Ako zrušiť druhý pilier?
Poradte mi ako zrušiť dds v tatry-Sympatia, je to myslím 2 pilier, zamestnávateľ mi platil 5% z platu ja som si platila vtedy 100 sk mesačne. som už na druhej materskej po sebe, a ked mi chodia výpisy, tak si všímam že ma tí zlodeja každý rok oberaju o moje našetrené peniaze 😠
Ani náhodou si nezrušte 2. pilier, ak nemáte nad 55 rokov!!!! Príspevok do 3. piliera si ihneď dajte na 0 eur AK ZAMESTNAVATEL NEPRISPIEVA. Ak prispieva, potom dajte minimalnu čiastku aby on dal maximum čo môže.
Zrušte si Neefektívne životné poistenia, ktoré su zbytočne drahé a nájdite si najlacnejšiu na trhu.
Nekecám chluposti 🙂 Makám v banke na Uverovom oddelení. Moja práca spočíva v tom, že ak sa nahodou nejaká rodina sa dostane do ťažkostí kvôli úverom, pošlu ma do rodiny kde si zistím zbytočnosti v zmluvách, v produktoch. Častokrát sa stane že rodinky ani neveia koľko platia, ak ano, tak nevedia že prečo... častokrát sa daju ušetriť 30-80 Eurá mesačne v klasickej rodinke. Nie som žiany poradca, len nerád vidím ako rodiny, hlavne mladé sa nevyznaju v základných produktoch a náslene zbytočne si vychazujú peniaze von oknom namiesto toho aby si ,,investovali,, do svojích detí.
Nakoľko máme od 01.09.2012 II.pilier otvorený ako na vstupy, tak aj výstupy - ak má niekto záujem o vstup, kto to v minulosti nestihol a chcel by teraz, môžete ma kontaktovať do IP 😀 .
@andreah25 Ahoj. Vidim ze si na 2. pilieri aj trosku osobne zaangazovana, kedze je to zrejme tvoja praca. Ja som do 2. piliera dost pracne pred par rokmi vstupila, stalo ma to dost vela penazi na tu dobu takmer 3000 na dobrovolnych odvodoch ... uviazla som vtedy vo viacerych legislativnych pasciach, takze sa to inak nedalo... o to s tazsim srdcom budem teraz z 2. piliera zrejme vystupovat. Druha vec je, ze neznasam pana F. a vtedy som vstupila viac-menej na truc ... je trosku ne-intuitivne ze teraz paradoxne urobim nieco co on podporuje. Vtedy som si este myslela ze to bude na nieco dobre. Mohlo by teoreticky byt, keby sa do toho pravicova vlada pustila az po tom, co by mali istu ustavnu vacsinu ... co ale nemali ... ale urobili to aj tak, cize podmienky sa mozu stale menit. Je pravdou, ze peniaze z 1. piliera sa momentalne spotrebucaju sucasnymi dochodcami, Je tiez pravdou ze uspory v 2 pilieri sa nezhodnocuju tak, ako bolo planovane, prave vcera som citala clanok o tom, ako dss premeskali viacero sanci zhodnotit uspory tym ze predali akcie v minime, vtedy ked zacali stupa. A indexove fondy, ktore jedine boli viacej v pluse, ale radsej o nich dss ani velmi neinformovali, tak tie sa zrejme zrusia vraj pre maly zaujem. Peniaze z 2. piliera moze ktorakolvek vlada kedykolvek "prejest", rovnako ako peniaze z 1. piliera. Ak si niekto spori v 2. pilieri a pojde na dochodok, o patricnu sumu sa mu znizi suma ktoru dostane z piliera 1. Je preto realne, ze pre velke skupiny obyvatelov bude takto ziskana penzia pri sucasnom hospodareni dss nizsia nez by ziskali z 1. piliera. Jedinou teoretickou vyhodou je to dedenie, ale to je tiez premenna lahko zmenitelna ktoroukolvek vladou. Realne si myslim ako som uz pisala ze to bude vzhladom na demografiu v oboch pripadoch bieda. Stat nebude mat peniaze na 1. pilier a dochodky v 2. nebudu dostatocne zhodnotene vzhladom na inflaciu. Dochodok dokopy mozno ako dnesnych 100-150 eur, ak vobec, prestane sa velmi rozlisovat kto kolko prispel, bude to len taka zakladna davka ci skor prispevok na prezitie aby nemuseli odpratavat kadzy den vela starych ludi (teda nasu generaciu - pisem o situacii za 40-50 rokov) z ulic. Tiez treba ratat s tym, ze do dochodku sa pojde niekedy po 70 rokoch. Stat proste rata s tym ze ked poberas dochodok, tak uz nemozes dlho zit, lebo potom je to velmi drahe 😀 Uz len dufat ze vzhladom na momentalny moralny stav europy nezavedu povinnu eutanaziu po vycerpani povinnych dochodkovych uspor 😝 Jedinu sancu vidim fakt v tych detoch alebo pri ekonomicky lepsie postavenych s vlastnym investicnym portfoliom starostlivo rozlozenym do roznych oblasti.
