Je normálne získať kľúče až po úhrade hypoteky?
Mamicky otazka .....ked ste kupovali dom alebo byt kedy Vam odovzdali kluce? Ideme podpisovat kupnu zmluvu a ked sme sa pytali na kluce vraj ich dostaneme az ked majitelom pride hypo na ucet. Je to bezne? Lebo vsetci sa cuduju, ze co to je za postup? Nemali by dat kluce uz pri podpise? Lebo nas realitak je nezastihnutelny. Nikdy nedvihne telefon, vyslovene ho musim uhanat. Doteraz nam nedal znalecky. Stale ma kopec roboty, dohodnut s nim stretnutie je nekonecne. Stale len cakame. Vraj nam kluce da az po velkej noci co absolutne nesuhlasime. Mame rezervaciu len do 10.4 a tlaci nas uz cas.
Kto robil zmluvu, ako prebiehalo podpisovanie?
Fuha,toto zaváňa niečím zlým. Normálne kontaktuj majiteľa bytu,kľudne aj pred neschopným realitakom. Buď trochu asertivny a nenechaj sa.
My sme kľúče dostali pár dní po podpise kúpnej zmluvy. Ale teda sedeli sme doma v papučkách a s kakavkom a len čakali kedy nám cinkne telefón, že si máme prísť prebrať dom.
Realiťák obehal všetko sám a každý deň volal alebo posielal maily o tom kde bol, čo vybavil a kedy asi sa na základe vybaveného vec uzavrie. Ten tvoj mi pripadá dosť neseriózny a keby šlo o moje peniaze a nehnuteľnosť, mala by som uši hore a oči na stopkách.
prva mozno druha splatka hypo bude nizsia, len asi uroky - ak ta to ukludni. Je to tusim naviazane na zápis do katastra (nie som si uplne ista, ale tu vysku prvej hypo som si ista ze sme mali len asi 100€)
my sme teraz riešili kupu bytu, a kľúče sme dostali až keď predávajúcim cinkla celá suma na účet, dokonca v zmluve to bolo postavené tak, že predávajúci majú ešte 10 dní na odovzdanie kľúčov odkedy im prídu peniaze.
Keď budeš ešte s realitakom aj s majiteľmi bytu,vypytaj si od nich.
Ved na katastri je adresa majitelov bytu, sadni do auta a chod k nim. Cele je to podozrive. Tych 20tis daj, az ked pride k uzavretiu celeho obchodu-t.j.zapis do katastra, aby si o ne nakoniec neprisiel. Oni tiez pre Teba nic neurobili, aby si im ich dal skor. To, by som sa pozrela na to, aby mi realitak rozkazoval a dvihal, len, ked ide o prachy.
Všetko bude ako ste si dohodli v zmluve.Ty pises, že všetko platíš ty no tak asi ste sa tak dohodli?Ty si si tú zmluvu aj dal skontrolovať právnikovi?
Byt som odovzdala, keď nabehli peniaze a dali sme vklad na kataster.Neviem prečo by Ti mali dať kľúče pri podpise zmluvy samozrejme, že až, keď prídu peniaze.Mas to nejakú divočinu.Dohodni sa s majiteľmi veď vidíš, že realitak chce províziu a nemá záujem niečo riesit
Takému realiťákovi by som nedala zarobiť ani euro. Kks veď to je výsmech normálne pracujúcim ľuďom. To ste si od začiatku nevšimli, že je neschopný? Vy ste si všetko vybiehali, vybavili, zaplatili a on si veselo zhrabne svoju províziu za nič 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Dnes sme podpisovali zmluvu. Odovzdal nam znalecky ale odmietol dat kupnu zmluvu co som uz nevydrzal a pohadal som sa s nim. Nakrical som na neho ze nedam ziadne peniaze ked je neschopny. Povedal som ze koncime ze rusime cely predaj, ze je to neserioznost z jeho strany. Samozrejme sa spustila hadka aj s majitelmi....nakoniec sme sa dohodli. Kluce mame a zmluvu tiez. Majitelia sa zlakli ked sme povedali, ze odstupujeme pre neschopnost realitaka.
Super, lebo to je fakt len o prístupe realitáka a predávajúcich. Načo by si platil ďalej nájom, keď byt je voľný, už si im dal časť kúpnej ceny a išli záložné zmluvy banky. Nám developer dal nie len kľúče ale už aj dával dom do štandardu a to sme si len podali ruku, že berieme a mali iba predschválený úver v banke. Čiže sme ešte nemali ani riadnu kúpnu zmluvu podpísanú. Je to naozaj iba o individuálnom prístupe a dohode strán.
