icon

Je investícia do ďalšieho bytu výhodná?

19. jan 2025

Ahoj, len ma zaujíma názor nezainteresovaných... Som vydatá, 2deti , máme nový dom splácame hypotéku ešte ostáva cca 60k doplatit, zdedila som byt ktorý prenajimam, mám z neho zisk 400e mes z toho potom ešte daň ročná dole.. zvažujem že kúpim ešte 1 investičný byt tiež na prenájom.. prvý je bez hypotéky, prerobený, museli by sme však navýšiť hypo 100k na kúpu druhého, išli by ste do toho ? Ja počítam a stále mi vychádza že to je dobrá myšlienka, že ten prvý je taká istota že aj potiahne financne ten druhý keby náhodou nemám ľudí alebo čo., aj z prvého by išla doplatiť časť hypo, aj keď bude v prenájme podľa lokality a veľkosti viem ako idú byty, čiže cca 100e by išlo z prvého na druhu hypo. Ale vždy som v pluse 300e mesačne z prvého 🤔.. Len mám nejaký rešpekt s tou hypo navýšit alebo čo.. keby ho nekúpim mám aj 1 byt aj cca 4k ročne zisk za pár rokov celkom slušne , ale nechať prachy na účte viem že je blbosť keďže inflácia atď. Tak len kto má chuť napísať názor , možno mi pomôže v rozhodovaní 😀 dik

Strana
z8
stormie
19. jan 2025

Neviem kde byvate resp kde chcete kupit byt, ako je to tam s dopytom po najmoch ale principialne by som do toho isla

sasa1310
19. jan 2025

ak máš 20 % v hotovosti (na hypo a kúpu bytu) tak, že ti ešte veľká rezerva ostane, keby sa náhodou jednému z vás niečo stalo, aby ostalo na platenie hypotéky, tak áno kúp

esmey
19. jan 2025

Určite treba ísť do toho, čudujem sa že ste tak neurobili skôr (cca pred rokom) keď mnoho ľudí sa bytov zbavovali a ceny bytov na dne. Teraz to už znova rastie a rásť stále bude.

nynia
19. jan 2025

Ja by som najprv splatila jednu hypo potom brala dalsiu. Nahodou jeden z vas pride o pracu a uz bude problem splacat dve hypo aj keby ste mali najomcov v oboch bytoch.

martinkatinka
19. jan 2025

Ja by som radsej splatila prvu hypo a potom by som videla, ze ako to vychadza mesacne. Ci som v pluse a kolko.

katkaseiner
19. jan 2025

ano isla by som do toho, akurat sme podobne, mozno potrebujeme este 2-3 roky... na dom hypo nemame, v nom byvame. Na investicny byt mame hypo ale uz len nieco cez 20tis a zvazujeme v priebehu 2-3 by bolo dobre našetriť na depozit a navysit hypo. Sice s tym v pluse nie sme ale vacsinu hypo nam plati najomnik, cize nie je velmi co stratit...v uplne najhorsom pripade sa da byt kedykoľvek predat

autor
19. jan 2025

@nynia neviem akým tempotom splácate vy hypotéku ale máme necelých 60k na 25r. To mám ako čakať 25 a kúpiť? Chcem ho pre deti predsa kým vyrastú 😀

nynia
19. jan 2025

Ale na novu aj tak musite mat aspon 20% nasetrenych tak radsej tie peniaze dat do starej ako riesit novu. Ale je to len moj nazor takze ked sa nebojite toho rizika tak mozte kupit aj 10 bytov na 10hypo. A aste deti vam mozu povedat ze po skole idu zit na druhu stranu SK alebo Europy alebo sveta nemate istotu, ze vyuziju ten byt takze podla mna je to hlupost.

lenkakravcova
19. jan 2025

Kupovať pre deti je najväčšia blbosť.. čo vidím v okolí, tak takto nezaslúžene ziskana nehnuteľnosť sa väčšinou podpisuje pod rozvod. Mladí keď bude chcieť, kúpia si spoločne sami. Sami si vezmú záväzok a sami si ho splatia. Tipujem, že nemáte 10 deti, aby ste im aj neskôr nedokázali nejako na začiatok pomôcť čiastočne.

autor
19. jan 2025

@nynia ok tak keby dám 20k aj na starú vždy mám 40k a to je tiež na 15r aj proste toto neexistuje, nemáme 20r , ja 37 muž 40+ , ale dik za názor aj tak

nynia
19. jan 2025

Vsak ked chces mozes ist do toho pytala si sa na nazor a moj nazor je taky aky je nemusis ma o opaku presviedcat.

autor
19. jan 2025

@lenkakravcova ide o 1i byty, čiže keby sa majú ženiť vydavat, tak by im to nestačil možno na začiatok, ale na rodinu je to málo ale keď predaju majú na ten štart.. oni o 25+ rokov budú mať veľmi ťažký štart do života finančný, určite sa aj a tým bytom zadlzia naveky tak ako my už viacerí.. len uvažujem ..

procrastique
19. jan 2025

Nie, peniaze by som investovala inde. Dať všetky vajcá na jednu kartu a to nehnutelnosť keď človek nevie čo bude o pár rokov je značne blbý nápad.

autor
19. jan 2025

@nynia veď som ti napísala že dik za názor .. nepresvedčiam ,objasňujem v akej situácii sme keby mám 22r možno si poviem že po 40tke môžme investovať.. ale to jedno pekný deň

autor
19. jan 2025

@procrastique kde inde napr ? Fondy akcie ? Podľa mňa nehnuteľnost je taká najväčšia istota, ja sa nejak bojim tých fondov 😀🫣 to mi príde že nie je istota alebo co

doriiis
19. jan 2025

60 000 splácate 25 rokov? Preboha.

