icon

Čo spôsobuje vysoké sumy za prenájom?

4. nov 2024

Milé dámy, chcem sa opýtať tých, čo prenajímajú byty. Aby nedošlo k nedorozumeniu. ja bývam vo svojom už tridsať rokov a nehodlám to meniť, ale kolegyňa ma požiadala, či nepoznám niekoho, kto prenajíma. Reku nepoznám, ale šla som omrknúť kadejaké realitky a odpálilo ma.👎

moonlight1210
5. nov 2024

@lindahhh prenajimalo sa v stredoveku a urcite este aj skor.

A zial tvoj pristup, ze ti najom splaca hypo, je v ociach aj tu pritomnych ludi neeticke zdieranie najomcu. To si mas platit sama.

@lenkakravcova “Tí len prelievajú peniaze z cudzej peňaženky do svojej peňaženky bez toho aby boli pridanou hodnotou. Nič nové svetu a civilizácií ako také nedajú. Preto sú len prizivnikmi na systéme.”

Ti ludia nasledne prilievaju do systemu, ked zarobene peniaze vlievaju do ekonomiky kupnou silou inych produktov.
Prestan stale na nich vytahovat terminy ako uzernici, prizivnici a podobne hluposti.
Skus vidiet aj za obzor bubliny.

lenkakravcova
5. nov 2024

@zic ale s takým chod kde tam. Títo nezaplatili žiadnemu developerovi, lebo väčšina tých bytov má cez 60-80r a boli postavené ešte za čias komunizmu.
@natalka13 ja nepíšem o žiadnych developerovi ktorí byty stávajú.. ja neviem či ste tu v diskusii niektorí tak nechápavi alebo kde je tá brzda..

guudy
5. nov 2024

@tilly priamo v Ams 🙂
Dalsie info sukromne, ak mas zaujem 🙂

lenkakravcova
5. nov 2024

@moonlight1210 alebo ich preleju na investičné účty - a peniaze idú do zahraničia. 🙂

lenkakravcova
5. nov 2024

@moonlight1210 ako sa v stredoveku prenajímali? 😅😄 Však väčšina ľudí bývala v dreveniciach. A drevo mali z lesa zadarmo, ako spoločné bohatstvo. Tak to fungovalo ešte 300r dozadu.
Niekto sa chcel zenit, dohodla sa rodina a kamaráti a spoločne postavili drevenicu. Tak ďalšiu a ďalšiu. Tak to fungovalo.

natalka13
5. nov 2024

@lenkakravcova ake je tvoje povolanie?

lenkakravcova
5. nov 2024

@natalka13 aké je tvoje?

tetapetra
5. nov 2024

@lindahhh no nie, označila si mňa, že by som hrabala. Lebo ty si tip-top a iní hrabú. Reagovala si na mňa, keď som napísala,že všetci by dávali byt do prenájmu ak by ho mali. Čo vlastne robíš aj ty. Ja som nikoho nezhadzovala ani neľutovala. Pravda je taká,že by to ľudia spravili. Či už by hrabali alebo by brali len na pokrytie hypo a výdavkov, ale spravili by to. A to ja kvitujem. A už keď si tam strelila Ficka, tak to je už iný gól

guudy
5. nov 2024

@lenkakravcova necitala som vsetky tvoje prispevky, ale asi opominas fakt, ze investicny byt sa kupuje presne na to, aby generoval peniaze, nie ako dobrocinnost. Rovnako ako ked investujes hocikde inde - fondy, akcie, cokolvek ine. Tiez ocakavas, ze tvoja investicia sa zhodnoti a prinesie ti zisk…ci? 🙂

natalka13
5. nov 2024

@lenkakravcova boze nemoze byt niekto tak .ehm. ako ty, oni tu platia DANE ak ti to slovo nieco hovori a 90% z nich tu zije, cize tocia peniaze v ekonomike tohto statu a drviva vacsina tie peniaze minie tu nie v polskej biedronke.

lenkakravcova
5. nov 2024

@guudy ja to úplne chápem, ale považujem to za nemorálny spôsob zarabania si peňazí. Preto to kritizujem

natalka13
5. nov 2024

@lenkakravcova ekonomicky smer, podnikanie - nakupujem predavam tovar /predstav si ze so ziskom/ si to dovolim robit.👆
a aj prenajimam nehnutelnosti.

