Ako zvládnuť platiť opatrovateľku ako osamelý rodič?
Nástupom do práce budem musieť vyhľadať aj služby opatrovateľky. Ako ste zvládli túto záťaž finančne? Som osamelý rodič a nemám rodinu, ktorá by mi nám mohla pomôcť.
ako píše barka, nemáš žial inu možnost, štátu je to jedno , máš si najst inu pracu ,najlepšie hodit všetko na rodiča celu zataž
baby a čo očakávate? veď predsa štát platí OČR ak je dieťa choré....
@mogaa v niektorých krajinách máš napr škôlku štátnu do siedmej hodiny ,nie ako u nás do 16,00 max 16,30 , dieta môže chodit so soplikom do škôlky , nesmie ak ma teplotu ale sopel nevadí ..
maju tzv zdielane uväzky že si vieš poriešit aj pracu aj nosenie dietata do škôlky . skrateny uväzok z ktoreho ked maš stale viet vyžit
lepšiu podporu štátu , zakonov ale tak tu sa na dieta narodené už kašle
@barka1 písala som vyššie
ano o dieta sa ma starat hlavne rodič, ale štát pokial ty platiš nehorazne momentalne dane, odvody, dph, s tym že je to tak lebo potrebuju prerozdelit aby ti mohli poskytnut lepši servis ohladne školstva napr
tak by to malo niekde aj vidiet a citit
alebo nech neberie tolko z vyplat a ty si najdeš pani čo ti bude vyberat dieta zo škôlky alebo aj ostane pri nom cez chorobu
to nie je len o tom daj prachy a drž hubu ako to berieš ty , ja chcem aspon zlomok ale nie ako sme mali napr u nas škôlka od 6,30 -16,30 škôlka , zakladny poplatok na mesiac, režijny poplatok, skladanie sa riaditelsky fond, triedny fond, zrpš fond, na malovanie na koberec, na hračky , hygienicke veci komplet nosit, atd ...
Moja známa mala dve práce aby zaplatila aj nejakú svoju známu opatrovateľku, ťa opatrovala počas chorôb detí.
Na očr by neuzivila deti a prišla by o prácu.
@barka1 čo ak je dieťa často choré ale nemá nárok na predĺžený rodičovský “vraj” tak si ako osamelý rodič musím hľadať opatrovateľku a navyše aj na dni kedy je zdravé, lebo škôlka je otvorená až od siedmej, pritom ja potrebujem byť o siedmej byt už v práci. Takže takto sa u nás myslí na pracujúce matky samoživiteľky.
hladaj nejaku maminu na rp, ona si privyrobi a mozno ti neda az taku vysoku taxu za jej sluzby
Tak neviem. Ja žijem v ČR v meste do 5000 obyvatelov, školka funguje 6.00-17.00.
Ja vás aj chápem, ale spoliehat sa v comkolvek na stát mi pride také zmyslanie ako pred 30 rokmi. To sa mi nezda v poriadku.
Skuste sa obrátit na zriadovatela, nech predlzi otvaraciu dobu školky.
S OČR je treba počítat. Tak to skratka je. Bohuzial, ked je dieta male a často choré, a si nan sama, tak asi bude treba ubrat z vydavkov inde.
A tiez by mal fungovat otec dieťata, minimálne financne.
Napr. ak by si byvala blizko a dieta mi doviedla na adresu, ja ti ho medzi 6-7 pristrazim a odvediem do skolky aj zadarmo. Aj dobri ludia existuju... pocula som aj o takom projekte Babicka zo susedstva. Alebo ho daj do inej skolky, kde su od 6:30. Musis najst nejaku cestu...
Skús sa popýtať mamičiek či by tvoje dieťa nezobrala a ty zase vezmeš poobede zo škôlky jej alebo si skús nájsť prácu kde budeš môcť byt od 8.00 alebo sa spýtaj v práci či by sa nedalo chodiť neskôr často vedia pomôcť
Nájsť si inú škôlku. Sú škôlky a je ich dosť ktoré otvárajú od 6:30.
Požiadať o zvýšenie výživného. Nájsť si prácu čiastočne z domu.
A otec dieťaťa je kde?
Nech pomáha. A keď nepomáha, tak nech platí vyššie výživné, aby si mohla dieťaťu zabezpečiť čo potrebuješ.
Otec mi v tomto všetkom chyba.
@barka1 vidíš ale v ČR škôlka od 6tej, tu na rodičov systém serie. No ako sa má tá single matka zariadiť keď chce prežiť? Jedine ešte platiť niekomu cudziemu, báť sa oň a byť ešte v strese či dotyčná ešte aj nezaspi a odnesie mi dieťa do škôlky.
@koniarova píšem osamelá matka a dôvody prečo nie otec tu rozvádzať nebudem, žiaľ aj take sa stáva aj keď všetko bolo roky plánované.
Ja mám kamarátku, ktorej jej vlastná mama pomáhala, nosila dieťa do škôlky a vyberala zo škôlky, bola s ním reálne max. 2 hodiny, teda ak dieťa nebolo choré.. a aj tak požadovala od kamarátky celý jej rodičovský príspevok...Vyhladaj si nejake opatrovateľky, pozisťuj ceny a uvidíš...možno na opatrovateľku dáš celý rodičák, možno viac a možno menej...
Zakomponujte si ten poplatok do ziadosti o vyssie vyzivne, dobre Vam baby radia. Alebo skuste babicku na dochodku najst za lacnejsi peniaz. Zial tento stat sa zaujima len o deti v materniciach, potom na nich zvysoka kasle…A to uz nehovorim nespravodlivom prerozdelovani penazi na tetky Anky a pod…
Aj také sa stáva? Od koho chceš pomoc?
