Darí sa vám šetriť?
Doľahla na mňa frustrácia a taky smútok. Uvedomujem si, že zo svojho platu čoraz menej odložím. Už som dosť okresala výdaje, nekupujem už toľko oblečenia, kozmetiky. Začala som kupovať lacnejšiu kozmetiku, predtým som si kupovala bio. Oblečenie väčšinou už kupujem na bazáre. Veľmi narástli výdaje, ale plat sa mi zdvihol len o 40€. Cítim sa ako pes čo sa otáča za vlastným chvostom. Už ani nemám kde šetriť, veď to nie je život všetko počítať. Môžem si nájsť druhu prácu, ale mať dve práce a kde je odpočinok? Dve práce aby som mohla žiť, to mi nepríde ok.
Včera som dostala riadnu depku, lebo som musela niečo platiť a tie peniaze som si dlho šetrila a zrazu sú fuč. Nejaké úspory mám, ale žiadna sláva to nie je.
Viem, že mám byť vďačná, mám kde bývať aj čo jesť, ale to sú základne životne potreby. Nič viac. Nebaví ma takýto život. Vlastné bývanie nemám. Auto mám staršie.
Ako ste na tom vy? Darí sa vám šetriť alebo to máte ako ja?
@huxy ak šetris tak ok,ale u na sv rodine nariekali ako nevedia ušetrít nič a keď som pozerala na ich návyky tak mi bolo jasné . Pred 6 rokmi a platili vysoké sumy za elektrinu a vodu, sprchovali sa strašne dlho, hlavne ich väčšie deti, klasické žiarovky a nechcelo s som zhasnúť,tv celý deň,aj Pc a nik pred nimi ,neodmrazovali mrazák a mali ich až dva a z toho jeden taký starý komunistický
@anonym_064e17 vodou šetrím, upozorňujem aj dcéru..svetlá tiež stále zhasínam, tiež učím dcéru..v zime kúrime v izbe dcéry, tam je najchladnejšie, u mňa na 3-ke len. Čiže neviem ako by človek mal akože šetriť tam, kde už aj tak šetrí.
Áno, bohužiaľ na Slovensku sa žije ťažko a bude ešte horšie 😡😥. Nie si jediná, čo sa snaží šetriť a žiaľ nie je z čoho. Všetko išlo hore neskutočne. Ja mám to šťastie, že nemám hypotéku, bývam vo svojom, no aj napriek tomu sa mi darí šetriť omnoho menej ako v minulosti. Dve práce sú možnosť, no čo má človek len drieť celý život??? Už teraz to vyzerá tak, ze generácie narodene po 1980 nebudú mať ani dôchodky. Najlepšie je odtiaľto odísť...tiež zvažujem...drží ma tu len dcérka,ktorá je školopovinna, zabehnutá...má veľa krúžkov, kamosiek....keby bola menšia neváham a idem preč
@procrastique Tak s úradmi komunikujem bežne a chodím s klientkami vybavovať úradne záležitosti. Žiadosti o dôchodok, dávky, pomáham s hľadaním práce, lekárov, rehabilitácii, deťom škôlky, školy a milión ďalších vecí.
@anonym_autor Nemáš vlastné bývanie a ani vlastnú rodinu momentálne. Čiže ideálne obdobie na presťahovanie sa do väčšieho mesta, kde je viac pracovných príležitostí, kde nebudeš potrebovať auto. A ver, že i v tej sociálnej sfére sú tam platy lepšie.
Väčšina mladých ľudí má finančne ťažšie začiatky a až rokmi sa ich finančná situácia mení.
Veľa robí i psychické nastavenie. Keď si predstavím, aké blbosti som riešila v mladosti, čo všetko som chcela a ideálne hneď. Teraz tie veci vidím úplne inak a peniaze dupľom.
@huxy ak šetris tak ok,ale u na sv rodine nariekali ako nevedia ušetrít nič a keď som pozerala na ich návyky tak mi bolo jasné . Pred 6 rokmi a platili vysoké sumy za elektrinu a vodu, sprchovali sa strašne dlho, hlavne ich väčšie deti, klasické žiarovky a nechcelo s som zhasnúť,tv celý deň,aj Pc a nik pred nimi ,neodmrazovali mrazák a mali ich až dva a z toho jeden taký starý komunistický
@anonym_064e17 Ja mám ledky, sprchujem sa tak, ze sa opláchnem, vypnem vodu. Nemydlim a osprchujem a hotovo. Nesvietim zbytočne nikde, tv nemám. Do kúpeľne si ani nerozsvietim keď idem, načo.
@anonym_064e17 To ti akože reálne vyjde kredit 2 € na celomesačné fungovanie? Všade wifi nie je napríklad. Vtedy robíš čo? Ako riešiš telefonáty k lekárom, do inštitúcií?