lenkakravcova
19. jan 2025

Ani nie, si vezmi, že počet ľudí na Slovensku klesá. Stúpa počet dôchodcov. To znamená ze o 20-30r budú byty riadne lacnejšie. Možno aj lacnejšie než teraz. Lebo proste by bude nižší dopyt. Takže dlhodobo už odborníci hovoria, že sa to ako investícia nevyplatí - hlavne ak plánuješ investovať do 80 ročného paneláku (iné je keby si šla po novostavbe, to ale asi novostavba nebude za 40.000€, že ? ) 🙂 teda 100 ročný byt o 20r keď bude nižší dopyt možno predas za menej než zaplatíš dovtedy cene + na úrokoch

procrastique
19. jan 2025

Tebe príde väčšia istota nejaký byt v bytovke vo východnej EU s nestabilnou vládou? Tak to potom ťažko diskutovať na túto tému. Nakoľko sa spoliehaš len na mikro trh, 5 miliónov ľudí z toho polovica je na mizine, ak sa náhodou bude rapídne zhoršovať politická situácia a odídu najväčšie firmy.. no já ti nevím karle :D jeden byt už máte, je čas sa rozhliadnuť po niečom inom

autor
19. jan 2025

@katkaseiner takto uvažujem aj ja, keby nemám ten 1 byt bez hypotéky tak o druhom ani nesnivam, ale nejak mi vždy vychádza , že keďže je ten prvý v zisku super lokalita veľké mesto sme je o neho dopyt veľký, tak ten druhý keby tiež kúpim rozumne lokalita atď tak skrátka vždy mi vyjde to že mám 2byty a dokonca z prvého ušetrím aj na dan plus aj niečo ostane ako zisk čistý 🤔😀

sasa1310
19. jan 2025

@procrastique 5 miliónov ľudí je na mizine? No nie je vidieť.

procrastique
19. jan 2025

@sasa1310 ,, z toho polovica na mizine"

guiseppinka
19. jan 2025

Ja by som do toho sla. Stale tie hypo nie su ako boli 15 rokov dozadu, uroky budu stupat, ceny tiez. Ak to bude dobre mesto, tak s prenajmom problem nebude a vela ludi nebude vediet casom ziskat hypoteku... ak by sa dal, tak chodte aj do 2i. Vacsi nie, ten sa neprenajme rychlo, ale 1i alebo 2i su paradne

sasa1310
19. jan 2025

@procrastique no ani to nie je vidieť

autor
19. jan 2025

@doriiis nechápem? Čo je na Tom také.. máme nižšie splátky na dlhšie. Čo poznám ľudí v okolí každý má takéto na 30r hypo od začiatku, ty ma ako , ak máš ? Úplne v mieri sa pýtam ozaj ma zaujíma 😀

sasa1310
19. jan 2025

určite nevyplácaj starú hypotéku. Ak máte v hotovosti peniaze, choďte do toho. My máme tak ako uvažuješ. Byt vieš vždy predať

muchotrafka298
19. jan 2025

V pripade, ze mas dostatok financii na kupu dalsieho bytu, 20 % minimalne v hotovosti, dostatocnu financnu rezervu, tak nech sa paci. Ja by som do toho isla iba a vylucne v tomto pripade. Ze by som mala dostatocnu rezervu financu a vedela by som to financovat aj v pripade vypadku jedneho prijmu (ci uz z dovodu choroby, PN, straty prace a tiez ak by nebol v byte najomnik). Dnes je dopyt hlavne po 2-izbovych bytoch, aspon v tych velkych mestach, aj zo strany najomnikov.

alenamihal
19. jan 2025

@doriiis my name 150 000 na 25 ..A???????

stanulienkat
19. jan 2025

Autorka, ak nebudete finančne strádať, určite by som išla do toho. Je to najlepšia investícia, kde sa vám najlepšie zhodnotia peniaze.

@lenkakravcova Aj my máme už pre dieťa byt a ešte teraz, keď je malá, jej vždy prízvukujem, že ten byt je len jej a nikoho iného!! Nech sa nikdy nepodpíše pod nehnuteľnosť s niekým pri dnešnej rozvodovosti. Aby nebola nikdy na nijakom chlapovi závislá. Denodenne tu čítame príspevky, kde zena nemá kam ísť, má narobené dve-tri-štyri deti, rozvádza sa, muz ju nepodporuje, nedáva jej peniaze, nestará sa o detí a ona musí trpieť nefunkčná manželstvo, lebo nemá vlastnú nehnuteľnosť. Nikdy v živote by som dieťaťu neporadila, aby išla do spoločnej hypotéky s niekým. Hlavne keď to nepotrebuje a je zabezpečená z domu. Už je 21. storočie, nechápem tým radam tu na Modrom koníku, aby mali všetci spoločné nehnuteľnosti. Načo ? Prečo ženy stála drankaju po manželovi polku bytu, ktory si kúpil pred manželstvom? Prečo ženy drankajú rodinné domy od muža, ktoré zdedil on po svojich rodičoch?? Každý má svoju rodinu a nech sa zabezpečí ako vie. A ak idú do nehnuteľnosti spolu, tak jedine 50:50 , aby sa vedeli pri rozvode vyrovnať.

nelca84
19. jan 2025

@sasa1310
@nynia
@muchotrafka298 nemusia mat ziadne vlastne zdroje, pokial maju inu nehnutelnost dostatocnej hodnoty na zalozenie

sasa1310
19. jan 2025

@doriiis keďže sú úroky teraz cez 4 %, tak je to najlepšie riešenie hypotéku natiahnuť na čo najdlšie obdobie

Strana
z8