Je reálne postaviť holodom do 55 000 eur?
Od rodiny sme dostali pozemok a moja otazka znie, je realne postavit holodom do 55000 s tym,ze zvysok uz dostavame svojpomocne? 55 tisic dostaneme od mojich rodicov. Dakujem
Za 55 hrubú stavbu spravíš. Otázka je, máš odkiaľ zohnať ďalších 100 tisíc na dokončenie domu, alebo nie?
Si si istá, že s takými platmi chcete ísť do stavby domu?
Aj tak si tu ideš svoje, že kamoš povedal kamoš vie.... načo sa potom pýtaš keď si nedáš poradiť?😃
Pri dnešných cenách je holodom do 55t nereálny.. a už vôbec nie 130m2..jedine kebyže klesne cena za strechu, skridle, zateplenie a roxory ani nevravím 😒
Plus rátajte s rezervou na technológie, keďže teraz musí byť dom A0, snáď nie sú ešte prísnejšie pravidlá
ináč si dajte nacenit s termalicou,je to lacnejšie ako itong a ma rovnaké vlastnosti ak ste si už nedali 🙂
A ked tak sa skus poradiť ohľadom ceny na modrej streche, tam sa skôr budú vedieť vyjadriť k dnešným cenám než tu na modrom konovy 😁
my sme stavali dom pred viac ako 10 r a vtedy nás celá stavba vyšla na cca 55 tisíc...
svojpoomcne. trvalo to necelé 2 roky...
pozri si akýkoĺvek katalóg domov, pozri niečo podobné a tam máš pri každom projekte cenu domu...svojpomocne ale aj cez firmu...
napr. Prodom.
si myslím že za 55 tisíc nepostaviš svojpomocne dom...
Katalóg z 2019 (keď ceny boli takmer 3x nižšie).
Najlacnejší dom je tam SVOJPOMOCNE za 55, pričom v tom nemáš samozrejme všetko. Len materiál je 42, takže teraz rátaj minimálne 70, a si len na holodome, ktorý je menší ako byt. Chceš 130m2, potrebuješ dokončiť, zariadiť, chceš plot, bránu, tipujem že aj dvor.
Mám rodinu a kamošov nie len fuškárov, ale aj majstrov (vodár, murár, elektrikár je len základ) a niektorých so stavebnými firmami, s ktorými pravidelne riešime bývanie a ceny, ako sa to všetko teraz mení.
Odpoveď na tvoju otázku:
- nie, nie je to reálne.
Kašli na suseda, známeho, aj keby vlastný manžel ti povedal, že sa to dá. Nie, nedá za takú sumu. A choďte si dať urobiť cenovú (btw, tá sa dvihne znova, nečakaj, že čo ti dajú teraz, bude platiť o polroka. Bratranec len garáž šiel robiť, minulé leto bolo za 7.5, po zime išlo na 13.5 a teraz je to skoro 20,.lebo je problém zohnať niektoré materiály pre nedostatok a zároveň ceny práce aj materiálu vďaka inflácii išli hore).
My sme nedávno dokončili kompletnú vnútornú prerábku bungalovu podobných rozmerov a cca 40 tis nás stál len materiál. A to sme nemenili strechu, vchodové dvere ani okná na polke domu. Možno tak hrubú stavbu, holodom takých rozmerov pri dnešných cenách ani náhodou, aj keď svojpomocne.
Ludia takto svojpomocne lataju domy,akoy to bolo lego....nikdy to nepochopim.
Tolke peniaze a nedat to spravit riadnemu majstrovi...
Ved je to na cely zivot a este aj po vas by to malo nejaky cas ustat...
A co je dnes 55 000?
Ked lezia v banke,je to vela.
Ale na stavanie domu veru malo...aj na zakladnu stavbu
Autorka, pán manžel by sa mohol posnažiť zarábať trochu viac. Na mladého zdravého chlapa, ktorý je šikovný, že si vie veľa vecí okolo stavby domu urobiť sám, je 880€ mááálo.
Ved to skúste a uvidíte pokiaľ s touto sumou dôjdete. Ak mate finančnú alternatívu aj potom, čo vám dôjdu darované peniaze tak v pohode. Keď to chcete len latat platat z výplat, tak sa pripravte, ze to bude nadlho.
hlavne zabudni ze ti niekto bude chodit zadarmo makat na doma resp za hubicku
Hruba stavba : Dokončenie domu (bez exteriéru) rataj pomer peňazí približne 1/3 : 2/3. Takže ak vás hrubá stavba bude stáť 55tis, na dokončenie potrebujete 110tis aj keď budete robiť svojpomocne.. bohužiaľ, aj keď si robíš svojpomocne, niektoré veci si nevieš spraviť a najmä nevieš si vyrobiť materiál, musíš ho kúpiť, musíš mať na to čas, ak budete robiť iba víkendy, sviatky a všetky dovolenky z práce, bude to dlhšia doba dokoncenia, dobre premyslite.
My sme zdedili dom po mužovej babke. Prakticky sa dá povedať, že to bol holodom. Na rekonštrukciu sme minuli okolo 30000 a to ešte nemáme urobenú fasádu a treba nám ešte strechu vymeniť. Všetko nám robila rodina, vrátane odborných prác, na tom nám dobrých 10-15 tis. ušetrili, čo by sme za majstrov dali. Bolo to pred 2 rokmi.
Takže ja to nevidím reálne, autorka. Ceny materiálov išli nehorázne hore.
