icon

Beznádej 26-ročnej ohľadom bývania

19. mar 2025

Vlastne ani neviem, čo som týmto príspevkom chcela povedať, asi sa len potrebujem vyrozprávať.

Mám 26 rokov a som dievča, ktoré je aktuálne samé a veľmi ma trápi, že pravdepodobne nikdy v živote nebudem mať "normálne" vlastné bývanie. Som dva roky po vysokej škole. Už počas VŠ som brigádovala a odkladala si peniaze. Hneď ako som dokončila školu som sa zamestnala. Chvíľu (pár mesiacov) som bývala u rodičov a šetrila. Potom sa našim narodilo druhé dieťa a tak (dosť netaktne) mi povedali, že mám odísť. Teraz bývam v zdieľanom podnájme v Bratislave. Snažím sa šetriť kde sa dá. Som introvertný typ, nechodím piť, moc toho nenakupujem, som skôr na športové aktivity. Proste nemám pocit, že rozhadzujem peniaze. Darí sa mi mesačne odložiť asi 60% mojej výplaty. Bohužial.. To nestačí. Dokopy mám aktuálne odložených nejakých 7 tisíc eur. Na vlastné bývanie potrebujem 20% z vlastných zdrojov. Kým našetrím dosť peňazí ceny už zas budú niekde inde. Ak budem tak ako doteraz šetriť každý cent tak možno za nejaké roky našetrím na garsonku niekde na kraji mesta. Mrzí ma len, že pravdepodobne nikdy nebudem mať na to kúpiť si niečo, čo má viac ako jednu izbu.

Viem, že sú ľudia, ktorí sa majú horšie ako ja, ženy, ktoré ostali samé, ľudia s horšou prácou ako mám ja. Som z toho len smutná. Nechcem tu začať diskusiu "kto to mal horšie", každý sme mali nejaký prekážky, len by som si veľmi želala aby dnes aj mladí ľudia dostali možnosť zadovážiť si dôstojné bývanie.

dadka_bb
20. mar 2025

Garzonka je blbost. To hucia spotrebice z kuchyne, telka ,wifi. Wc na kope. Skor 1 izbak, nech sa vyspis mimo kuchyňu. Byvala som v garzonkd pocas vš ,a vydrzala som 3mesiace.ako basa

sissik
20. mar 2025

ja som bola na tom v tvojom veku podobne. 24 rocna vysla zo skoly s holou ri.ou. Ked mas usetrenych 17000, tak je to dobra startovacia pozicia. Pozri si stavebne sporenie, mozes tam okamzite vlozit urcitu ciastku, dostanes v podstate taky isty uver b ez rucenia nehnutelnostou a mozes ist do banky poziadat o hypo. To co das teraz na sporenie budes mat potom splatku hypo - priblizne, lebo nepoznam presne cisla.
Stavebny uver v sporitelni splatis za 6 rokov a potom splacas uz len hypo. V niektorych bankach mozes na hypo davat mimoriadne splatky, napr. v csob do vysky 200 eur mesacne, splatka ide rovno na splacanie istiny. Sama mozes na zaciatku kludne byvat v garsonke a casom uvidis. Lepsie ako byvat v zdielanom byte s cudzimi ludmi hlavne ak si introvert😉
Popozeraj internetove stranky pss a bank, porovnaj kto kolko ponuka. Myslim, ze teraz je urok na stavebnom uvere nizsi ako spotrebaky, ktore ponukaju banky na dofinancovanie hypoteky.
Popozeraj aj nehnutelnosti v dedinach pri vlakovej trati - to mas dobru dostupnost a vo vela dedinach stavaju aj malicke bytovky. Nie velke panelaky ako na sidliskach vacsich miest.
Casom mozno najdes priatela, zvysite prijem, prvy byt prenajmete a kupite si povedzme 2izbak. Alebo ho predate a kupite si vacsi byt. Tazko sa radi ze prenajmi alebo predaj, sama musis poznat vsetky premenne v rovnici alebo oslov poradcu, ktoremu naozaj doverujes

kristinkaris
20. mar 2025

Načo sa hrnúť do kúpy nehnuteľnosti ktorú budeš ťažko sama financovať .. prenájom je podľa mňa dobrá voľba na začiatok… mám tiež 26 a s manželom sme kupovali 3 izbak keď som mala 23, ono samej sa ťažko kupuje byt predsa len dva príjmy sú dva príjmy .. kým si niekoho nenájdeš asi zožeň dajaký slušný podnájom a šetri

mooonika1975
20. mar 2025

@danieli to je super plán, pomôcť im, ale aj rodičia zrejme akl väčšina Slovákov , tiež nemá, aby svojim detom pomohlo

mooonika1975
20. mar 2025

@sissik píše 7000€, v pôvodnom príspevku

matusformanek
20. mar 2025

Treba investovať, ale rozumne. Máte celý život pred sebou. Čo by som ja dal za tie vedomosti o investovaní v 26tke.

