icon

Je správne vziať si hypotéku 60 000 EUR?

abcdefgahc
6. feb 2024

Ahojte , bývame už 6 rokov u svokrovcov. Vzťahy sú dosť také nepokojné. Máme 2 malé deti. Manžel pracuje v telekomunikačnom centre a ja som na rodičaku. Mám ukončenú strednú s maturitou v odbore pedagogika , čiže po rodičku, dúfam , že si nájdem dobrú prácu. Našli sme krásny dom , bola to láska na prvý pohľad a zvažujeme 60 000 € hypotéku. Čo si o tom myslíte ? Išli by ste do toho ?

diana45
6. feb 2024

@abcdefgahc ale veď prácu si nájdeš, len sa nespoliehaj iba na MŠ....

jarka_black
6. feb 2024

@abcdefgahc Tip: s pedag. vzdelaním už teraz učiť súkromne (ja takto učím 4 deti)

sella38
6. feb 2024

@abcdefgahc je ten dom aj niekde na nete v ponuke? Ukaz nam ho, mozno budeme mat iny/triezvejsi pohlad.
Ja osobne by som pockala, kym skonci materska, najdem si pracu a potom riesila hypoteku. A zalezi aj od toho, kolko zarobi muz.

abcdefgahc
autor
6. feb 2024

@domi2425 nemusíš hneď byť drzá a zlá ... V banke sme boli riešili sme to s fin. Poradcom. Hypotéka je pred schválená splátka je cca 300€. Čo sa týka detí máme dcérky 2 a 3 ročné. Prvé bolo chcene, druhé nečakane s ochranou.. Chcela som sa ďalej vzdelávať, ale svokra nesúhlasila , vraj sa treba a chlapa a deti postarať.. Vraj popri škole by som si niekoho mohla nájsť a podvádzať ho.. práve som začala robiť vodičák a aj s tým má problém ,lebo som v triede samé dievča medzi chlapcami , kontroluje ako sa obliekam.. je to ťažké a je pekne súdiť človeka bez toho aby ste ho poznali

jarka_black
6. feb 2024

@abcdefgahc V tom prípade si splácanie natiahnite na čo najdlhšiu dobu, aby bola nízka splátka. Bude sa vám ľahšie dýchať a keď sa finančne zastabilizujete, môžete peniaze zhodnotit a z toho vyplatiť hypo.

tttbb
6. feb 2024

Ak mate na to prijem a ten dom je "v pohode" tak by som ani neriesil a siel do toho. Ci si na materskej alebo nie.

A take nieco keby mi svokra povedala, ze popri skole by som si niekoho mohla najst a podvadzat tak by som ju rychlo poslal do teplych krajin :D

jarka_black
6. feb 2024

@tttbb Nie keď u nej býva 😉

domi2425
6. feb 2024

@abcdefgahc nie som drza ani zla, len som napisala ako to na slovensku funguje.. o chlapa a deti sa staraju aj zeny co nastupia po 1,5 roku do prace ale to uz ty musis vediet ze aku mas svokru a kde si jej nastavila hranice
same dievca medzi chlapcami ? co mas 5 rokov alebo co?🤣prepac len mi to prislo smiesne.. ale ked vas takto obmedzuje tak naozaj zbalit caky paky a ist prec, aj tebe aj detom sa bude lepsie dychat ked budete mat klud len fakt si dajte ten dom riadne pozriet nech nekupite macku vo vreci
a robotu si najdes urcite🙂 ked aj nie okamzite vo svojom odbore ale najdes, pripadne mozes zacat uz teraz doucovat, chystat materialy pre deti na ucenie, rozne call centra hladaju operatorky tak sa da aj pracovat z domu len na to by si asi nemala klud

marhulka13
6. feb 2024

@abcdefgahc ja by som radšej riesila prerabku starého domu ako žiť v jednej izbe u svokry s ktorou nemám ideálne vzťahy. U mňa jasná volba

en123456
6. feb 2024

ake mate dokopy prijmy? pri splatke 300 mesacne + energie vymyslim si 100 + strava a dalsie vydavky pre 4 ludi dajme tomu aspon 400e, tak uz ste na 800e z toho nieco odlozit na horsie casy, nieco na drevo napr ak budete kurit nim, taktiez na pripadne opravy lebo dom je velky zrut penazi a stale nieco treba, co i len take "drobnosti" ako cez leto pravidelne benzin do kosacky, alebo treba omalovat, nafarbit plot, branu, posadit nejake kvety... alebo sa pokazi nejaky spotrebic a budete musiet kupit novy, tak aj na to treba mat odlozene. Urcite je to lepsie ako zit so svokrou, ale naozaj si treba prepocitat ci to budete zvladat

