Daň z prenájmu nehnuteľností
Potrebovala by som poradiť. Mám 1izb. byt, ktorý by som chcela cez realitku prenajať. Chcem sa opýtať ako je to s daňovým priznaním . Mesačne za prenájom by som chcela 300 EUR, z toho náklady na byt sú mesačne cca 150 EUR. Ako tú daň budem platiť, len z toho čistého zisku?jna rok to vychádza na 1800 EUR. Ináč som zatiaľ nezamestnaná a je to môj jediný príjem, berie sa do úvahy aj to, ak nemám iný príjem?
@fifi284 najskôr si musíš zistiť, ktorého štátu si rezidentom, v tom štáte priznávaš všetky príjmy... ak ste rezidentom svk, tak všetky príjmy, aj tie z Rakúska, zdaňujete tu.. a na posúdenie, či ste povinní podať DP, zrátavate všetky príjmy dokopy.. a áno, 500 eur si môžete obidvaja uplatniť, ak ste obidvaja vlastníkmi bytu
@evita68 a ako to zistím? ja som tu vonku na materskej, teda bez príjmov, bez odvodov. Manžel tu pracuje, sem platí odvody, tu robí daňové priznanie. Tu sme poistený. Proste s svk nemáme nič, len teda trvalý pobyt. Ale ani daň za odpad tam neplatíme, teda každý rok si posielame žiadosť o dopustenie dani a každý rok nám ju aj schvália.
Ak sme teda rezidenti AT, tak teoreticky aj za byt by sme mali daniť sem?
@fifi284 Neviem či to už vyriešila, ale podľa mňa by si mala podať v SR podať daňové priznanie aj za rok 2013 aj 2014. 😒 švagriná je tiež daňový nerezident a prenajíma byt tak sme to doma dosť riešili. Aj ked si daň. rezident v inom štáte tak z príjmov dosiahnuzých v SR musíš platiť daň tu. Potom si to zahrnieš do svojho daňového priznania tam (ako už odvedenú daň ) Teda ak máme s tou krajinou odpísanú nejakú zmluvu o zabránení dvojitého zdanenia čo tipujem že s AT máme tak v AT už druhý krát neplatí daň (myslím že sa len dodaňuje ak je tam vyššia daň) . Nezdaniteľná časť na daňovníko sa netýka príjmov z prenájmu bohužial, takže neplatíte len ak ste dosiahli príjmy nižšie 1000 eur za rok (ak sú dvaja manželia - 500 + 500) Inak musí podať daň. priznanie.
Ahojte, od 1.7.2014 prenajimame byt, Treba v danovom priznani uviest aj preplatky na energiach z vyuctovania za rok 2013, ak ano v akej vyske, v plnej sume, alebo v polovicnej vzhladom na to., ze prenajimame len pol roka? dakujem
@evita68 Dakujem, a ako to bude potom v roku 2016 (danove priznanie za rok 2015)? Ktore vyuctovanie sa dava do priznania, kedze to za rok 2015 dostaneme az v maji, ale priznanie musi byt odovzdane do konca marca. Alebo budeme davat vyuctovanie za rok 2014 (preplatok/nedoplatok plateny v 2015)? Zase, ak ano, v plnej alebo polovicnej sume vzhladom na prenajom od 1.7.2014? Dakujem vopred.
dobry den vie mi niekto poradit, davame do prenajmu byt suma je za najomne 200e mesacne a vydavky na byt su 150e+ mame tam aj uver, teda mozeme dat do otpisu aj urok s uveru a je tam aj poistka na byt aj to sa moze dat. prosim vas este som danove nerobila a som s toho uplny pako. co mam robit a ako pokracovat. mam uz dic,. kolko budem platit za byt? mozem si dat aj do vydavkov ze sme tam kupovali televizor najomcovi aj obyvacku novu. dakujem za kazdu radu.
Dobry den. Prosim nejaku osobku, ktora sa vie orientovat v daniach o radu. Je nutne v tejto situacii podavat danove priznanie? V roku 2014 manzel prenajal dom na ubytovanie stavebnej firme, ktora mu za to zaplatila 3180 eur. Za rok 2014 boli aj nejake vydavky. Dom je vo vlastnictve 5 osob - manzel, jeho 3 surodenci (jeden z bratov dosiahol plnoletost v maji 2014) a mama. Na danovom urade je zaregistrovany len manzel. Na fakturach a prijmovych listkoch je vedeny tiez len manzel. Je mozne rozdelit uvedeny prijem na 5 casti a tym padom nepodat danove priznanie?
@r1000 ak máte byt v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, každý z vás si môže odpočítať 500 Eur z prenájmu, ktoré sa nezdaňujú
ten výpočet je zložitejší, lebo výdavky sa uplatňujú v pomere v akom ste si uplatnili tých 500 Eur k celkovým príjmom, ale výsledok bude v podstate rovnaký - daň neplatíte
máte celkový príjem 2400 Eur
výdavky 1800 Eur
ty máš zisk polovicu, teda 1200, uplatňuješ si nezdaniteľných 500, tvoj príjem je teda 700 Eur
vypočítaš si koeficient na uplatnenie výdavkov 700 / 1200=0,5833
výdavky vynásobíš koeficientom 900*koeficient=900*0,5833=525 Eur
takže 1200-500-525=175 Eur a z tohto platíš daň 19 percent, to je 33,25 Eur
rovnako tak manžel
ale môžete si to rozdeliť aj v inom pomere ako vám to vyhovuje
oprava - daň nejakú zaplatíte, nie že daň neplatíte... pardon za preklep
ak byt nie je v obchodnom majetku, do výdavkov sa nedajú uplatniť dane ani poistka
@jankapalko dom je v spoluvlastníctve 5 osôb, ale nevieme aký podiel má kto
@david93 dakujem za odpoved, s tohto som a vzdy budem pako. ale konecne ste mi to super rozpisali. a tu dan tych 33e to musime zaplatit ci si mozeme s toho este odratat kupu pracky, nabytku, ,,,, ci to je uz v tych 500e
v podstate ak by robil iba manzel danove tak by tam platil kolko dan? lepsie je ak si obidvaja dame je to menej zaplatit.
