možno by nemali problém mu požičať celu sumu.
@sleepy_joe najskôr uzatvoriť manželstvo až potom kúpnu zmluvu... to budeš očakávať že aj na rodicaku bude platiť splátky? A ku tomu všetko napol? A donekonečna handrkovat moje/tvoje..... takýto štart by som nechcela.... ešte sa nič nedeje a už len samé kalkulácie....
@bu_bu_bubak ja si vôbec nemyslím, že je zle v dnešnej dobe, ked takto mladí ľudia počítajú do budúcnosti s rôznymi variantami. Práveže je to veľmi rozumné, keďže je 50 % rozvodovosť. Tvárit sa, že budete mať lásku az za hrob navždy je dosť naivné a hlúpe. Toľko romantikov už behalo po svete a potom sa vadili o majetky, o deti a o všetko. A to nie som ja pesimista, to su štatistiky. Pozri sa na dennodenné diskusie tu na modrom koníku ako zena bez peňazí, bez majetkov, bez všetkého odchádza od chlapa, lebo tiež si náivne myslela, že to bude navždy. Nezabezpečila sa, absolútne nemyslela na zadne vrátka a potom su ľudia prekvapení, že nemajú z toho žiť. V diskusiacha aj vidíš ako sa zufale ženy podhadzujú uplne nevhodným, nesprávnym a nezrelým mužom len preto, že im tikajú biologické hodiny. Aj preto dopadnu tie tom manželstvá tak ako dopadnú.
Kompromis by sa zišiel . Takže by som to riešila asi takto ak ti rodičia dajú polovicu ale jej rodina nemá jej ako požičať tak to urobiť jednoducho . Zobrať zvyšok úver a splácať ho na polovicu teda a tvoja polovica pozicanivh peňazí rozdeliť teda tiež na splátky polovičné polovicu ty a polovicu oba z pozičanych peňazí tvojich rodičov . to by malo byť podľa mňa fér . Ináč ju plne chápem
Už vás vidím ako v podstate ešte cudzej žene by ste vy ako svokrovci požičali toľko eur 😀 že teda,keď synovi tak predsa aj potencionálne neveste a ešte bezúročné. Ja sa teda dobrovolne priznám,že ja určite nie,ani náhodou. Nepracujem preto,aby som požičiavala pre mna cudzím ľuďom. A áno som materialista.
@bu_bu_bubak nevidím na tom nič zlé sa zabezpečiť. My máme každý svoj účet, sporí sa na oboch, aby bolo na oboch rovnako. Keby sme sa aj rozviedli, máme obaja kde bývať. O to je ten náš vzťah vo väčšej rovnováhe a nikto nie je na nikom finančne závislý a nie je s tým druhým len preto, že nemá kam ísť, ako mnohé ženy tu na MK.
@earlgrey "Výčitky, že tak si to nepredstavolala, že ja nebudem platiť hypotéku a ona by musela 30 rokov a že koľko prerobí a ja neprerobím nič."
Ale kamen urazu je tu. Po vyplateni budu obaja vlastnit polku bytu. Ju proste skrie, ze ona to bude mat s urokom a on nie skrz toho, ze je z lepsich pomerov.
Som tu fakt len ja ktoremu toto pride prizemne a detinske? To mi tu chce naozaj niekto povedat, ze dobra polovica Slovenska ma chodit s odutym ksichtom pretoze platime uroky pricom ti stastnejsi neplatia nic?
To si snad robite srandu? To som netusil, ze my co platime uroky na hypo mozeme takto trucovat.
Ja by som teda poprosil o stipku lutosti aj mojim smerom pretoze aj ja tak ako autorova priatelka musim platit urok.
Dakujem 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
@sleepy_joe zober snubenicu, chodte do banky a nechajte si veci vysvetlit, lebo z napisaneho je jasne, ze ste plni domnienok, ktore sa lisia od faktov. Byt svoji 125 K, tebe rodicia daruju 62,5 K. Poziciate si 62,5 K. Banka zaklada pri hypoteke cely byt, nie polovicu. Ak by sa polovica bytu financovala hypotekou, ktoru by platila snubenica, ty musis suhlasit ako spolumajitel bytu so zalozenim “tvojej polovice bytu”. Ved nech snubenica vezme hypoteku a splatku si rozdelte, posles jej napr. polovicu kazdy mesiac na ucet a z jej uctu odide splatka. Ak by ste mali vlastnicky podiel 1/2 kazdy z vas a byt by ste predali, museli by ste banke splatit hypoteku a rozdiel si rozdelit. Odporucam nechat si to vsetko vysvetlit odbornikom a podla faktov sa rozhodnut.
@sleepy_joe ja absolútne nechápem, čo sa tu rieši. Rodičom zaďakuj, povedz nech peniažky odložia pre vnúčence a vy dvaja so zoberte spoločnú hypo a spoločne splácajte.
To ti tie ušetrené úroky stoja za tieto hádky a problémy?
@mariska1989 ale prečo veď zatiaľ nie sú manželia. Budú mat dva účty on si poplati svoje ona svoje. Chod domácnosti si rozdelia tiež nejakým sposobom. Aj takto môžu fungovať. Rodičom predsa ide Oto aby neplatil ich syn úroky a ty navrhuješ,že tie úroky má aj tak platiť. Tak tu sa podstata jeho témy stratila.