dizzy1822
6. feb 2024

@abcdefgahc ak si chcete zobrat 60 000 hypoteku tak treba ratat s tým ze musite mat 20% nasetrenych alebo dofinancovat spotrebnym uverom a po roku prefinancovať hypoteku a spojiť spotrebak. Ziadna banka vám nedá 100%. My sme kupovali byt za vyse 141 000. Manzelovi vyratali 98 000. 42 000 sme mali svoje prostriedky a ked uz nam schválili hypoteku tak nam dali iba 92 000. Cakali ze 4000 si vezmeme spotrebak ale mali sme este chvala bohu aj tych 4000. A pri hypoteke budu odratavat životné minimum na každé dieťa plus aj na vás. Takze manzel musí zarobiť cez 1200 eur aby mu to vyšlo. A vy musite byt zo zakona tiez ako spolu dlžník

zic
6. feb 2024

Popripade, tych 2000 eur co vam ostane, to budu posledne peniaze alebo neratas nejaku rezervu na dajme tomu 3-6 mesacne vydaje? Keby manzel ostal na PN apod...
Dalsia otazka - tych 2000 eur planujete na ake "dorabky / opravy"? Lebo to tak vychadza na vymalovanie a vymenit nejaku sanitu / wc...

domi2425
6. feb 2024

@dizzy1822 neviem ci netrepnem blbost ale okrem spotrebakov som videla minule nejaky medzi uver, vraj sa to oplati viac ako spotrebak lebo to nie je fixovane na 8 rokov aj splatky tam byvaju nizsie

domi2425
6. feb 2024

@domi2425 https://www.zadostupnebyvanie.sk/
na toto som natrafila vcera, je tam taky sumar o hypotekach, uveroch, kombinaciach aj ukazky splatok
ak niekomu pomoze🙏

wishes
6. feb 2024

2000€ nazvys je urcite velmi malo, musis pocitat aj s necakanymi vydavkami… taktiez nieco znalec stoji a ostatne papierovacky….

dizzy1822
6. feb 2024

@domi2425 no to neviem to je v podstate jedno len ide o tu pointu ze sa bude platit hypoteka a Úver.. Ked pride zima tak drevo.. Opravy.. Treba si setrit na opravy.. Plus dve deti.. No zaciatky budú finančne ťažké ale samozrejme ked sa ona zamestná bude to lepšie. My sme mali prvú hypoteky 1,4% teraz mame 1,99 a teraz su od 3,4% takze splatka bude vysoká. Neriadila by som sa tym co je na internete lebo realita je iná. Predtym nez sa berie hypoteka dava sa to na predschvalenie kolko si môžete maximálne zobrat. Nam vyratali 98 000 a ked sme suhlasili a dali schváliť tak schválili len 92 000 comu nerozumel ani náš finančný. Najlepsie je ísť do banky

domi2425
6. feb 2024

@dizzy1822 to je divne ze nakoniec menej ako schvalili ale dobre vediet, my mame hypo na byt ale chceme riesit pomaly dom s najlepsim scenarom ze byt sa nebude predavat takze tiez to bude sranda🤣

dizzy1822
6. feb 2024

@wishes ano este aj znalec na to som zabudla ten nas stal 250 eur a len realitnemu maklerovi sme museli platit 3000 eur za rezerváciu ale to odratal z hypoteky potom. Takze 2000 nestačí

dizzy1822
6. feb 2024

@domi2425 no toto riesila kamarátka tak som jej poradila jednu vec aby rucili oboma nehnuteľnosťami . Oni kúpili byt za 60 000 pred rokmi a teraz ten byt ma hodnotu 90 000. Potrebovali hypotéku ale ich stavba by im nepokryla výšku hypoteky tak im to spojili s bytom keďže
byt mal vacsiu hodnotu nez mali hypoteku. A teraz rucia aj bytom aj domom ale majú hypotéku iba na dom

zic
6. feb 2024

a este jednu vec som chcel... pises, ze mesiac uz premyslate... to znamena, ze ten dom je minimalne mesiac na predaj (a teda stale nepredany)... tak ked sa rozhodnete, ze ho chcete, urcite by som zjedaval cenu... ponukol 55.000 napriklad a poukazal (bez emocii) na "vady" (zeleznica, mozno nutne dorabky, situaciou na trhu s nehnutelnostami atd)

