icon

Hypotéka na spoločné bývanie

margaretka012
17. feb 2023

Ahojte.

Prosim vas rada by som sa spytala. Je moznost dostat hypoteku, hypotekarny uver s tym ze priatel pracuje. Mesacne zaraba cca 900€ no v zmluve ma minimalnu mzdu. Napriek tomu mu vsetko chodi na ucet. Sme v podstate mladi, mame obaja 22 rokov sme spolu 8 rokov a zvazujeme spolocne byvanie. No v tejto dobr je to velmi tazko a pravdu povediac nechceme platit najom cudziemu cloveku kedze su najmy take ake su a dobr vieme ze sa to neoplati. Kedze ja stale studujem pracujem ZATIAL len brigadne takze tam nehrozi hypoteka ani nic podobne.

O hlupe komentare vobec nemam zaujem, slusne rady i nazory si s radostou vypocujem. Dakujem !!

Strana
z2
surama
18. feb 2023

@marca12 Je mi jasne, aka je situacia. Ale aj ked daju 500e na najom, tak stale maju z coho sporit, ked budu obaja normalne pracovat. Ak nemam pracu ani peniaze, tak sakra nejdem byvat sama.

My sme po skole dokopy dvaja zarobili 900e v cistom, z toho sme dali 350e na najom (27m2 jednoizbak bez balkona). Zvysok
strava, poistky, mobily, oblecenie, kozmetika, sporenie. Zobrali sme prvu pracu, aka prisla (aj ked neprinalezala nasmu vzdelaniu,ale necakali sme, kym nam budu pecene holuby padat z neba), aby sme sa mohli osamostatnit a sporili sme kazde euro. A dalo sa. Dnes chce kazdy vsetko hned a bez prace. Slecna nema pracu, iba brigadu, priatel ma oficialne minimalnu mzdu, ale chcu ist do vlastneho. Tu chyba financna gramotnost. Prikryvam sa takou perinou na aku mam.

margaretka012
autor
19. feb 2023

@surama paci sa mi akym stylom tu pisete, ked vlastne nic neviete. pracu si momentalne hladam a robim si kurzy, ktore mi umoznia zarabat vacsie peniazky v danom obore. nikto necaka, ze mu budu pecene holuby padat z neba. ja som sa tu slusne opytala aj ked mi viacmenej bolo jasne, ze momentalne sa to neda, ale vdaka radam niektorych zien viem, co treba zlepsit a na co sa zamerat. a v druhom rade, ano, chceme sa osamostatnit a byvat spolu, ale ani z daleka neviete ake vsetky veci za tym su. kazdemu by bolo dobre byvat s rodicmi, neplatit im nic, ale neviete co vsetlo sa tam skryva. preto by som ocakavala trosku slusnosti, ktoru vacsina zien v komentaroch ma. ak mate osocovat ako chcem nieco hned a bez prace tak radsej nemusite pisat nic 🙂 staci napisat nerealne, alebo podobne. nie hned osocovat. vobec si to neberiem hrozne ku srdcu, ale neviete co za nasimi rozhodnutiami stoji, ako moc sa snazime, alebo preco napriklad stale nemam pracu. v dnesnej dobe to nie je vobec jednoduche, ale sakra snazime sa a chcela som sa spytat na radu. keby potrebujem osocovanie, alebo reci typu ja ked som bola mlada, obratim sa na svokru. dakujem, pekny den 🙂

surama
19. feb 2023

@margaretka012 Vidis vidis...clovek sa ti snazi poradit a dat ti navod ako sa osamostatnit,ked nemate na vlastny byt a ty z toho urobis "osocovanie" 🙂 No dobre. Za dobrotu na zobrotu 🙂

Mimochodom ja ti nedavam rady "ja ked som bola mlada", pretoze ja mlada stale som a tieto veci som riesila par rokov dozadu 😉

karolin96
19. feb 2023

@margaretka012
Ahoj Margaret. My s priateľom teraz riešime hypotéku dom ktorý chceme kúpiť, riešime to cez realitku všetko a poviem ti, že banka nám dáva hypotéku na nehnuteľnosť /dom, len 80% z CENY domu + musíme doplatiť domček ešte 20% z vlastných peňazí, nakoľko tých 20% na doplatenie toho domčeka nemáme toľko vlastných peňazí, aby sme vyplatili do tých 100% hypotéku, tak budeme vyplácať 20% z iných zdrojov buď spotrebným úverom alebo stavebným úverom.
Takže si pamätaj, že 20% na doplatenie úveru čo sa týka € financií, nie je posledné načo treba mať prichystané peniaze. Ďalej okrem hypotéky sme ešte museli NAVYŠE z vlastných peňazí uhradiť realitnéj kancelárií za rezerváciu domu 4000 € , aby ho ďalej neponúkali. Ďalšie investície sú voda,plyn,elektika, žumpa alebo kanalizácia, vývoz odpadu/smetia (energie) každý mesiac uhrádzať spolu s hypotékou a spotrebným či stavebným úverom (záleží na vás či si vyberiete stavebným alebo spotrebným doplatiť) . A hlavne počas schvaľovania hypotéky mať na vašich účtoch našetrené peniaze/ , aby banka videla pri overovaní že máte na účtoch vlastné zdroje, finančnú REZERVU. Je to veľmi ťažké, s jedným platom a na papieri mať len minimálnu mzdu, tak vám dávam, tak 30% zo 100...
Tak držím palce, aby sa vám splnil sen, my tiež čakáme a bojujeme , ešte sme tiež nevyhrali 🍀

martul
20. feb 2023

@margaretka012 tak ja neviem, znovu som si prečítala celý diskusiu, ale nenašla som jediný príspevok, kde by ťa baby osocovali. Radili si počkať, nájsť lespiu prácu,...ale fakt ukáž mi alebo skopiruj kde ťa osocovali. Jedna z mála diskusii, kde sa normálne bez urážok radí.

Strana
z2