Financie v domácnosti
Ako mate podelené financie v domácnosti s partnerom? My sme to mali tak, že keď sme sa presťahovali ku sebe, kym som bola na RD, takmer všetko platil partner (s tým že rodicak chodil na jeho ucet). Ja som obcas urobila nakup. Teraz chodím do prace už aj ja a väčšinu výdavkov platím ja. Domacnost atd pochopím ale sú to Aj take výdavky ktoré idu zväčša do partnera. Ano, viem, nemala by som to vycitat, ale trochu mi zacina vadiť že zacina “zneuzivat” moje financie. Napríklad tankovanie si nepamatam kedy platil on, pritom cestuje autom vacsinou on, keďže ja mam pracu v mieste bydliska, on každý deň dochádza autom no tankujem ja. Snažila som sa mu to nejak podat že už by mohol aj on platiť aspoň ten benzin no nic sa nezmenilo… (ja to auto takmer vobec nevyužívam, ani nemam vodicak, takze len obcas ho poprosim aby ma zaviezol ale to je tak 1x za mesiac.)povedal že on ma iné výdavky a zdal sa mi urazeny. Trochu ma to mrzi. Neviem ako to vyriešiť bez toho aby to nebral že mu to vycitam alebo som neochotna atd.
@petamich
Co znamena, ze mate oddelene financie?
Lebo pokial ste manzelia, tak je jedno z akeho uctu je to platene, stale ide o spolocne peniaze.
po pravde ja takymto podelenym financiam vobec nerozumiem. ak su raz dvaja v manzelstve, tak by to malo byt jedno. my nejak neriesime kto co zaplati, robi sa to priebezne a nik nikomu nevycita, ci minul viac alebo nie
Máme spoločný účet, z neho sa platí všetko, nedelia sa u nás financie na moje a tvoje. Karty mame 2 samozrejme.
Co sa týka tvojej situácie - ako v praxi vyzerá to, že platíš benzín, keďže ta vozí raz za mesiac? To ta vždy vezie, keď mu treba dotankovať, či čo? 😱 Alebo si od teba vypýta peniaze, že ide tankovať? Ak už máte financie rozdelené, tak toto by som zatrhla, keďže auto využíva z 95% len on. Proste neplať za ten benzín, nevidím nato absolútne dôvod.
@zmrzlinka2021
@petamich to myslí pravdepodobne tak, ze každý majú svoj účet a výdavky platia spoločne podľa dohody.
My mame tiež každý svoj účet, náklady plati z väčšej časti muz (posiela mi na účet peniaze, z čoho ja platím naklady), ja zase kupujem veci pre deti, ako aj darcely na oslavy nielen nám ale aj po rodine. Keď dakedy zafrfle, dám mu bloky ze nech sa paci, môžeme si to pokojne vymeniť, keď ma "pocit" ze on platí všetko a ja si akoze "setrim"😉
A nič v zlom, nie som nesvojpravna, aby som musela mať účet s mužom, len preto ze sme manželia a teda sú tie peniaze spoločne. Ano, de facto sú tie peniaze spoločne, aj keď su na 2 účtoch. Na druhej strane, je mojou vecou, co si kupujem ja pomimo, za "moje" peniaze, tak ako mňa nezaujíma, co si on kupuje za tie "jeho" peniaze. Ja nemam problém zaplatit účet v restike, on zase nákup v obchode. Je to cele len o dohode, vzťahoch a komunikacii. Btw, všetky "zakonne" príspevky poberam na deti ja a odkladám im ich na môj "poducet". Tiez kvoli tomu nepotrebujem zakladat pre deti ďalšie ucty, nech sú hoc aj zadarmo.
@lienka.7
Tak aj my mame kazdy vlastny ucet, ale pozerame sa na tie peniaze ako spolocne. Kedze ja zarobim podstatne viac, aj viac platim. Je jedno, ci nase peniaze su na jednom ucte, alebo oboch, stale su to nase peniaze
@lienka.7 Ty si myslis, ze ak maju manzelia spolocny ucet, tak je jeden z nich nesvojpravny? Mame spolocny ucet a tiez je len mojou vecou, co si kedy kupim, samozrejme, keby som si isla kupit auto, tak sa dohodnem a poradim s manzelom. Takze je to vsetko o tom, aky ten vztah je, niekde zena musi tajit, ze si kupila lak na nechty a niekde nemusi tajit nic.
