icon

Ako zvládnuť dve malé detí v malom byte?

23. aug 2020

Ahojte potrebujem poradiť ako si zariadiť čas na všetko vlastne aký režim si zaviesť mám syna ma 2 roky a 5 mesiacov mám aj malé bábätko no neviem si to nejako zariadiť nemám navarené tak ako má byť upratané tiež nie chcela by som sa opýtať hlavne tých žien čo majú také malé deti a celú domácnosť na starosti samé ako to všetko zvládate muž robí na smeny 12cky rodina nám nijak nepomáha bývame v malom byte je už mám zo všetkého hroznú depresiu 😥

Strana
z2
katulienkax
23. aug 2020

Preboha aj moj kolega tvrdí že vari max hodinu ale nebudem predsa stále jesť len rezance a cestoviny a guláše . Áno to sú jedla ktoré sú rýchle na uvarenie ale s prepáčením po týždni sa mi prejedia

horalka1986
23. aug 2020

@deti95060810 ja ich mam len 6 ale v pohode. 😉

dadka_bb
23. aug 2020

@mrkvicka060 ano, moja sa hra sama.ale to neznamena ze je 5 hodin v izbe. Nieco si pokresli medzi tym kecame,maleho zabavka, potom s babikami atd. Ona nikdy nemala tablet a telku ma vynimocne dovolenu cize ona sa vie hrat. Niektorí od mala davaju detom mobili pod nos a potom sa cuduju ze deti sa nevedia same hrat.

janka0509
23. aug 2020

@mrkvicka060 presne ako moj syn, tiež ako to tu citam, som myslela, ze to ja jedina mam taketo deti. 4 ročný a 1 ročný, a obaja umraudzany, visia na mne cely den, varim pri mrncani, a niekedy ani krok neurobim, co na mne hlavne ten ročný visí. Pocas spania toho rocneho, starsi vyuziva situaciu, a konecne ma che mat len pre seba, samozrejme chodíme aj vela von, ale aj tam niekedy neviem kde mi hlava stojí, starsi mi chce stale nieco ukazovat, chce aby som ho hojdala, kolotocovala a neviem co všetko, aj to co by zvládol sam, s poznamkami, ty sa staras iba o Jurka, a mladsi ten zase uteka kade tade, alebo sa snazi vyliezť na preliezky, kde si tak hlavu rozbije a padne zo schodikov... A ked mu to nechcem dovolit, tak reve a je schopny tam dookola utekat a vylezat hore schodami....atd... V kociku neusedi, vymysla.... Takze tieto domace prace, v podstate stiham, pri ich mrncani, a spani mladsieho... Klud nemam.... Moje deti sa ani k televizii nedaju odlozit, proste ich to nezaujima, ani toho 4 rocneho. U nas zlyhávajú rady, nestresuj, zapni rozpravku, veru nehrozi.... Nepomoze.

mrkvicka060
23. aug 2020

@janka0509 ani mojich telka nezaujima. Kym som s nimi v izbe a s nimi pozeram tak pozeraju, ale aj tak mi do toho stale nieco rozpravaju, ukazuju. Akonahle vyjdem z obyvacky za roh, tak su mi v patach (hlavne starsi) a cela telka im je ukradnuta...

sara07
23. aug 2020

@katulienkax ale je kopa receptov na varenie do hodiny a ked prší alebo je škaredo alebo su doma so soplom tak sa vyvara 3 hodiny ano to ano
ale stihnut varit každy den 3 hod a ist s von aby sa vybehali vyhrali sa proste nedá naraz

janickacrazy
23. aug 2020

@mon29 hm a čo bude robiť v škole? tam bude musieť sedieť na zadku 45 minút a počúvať učiteľku

dkethe
23. aug 2020

:D ja varim do 40 minut vzdy, na dva dni. Neratam ale cas pecenia/dusenia ked sa jedlo robi same a ja za ten cas robim nieco ine.

Netreba byt tip top, treba byt spokojna rodina. Rezim dna, 3.5r a 1r - ranajky 8:30, vonku do 11, domov - trosku pohrat, dat nieco male jest a hajde spat. Som tiez z bandy "vyložnožiek" a mam tak 2h ticha pre seba - varim, pratam, periem, sedim pred TV, kavickujem. 14-15 sa budia, daju si obed, a ideme von. Toto je pevny rezim. Poobedia su rozne, muz konci o tretej, takze vacsinou ideme z domu na vylety, prechadzky, bicykel... alebo idu deti starym rodicom. Vecere o 18:30 ako kedy, od obeda, nieco rychle. Potom sa hrame spolu a o 8 idu spat (tam je so starsim boj do pol 10) a zas vykladame nohy. Nekvaskujem, nehackujem, kreativna som co sa tyka fotiek deti a edukativnych hier- to robim po veceroch.