Pytala som sa na fore inom a tam mi povedali ze pri takej pomoci uplnr v pohode. Osobne myslim,ze chlapi vedia to realnejsie posudit
My sme stavali pred 10 rokmi. Všetko sme si spravili my . Presne ako vy si predstavujete. Celkový dom nás stál ďaleko cez 100tis. 110m2. Nemajte ružové okuliare,lebo padnete na hubu a nebudete mať ani peniaze a ani dom nedokoncite...
Real odhad dokončený dom pre nenáročných minimum 150 tis.
Cenu domu neviem ale ked vidim tie platy tak to je odvaha z toho ist stavat dom a brať hypoteku. Obzvlast ak planujete aj rodinu kde bude na materskej zena ktora prinesie domov viac. My teda zarabame o dost viac, mame aj pozemok a aj tak nie sme si isty ci mame na taku investiciu…. Dalsia vec co mi udrela do oka je to ako mate kamaratov co Vam pomozu. Na to by som sa teda vobec nespoliehala dnes ma kazdy svoje starosti a dost svojej prace nie to aby makal u niekoho ineho za smiešny peniaz (kedze to je pre vas varianta ako usetrit tak predpokladam ze ich nebudete platit tak ako by ste zaplatili pracovnika v tom odvetí). Poriadne by som si to premyslela a tiez sa pripajam ku tomu ze muz by mal popracovat na svojom plate, nie preto ze je muz a mal by zarabat tisice ale preto lebo 800 eur vo vasej situacii je proste malo obzvlast ked je taky sikovny ze vie svojpomocne postavit vacsinu domu.
Autorka: a ešte raz, či tomu dobre chápem, vy by ste chceli postaviť hrubú stavbu firmou za 55tis a dokončiť svojpomocne do obývaného stavu za 55tis?
AUTORKA, Mýlis si pojmy hruba stavba a holodom. Je Hruba stavba-holodom-standard(na kluc) A mnohych to tu potom pomyli.
Holodom znamena nieco take, ze nemas uz len dlazby, obklady, kupelnu, vypinace, el. zasuvky, nemas omalovane, bez kuchyne a nabytku ale siete natahane, zateplenie, elektriku aj kurenie aj vodu mas.
Cize holodom za 55 000 nedas.
Hruba stavba su zaklady, mury strecha, okna, niekde žľaby. Ak mi nejaka drobnost unikla, budem rad ak niekto doplni🙂
Holodom pri dnešných cenách ? Určite nie .
Nastuduj si ,čo znamená dom v stave holodomu .
Za 55 tis svojpomocne budete mať hrubú stavbu . Platnu,múry , vnútorné priečky , strop ,strecha .a ak budete mať šťastie ,tak aj okná . Ale pochybujem .
Pred 10 rokmi sme do stavu hrubej stavby dali svojpomocne dom za 30 tis€ si s oknami .
Celkovo sme do domu až do dokončenia dali ďalších 70tis€ . Pred rokmi . Takže všeobecné plati rovnica hrubá stavba =30% z ceny domu
Samozrejme bavíme sa o priemernom štandarde
Pokiaľ staváte teraz svojpomocne musíte mať stavebný dozor a to veľa peniazí.
Nie je sanca. Veď len okna budú stat 15-20 tisic na taký bungalov
Asi nevies do coho ides, ale vidim, ze napriek dobrym radam od ludi ktori s tym uz maju svoje skusenosti si stale ides svoje pretoze si presvedcena, ze 55 tisic Vam bude stacit.
- holodom a hruba stavba su dve diametralne rozlisne veci. Holodom za 55 tisic nepostavis.
- to, ze Vam kamarati pridu pomoct je pekne, ale ty si zrejme mylis jednorazovu pomoc s muklovanim kazdy den. Vasi kamarati maju vlastne zivoty, povinnosti prip. rodiny a 1-2 dni pomoc je samo o sebe dost co si treba vazit pretoze kazda ruka je dobra, ale ak cakas ze Vam kamosi pridu postavit hrubu stavbu za pivko a gulasik tak zrejme fakt nevies do coho ides.
Ja som uz vpalil celkom slusnu sumu do prerabky domu a vela veci si robim sam, majstrov som skutocne volal len na nevyhnutne veci ako rozvody a pod. a to mam pocit, ze som s tym extremne nepohol a to uz islo do domu viac nez polovica tvojho budgetu a to sa bavime o rekonstrukcnych pracach.
Za 55 tisic budes stavat velmi skromny mini-domcek. Ak ti to staci tak do toho chod, ale predpokladam, ze chcete mat aj nejaky adekvatny zivotny priestor k dispozicii cize neviem celkom ako si predstavujes velkost domu za tie peniaze.
Ved si daj urobit predbeznu kalkulaciu materialu. Popis ktore veci ti bude robit firma a ktore veci svojpomocne a uvidis ako ti tie polozky narastu. Budes na tych 55-tisicoch ani sa nestihnes spamatat a to sa este budes cudovat kolko veci v tom este nie je a budget je fuc.
Pravidlo je, ze ak prerabas alebo stavias nezavisle od toho ci na kluc alebo svojpomocne, mala by si pocitat tvoj budget + 20%.
Ak mas k dispozicii 55k, realne to bude 65-70k.
Holodomy v mojom regione predavaju za 250k a ty chces postavit hrubu stavbu za 55k? No way.....
Nie za 55 tisíc nepostavíš holodom.
Radšej ako Ytong pozri Porfix, sú lacnejší, lepší a tuším majú teraz akciu že pri určitom počte paliet materiálu, jednu paletu dostaneš zdarma alebo za 1€. Zadarmo ti tuším urobia aj výpočet ceny, koľko toho budeš potrebovať, tuším že aj založiť stavbu po druhý rad kociek prídu. 😉 aspoň to máš malý kúsok k tomu ako ušetriť

@jankaju myslim hrubu stavbu