Financie v rodine
Dobrý deň.
Prosím vám ako si kocirujete financie? My sme 3clenna rodina, ja, snúbenec a 1,5rocne dieťa. Ja mám materskú 409€ on cca 2,500-3000€ . Moje výdavky sú poistka 60€, mobil a internet 70€, a zvyšok mám mat na stravu a veci do domácnosti, benzín.
Do otehotnenia on platil hypotéku(jeho dom) a energie.
Ja som mala na starosť stravu a chod domácnosti. Naše výdavky sú približne rovnaké. Do nástupu na materskú som to neriešila, mala som dobrý prijem+ rezervu na ucte- výdavky boli vyššie ako 500-600€ ,vlastne aj stále sú, len môj prijem je niekoľko násobne nižši a ja som vyčerpala rezervu. Už som sa aj pohrávala s myšlienkou ísť pracovať, ale nečakane som otehotnela a navyše, chcem sa venovať synovi, milujem rodinný život. Snúbenec má prekvapil výrokom, že v iných rodinách ženy dokazu vyžiť z rodičovského príspevku-áno dokazu ale pri našich narokoch na život a stravu si to neviem prestaviť.
Za cely rok a pol mi poslal 2X500€( kvôli Vianociam, narodeninám, svadbe v jejo rodine na darceky)
Ako fungujete u vás? Ďakujem.
Asi tak nejak. Pre mna je nepochopitelne, ze sa takto v rodine delia financie. My uz ked sme spolu chodili, tak sme mali proste jednu kasicku a nik neriesil, kolko do nej dal a co sa z toho zaplatilo
Autorka: Máme každý svoj účet, platili sme cca všetko na polovicu vždy. Počas mojej RD (trvajúcej krátko), manžel prispieval viac na domácnosť. Vždy sme mali dosť peňazí, keď chýbalo mne, poslal mi, keď chýbalo jemu, poslala som ja.
@0silvia0 presne kvôli tomu som sa opýtala tuto otázku, s týmito odpoveďami ho budem konfrontovať 😊 Ale ako tak čítam, robila som chYbu aj ja. Nemala som odvahu buchnúť po stole a opytat peniaze, mala som rezervu a nejak neriešila len čerpala a čerpala. No na ucte mám posledných 1500€ a druhé dieťa na ceste, tak to chcem s ním prebrať ale najorv chcem vedieť ako to majú iné domácnosti
Od svadby máme spoločný účet a obaja máme k nemu kartu. Fungovali sme tak aj počas mojej materskej a rodičovskej. Ak si chcem sama pre seba niečo kúpiť za vyššiu sumu,tak mu to len oznámim, on robí to isté. Obaja pracujeme, ja mám dokonca vyšší plat, ale výsledná suma je naša spoločná. Čo sa ale týka platieb ako byt, strava, školský klub, TV, internet, poistky, dane..., to všetko mám pod palcom ja, muž nemá veľmi prehľad, ale všetko to ide zo spoločných peňazí. Neviem si predstaviť fungovať inak. Ale zasa každému vyhovuje niečo iné. Nám to vyhovuje takto.
🙉 Booozinku. Toto je rodinny zivot ? Ved rodina je hlavne o tom ze sme to uz MY ! My vsetci spolu ! Nechapacka tieto delenia financii. MY sme sli na to postupne. Najprv sme si povedali ze sa milujeme a chceme byt spolu do konca zivota, chceme mat spolu deti a rodinu. Cize najprv bolo nase rozhodnutie. Potom sme to teda vytrubili do sveta ze sme uz par a ze sme MY=svadba. Zrusilu dva ucty a spravili jeden spolocny ucet. A potom sme si hned kupili a zrekonstruovali NAS byt, splodili dietatko, potom druhe dietatko....atd. atd. ...ako moze milujuci muz, ktory ma dieta a jeho snubenica je na RD ratat s tym ze jej to nejako vyde z "jej" penazi. Ja fakt nerozumiem takymto vydelovacim "moje-tvoje" vztahom.
Drzim ti palce, nie je normalne ze ty sa vyhadzes z penazi, budes v minuse a panko si pekne pri tebe nasetri... to by si aj ty mohla urobit, z rodicaku si platit svoju hypoteku, len kto vam bude platit stravu?