Iné možnosti ako som ti písala nemáš. Otec dieťaťa aj keď ťa opustil ako partner, nezaniká mu tým povinnosť sa o dieťa starať. Snaž sa získať financie alebo pomoc od neho. Ty a on ste za dieťa zodpovední. Nikto iný. Z toho sa nemôže len tak vyvliecť a ty mu to nemáš čo tolerovať.
Neviem kde byvas ale ja v ke, skolky su tu od 6-17, nie je to idealne ale ked sa proste neda inak stale je moznost.
Kamoska na opatrovatelku setrila kazde euro co viem. Nemal jej fakt kto pomoct,,ziadne babky,,tety. Ale tak zas jej pomoc vyhladavala len vtedy,,ked sa jej naozaj nedalo odist.z.prace. ( muz ...no comment...)
Nedá sa zmeniť škôlka? Kamošku nemôžeš poprosiť?
Možno by som zvažila sa aj presťahovať za lepšou prácou, menšími nákladmi, viac po ruke všetko. Rodičov nemáš, nevedeli by pomôcť?
Mali sme studentku, vyuzivali sme ju asi 3x do tyzdna, dalo sa to zvladnut.
Tu skolku by si mohla vyriesit tak, ze by si rano dieta dala k mamicke, ktora vodi dieta do skolke neskor, lebo jej neskor zacina praca, a poobede by si zas jej dieta vyzdvihla ty spolu so svojim a chvilu jej ho postrazila.
V prvom rade si realne prezri v okoli skolky, ktore maju aku prevadzku. V mojom okoli su skolky, ktore maju prevadzku od 7-16, od 6:30-16:15 a od 6:30-16:30. Vybrala som si skolku, ktora ma najdlhsiu prevadzku a zvladam rano deti hodit do skolky, skoly a poobede ich vyzdvihnut. Pred tym samozrejme som musela najst si pracu, kde mam prac cas prisposobeny detom a ich dochadzke. Opatrovatelku by som si dovolit nemohla
Ja som si dala na fb dopyt co potrebujem a ozvalo sa mi kopec žien. Niektore som poznala dokonca so skolky, boli to maminy co tam mali deti. Cize sme sa dohodli ako sa da fungovat a kolko penazi za to. Napriklad nas so sestrou zvykla strazit susedka. Bola na invalidnom dochodku, ten isty vchod. A to teda bolo pred 40 rokmi. Mama jej davala nejaku sumu na ktorej sa dohodli. Ked uz sme vedeli byt same, tak zase chodila k inym detom v baraku. Cize musis sa popytat a pozisťovať, potom uz iba kombinovat. Na sume sa vies vzdy dohodnut.
@sara07 Ideálne aký čas by malo tráviť dieťa v škôlke? 12 hodín? Malé dieťa? Snáď si vyberiem v živote, čo je pre mňa prioritou a nebudem xajat, že dieťa po odchode z pôrodnice odložím do zariadenia od 6 do 18 minimálne.
V tom zahraničí sa za tie služby väčšinou sakmanetsky platí a tešiť sa, že sa tam kľudne odkladajú deti choré, to už je len radosť. Rovnako fakt, že žena musí ísť do práce od pár mesačného dieťaťa, následne hľadá opatrovateľku, ktorú zasa pekne zacvaká.
Kde prosim ta zijes, ze mate skolku od 7.00? moje dieta chodi do dedinskej skolky a ofiko je od 6.30, ale pokial by bol zaujem, ani zriadovatel, ani riaditelka, nemaju problem urobit zbernu triedu od 6.00. Aj v mestach su skolky od 6.00, moje kolegyne uplne bezne nosili deti do skolky o 6.00. Bavime sa o statnych skolkach samozrejme. Takze to nie je ziadna chyba statu, ze ty si vybrala skolku so zlymi otvaracimi hodinami. Co sa tyka chorob, ja silne pochybujem, ze si najdes dochodkynu alebo studentku za par drobnych, kt. budu riskovat nakazenie sa tymi skolkarskymi smakocinkami. Byvame v ulici, kde je 80% dochodcov a aj napriek velmi dobrym vztahom tu dochodkovia vnucata pocas chorob absolutne nestrazia, kedze sa uz kazdy z nich poucil, ze sa nakazil od dietata a bol 2-3 tyz.k.o. Na mojich svokrovcov pred mesiacom doniesol nieco synovec uz skolak, svokra tyzden regulerne nevyliezla z postele, co nevladala na nohach stat. Synovec bol za par dni fit, svokre trvalo takmer mesiac dat sa dokopy. Svokor strasne nadaval. ja som zhanala minuly rok pre dceru opatrovatelku na 2x tyz. na par hodin a vsetko to bolo od 7€/hod. vyssie a tie tri, s ktorymi som komunikovala mi zdoraznovali, ze je to suma pri zdravom dietati, resp. pri dietati, kt.sa uz len doliecuje a nie je infekcne, pri chorom je cennik iny. ja som nepotrebovala strazit chore dieta (dcera chora nastastie nebyva), ale zarazilo ma, ze kazda jedna mi to uz vopred takto oznamila.
@matkahelka tiež som si myslela že škôlky predsa sú otvorené od šiestej ráno, no nie sú.

Toto som sice nemusela riesit, ale načo opatrovatelka? Vyzdvihnut zo školky? A byť pár hodin s dieťaťom? Ak áno, tak by som hladala v okolí studentku, matku na RD alebo dochodkynu, ktora by to robila za minimum, ziadnu profi opatrovatelku by som neriesila.