icon

Bonifikácia hypotéky: Aké sú vaše skúsenosti?

16. júl 2024

Ahojte,

žiaľ žijeme v kapitalizme, kde bohaté banky majú niekoľko sto miliónové zisky každý rok. Žiaľ minulý rok mi zvýšili splátku hypotéky zo 400€ na 605€. Dovtedy som preplatila na úroku asi 95€ mesačne. Čo sa však stalo, že úžerníkom aktuálne platím 410€ mesačne len úrok a len 195€ istinu.

Požiadala som o bonifikáciu hypotéky. Prešlo mi to na 3x lebo som mala príjem veľmi na hrane. Aké s tým máte skúsenosti? Ako často je nutné dokladovať príjem? Alebo keď mi to priznali, budem mať 150€ príspevok až do konca tejto Ficovlády?

gab1sol
17. júl 2024

@slniecko66 a ja som napísala, že tomu práve ty veríš? A čo je na podnájme? Keď raz človek nemá na vlastné bývanie, tak naň nemá… Banky za to nemôžu. A nehnuteľnosť na hypotéku de facto ešte nemusí znamenať, že dieťa nehnuteľnosť raz zdedí…

slniecko66
17. júl 2024

@gab1sol ach jaj. Pisala som ze by mi to nebolo jedno keby mi zvysili o dost eur peniaze. To znamena ze na to nemam?
Zostala som sama na dieta. Vlastne aj to je moja vina. Sak co si si nasla takeho mala si mat rozum 😀
Banka nemoze za nic. Tak isto ludia nemozu za nic.
A co to znamena? Nehnutelnost zahadne zmizne? 😀 ak splatis hypoteku co s nou bude?

slniecko66
17. júl 2024

@gab1sol a mimochodom ja som nenapisala, ze banka jr uzernik.
To neviem kde si vycitala.
Ty tam pracujes ze? Preto tak podrazdene reagujes 🙂

gab1sol
17. júl 2024

@slniecko66 ešte raz si prečítaj celú diskusiu - reagovala som na tvoj komentár, že sme sa pustili do autorky. Preto, lebo autorka nazvala banky úžerníkmi, lebo si dovolili zdvihnúť úrok na jej hypotéke po fixácii s tým, že si neodpustila poznámku o milionových ziskoch.

A k tej nehnuteľnosti, vieš, koľko ľudí bolo nešťastných, keď si banka uplatnila záložné právo aj po 20 rokoch splácania a tvrdili mi, že im banka na nehnuteľnosť nesmie siahnuť?

Ty si tu asi riešiš nejaké komplexy, úprimne mňa nezaujíma, že si ostala s dieťaťom sama a čo je za tým… A prekážajú mi ľudia, ktorí prskajú na celý svet, len oni sú lietadielko. Ale áno, je úplne v poriadku nazývať banky úžerníkmi…

ekira1
17. júl 2024

@slniecko66 áno, na Slovensku nie je iná možnosť ako buď ísť bývať pod most, alebo vziať hypo na vyše 100 000€, nič medzi neexistuje 🙄🤦‍♀️

animus
17. júl 2024

@slniecko66 nedá sa mi nereagovať na tvoj argument, čo ak príde niečo nečakané. Na to niečo "nečakané" sa máš pripraviť a nečakať, že sa na teba zasa budú všetci skladať. Tiež mám pokrk tých príspevkov, pošlite peniaze lebo choroba, lebo smrť, lebo lebo lebo.... Máme hypotéku a samozrejme k nej máme aj dobré životné poistenie. Takže ak príde nečakane choroba, smrť, úraz sme poistení.

zuzulka558
17. júl 2024

@ekira1 chodili mi do obchodu aj dali mi návod co všetko ako sa dá získať, nemajú len obyčajné dávky, invalidný na deti presne mi ukázali ako sa to dá, a ze keby som nedostala pôjdu so mnu porobia krik a paničky sa ich chcú zbaviť tak sa schváli 🙊 no nebudem si z dieťaťa robiť invalida, nezaostávajú si ich, všetci sú taký není ale tí čo chodia neviem s koľkými deťmi sú vychcanci

zuzulka558
17. júl 2024

@gab1sol keby si tu tému dala o nich tak by si ich zastávali aký sú chudáci už mi tu tak jedna napísala 🙂

slniecko66
17. júl 2024

@gab1sol nemam co k tomuto uz povedat 🙂 pekny den. Uvolni sa trosku

slniecko66
17. júl 2024

@animus kde cakam ze aa bude niekto na mna skladat? Makam uz po strednej, neratam to ze som bola s malou doma. Na urade prace som nebola.
Len si myslim, ze sa hocikto moze dostat do tazkej situacie.. moze prist o pracu napriklad. Pocas korony kolko ludi zle dopadlo? Myslis, ze za to sami mohli vtedy?
K hypoteke mam poistenie, nechala som si poradit financnou poradkynou.
Len zial ludkost.m ta tu velmi chyba na celom konikovi. Az sa mi nechce verit.. ako kazda hned utoci, uraza, pozera len na seba.. si vsimni ako casto sa nieco take vyskytuje v prispevkoch.. preco nevieme pochopit jedna druhu? Ale takto sa spravat. A momentalne nenarazam na teba.. ale celkovom tak si to prosim nevezmi k srdcu.