natalka13
5. nov 2024

@lenkakravcova v com nemoralny? potom kazde podnikanie je nemoralne.
🙈

guudy
5. nov 2024

@lenkakravcova ako pise @natalka13 , potom by bolo kazde jedno podnikanie nemoralne. Vsetky zisky na svete zaplatia len ludia🤷🏼‍♀️.

kvet123ka
Autor odpoveď zmazal
lindahhh
Odpoveď bola odstránená
moonlight1210
5. nov 2024

@lenkakravcova lesy boli miestneho pana, alebo kralovske. Nedalo sa v nich ani volne lovit, ani nic brat. Teda mohla si, ak ta nechytili.

Material na stavby nebol uplne volne pristupny kazdemu. Nezbuchala si si drevenicu len tak z dreva z hory. Ano, uz aj vtedy boli rodiny, co nezili vo svojom a platili za najom. (Dokonca ani nechodili vsetci v sedom, ciernom, hnedom a vo vrecovine, ale aj vo farebnom obleceni…) Proste to nebolo, ako to podavaju knihy a filmy.

lindahhh
Odpoveď bola odstránená
moonlight1210
5. nov 2024

@lindahhh v tvojom podani. A ani ja nechapem to, ze si niekto zahrnie splatku za hypo do najmu, ako zdieranie. Proste nastavi cenu, a ak ju niekto zaplati, je zaplatena. Ak nikto, musi ju znizit.

Ale niektori tu na mk to vidia ako zneuzivanie najomcu.

liv1
5. nov 2024

@zooeynka nehrozi aby si 2izbak v takej Blave vykryla ako majitel takeho bytu najmom. A to este doplacas ako majitel, pretoze 850 minus fond oprav, elektrina, tv, internet, plyn, atd. atd., dan, nutne opravy, opotrebovanie. Mesacna splatka pri hodnote bytu 170 000 eur za dvojizbak, je cca 850 eur. Takze cele fondy, elektrinu, vodu, plyn, spolocne priestory, smeti, dan a opravy zaplatis z vlastneho vacku. A to pisem hypoteka na 30 rokov, nieto 20, to by bola mesacna splatka cca 1050 eur. Takze to bx majitel doplacal mesacne aj 400 eur. Kazdy si moze dovolit do vysky svojho platu.

Uznavam ze ceny najmov su vysoke. Ale to je trh. Ak je dopyt, tak je ponuka. Keby o ten byt za 850 nebol zaujem, a kazdy iny dalsi taky, tak by majitelia jednoducho museli s cenami dole. No ale nemusia.

lenkakravcova
5. nov 2024

@natalka13 super gratulujem. Ja mám tiež eshop a tiež sa snažím o zisk. Lenže nechápeš to, že v tomto prípade ľudia platia za skladovanie, za distribúciu, za čas , za tú hodnotu ktorú do toho dávame. Máme na tom náklady, máme z toho možnú stratu. Nie je to rivalne - keď kúpiš ty tri rožky a predsa ich ďalej, môže to urobiť aj tvoj kamarát, sused, všetci v meste. Pretože tých rožkov dokáže výroba vyrobiť milióny.

V prípade že si niekto vezme hypo a potom mu ju spláca nájomca, tak ten nájomca neplatí za nejakú službu navyše. Platí len úžeru navyše. Platí do vrecka tomu kto získa majetok bez toho aby niečo mohol stratiť. 🙂 taký úžerník bude bude v pluse. Okrem toho je to rivalne, teda zaberá to statky ktoré nie sú duplikovatelne - tým dochádza k tomu že veľký zisk sa kumuluje v rukách pár jednotlivcov. Spoločnosť ako taká chudobneje a bohaté len to percento vyvolených ktorí siohli tie hypotéky na začiatku dovoliť. Na konci cyklu tohto systému je väčšina nehnuteľnosti alebo nerastných bohatstiev (ten istý princíp) v rukách pár oligarchov, ktorí zbohatli na nešťastí iných. Keď v tom niekto chce podnikať, kľudne, ale nesie si to na svedomí.