@anonym_5eb39d normálne zavolám. Ale tam zas človek nevola tak často. A v práci je wifi aj doma takže internet v mobile nepotrebujem. Ale mám 4 ku,kde stojí minúta 5 centov ,sms posielam len cez ten čet, málokedy sms
@anonym_autor Nemáš vlastné bývanie a ani vlastnú rodinu momentálne. Čiže ideálne obdobie na presťahovanie sa do väčšieho mesta, kde je viac pracovných príležitostí, kde nebudeš potrebovať auto. A ver, že i v tej sociálnej sfére sú tam platy lepšie.
Väčšina mladých ľudí má finančne ťažšie začiatky a až rokmi sa ich finančná situácia mení.
Veľa robí i psychické nastavenie. Keď si predstavím, aké blbosti som riešila v mladosti, čo všetko som chcela a ideálne hneď. Teraz tie veci vidím úplne inak a peniaze dupľom.
@abbey1 Som v hlavnom meste.
@anonym_5eb39d normálne zavolám. Ale tam zas človek nevola tak často. A v práci je wifi aj doma takže internet v mobile nepotrebujem. Ale mám 4 ku,kde stojí minúta 5 centov ,sms posielam len cez ten čet, málokedy sms
@anonym_064e17 No asi teda toho veľa nevybavuješ a si len doma a v práci.
@anonym_064e17 nie v každej práci je wifi a mať prístup na net len doma je obmedzujúce
A to nehovorím, že potrebujem strojček na zuby. 4000€. To je šialené.
@anonym_autor V hlavnom meste, slobodná a potrebuješ auto a nevieš si nájsť lepšie platenú prácu a strojček za 4 tisíc?
Tak mne už len tie hodinky s vodotryskom chýbajú.
mne sa dari aj setrit aj minat
dari- my investujeme, nesetrime stylom sporiaci ucet, ci v ponozke- aj ked tento rok je to menej kvôli dlhsej pn a vymene vlozky komina ( vydrzala len 7 rokov, fakt "kvalita") Z planovanych cca 9200 za cely rok to bude okolo 7500.
@domiklik Makám na sebe aj sa vzdelávam. Niektoré práce aj keď sú dôležité a potrebné sú slabo platené. Takže makať a vzdelávať sa nie je úplne najlepšia rada. Ale čakala som kto s tým príde prvý.
@anonym_autor Ved sa mozes dovzdelat aj v inej oblasti, si slobodna, mlada, viac casu a energie nikdy nebudes mat.
@anonym_064e17 Ja som tiež doma zrušila paušály. Nech som mala akýkoľvek, vždy som platila niečo navyše. Už sa tie sumy šplhali do fakt enormných. Teraz máme ja, muž i dcéra len kredit a teda som snáď na trerinovej cene i menej niektoré mesiace. V rodine a priatelia si všetci voláme a píšeme cez siete. Inštitúcie zvyčajne všetko mailom riešim. A krátke hovory k Dr a podobne stoja ozaj minimum. S klientami komunikujem normálne hovorí a sms a aj tak ten kdstit stačí.
V hlavnom meste nie je dobra MHD do blizkeho okolia? ved viac casu stravis v zapche ako v praci... Takto...ja ked som bola sama, bezdetna a bez muza, co bolo 11 rokov dozadu byvala som v Trnave a to uz vtedy si slusne vypytali za podnajom...Pracovala som v restike za 1200 Eur kratky dlhy tyzden a tym ze som potrebovala viac penazi na svoj standard a aby som bola v pohode potrebovala som aj druhu pracu tak som pracovala ako dispecerka v taxi sluzbe a to mi hodilo dalsich 800e...Vedela som sa aj zabavat, aj pracovat a aj oddychovat, vsetko sa da ked sa chce a ked si to vies casovo zmenezovat a navyse si sama takze si pani svojho casu, vies kolko zien musi toto riesit a ma k tomu deti ?
Ja chapem, ze to vobec nie je lahke...ale teda osobne mam tak troska pocit, ze co rada alebo nazor, tak to rovno aj zavrhnes a ides samu seba presviedcat, ze tvoj financny stav sa vlastne neda nijako zlepsit 🤷. Neviem teda, ze v tomto pripade ocakavas teda radu alebo iba polutovanie? Si slobodna, bezdetna...mas hromadu moznosti pred sebou. Ja osobne som uz na tvojom mieste davno v zahranici!
@abbey1 strojček za 4000 v BA je veľa? Mne pre dcéru povedali okolo 3000€ v tomto zapadákove.