@kvetinka211 Plne chápem Tvoj postoj a rozumiem Tvojim argumentom. Je skutočne otázne čo bude za pár rokov. Je skutočne pravda, že dôchodkový vek sa bude postupne dvíhať a ja osobne taktiež verím, že sa zastaví niekde okolo 70 rokov veku života jedinca.
Práve pre nejasnú budúcnosť sa vôbec s ničím nespolieham na štát, snažím sa už dnes si zabezpečovať dôchodok aj inak ako len I. a II. pilierom. Pravda však je, že možno ani z toho, čo si našetrím mimo nebudem mať časom nič, pretože to nedržím doma, ale v banke a nikto mi nezaručí, že tá alebo tie banky tu budú aj zajtra - zatiaľ žijem v naivnej predstave, že sa o svoj budúci dôchodok dnes dostatočne starám 😀 .
A čo sa týka výstupu/vstupu do II. piliera - ja v ňom zotrvávam preto:
- nič ma to nestojí a čo nemusím dať štátu, tak mu nedám (že si to možno raz vezme zmenou zákona? nič s tým neurobím, no zatiaľ mu nič nedám)
- áno, je tam hlavný benefit dedenia, čo je hlavným dôvodom, prečo byť zapojený v II. pilieri, pretože dnes zomierajú aj mladí zdraví ľudia - jednoducho dnes som tu, zajtra tu byť nemusím (príklad, nedávno mi zomrel bratranec 32 rokov a náhla embólia, pred troma rokmi zomrel manželovi jeho zamestnanec - 33 rokov a infarkt, ja taktiež nepatrím k 100% zdravým, sused bol nedávno v nemocnici s embóliou, tuším má 32 rokov, teraz si nie som istá....). Takže pokiaľ bude v II. pilieri možnosť dedenia, dovtedy tam budem
- neočakávam žiadne zhodnotenie, dlhodobo mali totiž DSS zákaz rizikovo investovať - je to i dobré i zlé, no my to už nezmeníme
- nepotrebujem na tom zarábať, stačí mi pocit, že tie peniaze sú moje, že sa mi akumulujú a že raz ich dostanem (ak sa teda nezmení zákon, alebo F. ostane pri vláde dlhodobo 😠 )
- dnes nie je reálny dôvod, prečo by som mala vystúpiť, alebo prečo by som neodporúčala ľuďom doň vstúpiť
Takže nie je to o mojej práci, je to o mojom presvedčení. A myslím, že by si v ňom mala zotrvať i Ty 🙂 .
dobrý deň prajem, chcela by som sa informovať.. ..vzhladom k tomu, ze som uz 7 rokov v II. doch.pilieri neaktivna, mam tam nejaky financny zostatok a rad by som vedela kam bude smerovat tento zostatok pri jeho zruseni.. ..cize kam tie peniaze poputuju..??
za radu vopred dakujem 🙂
Dobrý deň.Chcela by som sa spýtať kohokoľvek "múdrejšieho" ako som ja ,že či by mi nevedel poradiť ako mám zrušiť 2pilier z axa banky.Ďakujem.Pekný deň prajem 😅
Ps:A kde tie korunky(€) poputujú ďaľej?
@trinity7 Ahoj, na zrušenie II. piliera potrebuješ vypísať tlačivo, ktoré nájdeš tu - http://www.socpoist.sk/formulare-ohc/48016s a je to tlačivo s názvom ,,Oznámenie fyzickej osoby o zániku právneho postavenia sporiteľa" a toto tlačivo treba doručiť Sociálnej poisťovni. Peniažky, ktorú sú tam teraz nasporené, sa vrátia späť do Sociálnej poisťovne na výplaty dnešných dôchodkov.
Odporúčam z II. piliera nevystupovať, najmä ak si mladá a ešte Ťa čaká ,,pár rôčkov" práce do ďalekého dôchodku. Prípadne ak chceš zrušiť II. pilier iba pre nespokojnosť s terajšou dôchodkovou spoločnosťou, dá sa bezplatne prestúpiť do inej.
Pekný deň.
ahojte, precitala som si prispevky k tejto teme a neda mi neposlat to, nech si kazdy urobi vlastny nazor...
Ahojte,ktoru DSS odpprucate???ci je to jedno v ktorej som?
@andreah25 Ahoj, prosim ta, chceme s mm vstupit do II.p., ale nevieme, ktoru dds si vybrat. Vidim, ze sa tomu rozumies. Nevies poradiť?