@mimi3008 Lenže je to aj chyba žien. Majú deti často veľmi mladé, nezabezpečené, s hocikým a hlavne bez záväzkov. Aj tu - už pri prvom decku jej to finančne nevychádza, úspory má na nule, on jej nedáva nič a ona len tak náhodou otehotnie 2x? A ešte napíše, že ju napĺňa byť doma s deťmi?
Ja byť chlapom - sebcom, tiež si poviem, no keď Ťa to baví, tak si to financuj sama a svoje peniaze si miniem na niečo, čo napĺňa mňa. A ťažko potom na ňu prepíše pol domu, keď si ho financuje roky sám. To by musel byť blázon.
Ak to druhé dieťa chce aj muž, musí začať prispievať a živiť ho aj on. Nie pohrať sa s ním cez víkend - to sú fakt nízke nároky na otca! Ak ho nechce... dievča má problém.
Na aké veci míňa peniaze on? Nerozumiem ako môžeš napísať že je starostlivý otec a pritom dieťaťu ani nič z výplaty nekúpi. Mal by platiť najväčšie výdavky - energie, jedlo, a tvoj príjem bude ako vreckové, teda aj pomerom k jeho príjmu je. Len ty kupuješ viac do rodiny za menej peňazí.
Môj manžel mi posiela pravidelne každý mesiac určitú sumu na účet, lebo všetky výdavky sa hradia z môjho účtu. Keď som na materskej posiela mi viac. Potraviny a drogériu platí ten, kto je akurát v obchode, auto tankuje ten ktorý ním ide a vidí že dochádza nafta. Restiky a výlety úplne intuitívne. Ak by mi niekedy chýbali peniaze tak mi bez problémov pošle ešte ďalšie...
U nás financie sú spoločné, jeden účet, všetky výdavky riešime spolu aj investície.
Tvoj si pekne spláca hypotéku , všetky financie ma iba pre seba, a ty tahaš tak že si ani euro neušetríš. Keby ste sa rozišli, panko bude mať splatenu hypotéku, aj určite nejaké úspory a čo budeš mať ty?
To načo ti taký muž? To ty si na vine že si na materskej a máš iba 409 euro? Ešte s jeho príjmom rozmýšľaš si hľadať robotu? Dlho tak vydržíš fungovať? No hanbila by som sa za takého partnera .
S exmanželom účet, financie spoločne. Po rozvode sa starám sama, môj život , moja hypotéka.. tvojho priateľa by som za partnera nechcela, po rokoch možno pochopíš prečo aj ty
My sme platili všetko na polovicu plus mínus, resp ale, my sme mali určené aj výživné na dieťa hoci sme spolu žili. Aj keď teda ja som po materskej pracovala keďže v krajine kde žijem rodičak nie je. A nielen peniaze ale aj upratovanie domácností bolo zhruba pol na pol...
@dadis bude, teda tak sme sa dohodli, keď som sa k nemu nasťahovala, ak sa vezmeme dáva ma na list vlastníctva, budeme to všetko vybavovať už s novým menom. On somnou nieje z vypočítavosti. Dom si kúpil v tom istom roku, ako sme sa spoznali, o 8 mesiacov na to som otehotnela, požiadal ma o ruku a začali sme zariaďovať dom Svadbu sme odložili kvôli korone, led sa maly narodil nemala som myslienky na svadbu, bola som rada že to zvladam. Teraz je syn už vacsi tak sme v jeho roku začali plánovať svadbu, do toho som otehotnela, tak sme sa pred mesiacom bavili, či svadbu neurobíme kým je len jedno dieťa na svete lebo chce dať veci na poriadok, môže sa stat hocico. Moja otázka je, alo fungujú financie v domácnosti, a áno zatiaľ kým som bez ničoho a len na dobre slovo vlastním je to riskantne. Nemyslím si, že by ma chcel oklamat, skôr nema pojem o financiách ako je strava, drogeria a celkovo chod domácnosti. Ja som mu totižto za ten rok a pol nepovedala, že čerpám z rezervy, chcela by som sa s ním porozprávať a konfrontovať ho s tým čo povedal, že zeny vyžijú z rodičovského. On je b tom, že 270€ na stravu stačí. Na stravu možno, alw s drogeriou ťažko
@heleninamama tak to vôbec nieje pravda, máte sttasne bujnú fantáziu
ani nejdem citat prispevky.