gab1sol
17. júl 2024

@zuzulka558 ja píšem za seba, nie za ostatných.

gab1sol
17. júl 2024

@slniecko66 neboj sa, ja som uvoľnená až, až…

alenaalena84
17. júl 2024

Moja babka hovorila ,,DLHY ROBIA DLHY ,VŠI ROBIA VŠI,,

animus
17. júl 2024

@slniecko66 myslím, že to nepochopenie pramení v tom, že keď vidím, koľko eur mesačne u nás odchádza na poistenie (životné, dom, auto) a na sporenie (na nepredvídateľné výdavky) a potom niekto, kto nemyslí na zadné vrátka vyplakava (buď pre seba alebo pre deti) tak to jednoducho naštve. My bývame na byte a máme dve deti. Áno, chceli sme dom, záhradu, bazén ale viem, že nato nemám. Potom stretnem kamošku zo školy a počúvam len stonanie ako majú len jedno dieťa lebo si nemôže dovoliť byť na materskej a pritom majú rodinný dom v lukratívnej štvrti, bazén, veľkú záhradu a babku u ktorej ich dieťa býva, pretože musia tak makať že ho nemajú ani kedy vodiť do a zo školy. A keď mi ide rozprávať ako sa mám dobre lebo chodíme na dovolenky a môžem byť s deťmi na rodičovskej ide ma roztrhnúť. Ja som im nekazala brať takú obrovskú hypotéku, na ktorú už teraz majú len tak tak, nehovoriac čo bude ak by sa malo niekomu niečo stať.

zuzulka558
17. júl 2024

@animus tak toto mam úplne aj ja,,, kamoška síce viac majú ako my plat ale vysokú hypo lebo majú tiež skoro domisko v lukratívnej štvrti,, to ze ho má vôbec ma netrápi, ale presviedča ma ako to je super , keď viem ze si neužívali ako my z bytu

jankasmejka
17. júl 2024

@slniecko66 ale dotyčná sa nič "normálne" nepýtala. Chcela len vyvolať hádky, obviňovanie a primitívne komentáre.

11brano11
Odpoveď bola odstránená
slniecko66
17. júl 2024

@animus a preco ta to ide roztrhnut? Kvoli comu...? Je to jej zivot. Tak isto ty mas svoj. Naco potom riesis cudzi zivot ked ta to len stve? Mna toto netrapi kto co ma, co nema, kolko plati..
Treba sa pozerat do svojho taniera a ver mi, ze zivot bude lepsi ( nemyslim to v zlom)

bevina
17. júl 2024

Ahojte, len som chcela doplnit info že štátny príspevok na úroky k hypo, max 150e sa bude vyplácať aktuálne do konca tohto roka. Ďalej sa v tom bude pokračovať - len ak to bude opäť schválené vo vláde, resp. parlamente.

ekira1
17. júl 2024

@slniecko66 väčšina tých, čo počas covidu zle dopadla boli tí, čo pracovali bez zmluvy, alebo dostávali väčšiu časť na ruku. A štát im pomohol podľa výšky odvodov. A taktiež žiť bez úspor na to najnutnejšie je tiež cesta do pekla..

ekira1
17. júl 2024

@zuzulka558 no vidíš, môžeš si tie dávky vybaviť tak ako i oni, nie je to dávka špeciálne pre nich. Každý vyscanec ich dostane a zaplatíme ich rovnako ako iné príspevky pre iných.

