icon

Druhé dieťa a financie

termuk
19. sep 2023

Ahojte. Chcem sa opýtať tých čo majú aj druhé dieťatko, či je to veľmi veľký finančný rozdiel oproti tomu mať len jedno dieťa. Chcela by som druhé dieťa, veľa známych vraví že to druhé sa pri prvom už takpovediac "zvezie" ale zaujímajú ma aj iné pohľady na situáciu. Doba nie je ľahká, materská tiež nízka a manžel veľmi nesúhlasí s druhým dieťaťom. Žijeme v podnájme, chceli by sme sa osamostatniť ale ja mám pocit že ak nebude teraz druhé tak už nikdy. Ja som ešte rok na materskej s prvým dieťatkom a teda vidím to na najlepšie riešenie keby som pokračovala plynule do druhej materskej. Čo myslíte?

kvetinka75
19. sep 2023

@andrejkap123 no nie všetci sa riadia rozumom. Ja by som sa celkovo podnájmu vyhýbala ako sa dá. To už ozaj iba ak by iná možnosť nebola.

jexica
19. sep 2023

je to financne narocne a velmi

klip0
19. sep 2023

@termuk skoro všetci ľudia myslia nato že druhé dieťa sa už zvezie, veci podedi, veď jedlo ostane pre jedného navyše, koľko je rodičak a podobne. Treba ale myslieť nie iba na prvé roky života ale aj či budeme vedieť uživiť dvoch vysokoškolákov napríklad. Lebo az ako dieťa rastie a dospieva prichádzajú ozajstné výdavky

nevenka
19. sep 2023

@janinah starka sa mi vydavala pocas vojny a prve dieta sa im narodilo cez vojnu v 1943. A prezilo a dokonca vystudovalo aj vysoku skolu. A starka mala len par tried "mestianky". V kazdej dobe je aj lepsie aj horsie. Vselijak bolo aj bude...

nevenka
19. sep 2023

@andrejkap123 vies ale co je "dalej od Prahy"? Co je dalej od Banskej Bystrice? No Zvolen a ceny rovnake ako okolo BB. Uz aj ten Lucenec, Rimavska Sobota ide hore. A nielen mesta, ale aj "lazy". A odtial musis riesit dopravu, ktora je katastrofalna.

nwnw
19. sep 2023

@termuk podla toho co povazujes za standard. Kocik a ine dieta podedi, oblecenie mozes tiez pouzit, ked budes mat rovnake pohlavie. No to mas do 3r ako tak.
Topanky budes kupovat dvojmo a potom zacnu dalsie vydavky. Skolka dvojmo, kruzky dvojmo, vybavenie a hracky dvojmo,vybavenie vsetko dvojmo... Skolak Ti uz po surodencovi ani veci nebude chciet nosit. A poziadavky hlavne financne budu len rast!
Da sa to zvladnut, aj s viac ako 2 detmi.
Zalezi aj na detoch. Kamaratkine 3 nemaju skoro ziadne poziadavky. Ihrisko, kreslenie, Barbie a tabor s konikmi. Mne moj plakal ze chce chodit pomaly na vsetky ktore sa dali, hlavne sportove. Tak sme rozumne vybrali a bolo po odmenach 🤣

Kto sa boji, nesmie do lesa!

drobcek17
19. sep 2023

@termuk ja na vašom mieste by som do ďalšieho dieťatka nešla. Aspoň kym si nezabezpečite bývanie. Ono je určite super mať dve detičky, ale nie je to len o kočíku a oblečení. Ja som syna nekojila a len na mlieko my išlo mesačne 70€. Následne sa objavil exem a alergia čiže treba rátať aj s tým , že dieťa môže mať nejaké obmedzenia. A ani so školkou to nemusi byť také jednoduché, mne napríklad syna minuly rok do skolky nezobrali čiže som s nim bola doma bez príjmu. Treba počítať aj s takou možnosťou. Áno môžeš si najať pani na stráženie, ale treba zrátať či vám to bude vychádzať.

ibajaanikiny
19. sep 2023

@termuk ja nad tym casto rozmyslam,lebo tiez sa vela ludi uz tak vyjadrilo,ze druhe sa udajne len zvezie,ale ja si to neviem predstavit. Dokonca ani s oblecenim,ak je hlavne rozdiel v pohlaviach a v obdobi,kedy sa narodia. Ok,nechas si kociar,postielku,hracky a podobne,ale plienky kupit musis,jedlo uvarit musis,skolku,skolu platit musis X 2. Kruzky tiez,darceky tiez…tak ako sa teda zvezie?matematika nepusti a neverim tomu.