Snubencovi povedz, ze len zeny, co maju muzov idiotov, ziju z rodicaku.
Normalny chlap sa o rodinu stara, to zahrna aj zdielanie financii bez hlupych reci..
Idiot hrabe pre seba a tvari sa, ze dieta ma zivit sama zena.. Pripomen mu, ze je to prispevok, nie plnohodnotny prijem....
Plus pri takomto chrapunovi odporucam riesit aj otazku byvania. Aby si po rokoch neostala s dietatom na ulici, kedze dom je jeho.
ty si zalozis rodinu a namiesto spolocneho financovania rodiny spolu s partnerom (a tym nemyslim 50:50, kedze je tvojim prijmom len rodicak, to by bol nezmysel...), cerpas tajne z uspor..
..nemam slov..
V prvom rade ti gratulujem k výberu partnera a samozrejme gratulujem hlavne jemu. Na jeho mieste by ma hanba fackala, pretože xarobí toľko, čo bežni traja ľudia a aby nechal svoju vlastnú ženu a dieťa na sociálnych dávkach od štátu... Pretože áno, sú to dávky, tak by ho mala hanba fackovať. Nerozumiem prečo si ženy robia deti s priateľmi a niektoré ešte k tomu dve. A ver mi, že ta ako spoluvlastníčku na ten dom nezapíše, lebo to by bol už úplný blbec, keďže si sám platí zo svojich peňazí vlastné bývanie a dať ho cudzej ženskej, tak to by bol už úplne sprostý (nielen bezcharakterný). Skús nam napísať o tri roky,ako ste dopadli...
máme jeden spoločný účet, na ktorý chodia obidve výplaty, obaja máme od neho kartu, všetko sa platí z tohto.. o všetkom rozhodujeme spolučo ušetrím, posielam na druhý účet.
nikdy sme nedelili peniaze, vždy boli spoločné. mne by bolo ponižujúce si pýtať peniaze od manžela
my fungujeme asi tak, že manžel platí všetky povinné mesačné úhrady (hypo nemáme, ale inak inkaso za byt, energie, net) a ja zas robím nákupy v potravinách, drogérii, dcérke skoro vždy ja platím za oblečko, topánky, škôlku a pod. ale nikdy sme to neprepočítavali a delili na polovicu...ale teda ja už pracujem....kým som bola na rodičáku, fungovali sme rovnako, ale ak mi bolo treba manžel mi poslal peniaze...ale stalo sa to možno 3krát po 100-200 eur...inak som tiež míňala hlavne svoje zásoby, ale to len preto, že mi bolo blbé ho pýtať peniaze, keď mám svoje...on by s tým problém určite nemal...
no podľa mňa tvoj najväčší problém je v tom, že nie ste zobratí a žiješ v jeho dome....veď ak sa raz rozídete, ostaneš s holou vieš čo....toto si dáko pre svoje vlastné dobro porieš....aj keď darmo by ste sa teraz vzali, dom nadobudol pred svadbou...neviem ako si ho poistiť, snáď niekto poradí 🙂
porozprávaj sa s ním a kľudne to tu potom napíš....jeho reakcia si myslím veľa toho povie, aký je v skutočnosti človek...hlavne ak si v pohode manželka, ktorá pred materskou pracovala a po nej zas pôjdeš do práce....lebo osobne poznám pár, kde si chlap ženu nevzal a aj dobre spravil... ona si od neho nechala urobiť dieťa a do práce sa jej už nechce...nechala sa vydržiavať, tak to ukončil a keďže byt aj zariadenie aj všetko hradil on, ona na nič nárok nemá...a musí žiť teraz s rodičmi...tak takú by som neživila ani ja :D
@anonym Čo nie je pravda? Realita bolí, ale možno Ťa preberie. A skôr než prídu veľké problémy a Ty nebudeš mať s deťmi kam ísť.
pytas sa, ako to maju druhe rodiny.