lenkakravcova
6. feb 2024

@abcdefgahc čo sa týka domu: dajte si urobiť poriadny statický posudok od odborníka (zaplatíte za to 200€ ale oplatí sa to). My sme sa spoľahli na statický posudok od banky a znalca a je to úplne nakoniec inak, než to malo byť. Nezistena chyba v hodnote pár desiatok tisíc eur, ktorú treba sanovať (ideme to ešte riešiť s predchádzajúcim majiteľom). V dome toho môže vybehnúť veľa. Poriadne si to spočítajte. Nejako mi príde tá suma fakt nízka na to aby bol vo výbornom stave. Nás stál o tretinu viac, v zapadakove, a nemal ani radiátory, omietky nové, elektrinu novú sme museli robiť (len elektrina stala 2000€, radiátory a pec 20.000€ čiže rataj s tým že tam bude niečo treba určite)

domi2425
6. feb 2024

@dizzy1822 nieco podobne mame v plane akurat rucit chceme pozemkom, neviem teda ci sa to da aj pozemkom bez stavby, ale este to nie je aktualne, az o nejakych par rokov a dovtedy sa moze vela zmenit

wishes
6. feb 2024

@dizzy1822 zaroven neviem, ci to tu niekto spomenul, ale este aj banka si berie proviziu za sprostredkovanie uveru a taktiez nehnutelnost je potrebne poistit 🙂

betulinka1
6. feb 2024

@abcdefgahc takto ak zoberiete uver viete to potiahnut z jedneho platu? Toto bola vzdy moja otazka, ked som brala hypo. Ak bola odpoved Ano, tak nemas co riesit a chod do toho. Podla mna si pracu vzdy vies nejaku najst. Ale odporucam zoberte o 5000€ viac a nechajte si rezervu, na ktoru siahnete, iba ked nebudete mat co jest. A ziadne peniaze nedokážu zaplatit sukromie, ktore budete mat. Ak je este muz alebo nejaky chlap v rodine sikovny, tak porobi si kopec veci sam.

jarka_black
6. feb 2024

@wishes Poistka na taký dom bude 100 € ročne, to neni taký peniaz.

evelynmozagalega
6. feb 2024

@abcdefgahc ja ti poviem za nás. Sme obaja vysokoškolsky vzdelaní, máme aj doktorát, zarábame normálne, deti nemáme. Obaja hovoríme 3 cudzími jazykmi a stále sa vzdelávame, čiže celkom dobrý základ. No aj tak sme boli v banke na hrane keď sme žiadali o hypo. Nebola to extrémne vysoká čiastka, ale banky majú momentálne dosť prísne kritériá a pozerajú na to v akom obore pracuješ, akú máš zmluvu, ako dlho pracuješ, atď. Takže v prvom rade by som sa zamerala na zvýšenie tvojho vzdelania, aby si tú dobrú prácu našla. To je základ. Obávam sa, že stredná škola v súčasnosti nie je dostačujúca na dobre platenú prácu. Čo keď sa mužovi niečo stane a budeš to musieť ťahať ty z učiteľského platu? Čo sa týka domu, daj si to preveriť z viacerých strán. Mne sa zdá ta suma naozaj nízka za dom v dobrom stave. Už len ten pozemok musí mať vyššiu hodnotu. Držím palce.

danieladeley
6. feb 2024

Nesla by som do toho, 2000 rezerva je strasne malo, pracu nemas istu, dom ma s najvascou pravdepodobnostou skryte vady a moze zhltnut dalsie tisicky... ak mate hotovost, nechapem nad cim rozmyslate a preco nejdete do podnajmu, ked mas vztahy ake mas. A ze ti svokra zakazala sa dovzdelavat, lebo sa mas starat o rodinu? k tomu no comment...

alickapusinka
6. feb 2024

Za 60 tisíc dom láska na prvý pohľad. To asi nič moc nebude .Len píšeš že to vy dáte len 60 tisíc a pôvodne dom stoji koľko. Daj link a
na zhodnotenie.

dizzy1822
6. feb 2024

@wishes ano tiez pravda banka si berie tiez províziu a treba aj poistit nehnuteľnosť takze je toho financne naozaj vela. 🙂

ronie338
6. feb 2024

Dom si treba dať pozrieť aj niekym iným, my prerabame 2 izbový byt, našli sa veci s ktorými sme nerátali a na prerabku už šlo 20 000, ale my sme na komplet všetko prerabali od podlah, stien, okien, dispozícia sa menila, väčšinou svojpomocne nakoľko polovička ma stavebnú firmu a lepšie ceny v mnohých obchodoch ale predsa len šlo asi o 5000 viac ako sme čakali a to sme nemali ružové okuliare nasadené, pretože sa vyskytli veci s ktorými sme nerátali... a aj my sme mali ešte nezávislého človeka ktorý bol pozrieť byt a povedal nám to isté s čím sme rátali a že môžu byť aj skryté vadí a aj boli...