@huxy Áno, je to veľa. My sme v okresnom meste a za zubárku cestujeme do menšieho mesta. Síce je tiež súkromná, vale ceny, prístup a starostlivosť neporovnateľne väčšia. So staršou som zasa kvôli strojčeku cestovala do krajského mesta. Lebo v našom ceny neskutočné.
Najst zdielany podnajom. Mal by byt lacnejsi. Predpokladam, ze najom v Bratislave je v Tvojom rozpocte najvyssia polozka.
@huxy Áno, je to veľa. My sme v okresnom meste a za zubárku cestujeme do menšieho mesta. Síce je tiež súkromná, vale ceny, prístup a starostlivosť neporovnateľne väčšia. So staršou som zasa kvôli strojčeku cestovala do krajského mesta. Lebo v našom ceny neskutočné.
@abbey1 no takto, akože je to neskutočne veľa...len som myslela, v porovnaní s iným malým mestom. V našom meste ani len nie je možnosť niečo také vybaviť, nik tu strojčeky nerobí. Najbližšie 25 km a tých cca 3000.potom 60 km, 90 km...no hrozné, a človek sa tam samozrejme aj bude musieť nejak dopraviť...
Môžeš prezradiť to mesto, kam chodíte k zubárke?
Ja toto nechápem.Naco ti je praca,ktorá ťa neuzivi? Je síce pekné,že robíš pre ľudí,ktorí to potrebujú a je fakt,že je to nedocenené.Ale tak sakra.Ked má práca neuzivi,tak kašlem na to,či niekomu pomáham,alebo nie.V prvom rade si musim pomôcť sama a nájdem si takú prácu,ktorá je lepšie platená.Nie je to také ťažké.Ja som to zvládla s dvoma deťmi.Ty si sama.Nikomu sa nemusíš prispôsobovať.Tak preboha si prestaň namyslat,že tvoja práca spasi svet a nájdi si niečo lepšie
@anonym_autor preco stale tie iste temy. na co to je dobre.
@abbey1 no takto, akože je to neskutočne veľa...len som myslela, v porovnaní s iným malým mestom. V našom meste ani len nie je možnosť niečo také vybaviť, nik tu strojčeky nerobí. Najbližšie 25 km a tých cca 3000.potom 60 km, 90 km...no hrozné, a človek sa tam samozrejme aj bude musieť nejak dopraviť...
Môžeš prezradiť to mesto, kam chodíte k zubárke?
@huxy Do Novej Dubnice. Na strojček sme chodili do Trnavy.
vybrala si si poslanie, nie prácu, ktorá ťa reálne uživí... buď si nájdi side job, alebo zmeň všetko od podlahy
dari- my investujeme, nesetrime stylom sporiaci ucet, ci v ponozke- aj ked tento rok je to menej kvôli dlhsej pn a vymene vlozky komina ( vydrzala len 7 rokov, fakt "kvalita") Z planovanych cca 9200 za cely rok to bude okolo 7500.
@anonym_017776 .....Neviem odkiaľ berieš tieto info ale budis.S matkou nebyvam a odísť s dostupným a prepustiť je rozdiel.Ale nie to som tým chcela povedat.Chcela som povedať,že mám deti a rodinu ktorej som sa musela prispôsobiť.Autorka má všetok čas sveta.Nemusi sa prispôsobovať nikomu.Nemusi sa o nikoho starať,striedať sa s niekým pri deťoch.Co jej bráni pri terajšej práci hľadať lepšie platenú? Snáď sociálne pracovníčky pracujú na zmeny? Cez víkendy?
@anonym_017776 ....nemusí byť bez príjmu.Vie krásne prejsť z jednej roboty do druhej,poprípade medzitým mesiac byť na úrade.Vsetko sa dá dohodnut
Strojček na zuby si mala riešiť ako tínedžer a platiť ho mali tvoji rodičia. Tipujem, že odpovieš, že na to nemali peniaze. Potom fakt nechápem, že človek z mizerných sociálnych pomerov si vyberie úplne zbytočnú vysokú školu a pracuje za pár drobných. Veď si musela vedieť, do čoho ideš, tak potom sa nesťažuj.
@anonym_autor

Tak tadá, máš riešenie. Trocha si poštuduj tieto "boháčske" veci, verím tomu, že ženy, ktoré sú v zariadení nepotrebujú takýto typ služieb, ale nikdy nevieš...
Takže sa vylepšíš vo svojej práci a plus si tým vieš privyrobiť.
Ja napríklad teraz zháňam niekoho, kto mi otvorí prevádzku " na kľúč " . Teda mu dám splnomocnenie do ruky a pôjde mi vybaviť hygienu, vyrieši mi kasu, vyrieši mi ohlásenie otváracích hodín na mesto etc... 2 000€ som za to núkala a nik sa nenašiel u nás 😂