jana_eyre_2
23. aug 2020

Všetko je len sila zvyku a nastavení si vlastného systému.. na ten prídeš časom neboj.. ja mám rodinný dom, ten zase vyžaduje veľa údržby - no.proste odkedy mám deti tak som od veľa veci upustila.. to čo som pri jednom považovala za neporiadok teraz spatne si myslím ako súper som mala upratané 😂 a keď moji 3ja dostatočne vyrastú tak, že sa nebudem.musiet venovať 100veciam naraz, tak potom bude aj upratané.. tiež nemám "pomoc" a vlastne by som ju ani nechcela - systém si najdes najlepšie vtedy ak sa na nikoho nespoliehas.. ale musíš na to správne prísť sama..

mon29
23. aug 2020

@janickacrazy ano bude musiet a dufam, ze to zvladne.

mon29
23. aug 2020

@dadka_bb Nasa nema tablet, rozpravku pozera iba cez vikend rano, tie ranne na stvcku a aj tak sa nevie sama zahrat. Podla mna je to od povahy. Je samostatna, sikovna.. ale jednododucho sa nezabavi na viac ako 10min. Musi ju extremne nieco bavit a nic ju nesmie vyrusit ani mucha, aby sa hrala aspon 20 min. Takze ja pri nej nestiham doteraz😂😂Moja sestra ma dieta co vyrasta na tablete od 6mesiacov.. a kam ju das tam sedi hoc aj 2-3hodky. 🤷‍♀️

autor
23. aug 2020

A ako chodíte s nimi von mne starší stále uteká a ja neviem či mám držať jeho alebo kočík a čo obchody ako nakupujete ? @horalka1986 ja o vyložených nohách môžem iba snívať

janickacrazy
23. aug 2020

Keby si si kúpila ten skejtik na kočík alebo staršieho do športiaku a malé do nosiča alebo šatky?

jana_eyre_2
23. aug 2020

Keď som mala dve deti a boli takí maličkí (medzi prvými dvoma mám 1,5r rozdiel) tak sme chodili von len v okolí domu, ďalej len keď bol manžel doma z práce.., kúpila som si lepší kočík aby som ho mohla ovládať jednou rukou, a ako deti rástli prispôsobovali sme a menili zauzivane.. do obchodov s deťmi som vždy chodila len v nevyhnutnom prípade, len na malý nákup a to som ho vyložila aj na vaničku a držal sa za madlo, skejtik je dobrá pomôcka, na môj kočík ale taký neexistoval..

inak sme si zvykli robiť veľký nákup raz týždenne a keď som sa ešte bála jazdiť, tak ma muž s deťmi odviezol do vhodného obchodu, on išiel s deťmi na blizke ihrisko, ja som nakúpila, naložila do auta a šla pre nich na ihrisko.. potom neskor som sa odvážila jazdiť a už chodievam výlučne sama v čase keď je prítomný manžel.. trvá mi to tak hodinu a pol a je to premna aj vypnutie od deti..

horalka1986
23. aug 2020

Obchody neriesim. Muž robi rozvoz pre tesco ale ved mozes vyuzit napriklad to. Nemusis snimi do obchodu lebo to aj ja uznam ze s troma detmi sa to sice da ale je to o drzku. Ja chodim s nimi len ked rano treba pecivo alebo na nanuk. A co sa tyka prechadzok,mala je nechodiaca takze mame tiez kocik a decka su naucene sa po ceste na ihrisko drzat kazdy z jednej strany kocika. Mladsi ked sa mala narodila mal 4 roky a musel sa naucit. Ked vyvadzal,otocka a ihrisko sa nekonalo. Velmi rychlo pochopil.

kp7333
23. aug 2020

Mne velmi pomohol nosic - babatko mi spalo v nosici a mohla som sa venovat 3-rocnej na ihrisku alebo navarit.