Nedá sa porovnávať výrobnú časť alebo aktívne služby s obohacovanim sa pasívne.

bonboniera
5. nov 2024

@liv1 škoda reči, podľa zdejsich je každý co prenajíma byt za trhovú cenu úžerník, ktorý si napcha mesačne do vrecka 600€, to ze si tie náklady popisala celkom presne nikoho nezaujíma …

lenkakravcova
5. nov 2024

@moonlight1210 nebolo to ako to podávajú historické kroniky a spisy ale ako čo?
Slúžilo sa na pánskom, za to si mohol človek vyťažiť z lesa určite kubíky dreva. Nie veľa ale na ročnú spotrebu a panstvo zodpovedalo za to aby mali poddaní kde bývať. Tí na oplátku stavali aj ich hrady a starali sa im o polia atď.

liv1
5. nov 2024

@bonboniera jj, no a teraz pozeram, ze vlastne dobry dvojizbak za 170 000 ani nenajdes, a dvojizbak v novsich domoch a novostavbach 240 000 a viac…

kvet123ka
5. nov 2024

@autor nemaju deti lebo nato nemaju 😀

abbey1
5. nov 2024

@lenkakravcova Tvoj eshop čo vyrába? Tiež len oberáš ľudí o peniaze, keďže dnes si vďaka internetu môže každý objednať priamo u zdroja. Tiež len vy užívaš, či podľa tvojich slov zneužíva š, že sú ľudia lpohidlní, alebo neschopní si zadovážiť tovar priamo.

luccija
5. nov 2024

@madeincssr pred asi 3,4 r bol v Téme počas Covidu článok s ekonómom o zdražovaní, sebestačnosti atď...vtedy povedal, že spejeme k tomu, že sa budeme správať a žiť ako voľakedy ja tebe vajíčka, ty mne mäso, ja viem opraviť auto, postrážim ti na oplátku deti a hlavne, že ľudia si budú zase sadiť, pestovať, chovať čo bola voľakedy doména len dedín a "chudobnejších" ľudí ti moderní mladí 70-80 roky išli bývať do mesta.
@lenkakravcova
@lenkakravcova už sa nedáš čítať prepáč...pridana hodnota tých kseftarov je, ze človek slušne žije nie je niekde na ubytovni má strechu nad hlavou, je v teple.Ty, keď si kupovala byt myslíš si, že ten človek na vás nezarobil?

luccija
5. nov 2024

@abbey1 presne to som chcela napísať veď nech to rozdáva zadarmo, alebo šije doma vo voľnom čase predpokladám, že bude mať na to svoju odpoveď

oblecenie99
5. nov 2024

Preto sme išli do vlastného už v roku 2016. Pre predstavu: v 2014 som platila v KE za garzónku na Furči 300 €. Nebol v tom internet, ani telka. Neskôr sme bývali v dvojizbáku na Juhu, do roku 2015 sme platili 480 €. Naša hypo s nákladmi vyšlo mešačne menej. Druhým dychom spravodlivo dodám, že vtedy boli podmienky na jej získanie a úroky o inom, ako teraz.
Vedľa suseda prenajala dvojku byt už pred troma rokmi za 800 € (panelák, bez výťahum, áno pekne prerobený plus lodžia).A musím napísať, že veľmi rýchlo a je pravda, že Ukrajincom. Sama povedala, že za dva dni mali vybavené a ľudia sa o ten byt dobre že nepobili.
Nemyslím si, že ceny klesnú.

liv1
5. nov 2024

@lenkakravcova ale toho najomnika nikto nenuti si byt prenajat. Ked na to nema nech proste ide dalej od mesta a dochadza, nech si najde lepsie platenu pracu. nech skusi podnikat, zvysit si kvalifikaciu a proste viac zarobit. Alebo ist na cas do zahranicia. Sancu kupit byt na hypo mame vsetci. Len to chce viac snahy ako “len” chodit do prace, alebo si vybrat obor ktory je lepsie plateny. Poznam kopec ludi ktori toto co maju maju len vdaka tomu ze robili viac ako ini, je v tom sikovkost, schopnosti, ale niekedy aj stastie. Ked sme kupovali prvy byt, ceny jednoizbakov boli 60 tisic. Teraz vyse 130 tisic. Doteraz si hovorime, ze sme ich mohli kupit rovno 10 na hypo. To mohol urobit takmer hocikto. No a su taki co to urobili. A teraz budem o nich pisat, ze su to uzernici? Pretoze boli sikovni?