Je reálne postaviť holodom do 55 000 eur?
Od rodiny sme dostali pozemok a moja otazka znie, je realne postavit holodom do 55000 s tym,ze zvysok uz dostavame svojpomocne? 55 tisic dostaneme od mojich rodicov. Dakujem
Btw 100% hypotéky,dostanete pozemok a ešte aj peniaze....?ťa prvá časť otázky sa mi nezdá....aby ste neboli prekvapeni 80% hypo a domom reálne za 110000eur. Máte malý príjem(sorry ale reálne je to malý príjem)na 100% hypotéky...aku máte bonitu?mali ste už úvery,máte niečo splatené???proste s ako tomu nechce veriť...toto anime akonrkasne vysnívaná nereálne rozprávka....alebo len závidím🤣🤣🤣
Ani za 110k dom nepostavis. Nereálne.
@veronicka88 banka už dnes ledva dá 80% nie to ešte sto.
A ešte podľa toho v ktorej oblasti SR plánuješ dom. Tu na Orave z poľských materiálov bez hypo svojpomocne za 55 postavis ako nič 🙂
Otázka je jasná, ale ťažko je na ňu odpovedať. Nepíšeš, aký veľký dom by si chcel(a). Dom 60 m2 stojí oveľa menej, ako dom 100 m2. Myslím, že do cenu okolo 1.000 €/m2 plochy domu by sa dalo zmestiť. Teda ak by to mal všetko robiť dodávateľ. Ak by si vedel(a) niečo zabezpečiť aj vo vlastne réžii, cena je iste výrazne nižšie. Dôležité je aj to, ako chápeš termín "holodom". Väčšinou sa to chápe tak, že dom je v podstate skoro celý hotový a v interiéri nemáš kúpeľne, WC, kuchynskú linku a pod.
uz mate projektovu dokumentaciu vypracovanu? ziadost o stavebne povolenie? su k pozemku siete natahane? aj tu sa da poriadny balik penazi utratit medzi inymi, ked treba riesit nieco extra, napr. nejaje pripojky sieti, prekopavky a ine co sa moze naskytnut,,,,, 55 000 na hrubu stavbu ? vidim to bars nerealne, aj ked znamy povedal...
@ali12377 Požiadavka bola na holodom. Hrubá stavba je z toho zanedbateľná položka. 50.000 € vystačí bez problémov na pomerne veľký dom aj so základmi, teda ak je požiadavka na hrubú stavbu. Ale myslím, že ich zaujíma cena na v podstate hotový dom. Ale určite by bolo lepšie vedieť, čo vlastne je požadované.
@tom999 ja som myslela hrubu stavbu. Ze sa postavi len steny atd. A vnutro a ostatne sami. Nakoniec mi muz povedal, ze budeme to spolu davat pod dozorom. Nebudeme mat ziadnu firmu iba stavebny dozor.
My ideme ziadat o hypoteku pre mladych do 35 rokov. Mamr uz predschvalene. Mame dobru bonitu a prijem nam ratali za oboch a v pohode nam daju presne tu sumu co ziadame. Navyse ked predame druhu cast budeme mat peniaze na vyplatenie mozno celej hypoteky
@tom999 pisala, len si si to asi nevsimol v mnozstve prispevkov, ak si cital iba zalozenie temy. Chcu 130 m², maju 55 k a pozemok 1800 m², z ktoreho chcu cast predat, cize im este cosi priskoci k tej sume 55 k-( pripadne ta suma z predaja pôjde az na znizenie hypo, ak predaj budu riesit neskôr)
Nespoliehaj sa na to, čo "znamy" povie. On to platit nebude, ale vy ano. Poriadne si to premyslite, lebo podľa mojej skusenosti je holodom za 55 000 pri 130 m2 a dnešných cenach nerealny. Hruba stavba mozno, ale ani tym by som si nebola ista.
Pozrite domsnov na fb, montovane domy
Drevodom jedine "nazyvaju to uz kurnik"
Aha. Takže idete na to sami, bez akéhokoľvek dodávateľa? Len si kúpite materiál a sami to budete stavať? Neviem, či som ťa správne pochopil.
@tom999 no tak nejak si to muz predstavujeja osobne si neviem predstavit takto stavat dom a popravde mam z toho obavy
a samy stavat znamena kto ? tvoj muz sam ? to neni sanca
Písala si, že to chcete financovať z hypotéky. Mám s tým skúsenosti, keďže som aktívny v stavebníctve. Banka ti dá peniaze z hypo úveru až vtedy, keď existuje rozostavaná stavba, ktorú máš na seba zapísanú v katastri a banka si môže na to dať záložné právo. Potom banka (teda väčšinou jej znalec) ohodnotí cenu tej stavby a banka ti dá tomu zodpovedajúcu sumu. Dovtedy ale všetko budete musieť platiť zo svojho. Iste, nie je to závratná suma, pretože pre kataster stačí mať "vytiahnuté" všetky steny do výšky 1 m. Takže z peňazí, ktoré banka dá, potom pokračuješ v stavbe. S bankou budete mať dohodnutý určitý počet tranží (platieb), ktoré vám banka bude platiť. Povedzme 7 platieb. Od jednej do druhej platby z banky budete musieť veci financovať vy, väčšinou z peňazí, ktoré banka dala z predchádzajúcej platby. Toto ale určite viete. Zobrali ste si na seba veľké bremeno. Myslím stavať to vlastnými silami a ešte aj bez väčšej sumy z vlastných zdrojov. Preto myslím, že je reálne počítať s tým, že to bude trvať kľudne aj rok. Ak sa ale neponáhľate, nie je problém. Každopádne držím palce 👍
Nerozumiem načo táto téma. Autorka si stále ide svoje, že sa to dá, lebo známy povedal… odpovie stále ako jej vyhovuje - najprv napíše holodom, potom je z toho len hrubá stavba. Najprv im bude stavať známy, ktorý už dom staval, potom im nacenila firma, potom úplne sami… Očividne nemáte poňatia do čoho idete, nemyslím to v zlom. Postaviť komplet dom za 110 000 je úplný nonsens. Možno pred pár rokmi pri totálnej svojpomoci, ale dnes sú ceny materiálov úplne inde. Ved si dajte spraviť projekt, projektant Vám spraví aj rozpočet.
