icon

Čo si myslíte o hypotéke a jednoizbovom byte, ktorý budem dávať do prenájmu?

csipcsip000
14. jan 2022

Ahojte chcela by som vediet vas nazor premyslam nad tym ze v buducnosti by som si zobrala hypoteku a kupila 1 izbovy byt ale s tym ze by som ho davala do prenajmu čo si o tom myslite ? Je to dobry napad ?

csipcsip000
autor
15. jan 2022

Ten prenajom som nemala na mysli v BA ale v mensom meste

jakubvojcik
15. jan 2022

@desore tak nemyslím si, že keby ste mali na ruke dvojmesačný depozit, plus si dali do nájmu náklady za energie aj s rezervou, že by bol problém. A to už sa bavíme o prípade 1 z 1000. Samozrejme hocičo sa môže stať, pri každej dobrej investícii je riziko s ktorým treba rátať. Ale keď človek bude myslieť stále na najhoršie nikdy sa nikde nepohne.

zuzanockamt
15. jan 2022

@csipcsip000 manžel to tak má...prenajíma 1-izbák, je s tým dosť práce + treba robiť daňové priznanie ... ale on nemá hypo

marsmykkok
15. jan 2022

@csipcsip000 odporúčam skús si pozrieť ponuky v svojom meste na prenájom, ulož si ich a uvidíš aký je záujem. Byt je dobrá investícia, ale s nájomníkmi to nie je až tak ružové že budú vždy a že koľko ti po odpočítaní nákladov na byt, odvodov a daní budú prispievať.

desore
15. jan 2022

@jakubvojcik Ked ti znici kuchynsku linku z masivu, ani 2 najmy nestacia. Dlhe roky prenajimam, takze uz mam ludi "prekuknutych."

jakubvojcik
15. jan 2022

@desore na tento prípad slúži poistenie zodpovednosti za škodu, ktoré som spomínal vyššie. Poisťovňa vám preplatí škodu a ak je to vinou ľudí v nájme bude si to žiadať u nich preplatiť, potom sa vy už do toho nemiešate a máte pokoj. Musia si to oni následne vyriešiť s poisťovňou.

csipcsip000
autor
15. jan 2022

Predaj 1 izbaku v mojom meste sa pohybuje od 40 000 do 50 000 na najom si pytaju okolo tych 350 €

desore
15. jan 2022

@jakubvojcik Ako im poistovna dokaze, ze danu vec urobili? Mozu povedat, ze majitel poskodil svoj vlastny majetok a krivo ich obvinil. To je tvrdenie voci tvrdeniu, tazko sa bude dokazovat, na ktorej strane je pravda.
No a terax som zvedava na radu.

221girl
15. jan 2022

@csipcsip000 kamarati tak kupili byt 5 rokov dozadu za 52 000€. Teraz ma hodnotu 100 000€ takze investicia je to dobra

layla123321
15. jan 2022

@csipcsip000 podľa mňa nápad je to super, ale je ideálne aj zainvestovať do nejakých služieb - či už reality alebo firmy, čo sa zaoberajú prenájmom, aby tam potom človek nemusel chodiť pre každú blbosť. A veľmi dobrá zmluva, kde bude podchytené, čo všetko má robiť prenajímateľ... za čo všetko je zodpovedny nájomca a tak... Známej totiž takto volali nájomníci o 22, že potrebujú vymeniť žiarovku.... :D

jakubvojcik
15. jan 2022

@desore no vždy sa dá čoho chytiť 🙂 môžu vám aj vypáliť dom a utiecť do krajiny ktorá nevydáva zločincov. Môžete si vymyslieť akýkoľvek scenár v ktorom vy budete tá poškodená. Moja rada znie.. ak je človek pesimista, vidí iba veci čo môže stratiť a nie získať, tak nech nerobí také rozhodnutia ktoré nosia nejaké riziko aby kľudne spal.

desore
16. jan 2022

@jakubvojcik Kolko vlastnych nehnutelnosti prenajimate? Ak ano, kolko rokov?

matkahelka
16. jan 2022

@desore do bytu pre podnajomnikov si nedam linku z masivu, to po prve.po druhe, dobra poistka pokryje skody nech ich sposobi ktokolvek. ci jozko mrkvicka, ci majitel bytu. si si ista, ze prenajimas? lebo naopak, pises, akoby si o problematike nemala ani tusenia

brezza
16. jan 2022

@marsmykkok nie je pravda, ze taky co nedostane hypoteku automaticky nema na najom. Prave takym ludom kolkokrat nic ine nezostane len si platit ten najom. Maju napriklad nizko nastavene prijmy napr. Zivnostnici a hypo nedostanu hoci by ju realne splacat vedeli. Plus teraz banky chcu 20 % v hotovosti a ked byt stoji 200 000€ nema kazdy nasetrenych 40 000 € a musia ist do prenajmu.
Autorke radim zobrat si rady od ludi ktorí realne prenajimaju nie od takych co len pisu ako sa nieco neda a realne skusenosti nemaju.
A nie nestriedaju sa nam najomnici ako na beziacom pase. Kazdy bol minimalne rok, niektori viac rokov. Byt neprenajimame rodinam s detmi a so zvieratami. To si moze kazdy urcit ako chce. My sme si to tak urcili prave kvoli minimalizovaniu riziku znicenia veci. Depozit mame dvojmesacny a chodime po dohode na obhliadky aby sme videli v akom stave byt je.