luccija
23. aug 2020

@katulienkax hodinu varím sviečkovú a akékoľvek jedlo, cestoviny s omáčkou musíš mať za 15-20 min.Neratam nejaké pečené mäso, ktoré máš za 10 min nakrájané okorenené a samé sa Ti pečie strasne si komplikujete zivot čo čítam.Vacsinou varím maso

autor
23. aug 2020

@jana_eyre_2 na veľké nákupy chodí manžel takže aspoň toto je veľká výhoda ale niekedy mi treba ísť do obchodu aj keď on doma není a to je ťažšie šatku nemám lebo má strašne bolí chrbát a na skejte starší nebude on je taký bojko

luccija
23. aug 2020

Nechcem byť múdra, ale máš úplne zlý režim.Preco vstávaš o 06 na budík???čo robíš medzi pol 9 a pol 12?vôbec by som poobede neumyvala dlážky.Ako nemôžeš stihnúť ísť s deťmi von?
My sme to mali tak, že som deň predtým navarila, aby sme sa ráno v kľude najedli, dala som prať, isli sme von, obed a obidve sme spali, potom olovrant a znova von, večer kým muž kúpal som navarila na druhý deň a umývala riad z celého dňa ešte som nemala umývačku.Upratovala som priebezne určite som neumyvala denne.vecer Ti chodia deti skoro spať navar si vtedy, ale ani sa nečudujem, že nemáš celý deň čas si sadnúť a vlastne ani deti vonku aj narýchlo navarené.Najdes systém veľa báb Ti dalo dobré rady.Alebo var hneď ráno po raňajkách a potom von...

autor
23. aug 2020

@luccija však áno ja nemám dobrý režim uvedomujem si to ale na proste každu minútu niečo robím akurát ráno mám tak hodinku kľud na tú kávu lebo starší pozerá a mladšie leží aspoň trochu spokojné

nikiki29
23. aug 2020

@sara07 by napríklad väčší byt pomohol - rozumej aspoň 1 detská izba. Tým, že máme akýkoľvek úložný priestor len v spálni, keď malý spí neurobím nič a keď je hore sa mu chcem venovať. Akože ja stíham všetko čo je nutné, ale ukladanie prádla do skrine je u mňa katastrofa. Tiež keď náhodou nevyberiem čistiace pred spánkom som nahratá, neuložím žiadne veci, ktoré treba uskladniť na neskôr, nepretriedim si malé detské oblečenie... samozrejme to robím keď malý vstane, no trvá to dlhšie ako je treba. A také prezliekanie perín je práca minimálne na 30 minút s ním 😂 A hlavne keď máš minimum úložného priestoru, ťažšie sa tam udržiava poriadok, všetko treba prehadzovať a premiestňovať nonstop aby som sa dostala k niektorým veciam. Tiež by som povedala, že malý byt je výhoda, no v dome to bolo 100x jednoduchšie 😊
Ale dá sa, no malý byt = málo roboty teda určite neplatí, keď je usporiadanie blbo riešené...
Autorka. Ja keby si nechystám deň dopredu veci na varenie tiež varím 2h a viac a potom nič nespravím... no naučila som sa chystať si večer, keď všetci spia, aspoň to, čo môžem mat nachystané v chladničke... inak sa nedá 😕 a vývar si mrazím keď je miesto, aj keď, nemyslím je taký chutný ako čerstvý, ale dá sa, pridám len zeleninku, mäso, urobím cestovinu a je hotovo za 20 minút. Mäso buď dusím v tlakovom hrnci, alebo pri tom minimálne nestojím a robím si niečo iné alebo sa venujem rodine. Kuracinu tiež za 30 minút mám hotovú. Keď chystám variť niečo čo sa varí/pečie dlhšie, postavím si ráno polievku aby som mala aspoň niečo načas a kým zjedia polievku, stihnem dovariť hlavný chod. Upratovanie riešim večer, alebo keď je doma muž... hračky pracem priebežne.

luccija
23. aug 2020

A to koľko dochadzas do obchodu?veď syn má 2 r a 5 m odbieha či ako?Veď buď Ta drží za ruku či kočík, alebo na odrážadle, motorke.Ja som začala objednávať Tesco ušetrí čas, peniaze zoznam Ti tam zostane aj tak väčšinou kupuješ na 90% to isté a len doplnas.Najdolezitejsie aj pre teba je ísť von na vzduch a mať na navarené ostatné je bonus😉

luccija
23. aug 2020

Tak vtedy navar hneď ráno a potom von, nedá sa ich uložiť spolu na spánok cez obed?a ty máš kľud buď variť, ľahnúť si s nimi, oddych

jana_eyre_2
23. aug 2020

Máš aj nejakú diagnózu na chrbát? Pretoze ak nie, zo šatky by chrbát bolieť nemal - ak ju máš dobré zaviazanu.. šatku som používala pri treťom, ked bol úplne malilicky, keď mala druhá dcéra alebo aj najmladší tak okolo 5-6m tak už som prešla na ergonosic.. ak proti noseniu nic nemáš (teda ak nie si apriori proti nemu, lebo aj také ženy poznam) skús pátrať v okolí či nie je nejaká mamina čo sa tomu venuje a vie ti poradiť (a vyskúšať) vhodný nosic/šatku - vhodným vyberom urobíš veľa a chrbát potom naozaj neboli a bábätko si zvykne keď nájdete vhodný uvaz.. ja by som bez nosiča nezvládla mať tretieho, bol extrémne urevane a náročné dieťa (dodnes je, ale iným spôsobom samozrejme) keby som ho nenosila, tak prvé dve by asi nemali ani mamu 😅 za mňa - všetko sa dá, len musíš nájsť to čo vyhovuje tebe, aj deťom.. držím palce..