@evening_star Ahoj, čo sa týka výberu DSS spoločnosti, tak je to podstate jedno, pretože všetky sa rovnako riadia rovnakými zákonnými podmienkami a taktiež poplatkami. Jediný rozdiel medzi nimi je v správe fondov, do ktorých sa Tvoje peniaze budú investovať, pretože od výkonnosti fondov závisí zhodnotenie Tvojich peňazí. Osobne mne je však jedno, koľko má ktorá spoločnosť výnosy vo fondoch, pretože i keby nič nezarobili, len kumulovami šetrené peniaze, tak je to vždy lepšie, ako iba spoliehať sa na sociálnu poisťovňu. Nižšie len cca pre prehľad uvádzam niekoľko výkonnosti fondov jednotlivých spoločností v priemere za rok, našla som na nete:
1. VÚB - Stabil 3,76
2. VÚB - Profit 3,76
3. DSS Poštovej banky - Benefit vyvážený dôchodkový fond 3,66
4. DSS Poštovej banky - Prosperita rastový dôchodkový fond 3,61
5. VÚB - Klasik 3,43
6. Allianz - Progress 2,94
7. Allianz - Optimal 2,66
8. DSS Poštovej banky - Stabilita konzervatívny dôchodkový fond 2,48
9. Allianz - Garant 1,94
Ak sa teda budeš riadiť výkonnosťou fondov, tak potom si zvoľ VUB Generali. Môžeš sa však riadiť aj trebárs ratingovým hodnotením hlavných akcionárov dôchodkových spoločností, kde najlepšie má AXA, ale toto by som brala veľmi s rezervou, pretože ja osobne ratingy neberiem veľmi vážne.
A ak by si si vybrala náhodou VUB a si niekde z oblasti TT- HC-PN, môžem Ti ho prísť urobiť a netreba nikam chodiť 😀.
Tak prajem správne rozhodnutie 🙂.
@janinah Ahoj, určite to platí. Pravidelne som informovaná o všetkých zmenách (aj zákonných), ktoré sa v tejto oblasti dejú a takúto info som nezaznamenala. Pre istotu som si pozrela info na stránke asociácie dôchodkových spoločností a tam tiež o zrušení dedenia nie je ani zmienka. Je to asi len pustená nejaká novinárska ,,kačica". Keby totiž zrušili možnosť dedenia úspor, tak hlavný a vlastne jediný benefit tohto systému by zlikvidovali, čo by spôsobilo určite masívny odlev sporiteľov a to určite minimálne dôchodkové spoločnosti nedovolia, minimálne by proti tomu veľmi silno bojovali.
@dnpo Ahoj, záleží od toho, či sa neplánuje alebo plánuje vrátiť na SR a kedy cca a koľko má rokov. Ak už nemá v pláne sa vrátiť, alebo má trebárs viac ako cca 35-40 rokov a ešte nejakých pár rokov bude v GB, tak by bolo myslím vhodné z II. piliera vystúpiť. Ak je však mladučký a plánuje byť v GB trebárs nejakých ešte zopár rokov a potom prísť späť na SR a tu znova pracovať, tak odporúčam si ho ponechať. Totiž, musí byť v II. aspoň 10 rokov, aby mu vznikol nárok na dôchodok, čiže toto si treba prerátať. Netreba však očakávať z II. piliera ,,švajčiarske dôchodky" - to ani zďaleka, benefit je v dedení.
3.pilier som zrušila v 12/2012. od roku 4/2008 do 12/2008 mi tát o spoločnosť z mojich penazi nedala žiadne zhodnotenie naopak este mi z mojich penazi odkrajovali /ako dôvod uvadzali -však je kriza/ takze na učte som mala menej penazi ako v roku 2008. Priznali mi odstupné - s tým že si tato spoločnost Ing.Tatry - Sympatia d.d. a.s. nechali 20% z mojich penazí - t. j. sumu 149,55 eur !!! Naozaj nikomu neodporúčam davat peniaze do 3.piliera - radšej si samy šetrite na nejakom sporiacom úcte, alebo na stavebnom sporení 😠
My z 2. piliera vystupujeme, nízky príjem, eventuálne dobré genetické predispozície, čo sa zdravia týka ma presvedčili o tom, že si asi o 3 desaťročia budeme pravdepodobne veselými dôchodcami 🙂 u soc. poisťovne budem mať vždy akú -takú garanciu, že dôchodok bude. DSS lákajú na vidinu toho, že po smrti dostane € príbuzný, ale čo ak ostanete žiť a dlho no máte nízky príjem. Švajčiarsky dôchodok, ktorý sľubovali celkom iste nebude, čo ak po dosiahnutí dôchodkového veku budete žiť dvadsať rokov... za tých niekoľko %(8alebo 9) z príjmu čo ide do 2 piliera si asi nikto z nás moc vyskakovať veľa rokov nebude. A nie je mi jasné ani to ako by to bolo s tou DSS, keď bude niekto invalidný dôchodca. Zo sociálnej poisťovne dostanem v celku slušný invalidný dôchodok. Je to vec názoru, ale keďže nemám jasnovidecké schopnosti držím sa toho čo je istejšie. 🙂
NEBUDEM podporovať nejakých špekulantov, ktorý sa chcú mať dobre teraz za peniaze, ktoré Vám nikdy tak nezhodnotia, aby ste sa mali o 30 rokov tak dobre ako o ni teraz. Alebo, aby ste dokázali vyžiť.
