icon

Ako zvládnuť hypotéku 350 000 € na 30 rokov?

8. nov 2025

Ahojte
Chcela by som sa poradiť ohľadom hypotéky. Mám 29 rokov a plánujem si zobrať hypotéku približne vo výške 350 000 € na kúpu domu. Pracovala som 7 rokov v zahraničí, posledné 2 roky pracujem na Slovensku. Mám stabilnú prácu a na účte nasporených 97 000 €. Len predsa je to záväzok na 30 rokov a mám z toho trochu strach, lebo človek nikdy nevie, čo sa môže stať. Zaujíma ma, ako to majú ostatní – či ste išli do takej vysokej hypotéky, ako ste to zvládli a na čo si dať pozor.
Budem vďačná za každú radu a skúsenosť

Strana
z3
clementisa
9. nov 2025

Samej ti hypo určite nedajú

bonboniera
9. nov 2025
@clementisa

@clementisa prečo nie?

tilly
9. nov 2025
@clementisa

@clementisa prečo nie?

betulinka1
9. nov 2025
@clementisa

@clementisa ked ma prijem, tak daju v pohode.

anonym_6c2c95
9. nov 2025

@anonym_autor v momentálne ekonomickej a spoločenskej situácii, by som to rozhodne neurobila..

anonym_41ded0
9. nov 2025
@andrejka1974

@andrejka1974 uz to mate zateplene???

anonym_41ded0
9. nov 2025
@anonym_ca2011

@andrejka1974 to je stav pred rekonštrukciou?

@anonym_ca2011 hodia tomu novy kabat,zateplia a dom ako novo postaveny.Strecha vyzera byt nova,ploty,brana tiez.Tazko by s tymto kupili tak lacno dom.

zara3
10. nov 2025

V terajšom svete sa najprv zoberte, toto je na dlhe roky, pozri na ine temy, tam maju zeny deti a chlapi sa chytia inych zien, pritom maju spoločný zivot, byvanie...poisti sa, ze ked daco, nebudes na tom sama s detmi, naj sa on tiez stara a nenecha ta v tom.

margotka17
12. nov 2025

@anonym_autor nemyslím si, že ti banka dá takú vysokú hypo. Možno ak budeš hneď ručiť tým domom??? Poznám človeka, ktorý bol slobodný, zarábal nad 5000 € v zahraničí a banka mu nechcela dať 150.000€. Veď sa informuj v bankách.

anonym_feeafa
12. nov 2025

Ak si si to prerátala, že ak dáš mesačne 1500 eu na splátku a nebudú ti chýbať, tak do toho chod. Každý ma inú finančnú situáciu. A čo narobíš, keď ceny sú také aké sú a človek chce bývať v dome 🙂

petirko
13. nov 2025

To su sialene sumy!!! U nas na vychode by sme to splacali 100 rokov😵‍💫.

gab1sol
13. nov 2025
@margotka17

@anonym_autor nemyslím si, že ti banka dá takú vysokú hypo. Možno ak budeš hneď ručiť tým domom??? Poznám človeka, ktorý bol slobodný, zarábal nad 5000 € v zahraničí a banka mu nechcela dať 150.000€. Veď sa informuj v bankách.

@margotka17 za to, že poznáš človeka, ktorému takú sumu nedali, neznamená, že to je pravidlo banky. Z uvedeného nevieš ani ty, ani ja, či na to autorka má alebo nie. To vie momentálne len ona. A z uvedeného tebou nie je ani zrejmé, čo presne bolo dôvodom, že ten človek dostal len toľko, koľko si uviedla. Ono “zarába 5000e v zahraničí” ešte neznamená, že ide o plne akceptovateľný príjem v celej sume (to len napríklad).

margotka17
13. nov 2025
@gab1sol

@margotka17 za to, že poznáš človeka, ktorému takú sumu nedali, neznamená, že to je pravidlo banky. Z uvedeného nevieš ani ty, ani ja, či na to autorka má alebo nie. To vie momentálne len ona. A z uvedeného tebou nie je ani zrejmé, čo presne bolo dôvodom, že ten človek dostal len toľko, koľko si uviedla. Ono “zarába 5000e v zahraničí” ešte neznamená, že ide o plne akceptovateľný príjem v celej sume (to len napríklad).

@gab1sol áno, nie je to pravidlo banky, nad tých 5000 € aj zdokladoval viac rokov do zadu príjem. Teraz už je to jedno, dom už postavil aj bez hypo.

katrin21
13. nov 2025
@betulinka1

@anonym_autor taku malu radu ti dam. Vzdy berte s partnerom iba taku hypo, aby vam vysli mesacne splatky, naklady domacnosti a pod. iba z jedneho prijmu, ak by mal druhy partner prijem 0€. Napriklad ty mas prijem 2,5 tis. a partner 2,5 tis., uver by bol 1,5tis.€, réžia domu 150€ a strava 700€, ak Vam vypadne jeden prijem, tak pri skromnosti vie jeden alebo druhy potiahnut domacnost, aj z jedneho prijmu. Ak toto viete splniť, kludne chod to toho. V krajnej núdzi dom vies vzdy predat kedykolvek. A rokmi jeho hodnota aj tak bude stupat.

@betulinka1 strava 700e???

mikadooo
13. nov 2025

@anonym_autor však normálne sme zvládli hypo, ako každý jeden s hypo... Normálne platíš mesiac za mesiacom a hovoríš si ako dobre že nepcháme peniaze cudziemu za nájom ale splácame vlastnú hypo... Tak tak nejak 😁. Ale teda na začiatku sme rúbali tak vysoko, aby sme to zvládli, na konci bola naša hypo "smiešnych" 380 eur, poviem ti, na začiatku to smiešna suma nebola, keď sme ju brali v skk a zarábala som že 15000.sk v hrubom 🤷. A keď bude náhodou zle, že obaja bez práce alebo čo ja viem akého čerta si vieš namaľovať, no tak predáte dom a pôjdete do skromnejšieho. Ja som bola tak nastavená. Ja sa proste prispôsobím realite, až keď príde.

rastislav_rusnak
Odpoveď bola odstránená
brankar
14. nov 2025

@anonym_autor samovražda !!

tundra
14. nov 2025
@brankar

@anonym_autor samovražda !!

@brankar nikdy neposudzuj druhych,podla seba.
Preco by to bola samovrazda?Vies,aky ma prijem,zazemie,atd....

Strana
z3