@dskjhfdlkdjhl * niekde zena musi tajit, ze si kupila lak na nechty *
😀
jedna podarená tají pred manželom kúpu farmasi, že si nenávratne požičiava peniaze od brata
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/sestra-si-od-muza-stale-poziciava-peniaze-2/
energie + TV a internet platí muž, nákupy platím ja, zvyšné veci ako nákupy do domácnosti pre malú (oblečenie, plienky), elektroniku a iné si delíme - pre malú väčšinou kupujem ja, väčšie položky kupuje muž… máme dva účty - každý svoj, prídavky a materská chodia mne, mužovi chodí výplata z jeho práve a daňový bonus
@zmrzlinka2021 ano ja tu pravnu rovinu vychadzajuzu z titulu BSM poznam, akurat prakticky to aktualne ale mame inak 🙂 cast nasich prijmov ide na spolocne vydavky a so zvysnou castou prijmov si zjednodusene povedane kazdy z nas kazdy mesiac robi/robil co chcel 🙂 nam tento model vyhovuje a uplne respektujem, ze ine domacnosti to maju inak, len ako to uz v diskusiach byva, hned su tu komentare typu ale my sme rodiny, my sme my a pod. vsak aj my sme rodina a my sme my a jasne, ze ked su vacsie vydavky alebo cokolvek rozumne sa dohodneme, jasne, ze jeden necerpa precerpanie a druhy si paradne zije, len teda princip mame asi takyto
@petamich Ale ved to co pises, tak funguje vacsina manzelstiev
@zmrzlinka2021 no nie nefunguje - pokial viem vacsina domacnosti funguje, ze na jednom ucte su oba prijmy, my to tak nemame ako som uz pisala v prechadzajucom komentari, na ktory prvy si aj zrejme reagovala
ja mam svoj ucet, muz ma svoj ucet a mame ucet domacnosti, kde kazdy posle sumu xy - a co si robi so zvyskom penazi ma nezaujima
@petamich Aj my mame dva ucty ale naco zivit treti? Ved viem zo svojho uctu zaplatit naftu ci muz zo svojho nakup v lidl.
@zmrzlinka2021 kazdy to ma nejako, nam to vyhovuje takto
@dskjhfdlkdjhl ale ake su to temy? oddelene financie a zena na rodicovskej dovolenke, no samozrejme, ze potom su tu take temy, kedze je nemozne, aby sa zena rovnym dielom podielala na vydavkoch domacnosti, ked ma iba rodicovsky prispevok a chlap sa tvari, ze si este aj setrit ma, pripadne zena plat blizky minimalnej mzde a muz zaraba nadstandardne, aj taka tema tu bola
problem nie su oddelene financie - problem je neporozpravat sa o financiach a ako budeme fungovat vopred a problem je, ked si niekto vezme idiota (pardon za nekorektny vyraz)
On zarába viac, ty toho platíš viac a ešte mu aj posielaš peniaze na účet? A jemu chodia aj prídavky?! A ty nemáš ani vodičák, ale tankovanie platíš? Ako k tomu vôbec dôjde? On natankuje a potom si od teba vypýta? Keď máš pocit, že takto, ako to je, to nie je spravodlivé, tak mu to tankovanie neplať, veď to je úplná blbosť, on jazdí a ty to platíš. A prestaň mu posielať peniaze na účet. Aj prídavky nech chodia tebe.
Manžel mi prepošle každý mesiac dohodnutú sumu na môj účet a všetko teda platím ja. Krúžky detí platí on, je to cca.400€ za rok. Ak ide na nákup- väčšinou na malý chodí, tak platí on.Svoje auto si tankujem ja, ak si ho však požičia, tak poviem, že z mosta treba ísť doprava , to už vie čo chcem 🙂 hypo ide napoly, mám mu preposielať peniaze, to však väčšinou zabudnem...má väčší príjem ako ja, nerieši to
Obecne nechápem, ako môže niekto žiť v tomto "moje/tvoje", keď príde spoločné dieťa. Je predsa úplne jedno, či ste manželia alebo nie, rodinou ste sa stali príchodom toho dieťaťa na svet, tak by ste sa podľa toho mali správať. Ale príde mi, že ti trochu protirečíš. V úvodom príspevku píšeš, že platíš väčšinu výdajov a v komentároch, že platíš oblečenie atď. To u mňa teda rozhodne nie je "väčšina" výdajov...
Vzdy boli spolocne...ci som bola na rodicaku alebo pracujem..
Podelené ich nemáme nijako. Koľko krát mi manžel povie, že moje peniaze sú na to, aby som si spravila radosť a niečo si kúpila. Proste nemáme moje a tvoje výdavky a podobne, to robí podľa mňa len zlobu
My tiež fungujeme tak že výdavky na hypotéku, byvanie a stravu platíme obaja 50:50. Jednoducho sa na konci mesiaca výdavky spočítajú a vyrovnáme si medzi sebou rozdiel.