Toť môj názor, nikoho ním nechcem uraziť 😵
dik.no neviem ako sa rozhodne ,je to tazke ak sa vrati trebars o nejakych 10 rokov.ci mu to bude nieco platne ak tam ostane/2 pilieri/
@najmama
Akú istotu máš v sociálnej poisťovni??? Ktorákoľvek vláda môže zákony zmeniť alebo zrušiť a istota Ti zmizne šmahom ruky - a je jedno či budeš v II. pilieri alebo budeš dôverovať iba sociálke. Už dnes nemá sociálka na vyplácanie dnešných dôchodkov, odkiaľ vezme na vyplatenie Tvojho dôchodku?
A myslíš si, že dnešný dôchodcovia čo boli celý život iba poistencami sociálnej poisťovne neživoria???? Asi potom nežiješ na Slovensku. Napr. moja teda by z dôchodku nezaplatila ani náklady na byt.....
A o slušnom invalidnom dôchodku si kde počula??? V SR to určite nebolo. Napr. moja kamoška dostala síce polovičný, ale dostala ho vo výške 146 eur mesačne - to je slušný invalidný dôchodok??? Na plný dôchodok máš nárok až pri postihnutí nad 70% - myslíš, že ho dostaneš nebodaj niekedy priznaný??? Napr. môj známy mal silnú reumu, ťažké postihnutie srdca, kvôli ktorému nosil na opasku prístroj, ktorý mu dodával do srdca impulzy, prekonal štyri infarkty, odobrali mu kvôli nádoru jednu obličku - a čo myslíš? - nárok na plný invalidný dôchodok nezískal!!!!! Bolo mu povedané, že sedavú a málo namáhavú prácu môže robiť........
Moja zlatá, pokiaľ nie si občan tmavšej pleti, alebo nemáš veľmi veľké vrecká na úplatky, tak sa k ,,slušnému invalidnému dôchodku" v živote nedostaneš.
Ani ja nie som jasnovidec, ale to, že na štát sa spoliehať nemôžem, vidím až veľmi jasne 🙂 .
A čo sa týka žitia dlho a byť zapojený do II. piliera, možnosti dedenia, možnosti invalidného dôchodku z II. piliera a pod. - pozri si moje skoršie príspevky, tam som o tom písala myslím dosť veľa.
Ja netvrdím, že na II. pilieri sa nikto nenabalí, netvrdím, že niekto získa švajčiarsky dôchodok - na to zabudnite, ale vždy je to lepšie, ako dať štátu, ktorý sa na Teba pri prvej príležitosti zvysoka vykašle....
Problém v Tvojom myslení je skôr v tom, že II. pilieru vôbec nerozumieš a z toho plynie Tvoja nedôvera.
A ešte jedna vec - že máš dobrú genetickú predispozíciu???? To nemôžeš vedieť - napr. ja - nikto nikdy v rodine ani niekoľko pokolení dozadu - nikto nemal reumu (super genetika, nie?) - a čuduj sa svete, ja ju mám.... Takže na genetiku by som sa už vôbec nespoliehala, to už je fakt tuším väčší spoľah na ten štát 😀 .
Nám prišiel domov taký pripis zo SP ako sa dá vystúpiť z II.piliera, viď foto, snáď to bude vidieť, je to z mobilu. Ale podla mňa hovoris o III.pilieri ked pises že tí tam aj zamestnávateľ prispieva.
Ale rozmysli si to 🙂 ja by som z II.piliera neodchadzala. Neviem či sa vôbec dôchodku dožijeme a to čo je v súkromných rukách aspoň zdedi môj syn....ked to zrusis tvoje prachy prepadnú štátu.
Tieto piliere su len jeden velky podvod! Raz to zistite aj vy.

@afrika To s Tvojou mamou mi je ľúto ☹ . Viem, že peniaze smútok nezmažú, no aspoň čo to pomôžu na iné... a práve toto sú prípade, kedy je dobré mať aj II. pilier, i keď je jasné, že radšej ho nikdy takto nepotrebovať....