brezza
16. jan 2022

@desore preco teda prenajimas ked mas take zle skusenosti? Ked sa clovek boji tak nech do toho nejde, jeho problem. Je to dobra investicia. Podla mna vynikajuca. Ked ti aj niekto zničí tu linku ako vravíš a teba to prestane bavit byt stale predas so ziskom. My mame nafoteny stav bytu, nabytku, spisane poskodenia, podpisany protokol o stave meracov a vybraty dvojmesacny depozit. Zatial nebol problem, ak by bol riesime ho. Nie sme z toho hotovi. Danove robim sama, nie je to nic zlozite. Zmluvu sme si tiez robili sami. Ak sa do toho ale niekto nevyzna, tu odporucam dat niekomu spisat aby sa nasledne predislo problemom. Depozit mame dvojmesacny a byt sme prenajali bez realitky len na zaklade inzeratu na realitnom portali.

tncka
16. jan 2022

@csipcsip000 kvoli jednoizbovemu bytu by sa mi nechcelo registrovat na DU. A robit to nacierno? No to uz vobec nie🤷‍♀️

zuzliq
16. jan 2022

@csipcsip000 ahoj, čo od kúpy čakáš? Chceš zarábať na prenájme? To neviem, či sa ti podarí, ak áno zrejme veľmi málo. Chceš mať nehnuteľnost do budúcnosti ako investíciu? V tom prípade môže byť kúpa dobrý nápad. Budeš mať na hypotéku, aj keď bude byt prázdny? A bude ti to veľmi vadiť, alebo ho budeš chcieť mať aj v takom prípade? My kupujeme 2i byť, ako investíciu a poistku do budúcnosti. Sme zmierení s tým, že ak budú problémy s podnájomníkmi, bude prázdny.

katarina4141
16. jan 2022

Ak mas tu moznost, urcite do toho chod.
Mat nehnutelnost a prenajimat ju sa oplati.
Co tam budu za ludia si vyberas ty. Podmienky si zadel a prenajimaj.

desore
16. jan 2022

@matkahelka Prepac, ze prenajim povodny byt, kde som byvala. Uz zopar rokov a viem ako sa najomnikovia spravaju. 2 roky neumyte okna, neoprate zaclony. Dalsi manzelsky par prevalene dvere na kupelni, vytrhnuty luster z plafona... Mam pokracovat? Kupit byt na uver a ratat, ze ti budu najomcovia platit cely uver je fikcia. Ak je uver 200E, treba minimalne platit 100E z vlastneho. Byt moze zostat prazdny na zopar mesiacov, atd.

desore
16. jan 2022

@brezza Ja pisem aj negativa, lebo existuju. Treba vediet aj tie.

matkahelka
16. jan 2022

@desore my roky prenajimame 3 byty v sirsom centre KE, podnajomnici nam splacaju hypo, byty si prerobili (my sme dali €, oni urobili), problem sme nikdy nemali. ci umyvaju okma a peru zaclony, mam hlboko v zadku, ale najomne platia nacas.a pri skodovych udalostiach islo vsetko z poistky, takze ziadna tragedia.

brezza
16. jan 2022

@desore nam platia cely uver a este mame aj navyse

desore
16. jan 2022

@matkahelka Ked po ukonceni najmu nechaju kluce v schranke a zmiznu bez stopy. Iba sa neskor dozvies, ze by mali byt niekde v USA a nemozu sa vratit kvoli inym veciam. Co vam prerobili podnajomnici? Ja mam nadstandartne prerobene, nemaju co. Iba nicit. 😏

matkahelka
16. jan 2022

@desore tak problem bude v tom, ze si neodhadla ludi. my sme za tych 13 rokov nikdy so ziadnymi podnajomnikmi problem nemali. neprenajimame byty rodinam s malymi detmi a ludom s domacimi zvieratami. a asi mame dobry odhad na spolahlivych ludi, pretoze pre nas su tie byty velmi vyhodne a vynosne. vsetky sme mali v povodnom stave, vsetky si postupne podnajomnici prerobili, za nase peniaze a ich pracu. platia nacas. a depozit mame vo vyske 3mesac.najmov, co cini cca 1500€, takze ak by aj nieco znicili a odisli, depozit ostava nam, skody v byte pokryje poistka.

sasa1310
16. jan 2022

@dzulli1980 toto nie je lotéria, ale čistý zisk. Kto sa bojí, nič nezíska. Ani jednu splátku hypotéky sme my reálne nezaplatili zo svojho. A bonus 60 000 eur vyššia hodnota bytu za 3 roky

sasa1310
16. jan 2022

@csipcsip000 ja tak mám, tak sa kľudne pýtaj. Zisk máme z neho riadny. Nie mesačne na nájomnom, to nepotrebujem. Stačí, že nám spláca zaň hypotéku. Ale na byte samom. Odkedy ho máme stúpla jeho hodnota na dvojnásobok. Maličký nový 1izbáčik.

jaako
16. jan 2022

@sasa1310 ahoj, môžem sa na niečo spýtať? Prvý krát som prenajala v roku 2021 byt. Mám riadnu nájomnú zmluvu, registrovala som sa na daň.úrade. teraz budem prvý krát podávať daň.priznanie. Moje príjmy sú dohodnutý nájom a výdavky energie. Mám si viesť evidenciu. Ale vyúčtovanie za byt chodieva až v máji. Plyn v šporáku v júni, elektrika tiež neskôr. Ako si mám vyrátať výdavky, keď v marci nebudem mať faktúry? Budem vďačná za každú odpoveď

floren
16. jan 2022

@csipcsip000 treba dobrú zmluvu, určite zábezpeku aspoň tri mesiace a hlavne, neprenajimat rodine a znamim. Moja sesternica nám dlží 500€(zatiaľ, ešte nie je vyúčtovanie) a totálne nás ignoruje, ani mobil nezdvíha

csipcsip000
autor
16. jan 2022

@floren rodine by som neprenajala presne koli tomuto

floren
16. jan 2022

@csipcsip000 bolo nám jej ľúto a takto to dopadlo