Financie v rodine
Dobrý deň.
Prosím vám ako si kocirujete financie? My sme 3clenna rodina, ja, snúbenec a 1,5rocne dieťa. Ja mám materskú 409€ on cca 2,500-3000€ . Moje výdavky sú poistka 60€, mobil a internet 70€, a zvyšok mám mat na stravu a veci do domácnosti, benzín.
Do otehotnenia on platil hypotéku(jeho dom) a energie.
Ja som mala na starosť stravu a chod domácnosti. Naše výdavky sú približne rovnaké. Do nástupu na materskú som to neriešila, mala som dobrý prijem+ rezervu na ucte- výdavky boli vyššie ako 500-600€ ,vlastne aj stále sú, len môj prijem je niekoľko násobne nižši a ja som vyčerpala rezervu. Už som sa aj pohrávala s myšlienkou ísť pracovať, ale nečakane som otehotnela a navyše, chcem sa venovať synovi, milujem rodinný život. Snúbenec má prekvapil výrokom, že v iných rodinách ženy dokazu vyžiť z rodičovského príspevku-áno dokazu ale pri našich narokoch na život a stravu si to neviem prestaviť.
Za cely rok a pol mi poslal 2X500€( kvôli Vianociam, narodeninám, svadbe v jejo rodine na darceky)
Ako fungujete u vás? Ďakujem.
Co robí on zo svojou vyplatou? A preboha prečo tajné minas svoje úspory???
My mame 2 deti (1r a takmer 3r), som na RD. Kazdy mame svoje financie, ucty, plus jeden spolocny ucet z ktoreho odchadzaju platby na hypo, energie, kupujem z neho potraviny, drogeriu. Ja nan prispievam 50€ z rodicaku a zvysok posiela manzel. Ked ideme na vylet platime to z nasich uctov, vacsinou muz, ale toto vobwc neriesime, jednoducho automaticky vytiahne kartu. Oblecenie detom, darceky a ine platim bud zo svojho alebo spolocneho (tam sa nam vzdy nakopi nejaka suma). Muz mi aj sem tam sam od seba posle na moj ucet "prispevok" 😀 mne sa tento model financii velmi paci a som rada ze kazdy mame aj svoju sukromnu financnu slobodu a nevidime si do kazdeho nakupu 🙂
Peniaze máme spoločné. Od prvého dňa spolužitia. Žiadne moje a tvoje. Ale naše. Účet máme každý svoj samozrejme, no hospodárime spolu.
Kocirujem si ich nasledovne: vsetky prijmy nam idu na spolocny ucet, cim vznikaju spolocne financie a odtial kazdy cerpa podla potreby svojej/rodiny. Jeden ucet, dve karty ;) som na rd, dve male deti.
@januska12323 nikde som nenapisala, že malému neplati nič. Malému kupuje všetko, ak poviem, že potrebuje niečo kupuje to on, ale tuto otazku neberiem ako funguje chod domácnosti. Ja sa zaujímam o financie domácnosti stava drogeria, vylety platí on, malému kúpi všetko čo potrebujem, nikdy nepovedal nie, to beriem alo prirodzenú vec, je to jeho syn. Ja sa zaujímam o stravu, drogeriu a podobne veci. My mame dovolím ai povedať krásny vzťah, všetko u nás funguje a tehotenstvu sa neskutočne potešil. Alurat ja stále zbieram odvahu opytat od neho pravidelne peniaze. To ke všetko 😊 chcem len vedieť ako to majú ine rodiny
A autorka spytaj sa snubenca pri debate ked budes ziadat peniaze na stravu, kolko MAME nasetrene, aby si vedela, kam idu jeho peniaze z vyplaty a ci sa im dobre dari...
a ked mu povies nakup malemu plienky na mesiac a nakup malemu stravu ovocie zeleninu kase joguety tak kupi ? ak ano tak mu proste davaj zoznamy nech nakupuje
mate krasny vztah a ty uz nejaky cas zbieras odvahu, aby si mu povedala, ze sa ti na beznu reziu minuli uspory a nevychadzas s peniazmi...
.. to nejako nejde k sebe.
Ako komunikujete?
Pytas sa, ako funguju ine rodiny, nuz nasa napr. tak, ze mame sice viac uctov, ale pristup k nim mame obaja. Peniaze su spolocne, vyssie investicie spolu preberame.
Krasny vztah a povie ti ze ine zeny vedia vyzit z rodicaku? No dobre teda, ked myslis...
Žijete v jednom dome, jete z jedného hrnca, spíte v jednej posteli. Ale opýtať sa kam dáva tisíce čo mesačne zarobí nevieš?
A je úplne jedno keby si aj vedela všetko zaplatiť sama, máte spolu čoskoro dve deti a ty nemáš vôbec prehľad o peniazoch. Toto zaváňa pruserom.
