Financie v mužovej rodine
Ahojte, je tu prosim niekto, kto ma podobny problem ako ja, a ako to riesil?
S manzelom mame vystudovanu vysoku skolu a pracujeme v Bratislave, kam denne dochadzame (viac kilometrov) uz asi 15 rokov. Zarabame teda o cosi viac ako manzelovi rodicia, ktori pracuju len u nas v dedine. Svokor uz ide pomaly aj do dochodku, takze ten prijem bude teda este mensi ako bol doteraz. Uz sa stalo aj v minulosti, ze kvoli zdravotnym problemom bol dlhsie PN, a uz si od nas pytali peniaze, uz sme zaplatili aj vylet, kupili novu telku, darovali nase stare auto, dali im aj vacsi obnos penazi z predaja nehnutelnosti.
Bojim sa, ze po odchode do dochodku to bude horsie a budu pravidelne chodit pytat peniaze.
Nie sme na tom financne najhorsie, ale asi ako vacsina z nas ma hypoteky na krku, ktore budeme splacat este par desatroci, nedavno sme presli z bytu do maleho domu, kam musime investovat este tiez celkom vela penazi a samozrejme do vychovy deti ide tiez dost vela (ved to poznate 🙂 ).
A ked uz teda tolko pracujeme, rada by som si tie peniaze uzila sama, a chodila na dovolenky a pod.
To, ze od nich nebudeme mat ziadnu financnu pomoc, som vedela od zaciatku, a kedze som typ cloveka, ktory uz od 14tich brigadoval a zarabal na seba, investoval do vzdelania a je ochotny dochadzat denne viac hodin kvoli praci,len aby zarobil o cosi viac, som to ani neocakavala. Ale zacina mi trosku vadit, ze by som musela zivit dalsich dvoch dospelych ludi.
Boli ste niekto v podobnej situacii? Co ste robili?
dakujem za nazory
Raz mi jedna múdra žena povedala: ,, Ešte som nevidela, aby mladé vráńa staré vrany kŕmilo." Dvaja dospelí ľudia, aj keď budú na dôchodku predsa musia vyjsť. Moja mama nás vychovala sama, otec mi zomrel, keď som mala 3 roky a brat 1 rok. Plat nemala ktovieaký, ani veľkú pomoc od rodiny a dokázala nám aj pekne našetriť. Keď som jej to potom chcela vrátiť a sem tam prilepšiť aspoň výletom alebo na stravu, nikdy to odo mňa neprijala. Aj manželova babka, ktorá prednedávnom zomrela ako 90 ročná a tiež žila roky z jedného slabého dôchodku, povedala, že nikdy jej nebolo lepšie. Je to len o nárokoch a životnej filozofii. Mať len také sny, na aké máme.
Mne sa zdá úplne normálne, priam slušne, pomáhať rodičom na dôchodku.
A mne sa chce grcat z ľudí, ktorí to považujú za niečo divné.
Samozrejme, týka sa to "bežných" dôchodcov s obyčajným dôchodkom, s menšími úsporami na DARČEKY PRE VNÚČATÁ a svoje pohreby.
Tazko radit... niekedy si treba zaspominat mozno na rozpracku o troch grosoch..
Nasi svokrovci a rodicia vychadzaju zatial ale ak by nie nevycitala by som muzovi ze da peniaze aj svojim rodicom a tak isto ak by sme dali mojim ak by potrebovali lebo ved oni investovali do nas...
Tiez mohli ist na dovolenky ale radsej mi zaplatili skolu, mohli si viac uzivat vylety ale investovali do nas, mohli si viac usetrit a mozno investovat ale my a nasa buducnost aby sme sa mali dobre bola na prvom mieste...
Tak to tak aj beriem ze ak by potrebovali by som im to vlastne vracala.
Tie dochodky su v niektorych situaciach viac nez smutne a je dost mozne ze raz to dozenie aj nas ze nase deti budu musiet pomoct nam...
Ale ked ich naucime tomu ze ked vyletite z domaceho hniezda vsetko skoncilo a rodicom byt vdacny a pomahat im netreba tak raz na starobu to pocitime rovnako... ☹
A tiez by som povedala ze niekedy si treba dat aj otazky:
Nesuhlasim s tym lebo su to svokrovci? Ak by sa moji rodicia dostali do situcie zeby potrebovali pomoc a poziadali o nu zachovala a rozhodla by som sa uplne rovnako?