zuzulka558
17. júl 2024

@ekira1 taky ako oni co nepracujú by nemaliat nič, neprispievaju štátu nič,, všetko dostávajú pod nos,, k ich bývaniu sa nebudem vyjadrovať, každý ich ma za chudákov,, nebudem vybavovať až také ako oni majú, moja mala spolužiaka v škole všetko mal zadarmo a ešte sa im musí učiteľka prispôsobiť ako sa musia chudáci aklimatizovat,, chvalabohu my rodicia sme mali slovo a dlho tam nebol v triede,,, len tu na koníkovi sa idú aj oháňať ako majú firmy muži podnikajú darí sa im hrajú sa na poctivé a nenapíšu ako sú není tak poctivý, teta robila účtovníctvo 😄 tu sa každý hra na poctivého občana a nemá žiadnu chybu,,aj taký čo si myslia ako majú dopredu rozmyslene všetko môžu padnúť rýchlo na hubu a bez peňazí,, každá tu ide odsudzovat ale nevie ako dopadne,, aj moja kamarátka taka bola takéto múdre reči atď užívala si peniaze, lebo mali dosť a mudrovala každému a teraz zostala mladá vdova zo dňa na deň nečakane a ma co robiť aby otacala peniaze, nevie firmu viesť ako jej muž

zuzulka558
17. júl 2024

@slniecko66 pekne si napísala, tiež neriešim kto co ma nech mi povie a púšťam to hneď ušami von, kolegyňa niekoho riešila a spýtala som sa na ňu ako žije atď zostala ticho

zuzulka558
18. júl 2024

@ekira1 dopadli zle ale súkromník máloktorý im dá na papier všetko a nie každý môže robiť neviem kde by museli zamestnanci dat štrajk asi 🤨 ved to mám v okolí a aj tu na koni sa nájdu tie co do roboty nechodia lebo nemusia muž podniká atď idú tu poučovať,zamestnancovi nedá na papier skoro nič lebo chudák nedarí sa mu vo firme a v súkromí auta domy, chalupa dovolenky na to je a toto je začarovaný kruh,najlepšie keď neplatí ani na socialku dá sa do krachu nezaplatí zmení názov firmy a ide ďalej, takých som našla na finstate až až po covid a nie ze sa im nedarilo, plakali, na výplaty nemali ale na iné bolo 🤪

lienka.7
18. júl 2024

@autorka pravdepodobne iba na rok, lebo je to viazané na príjem. Cize pravdepodobne potom budú vyzývať opäť na zdokonaľovanie prijmu. A z blbych komentárov si tu nič nerob, ostatne tu poberajú vymyslene PNky, účelovo ponavysovane max.materske, vymyslene predĺžené rodicaky a max.podpory v tisickach eur, pričom tomuto štátu vo väčšine prípadu odviedli nula celá nula noc - co je teda samozrejme v poriadku, ale tebe ako pracujucej závidia blbych 150€, na získanie ktorých si normalne, bez podvadzania splnila podmienky 👌

maminkadeticiek
18. júl 2024

Sme nekonecne stedry stat.Mame mnozstvo nezamestnanych,ktori nepracuju a poberaju davky,mame oteckov na materskych dovolenkach ktori poberaju matetsku neraz popri RD svojej manzelky alebo svojej praci,mame matersku 3 roky, ktoru si zeny neraz predlzuju retazovo a najdu sposob ako fiktivnym zamestnanim akoze na par dni si vyrobia opat matersku napriek tomu,ze predtym zarabali minimalku...Co som ja pocula uz ake sa tu daju robit odrby na statnu kasu...Nikomu nezavidim,nech si to kazdy uzije v zdravi.Len ma vzdy napadne,ze keby sa vsetky diery zaplatali a peniaze vyuzili zmysluplne,mohlo by sa nam viacerym zit v tejto krajine dobre.

iv007
18. júl 2024

@lienka.7 ty tiez dostavas prispevok na hypoteku, vsak? Pretoze v inych diskusiach si az moc kriticka a chrlis ohne a toto ti zrazu nevadi a obhajujes to. Ake mile 🙃

zuzanaete
18. júl 2024

@maminkadeticiek Nie je mozny subeh materskej (otec) a rodicovskej (mama).

lienka.7
18. júl 2024

@iv007 ano, poberam. Neviem, prečo by som nemala, keď som predsa splnila podmienky bez akehokolvek podvadzania. Preto mi to nevadí. Taktiez mi nevadí, keď ma niekto max.matersku na zaklade toho, ze si platí tomu zodpovedajúce odvody. Ale vadi mi, keď niekto, kto ma cely život minimalku, odvody uhradene takmer žiadne, ale podvodom sa rýchlo zamestná na 3m u kamoša a zrazu bum, ma mat max.davky. Ano, toto mi vadi, predstav si.

lienka.7
18. júl 2024

@zuzanaete ano, súbeh síce nie je možný, ale na ten čas, kedy si muz požiada o matersku si žena necha odňať rodicak, pritom o dieta sa ďalej stara preukazatelne ona (je aj dalej doma) a muzik si popri tom veselo pracuje ďalej. Potom sa všetko vráti do starých koľají samozrejme.