Ako zvládnuť chudobu bez podliehania depresiám?
Sme chudobní. Často na konci mesiaca nemáme ani na stravu. Chodíme pýtať po rodine a ja mám z toho strasn depresie. Manžel v minulosti spravil chyby (exekúcie) stále z toho nie sme vymotaní. Svokrovci sa len chvalia kam chodia a podobne. Teraz má prísť daňový bonus ( vyplácaný raz za rok) a svokor našiel mužovi auto, že ho idú pozrieť a to auto stojí 5000e. Som strašne naštvaná. Máme síce už staré ale toto sa mu určite nepodarí predať ( 2 auta predtým sa pokazili krátko po kúpe) jedno dokonca hneď na druhý deň. Tiež bol s ním vyberať svokor a tiež mal toho známeho automechanika. Strašne sa na to jedujem, že zas vymýšľa. Radšej budem chodiť pešo ako nemať čo jesť na konci mesiaca. Ja nemôžem ísť do práce mám ani nie 4 mesačné dieťa. Potrebuje plienky, mlieko všetko. Hlavne je aby sme mali pre neho. Strašne som z toho zničená a vyčítam si celú túto situáciu. Nebaví ma sa zobudit a prežiť ďalší deň. Neznášam Vás o nič len o radu ako mu to vysvetliť.
sadnut s muzom ,vysvetlit mu,ze ste tam kde ste kvoly jeho chybam,a ze stojis pri nom i napriek tomu,ale dalsie chybu vas len vzdialuju od seba a uz na to proste nemas nervy ... na auto nech zabudne a radsej nech si najde brigadu aby tebe a detom dal zivot aky si zasluzite ...
Už si tu minule písala ak nie tak tu bol podobný príbeh že muž kupuje a berie pôžičky za tvojim chrbtom.A jedno auto prepisla na otca a druhe na brata.Myslím že či to nie si TY.Rozved sa s ním načo TI je .V manželstve jeho dlhy su aj tvoje.
Najvacsi zrut penazi v nasej domacnosti je auto. A to sa, nastastie, nekazi, su to vsetko len servisne veci. Ak by som nemala co jest, tak by to bola prva vec, ktorej by som sa zbavila. Sice tazko, ale da sa bez neho zit. Strava je urcite dolezitejsia. Ale vo vasom pripade kupa auta asi nebude jediny problem. Muz by si mal uvedomit, ze to s financiami evidentne nezvlada, ked tak zivorite. Asi by som si s nim dala velmi vazny rozhovor.
To je prve dieta? Aj pred nim ste nemali co do ust koncom mesiaca, aj ked si pracovala? Pises akoby to bola dlhodobejsia zalezitost.
Tak financna gramotnost muza a jeho zavazky vas tahaju dole. Keby aspon mal poucenie. Evidentne nema.
Obávam sa, že to u vás bude dlhodobý problém. Tvoj manžel už mal vážne finančné problémy, teraz zasa rozhadzuje nerozvazne. Chýbajú cam peniaze, tak k čomu auto?
Trochu sa finančne postavte na nohy a potom môžete riešiť finančne náročnejšie veci.
Dieťa bolo plánované? Tvoj muž nemá stabilnú prácu?
Takeho manžela by som kopla do zadku a poslala k svorkovcom.
Tvoj muž je neschopný udržať peniaze alebo nemá rozum? Bonus si vypýtaj na svoj účet a on nech sa začne starať o rodinu. S takým chlapom to ešte budeš mať ťažké.
Tvoj manžel vás ťahá dole. Totálne. Kedy to pochopíš, už narobil dlhy a zase chce auto za 5000. On finančne gramorný nebude nikdy. Keď chceš prestať byť chudobná, musís useknúť toto.
@januska12323 on hneď ako niečo dostaneme začne míňať bezhlavo a potom chodí na konci mesiaca pýtať rodičom lebo nemáme plienky mlieko. Keby sme sa uskromnili by sme mohli žiť aj slusny život. Ale on nepočúva. Keď dostane peniaze začne fajčiť bezhlavo jednu od druhej a kupovať enrgy nápoje aj 5 denne. Svokrovci ho často ešte podporujú, že mu kupujú kartón cigariet. Keď nie sú peniaze tak vydrží aj na minime cigariet. Chápem, že je závislý ale už to preháňa
Nemôžeš sa vrátiť k rodičom? Pretože toto fakt lepšie nebude.
V takom prípade ako opisuješ by si mala kasičku v domácnosti prevziať ty. Keď muž nevie spravovať peniaze, tak výplata tebe a ty rozdeľuj. Lebo inak sa budete točiť v kruhoch.
Povedz mi, prečo máš dieťa s takým človekom? Čo to úbohé dieťa čaká?
Zober dieťa a chod k rodicom,hladovať ťa nenechaju.
Preboja nezodpovedny chlap a vobec robi? A s tskym si si spravila dieta uuuf
Hmm. Ja len toľko k tej chudobe, mate 4 mesačne dieťa a nulovú rezervu, vy nie ze ste chudobní, vy nie ste asi veľmi gramotní. A tvoj muž ešte aj blbý spolu so svokrom. Na jeho mieste predám auto a hľadám si ešte aj brigádu. Jeho hanba nefackuje?