Bol tu dobrý návrh ak majú veľký byt predať kúpiť menší rozdiel si nechať z neho hospodáriť plus si sadnut porozprávať ze nemôžete im stále prsievat nech dajú účty co všetko platia za co míňajú a až v tedy keď sa spočíta sa dohodnúť ci im taka pomoc je potrebná alebo sú len rozhadzovacny a zvyknutý však vy im dáte môžme míňať na blbosti ak pijú fajčia a nemajú na taketo veci to to by som im vôbec neprispievala asik si zvykli ze dostávajú preto nešetria lebo vedia ze im dáte
Rozumiem tomu spravne? Ty Ekonomka v BA t.j. prijem CCA 2000E. Manzel programator v BA t.j. prijem niekde 3000-5000E/ mesiac ...a riesis dat 100E/mesiac na starych rodicov? ....Inak som vo velmi obdobne situacii - aktualne na materskej, staviame a vsetko davame do stavby ....ale mame vzdy vravim, ze kedykolvek pomozeme ...Lebo ak v dnesnej dobe ma niekto na Rodinny barak (nebodaj pri BA) a tvari sa, ze je vlastne chudak a nema 100E niekomu pomoct, tak to je NIC ine ako lakomec ....
Polož si otázku, uvažovala by si o takejto otázke, pri svojich rodičoch?!
My osobne by sme pomohli. Aj takto nám nerobí problém, nakúpiť, zaplatiť výlet, resp. im kúpiť väčší dar.
Je rozdiel, pomoc a pomoc, ale zase v dnešnej dobe sú tie dôchodky fakt mizerné a výdavky vysoké.
Tak mi napada, si ekonomka? Pre nich by aktualne bola najvacsia pomoc naucit ich financnej gramotnosti, ako hospodarit, kde usetrit a podobne. Porozpravaj sa s muzom. Nalievat bez rozmyslu peniaze pre nich nie je riesenie, lahko nadobudnu, bez bolesti rozhadzu. Na stavbach sa da velmi slusne zarobit, tak som prekvapena.
Najlepsie by bolo, keby si mala.moznost vidiet ich prijmy-vydavky a poradit. Myslim.si teda, ze toto by bola pre mna najvacsia pomoc. Co ak vy nebudete mat moznost ich dotovat? Cokolvek sa moze stat, a situacia sa bude zhorsovat, hlavne energeticka....ako to budu tahat? A vy prerabate....hm, dobry zahul
ahojte, dakujem za dalsie nazory, neviem reagovat na vsetky.
ale toto ma dost pobavilo 🙂
@petkavka asi budeme musiet hodit rec s nasimi sefovcami, lebo daleko sme od tych tvojich spominanych platov. Tych 100 eur bol len priklad, to nemusi byt realita.
A nie, nie sme blizko BA, trva nam par hodin denne to dochadzanie, a mame na krku par desiatok tisic - stotisicov hypotek, takze podla mna aj to, ze niekto by byval pri BA, neznamena, ze je bohac, len ma mozno taky plat, ze si moze dovolit zobrat si vacsiu hypoteku, ktoru potom splaca s velkymi splatkami. Takze ak aj v BA zarobi o cosi viac ako niekto inde na Slovensku, minie na naklady spojene s byvanim a zaobstaranim toho byvania. Neviem preco ostatne casti Slovenska pozeraju len na vyssi plat v porovnani s ich platom, ale neuvedomuju si, ze tie naklady na zivot su tam ovela vyssie.
@dzina007,@fkata toto som tu uz tusim rozpisovala, ze ani moja rodina (rozvedeni, samo zijuci rodiacia na dochodku) nemaju velky prijem, predsa by nikdy nedosli zobrat od nas. Ja som otcovi v case, ked bol pred dochodkom a nepracoval, platila energie a plyn par rokov, aj bez toho, aby dosiel pytat, a to sa nasi rozviedli, ked som bola este pred pubertou. A mamu si neviem predstavit v sitaucii, ze by od nas zobrala peniaze, ked mi este ani nakup nedovoli bez toho, aby vratila peniaze.
Len toto je asi o povahe cloveka - niekto nema problem vyplakavat a pytat od inych, a niekto je prilis pysny vypytat si pomoc.
Nemala by som mozno problem im aj davat pravidelne, keby to nebolo uz hraniciace so zneuzivanim ... a to ocividne citove vydieranie...
