Hypotéka alebo prenájom - výhody a nevýhody
ide o mojho syna s priatelkou, uvažujú zobrať sa a vziať hypo alebo ís do prenájmu. 2 izbový byt u nás stojí 120 tis, našetrené majú 25 tis. Ak by šli do prenájmu 2 izb. s energiami stojí 450 Eur.
Vždy som bola za hypo a splácať si svoje, ale teraz som zmenila názor, bojím sa, že budú platiť hypo 800 eur plus ešte nájom bytu 250 eur..čiže okolo 1000 mesačne na 25 rokov.
Stojím za variantou prenájom, zaplatiť si 450 a o nič sa nestarať..zvyšné peniaze šetriť a neskor si kupiť 1 izbový za hotové, dalšie roky došetriť a postupne 2,3 izbový.
čo si o tom myslíte?
kolko by bola hypotéka na 120 tis.byt ak majú 25 tis hotovost?
Ďakujem.
dva kliky na google a máš to vyrátané - budu sa hybať s hypo okolo +-autobus 420. určite hypo. obava z 1000 euro mesačne je neodpodstatnená.
inak to ako idú ceny bytov hore, myslíš že oni si dokážu našetriť na 1izb popri prenájme? to už radšej zobrať hypo, bude to rýchlejšie a určite menej zaplatia ako keby mali mať podnájom + šetriť a sým že každým rokom sa tieto peniaze budu znehodnocovať. ak im to plat dovolí, tak určite hypo. treba si nájsť finančného poradcu
Prečo ty toto riešiš za syna? Nech sa on s priateľkou rozhodne, ktorá varianta ím viac vyhovuje nie?
dva kliky na google a máš to vyrátané - budu sa hybať s hypo okolo +-autobus 420. určite hypo. obava z 1000 euro mesačne je neodpodstatnená.
inak to ako idú ceny bytov hore, myslíš že oni si dokážu našetriť na 1izb popri prenájme? to už radšej zobrať hypo, bude to rýchlejšie a určite menej zaplatia ako keby mali mať podnájom + šetriť a sým že každým rokom sa tieto peniaze budu znehodnocovať. ak im to plat dovolí, tak určite hypo. treba si nájsť finančného poradcu
@gas1201 vyšlo 700 Eur na 20 rokov na 120 tis, čo im asi ani nedajú. Čiže spolu s energiami 950. Ešte musia niečo prerobiť na byte a zariadiť..na to majú tých 25 tis.
Prečo ty toto riešiš za syna? Nech sa on s priateľkou rozhodne, ktorá varianta ím viac vyhovuje nie?
@olga_hurajova tak oni nemajú žiadne skúsenosti, tak im chcem čo najlepšie poradiť aby neurobili chybu
Tak to treba oreratat v inej banke
Nesedi mi tvoj vypocet. Hypoteka na 100k nie je 800 eur (momentalne). A ak najom je 250 eur, kde zozenu za 450 byt na prenajom? Neviem o ake mesto sa jedna, ale zobral som Poprad ako benchnmark - tam stoji zhruba pekny 2i byt 120 tisic a najmy zacinaju na 550. Takze - dal bu som si case trochu do poriadku. Ale - pri tom, ako su dnes likvidne byty na slovensku (skoro ziadne dane), tak by som asi investoval. Ak maju obaja prijem a chcu do toho ist.. preco nie. Uz len tych 25 tisic uspor im kazdorocne straca 5% na hodnote kvoli inflacii.
Nech si natiahnu hypo (ak mozu) na 30 rokov (alebo aj viac ak nejaka banka da viac) a budu mat lepsiu / nizsiu mesacnu splatku do ziaciatku... ked tak mozu splatit mimoriadne splatky aby znizili "preplatenie" uveru...
Respektive to mozu zvazit ako alternativu...
Nesedi mi tvoj vypocet. Hypoteka na 100k nie je 800 eur (momentalne). A ak najom je 250 eur, kde zozenu za 450 byt na prenajom? Neviem o ake mesto sa jedna, ale zobral som Poprad ako benchnmark - tam stoji zhruba pekny 2i byt 120 tisic a najmy zacinaju na 550. Takze - dal bu som si case trochu do poriadku. Ale - pri tom, ako su dnes likvidne byty na slovensku (skoro ziadne dane), tak by som asi investoval. Ak maju obaja prijem a chcu do toho ist.. preco nie. Uz len tych 25 tisic uspor im kazdorocne straca 5% na hodnote kvoli inflacii.
@wade ja som zadala do hypo kalkulačky sumu 120 tis na 20 rokov..možno preto, dá sa kupiť celkom v peknej lokalite, ale nie komplet nový prerobený...starý panelák.
Tak očividne ani ty nemáš žiadne skúsenosti (ber to bez urážky). Na byt za v hodnote 120 000€, musia mať vlastne prostriedky min. 24000€ (pri splnení určitých podmienok 12000€), dobu splácania netreba znižovať na 20 alebo 25 rokov ale natiahnuť na 30 rokov.