diaszoky
20. mar 2025

Odid do rakuska na sezonu zarobis dostanes aj danove 13.14 plat trinkgelty vybavene

yoge
20. mar 2025

@autorka A mama by ti nemohla spoluručiť? Kolko má otec? Ak má tvoj otec napr. 48 rokov a má príjem aspoň 1000 € (čo ma asi viac) tak dostaneš z banky aj viac ako 150 tisíc, takže kúpiš aj väčší byt.

Viem, že si spomínala, že sú stará škola, ale nemohla by si ich nejak presvedčiť? Buď mamu alebo otca, veď sú to tvoji rodičia. Skús ísť za finančným poradcom a možno cez neho ich nejak presvedčiť. V podstate z ich pohľadu tam žiadne riziko ani nie je, pretože ak by si nestíhala splácať hypo, tak ten byt proste predáš

timmi86
20. mar 2025

Nemusíš mať obavy ja som mala tiež 26 keď som si kúpila svoj prvý byt. Začni hľadať a skús zbehnúť do banky a spýtať sa aké máš možnosti. Nič tým nestratíš. Tiež som bývala v Ba v podnájme a už ma nebavilo peniaze vyhadzovať do luftu za prenájom. Keď si platíš svoje aspoň vieš kam tie peniaze idú a keď sa ti zmení životná situácia vieš ten byt predať a investovať inde alebo dať do prenájmu. Držím palce nemusíš sa báť stále sa dá nájsť riešenie

sissik
20. mar 2025

@mooonika1975 potom sa opravila na 17000

petkavka
20. mar 2025

https://www.topreality.sk/rybnicna-garsonka-27-.... Ak mas 17000E, tak to mozes rovno skocit do banky. Len casto su poziadavky dnesnej generacie - novostavba, centrum mesta a idealne parkovacie miesto k tomu 🙂.

sang
20. mar 2025

ja som kupovala nehnutelnost az po 30tke. hned po skonceni VS som si zalozila stavebne sporenie ( ako tu uz odporucali) . Uspory som nemala velke, ale pockala som tych 6 rokov ( medziuver som nechcela brat, ale to by bola moznost c.2 , ten sa da cerpat uz po 4roch rokoch tusim ) a potom som cerpala uver cez PSS. Za mna : bolo to asi najlepsie , co som mohla urobit. Vzdy ked som mala co len trochu viac uspor navyse , tak som zaplatila mesacne viac ako bola formalna splatka, potom aj ten moj dlh rychlejsie odbudal .. a v porovnani s hypotekou som tolko nepreplatila za pozicane peniaze. Uver bol splateny omnoho skor ako by to bolo v pripade banky pri tych istych pozicanych peniazoch. Spotrebak bolo velke NIE a nikdy by som nespekulovala so spotrebakom ... Skus si dohodnut s tretnutie s niekym z PSS a poinformuj sa o moznostiach. Viem, ze moja kolegyna v tom istom case ako ja hladala riesenie a ak si dobre pamatam, dostala uver dokonca uz po 2 rokoch, ale bola tam podmienka dat vacsiu pomernu cast zo svojich penazi. Mozno ani PSS nebude sediet do Tcojej situacie, ale skus sa tam informovat .. ze co by rozne scenare obnasali a v ako mcasovom horizonte.

yoge
20. mar 2025

@petkavka pri jej príjme dostane hypo 83 tisíc, takže kludne môže niečo aj za 100 tisíc bez spotrebáku

liv1
20. mar 2025

@yoge Podunajske biskupice nie su bratislava… teda su, ale to je skor satelit

sang
20. mar 2025

@liv1 Podunajske Biskupice su Bratislava, jej okrajova cast, ale je to Bratislava . (Bratislava2)

ibatanecnica
20. mar 2025

@zobaka na to by som sa nespoliehala. Ak vztah nevide potom co? A este nedajboze.pride dieta.