@ddaassuullaa ano, myslim, ze ak nastane situacia a pytanie peniazi, tak pojdeme najprv stylom, ze si sadneme a prehodnotime vydavky a kde sa da usetrit (napriklad nezivit svagrovcov, ak je tam pes zakopany 🙂 ).
Ale stale tajne verim, ze maju este nejaku rezervu z tych penazi, ktore sme im dali, a aspon kym svokra este bude pracovat, tak to utiahnu aj sami, max. s doplnanim si z tej rezervy.
Zatial si aspon mozeme odkladat ja na vlastne dochodky, ktore my uz asi od statu nedostaneme a nebudeme musiet ist zobrat od nasich deti.
Uplne ta chapem, zazila som to. Svokrovci si ziju nad svoje pomery. Su uz obaja na dochodku a o setreni ani chyru. V lete dovolenky, treba nove okna, nove pneumatiky a pod. Len sa zdvihne telefon, zaplace svagrine a ona potom vsetkym surodencom - mojmu MM zavola po kolko sa treba skladat. Stopla som to a vsetkym jasne na rovinu povedala, co si o tom myslim a mam pokoj. Zacalo to totiz ist do extremu. Som uplne inak vychovavana, moji rodicia su pravy opak. Ale my s MM mame spolocne financie.
Mala si povedať,že ste im dali peniaze z predaja nehnuteľností ako rezervu ze keď nastane aj takato situácia tak aby ste mali,tak to nebude až také ťažké.
Podla popisu predpokladám, že majú spolu príjem okolo 1000 eur v čistom. Skutočne nechápem, kde dvaja starší ľudia bez pôžičiek môžu toľko peňazí minúť. Veď z toho by si mali v pohode ušetriť. Koľké rodiny tu žijú z takého príjmu a platia aj hypotéky.
Starší ľudia už toľko neminú na oblečenie, neplatia nič deťom. Teda buď majú problémy, o ktorých neviete, alebo skutočne nevedia hospodáriť.
Ono by sme mohli o vasich financiach diskutovat, keby nestaviate barak 🙂 ....Mozes sa chciet tvarit ako su vysoke naklady a hypo a ktovie co ....pre boha- stavias barak, tak asi zrovna sa nemas zle, to sa neda oklamat🙂 🙂 ...A plus mate oddelene financie (co v tvojom pripade chapem), takze tvoj manzel-programator nemoze 100-200E ani pocitit (date si kusok lacinejsiu drevennu podlahu) a tebe by to malo byt 3/5 ..... Tak nam prosim napis O co tu v skutocnosti ide? Zle vztahy? Leziete si na nervy? Zavist? .....To uz ti budu lepsie dievcata vediet poradit (ja nie som psycholog), ale prachy do toho neplet
Tak nech sa presťahujú do menšieho domu/bytu..toto je bežné ako starý ľudia s nízkymi príjmami bývajú v obrovskom dome a potom bedakaju, že platia veľa za energie a na ostatné im neostane. A samozrejme deti musia pomáhať. Však výdavky volím podľa príjmov 🤷🏼♀️
boze zeny...ja ked citam tieto temy o svokrach, tak dufam ze vas buduci zatko alebo nevesta sa bude k vam spravat tak ako vy ku svojim svokram a svokrom ... bude to bud odmena alebo trest...to sa uvidi 🙄
Svokra je sama a muž je jedináčik. Veľa toho nepotrebuje, nevyžaduje, ale muž jej vždy dá peniaze, tiež sme jej dali telku, keď potrebovala, zaplatili, čo potrebovala... je to jeho mama, je to jeho povinnosť sa o ňu postarať. Ona je na dôchodku, zdravie také všelijaké, keď zaplatí mesačné náklady + lieky, moc jej toho nezostane.
Moji rodičia sa našťastie dobre zabezpečili počas aktívneho života, takže teraz nie sú odkázaní na tú smiešnu sumu, čo dostávajú akože dôchodok za svoju celoživotnú prácu...
@zuzliq neviem čo znamená pracovník na stavbe ale teda ocino robí na stavbe a len jeho príjem je viac než 1700€ v čistom. Tak predpokladám že aj autorkin svokor bude mať príjem aspoň okolo 1000€ svokra hádam aspoň 600 a z toho sa dá určite dobre vyžiť. Presne ako píšeš mnohí ľudia z takého príjmu platia aj hypotéky. Autorka len aby si nepomáhala ešte aj manželovmu bratovi
@drobcek17 tak ja v zásade proti pomoci nič nemám. Naopak, myslím si, že v rodine je to potrebné.