janinah
19. sep 2023

@mateson

@lenka.25
Každý len trochu prezieravy clovek sa na starobu zabezpeci aj inak,naspori si,aby nebol odkázaný len na dôchodok od štátu.A aj nájomná politika sa časom zmení.

lenka.25
19. sep 2023

@janinah tak niekto bude “prezieravo “ šušňiť € do ponožky a ja si radšej kúpim nehnuteľnosť 😉
A možno sa nájomná politika zmení a možno nie , to nemôžeš vedieť

termuk
autor
19. sep 2023

Akože ja len z toho titulu uvažujem lebo majitelia sú naši známi a chcú mať dlhodobý prenájom. Inak by som to tiež neriešila. Mňa to skôr zaujímalo z rodicaku či sa to dá utiahnuť v pohode. Manžel nezarobí zle a veď aj ja by som šla časom do práce. Je jasné že vyskakovať nebudeme môcť ale presne si neviem predstaviť ísť do roboty, do hypotéky a potom otehotnieť a mať zase len rodicak

termuk
autor
19. sep 2023

Ale keď tak nad tým rozmýšľam asi ženy máte pravdu. Radšej dopriať jednému viac ako trocharcit pri dvoch. Aj keď by aspoň neboli rozmaznané 😋 Len rozmýšľam keď ceny všetkého idú tak rapídne hore a niektoré tvrdia že v podnájme by im nedalo mať ani jedno. To bývali časy keď sa dalo za 80 000 kúpiť parádny 3 izbový byt. Žiaľ teraz je situácia iná a keby mal človek čakať kým bude mať vlastné bývanie tak by veľa ľudí nemohlo mať ani to jedno, hoci by ho veľmi chceli

termuk
autor
19. sep 2023

Práveže teraz kým sme v relatívne lacnom podnájme na mestské pomery mi príde lepšie mať druhé, potom by som už šla do práce. Než mať 700€ hypotéku a potom ísť znovu na 500€ rodicak

termuk
autor
19. sep 2023

Máme známych čo majú síce hypotéku, ale presne na necelych 90 000€ a platia mesačne vyše 600€. Tak teraz pri cenách 150 000€ nehnuteľnosti si to mesačne neviem ani predstaviť

termuk
autor
19. sep 2023

Ale dodám teda že je fakt, že potom čím sú deti staršie tak už to ide viac do tých peňazí takže hlavne v tomto smere by som si to mala premyslieť. Ďakujem za každú odpoveď 🙂

termuk
autor
19. sep 2023

Ešte mi napadlo ako mi zvykli starkí hovorit, že voľakedy to bolo tak, že keď sa dieťa narodilo dostali byt, keď sa im narodilo druhé tak dostali väčší. O tom dnes človek môže len snívať. Preto sa vôbec nečudujem že niektorí ľudia nemajú žiadne deti alebo max. jedno. Je to smutné

kate_cs
19. sep 2023

@termuk je to finančne cítiť. Ja som musela nastúpiť skôr do práce, keď mladší syn nemal ani 2 roky. Ceny všetkého rastú a ty budeš mat dve deti a na ne stále len ten jeden rodičák. To dieťa sa len nezvezie. Veď potrebuje plnohodnotnú stravu. Nové topánky, nábytok či vybavenie. Keď nastúpia obaja do škôlky, všetky poplatky platíš x2.

kvetinka75
20. sep 2023

@nevenka neporovnávala by som dve rozdielne doby. Teraz každý žiak potrebuje mobil, notebook. Kedysi sa dalo vyštudovať pri sviečke, Dnes to žiaľ nejde. Zvýšili sa aj nároky na vybavenie žiaka, sú rôzne mimoškolské aktivity. Alebo má to dieťa žiť ako cez vojnu ? Základné jedlo, pár ks oblečenia, žiadne krúžky, kino a pod?