neda sa ze by sme doplatili len 10e, je toto dost pre nas zaplatit, co mame robit?dakujeme za kazdu radu
@r1000 práčka a nábytok sa ako výdavok nedá odpočítať, lebo byt nie je zaradený do obchodného majetku
keby si to dal celé len manžel, tak jeho príjmy by boli:
2400 - 500 - koeficient (1900/2400) * výdavky 1800 = 475
daň by zaplatil 475 * 0,19 = 90,25 Eur
takže vám sa to oplatí rozdeliť, lebo po rozdelení každý z vás zaplatí 33,25 Eur, čiže dokopy zaplatíte 66,50 Eur
citujem z finačnej správy :"Ak prenajímanú nehnuteľnosť daňovník nezaradí do obchodného majetku, môže si ako daňový výdavok uplatniť len výdavky na riadnu prevádzku nehnuteľnosti, ako sú napr. výdavky na energie vrátane výdavkov na ostatné služby. Do daňových výdavkov si v takomto prípade nemôže zahrnúť napr. ani výdavky na poistenie nehnuteľnosti a daň z nehnuteľnosti."
@david93 ano, toto poznam, ale kde je pisane, ze si nemoze dat nabytok?
neviem teraz presne najst ten clanok, co som citala, ale narychlo som nasla toto http://magazin.reality.sme.sk/c/7618519/malovka...
môže, ak je to zaradené do obchodného majetku
Prosím vás, kdesi som čítala, že ak príjem z prenájmu neprevyšuje určitú sumu, tak že sa podávať daňové nemusí... No neviem teraz, či to ešte platí a aká je suma... Prenajímam byt od septembra a ešte som mala aj takú "suprovú" podnájomníčku, že mi 2 mesiace neplatila, tak som ju vysťahovala... čiže môj príjem (iba príjem bez nákladov) bol 830 Eur. Musím teda podávať daňové? Na daňovom som registrovaná...
Ahojte. Snad mozem zareagovat a spytat sa aj ja 🙂.
Byt som zacala prenajimat v 07/2013. Samozrejme som sa bola prihlasit riadne na DU a bolo mi aj pridelene DIC...
Ibaze za rok 2014 som danove priznanie nepodavala...vraj som nemusela...ale pre istotusa chcem spytat a dodatocne by som poslala...
Za prenajom beriem 130€ ( 130€ × 12 mes. = 1 560€ - takze som nepresiahla sumu 1901,67€ - takze netrebalo podat zrejme dan.prizn?? )
Dalej doplnam: vydavky mam 150€ ( som na rodicovskej dovolenke, tak aj ked som v minuse, tak lepsie nez nic. Byt je v katastrofalnom stave a za viac by som ho neprenajala ).
Takze netrebalo podat??? Ci???
Dakujem za vsetky Vase reakcie.
@bonitka7 daňové priznanie sa nemusí podávať ak rozdiel medzi príjmami a výdajmi nepresiahne sumu 500 Eur.
Príjem je všetko, čo si prijala od nájomníkov.
Výdaj nemôžeš uviesť celý, ktorý Ti uviedlo bytové družstvo 😝 Do príjmu zahŕňaš iba Zálohy na vodné stočné, Záloha za zrážkovú vodu, záloha el.energie, Záloha za ohrev TUV, záloha za studenú vodu, záloha na vykurovanie - proste iba tie položky, ktoré priamo súvisia s nájmom bytu. Ostatné platby pre byt družstvo ako sú fond opráv, poistné domu, príspevok správu družstva, zálohy ak si dom bral úver a pod. nemôžeš brať ako výdaj... 😝
V každom prípade by si sa mala dostať do zisku 😝 Kdesi som čítala, že nemôžeš uviesť, že si bola pri prenájme v strate...
Mne to však vychádza, že aj tak si nepresiahla zisk z prenájmu 500 Eur, takže by si nemusela podať daňové, ale papiere by si mala mať v poriadku, ak by Ti prišla daňová kontrola... Tuším aj 5 alebo 10 rokov dozadu môžu prísť...
Dakujem pekne @tatolu. Idem si skontrolovat predpis bytoveho druzstva. Pre istotu. Ale aj tak zrejme nepresiahnem sumu 500€. Zajtra sa pojdem este raz poradit aj na danovy urad. Nech to pocujem od nich. Velka vdaka. V kazdom pripade som si precitala zbezne vsetky vase prispevky, tak aspon budem v obraze, co mi bude pani danovnicka rozpravat. Predsa len toto nie problematika, ktorej by som tak do hlbky rozumela 🙂 🙂
Dakujem este raz 🙂
@bonitka7 precitaj si toto https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/zivotn...

@evita68 prepáč, že otravujem, ale v týchto veciach som fakt tupelo a na nikoho sa neviem obrátiť. Ešte v Rakúsku žijeme na trvalo, platíme tu odvody, domov chodíme len na návštevu. Preto aj bol byt v prenájme. Ale. Na SK nám ostal trvalý pobyt nahlásený.