Ale je treba vravieť pravdu a mať čistý stôl. Povedať, nemáme peniaze pre toto a tamto, takto to chceme riešiť.
Lebo pchať peniaze do čiernej diery nie je pomoc. Možno je v tomt pôžička, ale môže to byť aj závislosť.
A druhá vec, oni nie sú dochodci. Oni normálne obaja pracujú, teda peniaze by mali mať.
Este by som doplnila, na Margo niektorych prispevkov - je velky rozdiel ak sa pomaha v nudzi napr.tazka choroba s tym spojene naklady ako lieky, prerabka napr. kupelne a pod, alebo umrtie alebo napr. moj priklad, ze svokra "potrebuje" 10-tu kabelku, dalsiu dovolenku v Spanielsku, Grecku a pod. Takze nieje pomoc ako pomoc. Ale autorka pise, ze svokrovci v nudzi niesu a na "vystrelky" si kazdy ma nasporit/zarobit sam a jedno ci sa jedna o dieta alebo rodica.
Nieje len vyzivovacia povinnost na deti, ale aj na rodicov!
Ta poznamka ze si investovala do vzdelania aby si sa mala dobre, je mimo. Nie kazdy ma moznost vzdelania a vtedy tie rocniky uz vobec tolko sanci nemali a ani financii.
@petkavka Mas velmi jednoduche kratkozrake nazory.Staviate barak tak asi na to mate...Vies ai jasne predstavit aky typ zeny ai ty presne.
@petkavka tak toto si vystihla. Tiež počítam že príjem majú dokopy min.5000 e a rieši 100-200 e na rodičov? Stále sa potvrdzuje to že tí čo majú viac sú najviac lakomi, bijú sa do hrude ako všetko sami si zabezpečili ich šikovnosťou a pod blaboly. Ja mať taký príjem doprajem svojej rodine. Tipujem že predavačka na dedine má plat cca 600 e a on ako dôchodca bude mať detto. Mám tiež v okolí takú kolegyňu čo vyplakava nad príjmom a pritom samé značky same dovolenky veľky dom auto už asi šieste dráha športová výstroj bla bla. A rieši že svokor ostal sám a živit ho ona nebude lebo majú dosť výdavkov 🤮🤮 grcat sa mi chce z takých ľudí . Rodičom a vlastným deťom dam aj posledné aj keby som ja nemala nič iné ako rozek s maslom. Tie roky výdavkov od narodenia až po ukončenie vš tiež niečo stali je to cca 23 rokov platenia bývania osatenia stravy školy .. Človek sa asi musí najskôr zadrhnut peniazmi aby bol viac štedrý.
ahojte,
dakujem za dalsie prispevky.
Myslim, ze z casti mate kazda pravdu, ale teoria sa neda vzdy aplikovat aj v praxi.
Myslim, ze som prisla na to, co mi este asi vadi v tejto situacii - bojim sa, ze svokra zacne roznasat o nas v dedine, ze sme im nepomahali v nudzi, sme lakomi, sebecki, ako to tu uz zaznelo, len preto, ze im nezabezpecime mozno zvyknuty standard?!
Lebo okolity svet to asi vnima tak, ze ak mas o trosku viac ako ini/oni, tak je automaticky tvoja povinnost rozdavat z toho?! Keby sme toho mali ovela viac, ze nemusime rozmyslat, co a kedy si kupime, tak by som urcite neriesila tuto dilemu. Ale mame tak akurat tolko, ze po 17 rokoch prace sme sa dostali do stadia, ze chceme sebe aj svojim detom zabezpecit "nieco viac", mat maly domcek namiesto bytu, mat zahradu a bazenik, aby sa deti mohli v lete zahrat doma a netulat sa niekde vonku, a zadlzit sa na dalsich 25 rokov. Mysliet na to, ze sa pocas tych 25 rokov sa moze aj u nas hocico stat a byt poistena na rozne situacie, odkladat si na vlastny dochodok, aby sme nemuseli chodit pytat od deti ... takze nie, nie sme milionari, ako si to mozno niektore myslite, nezijeme v prepychu, nechodime ani len na drahe dovolenky, napr. ani pri mori sme este neboli.