miriam11
Odpoveď bola odstránená
jesenzima
20. sep 2023

Druhé dieťa sa určite "nevezie" ... my máme dve a je to dosť citeľný rozdiel, či platím 1x školné alebo 2x, či platím 1 kruzok, alebo 2,3 ... oblečenie, obuv, lieky 🤷
Taktiež budeš potrebovať viac priestoru a posteľ, stôl, nábytok do detskej ..
My sme na to mysleli už dopredu, takže si to môžeme dovoliť, ale keby som bývala v podnájme, určite druhé (možno ani prvé) nemáme ...
Ak sa budete chcieť osamostatniť, brat hypotéku, tiež vám to zohľadnia, takže budete musieť mať väčší príjem ako pri jednom... nie je to len tak, mať druhé, a ďalšie dieťa...podľa mňa.

termuk
autor
20. sep 2023

Jasné rozumiem, preto sa pytam aby som to mala z pohľadu niekoho kto to tak má 🙂ďakujem

termuk
autor
20. sep 2023

A neporovnavam úplne dobu, čo sa týka starkovcov áno, ale to že byty boli pomaly o polovicu nižšie je otázka 5-6 rokov dozadu

katrinka8
20. sep 2023

@lenka.25 - zabezpečiť sa do budúcnosti ale neznamená "šušniť do ponožky". Kúpiť nehnuteľnosť na vlastné bývanie neznamená, že som zabezpečený na dôchodok. To len znamená, že bývam vo vlastnom. Ale nezabezpečí mi to dôstojné prežitie staroby ani mi to nepokryje nečakaný výpadok príjmu. Zabezpečiť sa znamená mať "odložené" financie, ktoré mi pomôžu tak, aby mi ich nezožrala inflácia a pod. Proste peniaze, ktoré sa buď nejako zhodnocujú, alebo inak mi zarábajú, tak, aby nestrácali hodnotu. Plus, samozrejme, aj na tom účte "v ponožke" na nepredvídateľné výdavky a na núdzové prípady straty príjmu. Ak je niekto v nájme a toto má zabezpečené, tak hádam je na tom dobre.

lenka.25
20. sep 2023

@katrinka8 mne nemusíš vysvetľovať čo znamená sa zabezpečiť .

mateson
20. sep 2023

@katrinka8 tak pokiaľ mám v dôchodku dom bez hypotéky, viem ho predať a kúpiť si jednoizbový byt.

andrejkap123
20. sep 2023

To je uplne jedno ze majutelia bytu su vasi znami. Nikdy nevies ci nehudu musiet predat byt.

kikanik
22. sep 2023

Male dieta male vydavky, velke dieta velke vydavky. Podla mna vydavky na dieta do 5 rokov su nic oproti tomu ked zacne chodit do skoly. Stale nieco treba platit. Skola, kruzky, oblecenie je uz pomaly tak drahe ako pre dospeleho a to dieta potrebuje kazdy rok komplet vsetko nove. Mam 6r a 15r a poviem ti, ze co som myslela, ze na babo treba kopu penazi, tak teraz je to omnoho narocnejsie. Zatial mas babo ale pockaj ked bude skolak ( a cas bezi velmi rychlo ). A pubertiak ani nehovorim. A to mam obe deti zdrave. Ked bol syn skolkar 3/4roka bol doma lebo zo skolky stale chory, lieky drahe, OCR ti riadne skresa vyplatu...ked riesis peniaze teraz, pri dvoch detoch to bude masaker.

bluka2
22. sep 2023

Človek postupom rokov zarába viac. Takže keď mám deti s rozdielom 4 roky, za tie 4 roky sa dá v práci posunúť tak, že som na tom lepšie ako predtým s 1 dietatom. Jediný “háčik” s tom je, že človek musí ist pomerne skoro znovu do práce, vzdelávať sa a pod.

kris_tin257
22. sep 2023

Tak veľa veci som nemusela riešiť (kočík, detská postieľka, odsávačka, parný mixér, hračky a kopec toho), čomu sa ale človek nevyhne sú plienky a spotrebné veci a ja som mala prvého syna druhu dcéru, a syn bol septembrový a dcéra februárová čiže oblečenie presne naopak potrebuje ako syn. Každopádne príde mi že o dosť viac som ušetrila z materskej nemusela som tak veľa investovať a kupovať ako pri prvom dieťati

hortenziaj
23. sep 2023

Keď muž ako monegalny živitel rodiny sa na to netrúfa, asi by som tiež do toho nešla. Však musíte platiť podnájom, co niekedy vyjde viac ako splátka hypo a energie dokopy, a ešte obstarať dve deti, krotore budú rásť a náklady na nich sa budú zvyšovať. Nedaj boh sa narodí choré a budeš doma stále, a budete žiť v podnájme a jedným platom?