jana_eyre_2
23. aug 2020

Btw, skús sa niekedy vymeniť s mužom - že ty do obchodu, on doma s deťmi - je to výborné pre teba lebo vypnes a pre neho lebo s deťmi trávi čas svojim spôsobom.. no a pre deti samozrejme tiež, lebo budú s otcom o samote.. samozrejme ako uznas za vhodné, ale treba pamätať aj na to, že mama potrebuje aspoň hodinu vypnúť, ako napríklad vypína muž keď ide z práce..

sara07
23. aug 2020

@nikiki29 my sme funovali s prvym na 38m v jednoizbaku do 3 rokov a inak teraz sme 5 a v trojizbaku , je to doslova o tom čo fakt potrebujem kolko potrebujem a uložnom ako píšeš
a detska izba nič až tak nevyrieši len ak spi dieta lebo aj tak su najradšej mimo detsku izbu nejak

majka963
23. aug 2020

Ahoj, my sme už taky partaci ale začiatky boli ťažké, medzi deťmi mam rok a pol rozdiel takže teraz majú rok a dva a pol roka. Druhý syn sa mi narodil predčasné a tak sme museli cvičiť ešte aj vojtovku, manžel pracuje v zahraničí a chodí domov ozaj veľmi málo raz za tri týždne na jedne vikend . Jedine co z určitosťou viem, že nám pomohol režim. Ale kým som si ho našla veľmi mi to trvalo. Moje deti stávajú o 6 ráno, hneď raňajky, prezliecť, hrať sa, mladý syn ide spať, starší syn mi pomáha variť, keď vstane ml. syn dáme desiatu a von na ihrisko oboch som naučila spávať o pol 12, medzi tým dat prať, poskladať prádlo, pozametat, poprípade dovarim, vstanu chalani, obedujeme a ideme znova von, olovrant si berieme von keď je leto a teplo, ale my chodime vonku v každom počasí aj keď prší, či sneží, svieti slnko, prídeme domov, hrajú sa upratujem hračky alebo skôr ja upratujem hračky a ich snažím prehovoriť aby mi pomohli, pred spaním ideme kúpať, pyžamá, večera a do postele Zaspávaju je okolo 8 večer . A vtedy sa ja pustím do upratovať byť, umyjem podlahy, uprace neporiadok. Ja rozhádzané hračky neberiem do úvahy, pred tým som si z toho robila veľké starosti a lietala zo strany na stranu ale prestalo ma by it ich 100 krát upratat za deň. Netráp sa najdes si systém a pôjde to všetko, nejak časom tak somo a potom si len spomenieš aký boli maličký a ako si to zvládla. Hlavne sa upokojiť, bábätko ma už 5 mesiacov dat ho na podložku dat hračky, a staršiemu tiež. Netráp sa ani u nás to jiekedy nevypadá vyluxovane a vyupratovane. Sú dni kedy ozaj iba si poplačem, aj pohnevam. Len nebuď na seba zbytočne a prehnane prísna. Treba sa len ukludnit a povedať si to prejde a všetko bude dobre o pár mesiacov už môžeš vypakat koláče a mat vyupratovane byt.

lenuliatko84
24. aug 2020

Treba naucit malemu decku rezimu.ked spi 2 rocny ma aj to male.takto prides o nervy a este aj malom byte.

janka0509
24. aug 2020

@lenuliatko84 a pokial ma dietatko napríklad 2 spanky, jeden doobedny, a jeden poobedny, čo je uplne prirodzene v urcitom veku, ale dvojrocny ma 1 obedny spanok, tak potom ako?

cookie29
24. aug 2020

@heidy222 ja tiež žijem v zahraničí a polievka + hlavne jedlo sa nevadí. Ale zase je predjedlo + jedlo + dezert... aj keď predjedlo je napríklad len šalát alebo niečo ľahké. Aj v jasliach /škôlke majú systematicky 3 chodove jedlo. A keď sme na Sk tak maly si polievky vyslovene užíva

Strana
z2