icon

Daň z prenájmu nehnuteľností

leria
30. sep 2013

Potrebovala by som poradiť. Mám 1izb. byt, ktorý by som chcela cez realitku prenajať. Chcem sa opýtať ako je to s daňovým priznaním . Mesačne za prenájom by som chcela 300 EUR, z toho náklady na byt sú mesačne cca 150 EUR. Ako tú daň budem platiť, len z toho čistého zisku?jna rok to vychádza na 1800 EUR. Ináč som zatiaľ nezamestnaná a je to môj jediný príjem, berie sa do úvahy aj to, ak nemám iný príjem?

kamienka
30. jan 2017

@majusqa77 dakujem to mi ani nenapadlo davat to do zmluvy ze kolko z najmu su energie... som planovala stanovit pevny najom a ten vypocet energii robit iba kvoli vypoctu dane... no musim este porozmyslat

majusqa77
30. jan 2017

@kamienka teoreticky mozes aj tak. ono asi aj tak nevies potom urcit, kolko realne spotrebovali...

nikolca
4. mar 2017

@kamienka prosim ťa zmluvu si si dala robiť pravničke?ja idem prenajímať byt prvy krat a som z toho mimo,treba sa registrovať na danovom urade aj na zdravoztnej poistovni?dakujem za odpoved

kamienka
4. mar 2017

@nikolca ahoj, nam bude robit zmluvu pravnik realitky, ktora nam dom predava, ale myslim si, ze zbehli ludia si to vedia urobit sami. registrovat sa podla mna treba iba na danovom. Pokial viem, tak z prijmu z najmu sa neplatia odvody.

matapolka
4. mar 2017

@majusqa77 ahoj. vies mi prosim este poradit? byt prenajimame od novembra 2015. Za rok 2015 nam prisiel vysoky preplatok od spravcu aj z elektrarni, pretoze tam vlastne skoro cely rok nikto nebyval iba poslednych 38 dni roku 2015. musim dat cele preplatky do prijmov v roku 2016? zda sa mi to nefer. alebo preratat pomerom na tych 38 dni? a este jedna otazka. ak mi nevznikne danova povinnost (cize prijmy za rok 2016 som mala nizsie ako cca 1900) musim pisat na urad nejake prehlasenie o tom, alebo netreba vobec nic nahlasovat a ani danove priznanie podavat? dakujem 🙂

majusqa77
4. mar 2017

@matapolka ide tam cely,peniaze ste dostali

matapolka
4. mar 2017

@majusqa77 dakujem 🙂

majusqa77
4. mar 2017

@matapolka ja to prehlasenie odporucam napisat

nikolca
5. mar 2017

@kamienka dakujeem🙂

simca06022011
5. mar 2017

@matapolka do novembra 2015 tam bolo čo? Mne sa nezdá že by tam išiel celý... Záleží na to či tie preddavky išli do "nákladov" počas celého roku 2015.

lucka_ke
5. mar 2017

@matapolka ja by som tam dala reálne náklady od novembra do konca roka, vieš presne koľko kWH sa minulo aj aká bola ich cena

matapolka
5. mar 2017

@simca06022011 my sme zacali byt prenajimat od konca novembra 2015 a vtedy sme sa aj registrovali na danovom urade. Samozdrejme spravcovi za byt platit musis a takisto elektriku sme platili normalne, aj ked tam nikto nebol a v aprili 2016 prislo vyuctovanie za rok 2015 a samozrejme boli preplatky - to sme aj ocakavali, ked tam nikto do novembra nebyval. tak ako teda?

matapolka
5. mar 2017

@lucka_ke aj mne sa to zda takto ferovejsie. dakujem 🙂

matapolka
5. mar 2017

@majusqa77 dakujem, niekde som to tiez citala o tom prehlaseni, preto som sa pytala 🙂

simca06022011
6. mar 2017

@matapolka tak samozrejme až od novembra náklady aj príjmy idú. Žiadne všetko ;)

uglybetty1234
6. mar 2017

Ahojte, tak teraz čítam, ohľadom preplatkov.
Chcem sa uistiť, ak byt prenajímam od 08/2016 a prišiel mi preplatok za rok 2015 v roku 2016, tak ten nepočítam do daňového za rok 2016? Ďakujem. Som už z toho jeleň.

simca06022011
6. mar 2017

@uglybetty1234 preplatky sú za predošlé obdobie, vyučtujú sa v ňom platby predošlého obdobia ak nespadajú do obdobia terajšieho ako môžu ísť do daňového? Ak by to bolo tak že byt sa prenajíma aj predtým ide to do príjmov ak nie tak nie. Prípadne: išli preddavky do výdavkov? Ak nešli, nepôjde ani príjem z nich -preplatok. Ak išli, tak preplatok pôjde... A rovnako aj nedoplatok. Toto ale platí vtedy ak nie je byt obchodný majetok v tomto obdobi. Ak by bol, a neprenajimal by sa kvôli nedostatku nájomníkov atď. Tak by to všetko išlo do výdavkov/príjmov

nikolca
12. mar 2017

kočkyy prosim vas na zmluve musi byť aj uvedene č.učtu?ja som chcela aby mi posielali peniaze na učet no nájomcovia chcu mi davať peniaze do ruky že je to pre nich lepšie

boredka
12. mar 2017

@nikolca pokial viem zalezi aky mas prijem z prenajmu. Od urcitej sumy (myslim ze to je 500 eur mesacne ale nie som si ista) musia byt peniaze poukazane na ucet nie v hotovosti. Aspon to mi povedala tetuska na danovom pred dvoma rokmi...

majusqa77
12. mar 2017

@nikolca ty v tomto pripade vystupujes ako podnikatel a nesmies prijat od nich viac ako 5000 eur v hotovosti za rok. Ucet na zmluve byt nemusi

majusqa77
12. mar 2017

@simca06022011 ty si uctovnicka?

makromolekula
12. mar 2017

@majusqa77 prosim Ta takze ja od najomcov nemozem prijat viac ako 500e v hotovosti za rok? nepodnikam. dakujem

majusqa77
12. mar 2017

@makromolekula ???? este raz si precitaj moj prispevok a pocet nul 🙂

snehovavlockapp
12. mar 2017

Baby a ked zatial neprenajim byt , musim urobit nejake odhlasenie, zrusenie ohladom DIČ , ktore mi pridelili kvoli prenajimaniu bytu ?

makromolekula
12. mar 2017

@majusqa77 dakujeeeem unavaaa

lucka_ke
12. mar 2017

@snehovavlockapp nie, len treba písomne oznámiť daňovému úradu, že z prenájmu na dané DIČ si v danom roku nemala žiadny príjem

snehovavlockapp
12. mar 2017

@lucka_ke dakujeeeem . Lebo vsak zas o mesiac, polroka by som mozno zas do toho sla, preto mi to samej nedavalo logiku sa furt odhlasovat, nahlasovat .. 🌹

nikolca
13. mar 2017

@majusqa77 a to prosim ťa ked mi budu platiť na ruku to musim mať otvorenu živnosť?či?dakujem lebo idem prenajímať prvy krat a som z toho jelen

majusqa77
13. mar 2017

@nikolca ak prenajimas, musis mat dic = podnikas

nikolca
13. mar 2017

@majusqa77 jaaaj dakujem som v tom nemala jasno🙂