Ja mam vlastny účet a partner tiež a spoločný nechcem. Ja si kupujem viac oblečenia ale už z mojej výplaty, partner viac jazdí autom, fajčí elektronické cigarety a tak si to hradí zo svojho
Čo komu ostane sú naše našetrené peniaze. Čo si kto rozhadze, je jeho vec a druhého to netrápi.
Funguje to a nikdy si peniaze nevycitame, nikto nikomu nič nemôže závidieť.
Ponaucila som sa zo vzťahov kde chlap minul čo zarobil... proste nebudem ja ťahať benzín keď on jazdí autom... a ak mu to nepríde divné tak je fakt mimo
V žiadnom prípade by som nešla na spoločný účet s niekým kto nevie hospodáriť a nechva si za seba platiť
@maranco niektore zeny musia tajit kazdy prd pred manzelom😉
@petamich ved ja nepisem, ze problem su oddelene financie (staci citat), ale zvycajne tie, ktore problem maju, maju ich oddelene a nie, nie su to len zeny na MD/RD. Pisu aj ine.
Ako tu niekto uz napisal...sme my, mame spolocnu fomacnost, spolocne deti, spolocnh majetok a aj spolocne financie...nic moje a jeho neexistuje...
Zakladne vydavky by mali podla mna partneri mat poriesenie.....zvysok sa potom vzdy da nejako "zmanazovat".
Ak muz vlastni nehnutelnost, hypo by si mal zakonite platit nadalej zo svojho. Co sa tyka nakladov na reziu ( kurenie, elektrina, voda, smeti, revizne kontroly, opravy ) tak tam by mali ist partneri na polovicu. Strava si myslim sa nemusi zas vydelovat presne na polovicu.
Co sa tyka auta, to je podla mna vec dohody a kazda domacnost to ma inak. Kedysi, ked som si zvykol pozicat auto od mami a natankoval som ( pricom mi vravela, ze tankovat nemusim ) tak som nepozeral na to, ze som natankoval za 40eur tak zakonite musim teraz aj celych 40 eur prejazdit.....to mi pride trocha detinske.
Ja rozumiem, ze niekomu to nie je po chuti sem-tam natankovat partnerovi za svoje, ale zas to nie je tak, ze ti ludia sa idu len tak bezcielne vozit. Bud to auto vyuzivaju na nakupy alebo na cestu do prace a pod.
Niekedy mam pocit, ze si ludia zbytocne komplikuju zivot...."nemam problem, vyrobim si ho".
Vsetko je vec komunikacie a este nikdy z nikoho neubudlo lebo partnerovi natankoval za svoje. V zdielanom byvani by som akesi vydelovanie este chapal, ale ze si ludia ktori maju spolocne deti takto jeden druhemu pozeraju do misky mi pride fakt divne.
Dnes uz ludia fakt maju problem nezistne cosi urobit pre toho druheho.
A čo tak dohoda... Obaja si nechávate 20% a zvyšok posielate na 3 účet... Napr. Ty máš 1000 nechávas si na seba 200,on 1300...260. +obom 200 na nákup potravín... Takto len sleduje, ci moc nešetris a vyťahuje z teba prachy.. na benzín. A inak, nemôže 3 dní v týždni ísť MHD, busom, vlakom!? Musí vycákať denne toľko phh? A dokedy sa budeš s otcom tvojho dieťaťa priatelit🙃a nie manželit?
Táto téma tu už bola nie ? Mám pocit,že presne to iste som uz par týždňov dozadu čítala.
My s manželom máme každý svoj účet, no máme rozdelené kto čo zaplatí. On platí hypotéku a škôlku školu, ja platím plyn elektriku tv internet vodu atď. Na stravu si dáme každý 200 eur vyberieme z účtu a z toho nakupujem. Ostatné výdavky ako oblečenie obuv deťom, raz zaplatím ja raz on. Auto máme každý svoje tak každý tankujeme do svojho. Väčšie výdavky, do domu alebo niečo nečakané platíme na polovicu. Nám to takto vyhovuje. Nechcem mať spoločný účet.
@kacena2022 toto môže fungovať v prípade, že zarábate približne rovnako. V momente kedy je žena na MD/RD, ťažko môže niečo platiť na polovicu. Väčšinou teda. Keď už, tak mi príde spravodlivé, aby každý z partnerov dával 50 % príjmu, ale nie striktne hradiť 50 % výdavkov.

@petamich Ano, neznamena to, ze pri oddelenych financiach musi byt horsi vztah. Ale ak si prejdes diskusie, ktore sa tykaju financii domacnosti, tak zvycajne je to presne o tom, ze autorky maju financie rozdelene na moje a tvoje. Ale jasne, aj pri spolocnych financiach mozu vzniknut problemy. Je to vzdy o schopnosti danych partnerov narabat s financiami a komunikacii.