@veronikastrickova neviem, co si myslela tou vyzivovacou povinnostou na rodica - aku povinnost mame na pracujuceho a (este) zarabajuceho rodica? A ak aj nejaka je, myslim, ze sme ju splnili - dali sme celkom vela, si myslim, v porovnani s tym, kolko sme dali mojim rodicom napr.
Ta pozamka, ze som investovala do vzdelania, si myslim nie je od veci. Chcela som poukazat na to, ze nie som typ cloveka, co doma sedi a caka na peceneho holuba do huby. Kym rovesnicky chodili na diskoteky, predvadzali sa pred chlapcami, minali na modu a fintenie, ja som studovala a pracovala na tu skolu, ktoru mi mamina zaplatit nemohla. Aby som si zabezpecila svoju buducnost. Tak ako som ochotna cestovat denne 3 hodiny za pracou, a nerobit napr. tiez predavacku v tescu u nas, len aby som si mohla dovolit mat domcek.
Cize vsetky co sme neni ochotne 3hodiny cestovat kvoli lepsie platenej praci sme lenive? A nie, nie kazdy mal moznost ist studovat. Su prace bez ktorych neprezijes, ako aj ta predavacka ktora zarobi na dedine minimalnu mzdu. Co by si robila bez nich? Ci si doma pestujes zeleninu, psenicu na muku, asi mas doma aj mlyn a melies, chovas zvierata, aby si si uvarila maso. Ako by vyzerali ulice bez VPP, ako by vyzerala nemocnica bez upratovaciek? Ach toto trapne zmyslanie! Neverim, ze tvoj muz ma rovnaky nazor na toto, a keby toto videl co tu riesis, by sa ti urcite stranu nepodrzal. Oni sa obetovali, aby vystudoval, oni ho k niecomu viedli, mohol kludne robil skladnika v stavebninach s otcom, ale o takeho by si asi nezakopla. A ano, pokial sa naplnia prognozy o energiach a zdrazovani, kludne aj ked pracuju, ale budu na tom tak zle, ze nebudu mat na zakladne potreby mozte byt povinny im prispievat. Pre teba je ale niekto kto nema skolu, nezaraba podla tvojich predstav lenivec? Ja tie 3hodiny budem radsej s detmi, ako v aute ich stravit. Tam si spominala ze si otcovi plyn platila, ci cosi take bez toho aby pytal, tvoja mama je hrda, a svokrovci nakoniec nie narovinu pytaju ale okrajovo, lebo sa asi tiez zrejme hanbia zato. Pozri ked nevies tak nesud.
A more ako priklad, je uz naozaj trapne, kolko ludi pri mori nikdy nebolo, lebo ich nelaka.
Vie o tomto tvoj muz, ze to tu pises? Jaj nie on im pomoct chce, lebo keby ste mali na toto rovnaky nazor, cize tvoj, by si toto tu nikdy nepisala.
Ja som v tejto situacii nebola a asi nebudem, lebo u nas dochodcovia v rodine, ci uz moji stari rodicia, ci moji rodicia nie su a neboli uzivacne dovolenkove typy, cize im dochodok v pohode stacil, dokonca vzdy maju tendenciu pchat vnucatam peniaze takmer pri kazdej navsteve, cize maju dost. Ked mojej mame robim nakup, vzdy mi vyuctuje nakup a zaokruhluje ho nahor, akoze za benzin. Nechce ani pocut, ze by nakup nevyuctovala.
Ja na autorkinom mieste by som sa porozpravala s manzelom a dohodla sa na dalsom postupe hlavne s nim.
Pracovať min 8 h cestovať 3 h čiže cca 11-12 h byť mimo domu rozmýšľam ako to rodičia ako vy zvládajú s deťmi vidia vás ráno potom večer o 7-8 ? S kým sú aj cez prázdniny po škole. Za nič by som to nechcela
vobec to neries a nechapem preco ste im davali podiel z bytu a vase stare auto postav sa k tomu ako druhy surodenec
obaja su pracujuci ty si im uz dala nadmieru (10 000 eur a ine) o cas im to pripomen
ich prvoradou povinnostou je pripravit sa na starobu nie su postihnuty maju pracu ty mas vyzivovaciu povinnost voci svojim detom v prvom rade a nie voci ekonomicky aktivnym ludom

@syslik81 no vidíš, ako pekne si použila holt😃to som písala jednému na fb, aby si nemýlil bilag s Bilakom a pán poslanec išiel ďalej po svojom, s bilakom💣