Reálne to je ,otázka stojí aký veľký bude.
@vikiki29 Za sumu 110 tis € sa dá postaviť dom so zastavanou plochou 100 m2 (podlahová plocha cca 87 m2) na kľúč, hotový ku kolaudácii, so základmi a DPH. Nie je to žiadny nonsens. To nie je o cene materiálov. To je o technológii na výstavbu domu. Ale úplne s tebou súhlasím, že dom z tehál v takej ploche za takú cenu sa nedá urobiť dodávateľsky, iba svojpomocne. Teda bez záruky.
@tom999 to je tak nanajvýš katalógová cena. Osobne nepoznám nikoho komu by sa pri stavbe na kľúč takáto katalógová cena nenavýšila. Nehovoriac o tom, že zvyčajne sa do takejto ceny nezapočítavajú IS - na tie treba projektovú dokumentáciu - ta tiež nie je zadarmo k samotnému projektu domu, ale rieši sa osobitne, stačí že je pozemok nie úplná rovina a hneď sa to prejaví na cene základov. V cene na kľúč zvyčajne nie je krb, bleskozvody, svietidlá… samotné zariadenie. My práve riešime len blbý bleskozvod a je to materiál + práca + revízna správa 900,-EUR. Ide jeseň a nechceme zas parkovať a chodiť po blate, čiže zámková dlažba + obrubníky + tererenne úpravy + podklad + požičanie žehličky ďalších skoro 2500,- EUR a to mame tú z najlacnejších dlažieb a robíme sami čiže cena bez práce. To nie je zďaleka tak, že zaplatím 110 000 a potom sa už len spokojne nasťahujem a bývam.
@vikiki29 Písala si o dome za 110 tis €. Ja som ti uviedol, že to je veľmi reálne. Viem to preto, lebo takéto domy robíme v stovkách ročne. Samozrejme, ak si kúpila lacno pozemok, pretože je vo výraznom svahu, môže sa zakladanie navýšiť kľudne aj o 10 tis €. Ja som písal o cene bežného domu za bežných podmienok. Nadštandardné podmienky vyžadujú nadštandardné riešenia. Autorka predpokladám mala na mysli bežný dom na bežnom pozemku. Ak by napríklad písala o dámskej kabelke, zrejme by nemala na mysli priamo originál Louis Vuitton. To by asi zvolila iné diskusné fórum. Takže zhrnuté ešte raz - za 110 tis € je možné mať dom so zastavanou plochou 100 m2 (asi 87 m2 podlahovej plochy), vrátane zakladania, vrátane projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie, vrátane DPH. To je dom hotový ku kolaudácii (napríklad vrátane splachovacieho WC). Viem, o čom hovorím.
@tom999 Ja som teda nepísala o nejakom lacnom pozemku v strmom svahu ani o nejakom nadštandardne či luxuse, prekrúcaš si to podľa seba. Tak sa ešte raz opýtam aby sme išli k veci a nerozprávali o kabelkách, čo obsahuje, alebo radšej čo NEOBSAHUJE táto tvoja katalógová cena z toho čo som vymenovala vyššie?
Dlhšie som tu nebol. Nechaj si urobiť seriózne cenové ponuky od viacerých firiem pri rovnakom zadaní od teba a potom si to veľmi ľahko porovnáš. A budeš vedieť, na čom si. Ak by si chcela k tomu potom ďalšiu konkurenčnú ponuku, rád ti ju pošlem. Pravdaže, nie ako fyzická osoba ale ako firma. Záruka na steny 30 rokov.
Nechaj si poradiť od skúsených, my sme kolaudovali v januári 130m2 bung, bez pozemku, bez brany, suma ktorú chceš výnosob 4. Muž robil nonstop veľa sám.
Preco sa potom pytas tu,ked ti uz chlapi povedali. Robim v tejto sfere a poviem ti,ze je to velmi na hrane. Dobrych 10tisic nechas v zemi a to sa stale este len rypes v zemi a nemas vytiahnute mury,velka polozka je strecha,krov-drevo islo cenovo dost vysoko,okna si vies vybrat aj lacnejsie,ale mozes zabudnut na velke okna,hs portal. Musis dat obycajne a max jedno balkonove. Ak vsetko budete robit svojpomocne,od vykopov az po strechu,osadzanie okien,tak sa mozno zmestite do tej sumy. Byt vami,tak zalozim rozostavanu stavbu a vezmem hypoteku. Pri zakladani rozostavanej stavby ti staci mat vytiahnute mury do vysky 1m.

Napostavite...ani materiál za takú cenu nekúpia,ani Ytong....nezaral základoch dosku,nezaratal nič,veď len strecha koľko stojí....nereálne....