Dá sa vyžiť z 350 eur mesačne?
Po vyplateni vsetkych poplatkov kazdy mesiac, najom, elektrika, pozicka, hypoteka pre 4 člennu rodinu nam ostane 300-350€ da sa vyžiť?
@ludka140281 nič mi nechýba...mám 2 detičky... aj na dovolenke sme boli v Bulharsku 🙂 a ešte jedno bábo by som chcela...dievčatko, keďže mám dvoch expertov
@ludka140281 A co jedavate? Najma v tehotenstve, ked je kvalitne jedlo dolezitejsie nez inokedy...
@bluka2 bluka, lenže 3v1 máš 10ks a z kila kvalitnej kávy urobíš kávu aj celý mesiac.
Predražené sú aj kapsule na kávu - napriek tomu, toto si doprajem 1x denne, pijem len 1 kávu za deň. No nie som vo fáze, kedy musím šetriť na všetkom.
To isté je s čajom, kvalitný sypaný čaj vyjde lacnejšie alebo rovnako v prepočte na šálku, ako ked človek nakúpi predražený a nekvalitný sáčkový čaj.
Buchty a koláče vieš aj "vylepšiť", použiť špaldovú múku a jasné, raz za mesiac, nie denne. Ale nekupujem tým pádom všeliaké muffiny s umelinami, alebo šišky, vianočky atď.
Jogurt je otázka 5 minút, nič náročné - mám jogurtovač (jednorázová investícia 15€, ale videla som aj na bazarikoch), zmiešam suroviny, dam tam večer a ráno máme jogurt hotový, preložím do chladničky a poobede môžem jesť. Mám medzičasom 2 sady pohárikov, a mohli sme mať urobený stále a nemusela som čakať, kym sa spraví nový. Inak, robila som už aj actimel a je super, len trošku kyslejší ako z obchodu, kedže som ho necukrila toľko. 1 actimel do litra mlieka a šup do jogurtovača na polovičný čas, ako jogurt. Máš liter actimelu za 70 centov (a to rátam už aj elektrinu).
A áno, je to o tom, že ak chcem ušetriť, musím trošku viac robiť. lebo zbehnúť do obchodu a kupiť si hotové je pohodlnejšie, no možno ani nie rýchlejšie ... závisí, kde ten obchod je...
Tak zasa ak sa chodi na vikendy jednym starym rodicom potom druhym a este vas nabalia tak sa to aj da ale potom sa neda povedat ze sa minie na jedlo len tolko a ostatne co nemaju prisun z domu vyzeraju ako neschopne gazdine😉
@bluka2 všetko na čo si spomenieš,,nakupujem v akciáchvečerne vypredaje,,je to čerstve ovocie a zelenina(ked doma nevypestujem),pracovala som v obchode,tak to poznám ako to tam chodí,dnes máme nektarinky,melon a banany,ked zjeme,kupime niečo ine ...šetríme na oblečení,,kupujeme tu na koniku,predavame čo nesedí a na tomto vždy ušetríme,sme nenároční 🙂
@nikuska744 mi sme každým rokom v Madarsku 🙂 a nám zas chyba šuhaj 🙂 dve princezné máme 🙂
@katka3535 velmi skromne,ale urcite da...ak teda predpokladam,ze z tych 350eur musis zaplatit stravu,drogeriu,oblecenie a pod.
Ale napisala si velmi malo,nevieme ci mas zahradu a pestujes,ci napr chovas hydinu ci osipane....lebo aj to je velja pomoc...kolegovi svokrovci chovaju prasce a teda oni maso kupovat nemusia...maju role so zemiakmi,cize tam tiez vystarane...
@bluka2 rovnako ako ty,aj my mame zeleninu a ovocie zo zahrady,teda,co sa urodi
Teraz sezonne varime to,co za rodi,teda aj tekvicu,aj cuketu,cestoviny s masom alebo bez,aj sladke jedla ako slivkove gule (ked sa zvysia zemiaky napr.z obeda alebo slize😊)a samozrejme salaty k jedlam z toho,co mame,uhorky,paradajky a pod.