Napisem ti, ako to funguje u nas.
Nez som povedala svoje "ano", mali smm tieto veci "rozobrate", a okrem toho, moj manzel (vtedy este snubenec, priatel, partner) je normalny clovek s normalnymi nazormi. Je tomu uz 23 rokov.
Najprv bola svadba, potom hypoteka na dom na meno obidvoch, vyplata jedneho aj druheho isla na nas spolocny ucet, odkial sa platili vsetky polozky na chod domacnosti, nakupy potravin, oblecenia, atd....zaroveñ postupne zostavala pekna suma na konci mesiaca, ktora sa zvysovala, kedze nie sme rozhazovacni, nekupujeme zbytocnosti a celkovo hospodarime s rozumom.
Ked som bola do 1 roka deti doma (8 mesiacov bez prijmu, tu je materska len 4 mesiace), mohli sme vdaka dobremu hospodareniu predtym v pohode "vykryt" toto obdobie.
Teraz po 23 rokoch fungujeme stale rovnako, jeden ucet, spolocne peniaze, spolocne hospodarenie. Vlastne to mam skor v rukach ja-kontrolu peñazi, maznel je rad, ze ho tym nezatazujem.
Už som to písala asi v milión témach. Zobrali sme sa v sobotu, v pondelok išli do banky každý si zrušil svoj účet a máme spoločny. Od začiatku fungujeme spolu ,,MY, NÁŠ,..... Nikdy nebol problém.
Prepáč ale vytrieskala si sa zo svojich peňazí pre všetkých. On dal zo svojich koľko pre všetkých?!!!
Kriste a ešte z takého príjmu? Kde su všetky peniaze? Na jeho účte? Čo on platí?!!!
Kopne ťa najbližšie do riti, on bude mať všetky prachy a ty?!!!!
Ste spolu tak všetko spolu že ty si na materskej a on zarába však vás musí teraz život žiadne delenie peňazí s rodičovskej sa vyžiť nedá len vtedy ak z toho budeš kupovať len plienky a mlieko a zvyšok zaplatí on
@avanka ved to, to je podla mna taka casovana bomba, ktora jedneho dna vybuchne a velmi tazko sa potom zvyka na nieco ine
citala som len uvodny prispevok ale ty nie si normalna
tak on ma svoj dom plati si na neho hypo a energie (co je normalne ) a od teba chce aby si zivila jeho a vasho syna ????? to ako fakt ??
normlane mu povedz bud ti bude davat minimalne 1000 eur na mesiac
alebo mu proste prestan varit nakupovat atd a daj si urcit vyzivne na syna a na seba
Je to magor a ked ma taketo nazory, premysli si, ci chces s nim svadbu. Moj ex presne mal taketo, ze zena ma z rodicovskeho vyzit, nastastie deti sme nemali. U nas ja zarabam viac, ale mame vydavky podelene tak, aby nam ostala zhruba rovnaka suma na stravu a ine minanie. Ked pojdem na matersku, mam tiez specialnu rezervu, ak by sa to predlzilo alebo nastala ina skutocnost, tak hned by sme pomer rekalkulovali. Btw rodicak je na dieta, nie nahrada prijmu, skus mu povedat, nech teda ide na matersku on, ze ty pojdes do roboty, pripadne mu prestan kupovat jedlo.

Ja ked toto pocujem, nozik vo vrecku sa mi otvara. Mame 1 ucet, na ktory nam chodi materska, rodicak, vyplata, z ktoreho vyberame peniaze ci ja, ci manzel, odchadzaju platby za vsetky ucty, mame od neho obaja karty a vsetko ostatne bez toho, aby si jeden z nas pytal povolenie od toho druheho. Aby to bolo tak, ze mame kazdy vlastne financie a musi si kazdy vystacit so svojimi, to by nam ani v najhorsom sne nenapadlo. Ten tvoj snubenec je pekny chrapun. Tak on si chodi do prace a buduje karieru, lebo ma na to priestor, zatial, co zena sa stara 24/7 o deti za par drobnych od statu a este jej povie, ze toto su tvoje peniaze a toto moje, vystac si...normalne sa mi zdvihol tlak