Prečo ti nedal kúpnu zmluvu? Aký bol postup pri podpise zmlúv? Kto tam okrem vás, predávajúcich a realitky bol?
Mne sa zdá, že toto je vymyslene... Zrazu si nakrical a oni sa zľakli? Normálny dospelý človek si vie svoj nesúhlas vykomunikovat slušne..
@stevvvka prepac ale uz mi ruply nervy. Vsetko chcel rychlo rychlo a som mu jasne povedal zmluvu zanesieme do banky a nechcel ju pustit z rruky. Som nasrany pretoze ked ta niekto ignoruje, nedviha telefony a ty len cakas a tlaci Ta cas....uplna neochota
Podpisovali sme pred notarom. Zmluvu nechcel dat, ze on to musi zaniest do banky a na kataster
Na klupnej zmluve musi byt datum uzavierky (alebo neviem presne ako sa to vola po slovensky). To je datum, kedy sa ty oficialne stavas majitelom. Ak nemate na kupnej zmluve datum uzavierky, ako banka vie kedy ma previest hypoteku na ucet predavajuceho?
Ja tu normalne ziram ze je mozne dostat kluce od noveho bytu pred datumom uzavierky.
Ved cokolvek sa tebe stane v tom byte, tak su majitelia za to zodpovedni. Ty by si bol taky blazon ze by si si zobral na seba takuto zodpovednost ak by si bol na strane tych predavajucich?
A čo si čakala, že byt ešte nebude zaplatený a ty už budeš bývať? Tak to nefunguje. Bežný postup je, že nabehne kúpna cena na účet a do 10 dní sa odovzdáva na základe preberacieho protokolu.
Kúpnu zmluvu si určite podpisovala a čítala, tam to muselo byť uvedené.
A vieš, že po podpise kúpnej zmluvy nie si majiteľka? Až po zápise do katastra.
Prepáč, čítam, že si chlap 😅.
Neviem, ako to máte dohodnuté, ale robí sa to aj tak, že ak sa Kúpne zmluvy podpisujú skôr, realitak si ich necháva až kým nie je vybavená banka a potom ti dá tvoj originál a zoberie návrh do katastra.
Mne to príde, že ste si nič pred podpisom zmlúv nezistili, dúfam, že si aspoň tú kúpnu zmluvu čítal, kým si ju podpísal.
My sme mali kľúče od pozemku ešte v čase riešenia papierov dobrou vôľou majiteľa pri podpise kupno-predajnej zmluvy. Od domu sme dostali až po prevode peňazí na ich účet.
Veď tak si zožeň cislo na majiteľov a dohodni sa s nimi keď im pipne hypo prídeš si po kluce. Cau parky
Hneď ako predavajucemu nabehli peniaze na účet, na druhý deň sme mali kľúče aj s preberacimi protokolmi.
Ak je byt prázdny, je to o dohode, ze vas tam pusti skor.
Kupovali sme nehnuteľnosť už 2x…..prvýkrát sme dostali kľúče po načerpali hypotéky (ako píšeš, keď majiteľovi prišli peniaze na účet) a druhýkrát sme dostali kľúče 3 mesiace po kúpe (už sme platili hypo, ale boli sme tak dohodnutí s pôvodnými majiteľmi).
V obchode vám da predavač nákup toez až keď zaplatíte…či? 🤷🏻♀️
Uz to nemusite riesit kluce mame a uz aj cast veci v byte uz su
kluce a byt sme dostali az ked majitelia mali peniaze na ucte… predtym si nechceli dohodnut ani len den odovzdania
Samozrejme, že je to normálny postup. Ja som kľúče odovzdala tiež až keď som mala peniaze (predávali sme bez realitky). Je to ale na dohode samozrejme
Tak, to bola dobrá vôľa majiteľa. Ja by som to neurobila. Už som pár nehnuteľností predala a aj sa popalila. Raz som takto dovolila sa nasťahovať a začali problémy. Pani sa zrazu nepáčili veci, chcela zľavu... nič tam nebolo, len vymýšľala, taká prespekulovana krava to bola a myslela, že ju s tromi deckami nevyhodíme, čo sa pekelne mýlila. Ale aj tak som z toho nakoniec zle vyšla, takže už to neurobím. Max pustím dnu vymerať nábytok, inak až po nabehnuti financií.

20 tis mate udajne dat pri podpise? Mali by ste pockat, ked bude na LV plomba, az potom im posielat peniaze. Banka im tiez neposle peniaze skor.
A tie poplatky za vklad do katastra a znalca nie su take vysoke, ze by vam mohli zozrat celu rezervu.