Podľa mňa si musíš dávať pozor, aby si nebola k mužovi príliš kritická, a vysvetlila mu to s láskou. Aj keď s tebou plne súhlasím, podľa mňa sa musíš sústrediť na to, aby si ho podporila v hľadaní lepšej práce. Nie je nič, čo by sa nedalo zvládnuť. Prajem nádherný večer a veľa šťastia. 🙂
@bystrozraky Takému debilovi nič nevysvetlíš....ani s "láskou"🙈 To žartuješ, že?
Mala by si tajne z tych penazi kazdy mesiac uberat. A uberat a uberat hned ako ich dostane. Vymyslaj si na co ich potrebujes, a schovavaj a schovavaj. Nikdy sa to nezmeni, navzdy bude takyto hlupy chudak co minie peniaze a potom zobre, co si nici zdravie cigaretami a energetakmi. Za chvilu ho z toho klepne. No ale o inom.
1. Nerob si s nim druhe dieta
2. Odkladaj peniaze.
3. Premyslaj ako z tohoto vztahu postupne von.
4. Skus sa dostat z depresie pomocou nejakeho psychologa, nenechaj si muzom pokazit obdobie malinkeho babatka, skus si to aspon trocha uzit.
5. Dufam, ze hulit chodi von a nie pri dietatku.
A drzim ti palce na spravne rozhodnutia. Ver mi, da sa dostat aj z velkych sra.iek. Su aj horsie veci, ak si rozumna, vyhrabes sa z toho casom ✊
@mandarinka555 Tento tvoj komentar by bol mozno vhodny pred svadbou. Ale na to je neskoro. ...ale ked som si teraz precital aj komentar autorky, tak musim s tebou len suhlasit 😉
@bystrozraky Ty si veľmi empatický. To je síce pekné, ale v každej téme, kde je magor manžel od týrania až sem, radíš, nech nebodaj žena nie je kritická a všetko s láskou. Ako vážne, či tyran, či finančné negramotný muž ťahajúci svoju rodinu dole, ti zvysoka kašle na lásku. Povedať pravdu nie je nič kritické. Je to fakt. Netuším prečo radíš ženám ešte viac tancovať okolo nepodarkov, ktorí cielene roky ubližujú žene a svojim vlastným deťom a na lásku k blížnemu zvysoka vieš čo.
@enmery No, ak si prečítaš len hlavný článok, tak tam nie je nič okrem toho, že nemajú peniaze a chce kúpiť auto... Až potom som videl ten ďalší komentár, ako sa správa. Ale na druhej strane, ty si myslíš, že výčitkami to zlepší? Tomu hádam neveríš ani sama. Výčitkami bude ešte nepríjemnejší ako teraz... Mne sa ani nechce veriť, že by si niekto takého človeka mohol zobrať. A rozprávať s láskou a pochopením vôbec neznamená, že majú tancovať okolo nepodarkov... To máš pomýlené. Má komunikovať, čo chce, a vysvetľovať... Ja hovorím o forme, a nie o obsahu... Tam je tvoj omyl v chápaní toho, čo píšem. Keď naňho nakričí, bude to mať efekt možno tak na pol dňa, ak vôbec.
kolko muz zarobi mesacne? ty po materskej vies nastupit do prace? ked nastupis hned daj db na seba, musis s nim hodit rec, ze ziadne dalsie auto nebude a nastavit rodinny rozpocet, plus ako tu uz niekto spominal ziadne dalsie deti s nim
Takýto bol aj pred dieťaťom? Jediným riešením by bolo previesť peniaze na tvoj účet a mužovi nechávať pár eur ako vreckové. Neviem si predstaviť, že by som pred výplatou hladovala, ale muž by rozmýšľal nad autom.
Ak majú ročná daňový bonus 5 tic. Presne 5040 tak ma autorka 3 deti do 15 rokov. Otec 3 deciek by už mal mat rozum
A ty tiez. Prepáč ale do chudoby a exekúcii priviesť tretie dieťa. Ak by si sa aj rozviedla. Ten cmulo ani. Výživné platiť nebude. A samej živiť 3 deti je tazko
😐
Toto isté robí presne aj môj muž, ale keďže si to uvedomuje, tak máme 2 účty a ja od jeho účtu samozrejme mám kartičku - daňový bonus je tiež vyplácaný naňho, no chodí na účet mne. Keby sme to nemali takto rozdelené, tak by sme boli tiež chudobní.
Musíš kasu prebrať ty. Ohrozuje teba aj vaše dieťa aj svoje vlastné zdravie. Ale neviem , ako sa ti podarí toto správanie zmeniť. Keby aspoň svokrovci boli na tvojej strane. Podľa toho čo píšeš, je to blbá situáciá. Lebo jeho asi nikdy nikto nevyhovoval a teraz by si mala začať ty.
@bystrozraky ak aj bude mat pracu, kde dostane viac penazi, tak podla toho, co napisala, minie aj to vacsie mnozstvo penazi. Toto vacsia vyplata nevyriesi. Minut sa daju aj tisice naraz.
Autorka, nie ste chudobní, ste hlúpi a finančne negramotní. Áno, obaja. Aj ty. Prepáč, ale nevieš si urobiť poriadok s mužom, urobíš si s ním deti, od jedného nemôžeš ísť do práce, lebo má len 4 mesiace. Podľa tvojho vyjadrovania to nebude krátkodobá záležitosť, ale už to trvá nejaký čas. A ešte keď on má podporu zo strany svojich rodičov, nezmení sa to.

tak treba ten danovy bonus muzovi zobrat a svokra poslat do teplych krajin dalsie auto ked nemate co jest
to ke kolosalna tupost