yoge
20. mar 2025

@liv1 ja viem, preto som spomenul že niekde v Ružinove by to bolo drahšie. Dal som tu tuším aj inzerát z Petržalky, ale autorka už uvažuje aj nad Malackami a riešila aj Pezinok

lusyc
20. mar 2025

Žila som cez 2 roky v 24m garsónke s balkónom, hneď pri práci, dalo sa. Aj v dvojizbaku s balkónom, zbytočný luxus pre 1 osobu. Teraz banujem, že som sa v tvojom veku nevzchopila, nenašla ešte brigádu, aby mi dali hypo a nekúpila jednoizbak 35-40m, do kuchyne malý gaucik a extra spálňa. Veľmi banujem. Chod do toho.

liv1
20. mar 2025

@sang no ved pisem ze su, ale su tak odveci.

sisska96
20. mar 2025

Hľadaj mimo BA

mon8060
20. mar 2025

Ty vôbec nemusíš byť zúfalá lebo už teraz máš našetrené pekne peniaze. A hypotéku by si dostala už teraz, presne ako radia vyššie dofinancovanu spotrebakom. Máš veľa možností.si sama.mozes ísť do zahraničia, budeš mať vyšší príjem ako u nás ale aj iné výdavky alebo zostať tu. Ak ťa v blave nič nedrží, išla by som do iného mesta lebo toľko zarobis aj inde. A nehnuteľnosti v menšom meste sú lacnejšie ako v Bratislave. Ale nezúfaj, máš práveže skvelý štart. Ja som mala prvý vlastný byt sama v 28. Teraz vlastním toho oveľa viac. A nie nemám bohatých rodičov, nikto mi nepomohol ale vždy som mala skvelú prácu, a aj teraz ju mám. Na manžela s ktorým si vezmeš hypotéku zabudni. To sú stupídne rady 🙈😊

slnecnica82
20. mar 2025

Prvý základný krok je zmeniť PRÁCU..

michaela567y
20. mar 2025

Ja sa vzdy pousmejem, keď ľudia starsi odo mna riešia takéto veci🤣 ja už mám byt, dieta, auto, školu, pracu, muza a mám 25 a citim sa dost staro 😆😆 vymenila by som sa na jeden deň s tebou

bonboniera
20. mar 2025

@petkavka jezis áno, lebo to by nebolo ono keby sa aspoň v jednej téme neriešilo jak sú mladi nenažraní a chcú všetko hneď. Chod si ty kúpiť garsónku na Rybnicnej keď je to taká skvelá kúpa ;)

bonboniera
20. mar 2025

@yoge a koľko ju vyjde splátka pri tých 150 tisíc? 🙂

yoge
20. mar 2025

@bonboniera dosť, presne 730 €. Ale ak teraz platí za nájom 300 € a je schopná si ušetriť 60% z platu, ta by to teoreticky mala zvládnúť. Časom jej bude plat rásť, ale splátka hypotéky nie

bonboniera
20. mar 2025

@yoge akoze mne sa rozum zastavuje nad všetkými tvojimi radami tu ale odporučiť človeku ktorý ma aktuálne (a bohvie dokedy) 1200€ mesačne zobrať si hypotéku s mesačnou splátkou 730€ je už naozaj mentálna atletika

petkavka
20. mar 2025

@bonboniera Mas pravdu a ospravedlnujem sa autorke. Ono je to o preferenciach a v kazdej vekovej kategorii su ludia, co sa spokoja aj s horsou lokalitou/starsim bytom a opacne, co akceptuju len moderne v centre. Pokial na to maju- znacka ideal.

yoge
21. mar 2025

@bonboniera a nad čím sa ti konkrétne pozastavuje rozum? Čo konkrétne som tu uvádzal ako nepravdu, výmysel? Veď napíš, som zvedavý... Alebo keď niečomu nechápeme, tak je to pre nás mentálna atletika?

Sám som jej odporúčal menší byt do 110 - 120 tisíc, kde by mala splátku 500 € mesačne

jana_eyre_2
21. mar 2025

@bonboniera na rybnicnej nie je zlá adresa, sama som tam bývala niekoľko rokov.. nebývajú tam asociali, garsónka sa dá zariadiť celkom pekne..

a dokonca viem porovnať s pentagonom, lebo som celé detstvo bývala na vedľajšej ulici.. tak ja len toľko - že chcem vyvrátiť názor že "na rybnicnej bývať nechceš"..