Tiez zavaram a mrazim sezonnu zeleninu "na neskor"a pecivo kupujem cerstve
Zuzka ma pol roka,zacala papat,takze skor skusa nove chute a viac preferuje zeleninu a ovocie ako maso,ale aj to sa casom zmeni
Ono,ked musis,tak vyzijes😁nevravim,ze by som nechcela viac,aby som nemusela prekrutit kazde euro 100krat a dobre si rozmysliet,kam ho vlozim☺
@hettinka súhlasím.
My už celkovo hríby nejeme, podla mna sú nasiaknuté tažkými kovmi. Určite aj zelenina a všetko vypestované volne bez fólie. Ale nedá sa tomu vyhnúť.
Kupujeme vajíčka od chovatela z dediny, ktorý má sliepky na kraji lesa. 🙂
Tiež som bola v Poľsku a môžem potvrdiť, že aj oni majú kvalitné potraviny, strávili sme tam dva týždne a dá sa tam kvalitne najesť, aj s tým súhlasím.
Presne ak človek žije v centre mesta, neminie tolko, ked ide za prácou. A to bývanie nemusí byť nutne drahé, záleží kde človek žije. 🙂 Náklady sú nižšie na byt...
krasa zit s takymi peniazmi. nam ked vsetko poplatime ostane 70 € vtedy by si mala dumat
@siska20 Niesom vo veku,ze mi treba radit,chodievam teraz po lekaroch a riesim problemy z chrbticou,abysom coskoro bola v poriadku,a nemysli si,ze v dnesnej dobe na matku z 2 detmi cakaju z otvorenou naruci,ma s tym svoje zkusenosti pred rodicakom i ked som casto robotu hladala aj osobne nic sa nedarilo najst,a ked som uz nasla zistila som,ze som tehu,a drobca teraz dat do skolky dat nemozem takze musim riesit tak aby zme sa striedali z muzom.Ja sa zianej roboty nebojim.
My sme piati a po poplatkoch nemáme ani tých 300€ a to tu je väčšina vecí o dosť drahšia ako na Slovensku... Dá sa prežiť. Nekupovať hlúposti, nakupovať v akciách aj do zásoby, existuje kopa lacných receptov... To zvládnete
@siska20 No nič v zlom ale v dnesnej dobe sa hlada praca väčšinou tak,ze si pozries napr.inzeraty na profesia.sk a ak ta nejaky zaujme tak posles zivotopis a motivačný list. Prípadne ich kontaktujes kde ti tak ci tak povedia nech im posles to co som uz napisala a ak ich zaujmes tak ta oslovia. Akoze takto som si hladala pracu aj pred pomaly 8rokmi a aj teraz a úspešne.😉 Naozaj by ma ani len nenapadlo chodit po firmách a vypytovat sa ci nehľadajú zamestnanca-zbytocna strata času a energie. Sme našťastie v 21.storoci.😉
Ano, da sa vyzit. Zije tak vacsina Slovenska.
@evittam dakujem,niesom ten typ cloveka co sedi doma z rukama v kline a cakat,nechcem vsetko nechat len na muzovi,nebyvam priamo v meste takze kazdy den fo mesta a behat tam cely den nekde po firmach nieje tak jednoduche a muz tiez nemoze byt kazdy den z drobcom,a z drobvom zo sebou nic nevyriesim,a pokial maju firmy obedzene vekou tak to mieje moja chyba tak ako teraz mi odpisali,ze beru len zeny do veku 29rokou,a pol roka vedene na UP
@lindsey da...ja tiez viac nemam... a poradila mi tu jedna maminka to pekne rozdelit do 4obalok, na kazdy tyzden jednu a kupit len tak za kolko je to mozne... a kupu poriadne prenysliet... teraz v lete je to jednoduchsie, lebo zeleninu a ovocie clovek ma zo zahrady

@hettinka tak sem dovezu len odpad ozaj nie kvalitu ale celkovo v dnesnej dobe co je naozaj kvalitne? Nic. My sme smetisko Europy 😑