@smiling89 mozem sa prosim spytat, naozaj Ma to zaujima Ako to ludia maju: ak teda Si niekto nieco nasetri tak to potom Len na Seba minie? Cize ak Si ja nasetrim 4000 za Rok a Partner Len 1000 pojdem ja do Karibiku a on do chorvatska? Alebo teda Mu blahosklonne prispejem akoze tu Mas darcek? Alebo Si kupim beziaci pas a jemu Ho nepoziciam 😊 Lebo my mame od zaciatku spolocny ucet, z neho Platime vsetko neviem Si predstavit inak, ze ked som Bola na materskej Si pytat peniaze Alebo sa podakovat za veceru prispevok na ucet a pod, neviem zda sa Mi to ponizujuce
Autorka: chod domacnosti u nas funguje tak, ze je jeden ucet, k nemu 2 karty a kazdy Si kupi co chce , platia sa ucty na spolocny byt a zvysok ide do akcii/sporenia.
Ešte otázka pre niektoré z vás:
Dievčatá, ktoré máte spoločný účet (iba jeden jediný), majiteľmi ste obaja?
@zuzanockamt ano a oba platy tam idu
@heidy222 a v akej banke máte zriadený takýto účet, kde sú obaja rovnocenní majitelia...no pozerám, že ty si zahraničie, takže bezpredmetné...zaujíma ma len SR
@zuzanockamt nvm ci niekde mozu byt dvaja majitelia. Nech ma niekto opravi, majitel je vzdy jeden, druhy je spoludisponent. A my to tak mame, muz je majitel z dovodu, ze ma vyssi prijem a to bolo jedno z kriterii, aby bolo vedenie uctu bez poplatku. Ucet sme zalozili spolocne a mame tam spolocne peniaze
@zuzanockamt Ing v Nemecku, Ako to na Svk funguje to neviem.
Este doplnim, ze min. V Nemecku je Toto bezny model, vacsina zien Ma skrateny uvazok , cize zarabaju menej a neexistuje ze teda kvoli tomu ja Si usetrim menej Ako manzel
@evkamotka práve preto sa pýtam 🤔 lebo nikdy by som neposielala peniaze niekde,kde nie som majiteľ účtu...vždy je to voči tomu druhému nespravodlivé...niečo sa stane a je vymaľované...preto obdivujem odvahu všetkých so spoločným jediným účtom...tiež viem tak, že majiteľ je vždy len jeden
Ja uz neviem, ci mladi maju prazdne hlavy co sa tyka spolocneho zivota. Ako môžu dvaja- ak su aj nezobrati a maju uz dieta, zit v mysli stylom toto je moje, toto tvoje, vyzi iba zo svojho -pol na pol aj ked zena je na materskej.
To sa radsej dat umelo oplodnit ako s takym egoistom zit. Ved to je cesta do zahuby vztahu aj ked sa zoberiete. Nechapem to. Co sposobuje toto vyhranenie sa voci cloveku, s ktorym si najintimnejsie spojeny, ktoremu potrebujes verit, potrebujes jeho podporu, usmev a pomoc.🤔
Pozri, v zdravom vzťahu financie nie sú tabu otázka. Pýtať peniaze je pod úroveň. To on mohol už dávno dať do poriadku, keď vie o tvojom prijme a nie vypotiť také somariny, že niektorí vyjdú zo 400€, keď je rodinný príjem toľko koľko je. Daj to do poriadku, nech chápe, že výpadok príjmu je v spoločnom záujme (starostlivosť o dieťa). Ak nepochopí a bude sa osivat, choď do práce a kašli na takéto chlapa, hlavne si ho neber. Sú na svete aj iní so srdcom na správnom mieste. Lakomec je vylučovanie kritérium, lebo s takým bude život iba utrpenie. To preto, lebo je veľmi zemerany na seba a na svoj profit.
@zuzanockamt my sme majitelia obaja, ale sme v zahranici
@januska12323 kam on dáva financie, ktoré si šetrí? To je ľahké, svadbu bude posúvať dovtedy, kým si za ne nieco nekúpi pred svadbou (nejakú nehnuteľnost a pod.), aby z toho ona nič nemala. O dieťa sa mu postará ona a ešte bude za otca roka, lebo dieťaťu niečo dopraje sem tam 😂

Ani po svadbe sa ti nic nevyriesi, pretoze stale bude vlastnikom domu on. Ked sa rozvediete mas narok na 1/2 splatok hypoteky.Cize vlastne nic. Normalne treba vydat karticku pre mlade pary kde bude napisane ako sa maju riesit veci. V prvom rade par ma mat SPOLOCNE byvanie kde budu vlastnici v pomere 1/2. Stale tie iste chyby dookola. Ak tato podmienka nie je splnena a moj chlap mi neveri alebo so mnou nechce spolocne byvanie nerobim si s nim dieta.. Easy. Potom bude o par rokov plac, skripanie zubami, pravnici a antidepresiva...