@bu_bu_bubak posielam ti štipku mojej ľudskosti.
Ved to je v pohode, ja netvrdim, ze je nespravne pozerat do buducnosti ci mat cosi zabezpecene len vravim, ze dnes su vztahy velky kalkul.
City sa uz riesia len sporadicky. Priority ma sucasna spolocnost niekde inde. Nekritizujem len davam do pozornosti 🙂.
@lenkasarka pokiaľ nezoberú hypotéku tak nebudú mať nič . Budú ho užívať spoločne . Bodaj on bude užívať pol bytu a ona pol bytu presne určenú . Určite nie sú spolu rok / dva keď chcú spoločné bývanie na úkor hypotéky
@mariska1989 nepíše ako dlho sú spolu čiže možno,len rok a možno aj tri. Zas nezachadzaj do extrémov,že presne určenú polku bytu.
@bu_bu_bubak aj v tomto prípade išli city bokom. Boli dohodnutí zobrať hypotéku spoločnú, zrazu je u neho vidina úveru bez úroku, tak všetko ide bokom. Aj city, aj pôvodná dohoda, všetko.
Ja by som nesla ani do spolocnej hypoteky ani do svadby bez najprv si vyskusania spolocneho byvania.
A autor, to ze po oznameni toho ze Tebe chcu dat rodicia peniaze nastal krik a nadavky je prinajmensom zarazajuce.
@lenkasarka ja som dala len príklad nezachadzam do extrémov . Možno by trebalo si povedať ako by som sa osobne zachovala ja . Ja ako žena ktorá zarobím menej ako chlap ja ktorá budem doma keď budem mať dieťa a na materskej potom na rodičovskom príspevku. . Pre príklad ona bude musieť platiť cca možno 400€ mesačne 30 rokov a on bude dávať 400 a za 15 má kľud ale byť bude mať stále na polovicu . Úchvatné riešenie . Proste môj názor je taký že ako som písala kompromis ktorý je podľa mňa vo vzťahu dosť potrebný
@bu_bu_bubak Neviem, ja som sama a som rada, že nemusím toto riešiť a že už nikdy v budúcnosti toto riešiť nebudem 😉
Pochybujem, ze by ten vztah pokracoval v akejsi harmonii.
Tu sa proste ukazuje, ze ak pride moment kedy on bude mat akosi "navrch" voci nej tak namiesto radosti mu to splechne do ksichtu presne ako teraz s tymi urokami.
@stanulienkat ma v tomto pravdu a je to proste jej vlastna jesitnost. Zavist nie je atraktivna a uz vobec nie ked je takato priama.
Myslim, ze kazdy v kutiku duse zavidime jeden druhemu cosi, ale je ine mysliet si nieco a nechat si to pre seba a druhe mat "co na srdci to na jazyku".
Neklam, @princkrason stale caka 😄.
@mariska1989 takze lepsie bude, ked nema ona klud, tak nech nema ani on? Ked ona na to nema, nech nejde do hypo. V pripade rozchodu sa vrati k rodicom. Ty chces aby on aj platil hypo, aj ju zivil na materskej a aby aj kompenzoval jej maly plat, lebo je zena?😁
Ty by si to v opacnom garde urobila pre chlapa?
@stanulienkat dobré radšej nevyjadrujem. Možno sa vyjadria iné .
City nesli bokom pretoze napriek tomu cirkusu s nou chce stale byvat a byt ide na polovicu ako to sam v prispevku uviedol.
Ak by sli city bokom tak by zrejme neziadal o radu na fore plnom zien.
@mariska1989 dobre tak keď už hladime do budúcna tak dajme tomu by mali platiť za hypo na cely byt 500 eur. Nevyznám sa v tom nemám hypo. Preto budem narábať len s vymyslenými číslami. Teda na polku ona bude platiť 250 eur a on rodičom. Keď budú mat dieťa verím že rodičia by mu splátky na nejaký čas odlozili, ale jej splátka by ostala a on by jej tých 250 v prípade materskej platil. Nie je lepšie platiť 250 ako 500? Čisto teoreticky. Poprípade niekde nie je napísané,že na materskej musí byt 3 roky a tiež nie je nikde napísané,že na materskej nemôže byt chlap. Ale to už sú len moje úvahy. Lebo tu je taky trend,že chlap je furt debil a všetko robí zle. Tak aj teraz mu tu bolo naložené medzi riadkami,že je debil a nech poďakuje rodičom a berie hypo. A čo že preplatí aj keď nemusí 🙄
@stanulienkat teraz si zober, že to bude tak ako on chce. Za 2 roky nedajbože on umrie, tak rodičia peniaze v živote neuvidia. Dostanú len 1/4 bytu ako dedičstvo

@bu_bu_bubak presne tak
@earlgrey ale ved kazdy si plati svoju polku. A co ze ona bude mat dlh? Je to dlh jej polovice majetku. Neplati jeho dlzoby ani jeho hypo. Tak nech aj jej daju rodicia. Ahaaa-nemaju. On za to nemoze, ze jej rodicia nemaju. Preco by za to mal on pykat? Keby to bolo opacne, myslis, ze mlada by mu velkoryso splacala jeho polovicu, lebo on nema? No velky prd.
Mna by hanba fackala, keby moj muz kupil sam byt a pri rozvode by som chcela polku.