Ďalej treba pozerať taký byt, ktorý nemá správcovské poplatky a ostatne náklady na bývanie 250€ pri 2i byte ale taký, čo tieto poplatky bude mať na úrovni 100-150€ (novostavba, už zateplený bytový dom atď.).
pardon, opravujem sa hypo 120 tis.na 20 rokov za 700 Eur plus energie
Tak očividne ani ty nemáš žiadne skúsenosti (ber to bez urážky). Na byt za v hodnote 120 000€, musia mať vlastne prostriedky min. 24000€ (pri splnení určitých podmienok 12000€), dobu splácania netreba znižovať na 20 alebo 25 rokov ale natiahnuť na 30 rokov.
Ďalej treba pozerať taký byt, ktorý nemá správcovské poplatky a ostatne náklady na bývanie 250€ pri 2i byte ale taký, čo tieto poplatky bude mať na úrovni 100-150€ (novostavba, už zateplený bytový dom atď.).
@olga_hurajova ok, je to pravda na týchto starých panelákoch sa plati nájom s energiami od 250 do 300 Eur mesačne.
Novostavba by stála holá bez kuch. linky 170 tis.
v prvom príspevku si písala že byty čo si pozerala stoja 120 tisíc. 25tisic maju našetrených. čiže rátame momentálne rozdiel pretože máme cenu bytu. ak im nevychádza hypo na 30 rokov, tak majú teda už okolo 35-40? a ty si myslíš že za pár rokov popri platení podnájmu si našetria na 1izb a prídu "na hotove"? tie ceny bytov o 10 rokov budú opäť úplne niekde inde.
záleží od ich príjmu čo im vyjde a čo nie. mne tiež nevyšla novostavba tak som kupil byt v panelaku ale je to moje a neplatím niekomu inemu hypoteku
v prvom príspevku si písala že byty čo si pozerala stoja 120 tisíc. 25tisic maju našetrených. čiže rátame momentálne rozdiel pretože máme cenu bytu. ak im nevychádza hypo na 30 rokov, tak majú teda už okolo 35-40? a ty si myslíš že za pár rokov popri platení podnájmu si našetria na 1izb a prídu "na hotove"? tie ceny bytov o 10 rokov budú opäť úplne niekde inde.
záleží od ich príjmu čo im vyjde a čo nie. mne tiež nevyšla novostavba tak som kupil byt v panelaku ale je to moje a neplatím niekomu inemu hypoteku
@gas1201 ja si myslím že by dostali aj na 30 rokov, lebo maju 27, ale uvažovala som tak, že ak by mali platiť mesačne okolo 900 - 1000 Eur, že by bol lepši ten prenájom za 450 a nemusia sa viazať a radšej tých 500 ušetriť, plus ešte šetriť z výplaty..napríklad by šetrili mesačne 1000 Eur, za 5 rokov by takto vedeli našetriť 60 tis a kupiť si za hotové 1izbáky ( u nás je velkosť 1 izbáku ako v BA byt 2KK ) , neviem možno zle uvažujem, ja by som nechcela aby sa viazali..sama som mala hypotéku a vdaka Bohu už je splatená alebo bol to náročný život. Napríklad 1 izbáky čo stáli pred 5 rokmi 55 tis, teraz stoja 59 tis..zas taký rozdiel to nie je..
ale dakujem za názor, preto píšem aby som sa lepšie zorientovala.
Vlastné. Čím skôr, tym lepšie.
No hypoteku na 30 rokov urcite, ved peniaze na hodnote stracaju, pocas zivota urcite urobis nejake mimoriadne splatky a splatia to rychlejsie. Musis si uvedomit ze ich aktualne platy sa budu vyvijat v case,nebudu zarabat takto vecne.
60tis za 1izbak? Kde to byvate ? To mi pride cena ako z roku 2002 a nie teraz.
Nechapem preco to tlacite na 20 rokov. Ved si daju (uplne normalnych) 30 rokov a maju normalnu splatku. Ja to teda vobec nevidim tak cierne, ani s tym co maju nasetrene, ani s tym co im vyjde ze maju splacat, ani s tym, za kolko kupia dvojizbak.
Byt ich matka tak ich nestresujem a nezneistujem takymito vecami (podla mna neopodstatnenymi hlupostami) ale podporim. A to nemyslim v zlom. Ved cim skor zoberu hypo a splacaju vlastne, tym lepsie.
Doteraz syn a priatelka kde byvali?
Nerátaš sumu ktorú potrebujú k hypo. Lebo hypotéku banky dajú max 80% z ceny.
A radšej platiť vlastnú hypo ako cudziu. Čiže podnájom nevychádza lepšie. Okrem toho peniaze strácajú na hodnote. Momentálne majú vlastné zdroje 24000 eur. To ako dlho a koľko mesačne budú musieť šetriť aby si kúpili byt za hotové? Aj tie ceny bytov pôjdu hore.
Takže ostanú bez vlastného bývania nakoniec.
Ale toto si musia rozhodnúť mladý za seba.
mam o rok menej a zobrali sme si hypo. ak sa rozhodneme ísť do zahraničia, tento byt sa dá to prenájmu. hypotéku sme samozrejme riešili na 30 rokov, ale platy sa jednoducho budu dvíhať čiže je dosť veľká prevdepodobnosť že to splatíme skôr. nevieš ako sa budu vyvíjať ceny, jediné čo vieme že pôjdu hore. ak si teraz zoberu hypo, tie peniaze sa budu len zhodnocovať vo forme nehnuteľnosti. takto sa tie peniaze na učte budu stracať na hodnote.
určite hypoteku. a nerieš to za nich. to či to budu vedieť splacať alebo nie a ake maju možnosti - nech si oni zajdu za finančnym poradcom a ty ich len podpor.
Uz spolu byvali? Alebo len “randia” … nech idu na rok do podnajmu a potom kupuju, aby po 2-3 rokoch nemuseli delit …. A hlavne ked zacnu riesit hypo urcite obehat viacere banky, pripadne financny Poradca
Uz spolu byvali? Alebo len “randia” … nech idu na rok do podnajmu a potom kupuju, aby po 2-3 rokoch nemuseli delit …. A hlavne ked zacnu riesit hypo urcite obehat viacere banky, pripadne financny Poradca
@olimuc presne k tomu som smerovala- ci uz maju vyskusane byt spolu 24/7/365
1.) jasné že hypotéku
2.) ja osobne by som ocenila keby ma mama brala ako dospelú osobu ktorá urobí svoje rozhodnutia
Prepáč, ale tvoje zmýšľanie mi nejak nevychádza :
1. Platiť nájom a šetriť na byt v hotovosti ?
Ceny bytov idú hore každým rokom + inflácia je obrovská. To čo je dnes 500 eur , bude o 10 rokov mať oveľa menšiu hodnotu. Preto keď si budeš 10 rokov strkať do ponožky peniaze, keď dosetriš určitú sumu už si za nich nekúpiš to, čo by si si kúpila dnes. Čiže šetriť na nehnuteľnosť v hotovosti sa neoplatí.
2. Ceny nájmov každým rokom rastu. O 2 roky už to bude za ten istý byt 550€ napr. (Počítam , že si našla teraz naozaj byt za 450€.. aj keď už to zázrak. U nás v meste idú 2 izbaky po 600€). Čiže šetriť si pri takých mesačných nákladoch na prenájom je nereálne. Tiež ich to nebude stať menej.
3. Pri splátkach hypo nechávaš infláciu pracovať pre seba. Aj keby mali teraz splátky 800€ (čo si sa podľa mňa prepočítala), o 10 rokov to bude ako dnes 500 a už ich to takto nezaťaží. Oproti cenám prenájmov o 10 rokov budú mať za hypo smiešnu splátku.
4. Nehnuteľnosť sa dá stále predať a ešte na tom zarobiť. Lebo ceny bytov stále rastu. Ak sa o pár rokov rozhodnú predať, predaju za viac ako kúpili.
5. Ja by som odporúčala radšej už pozerať po 3 izbovom, keď sa idú zadlžiť na toľko rokov . Veď možno budú mať v budúcnosti deti, tak aby nemuseli riešiť nové bývanie zasa.
po 5 rokoch splácania hypotéky na 1izbový byt v novostavbe v BA sme zarobili na jeho predaji čistý zisk cez 100 000 eur. Byt sme vlastnili 5 rokov kvôli dani. Náš nájomník po 5 rokoch si musel hľadať podnájom. ďakujeme mu za platenie hypotéky tých 5 rokov. A to sme mu dali ešte o 120 eur menší mesačný nájom ako bola trhová cena. Tak bol veľmi spokojný aj on. Tak skús si zrátať koľko je 1+1 a čo sa im viac oplatí
Kde prosim stoji prenajom 450€ ( 2 izbak)a kupa nehnutelnosti 120 000 stary byt a novy 170 000€???
V zivote by sa mi to neoplatilo kupit a prenajimat. Toto by bola uplna charita.
Doteraz syn a priatelka kde byvali?
@vler bývajú doma každý u rodičov, pracujú a šetria.
Kde prosim stoji prenajom 450€ ( 2 izbak)a kupa nehnutelnosti 120 000 stary byt a novy 170 000€???
V zivote by sa mi to neoplatilo kupit a prenajimat. Toto by bola uplna charita.
@alkoholik prievidza
Čo tak vziať hypo na byt a dať ho do prenájmu (hypo sa spláca v podstate sama) a oni si vezmú svoj podnájom ?
V tom pripade navrhujem najprv vyskusat spolocne byvanie v podnajme

Pff...ja obdivujem ludi, co v dnesnej dobe idu do hypo pri naslednych mesacnych nakladoch 1000€ mesacne 😱. Ja by som ostala tiez radsej v prenajme...netvrdim, ze by sme to nevedeli zaplatit, ale zivot si treba hlavne uzivat a pre mna teda nestaci pocit "byvat vo vlastnom" 🫤 a tie prachy radsej minien na dovolenky, zazitky a pod.