Koľko miniete mesačne na potraviny?
Ahojte. Zaujima ma kolko miniete mesacne na potraviny a pre kolko clennu rodinu. Myslim tym cisto potraviny bez drogerie alebo veci pre deti, proste cisto jedlo. Pytam sa kvoli tomu,ze mi pripada, ze my miniame na jedlo vela penazi, proste nevieme hospodarit a chcela by som vediet, ako to maju ine rodiny..
@margaretka_ pocuj a nemal ten spoluziak nadvahu? 10 rozkov je privela aj na chlapa.
@danielinaa ja som mala jedného bývalého, čo bežne zjedol 10 rožkov na posedenie (liezlo mi to na nervy) a chudý bol a aj stále je jak šľak.
@danielinaa absolutne nie, nema ani teraz. Sportoval. Ale uplne si to pamatam, ako kazde rano to strcil do lavice 😂
@kristiii:D nechcem vediet co zjedol na obed. 🙂 Ale mala som na internate spolubyvajucu ktorej brat zjedol cele kurca na posedenie. :D Nuz aj taki su.
@margaretka_ :D
My mame v rodine tiez taky pripad, zje nekonecne mnozstvo a stale chuda.
Moja babka povedala ze ta co zozere hned aj vy...taka skoda penazi. 😂
@heleninamama sak ked vam chuti, tak si dajte😁
@heleninamama moja kolegyňa písala dnes dcére, že odfoť koľko zostalo v hrnci, keď doobedovali, aby vedela či ma ísť kúpiť mäso a hneď variť😀varila im segedín radšej som sa nepýtala koľko litrov a 2 domáce knedle.A to ja sa niekedy rozculujem koľko varím a, že jedno kura či kačica nam nestačia.Vzdy sa len pousmejm, keď sú tu príspevky či ľudia vyžijú z xy peňazí, lebo deti jedia malo ako keby tie deti mali stále 2 roky.naozaj si neviem predstaviť koľko by sme platili za stravu pri kupovaní 3 eur vianočky či makovníka pri 3 dospievajúcich len na raňajky.
@zuvelyn uplne sa s Vami stotoznujem. Proste aj muz trva na tom,ze co navarim, tak sa je...ta kde ku vsetkemu vedlajsie jedla v zmysle kooopec salatu...mne sa to ani nehodi vsade...ale kto ako chce a ma rad....aj my kupujeme mimo sezonu ovocie a zeleninu..ale niektore polozky nepovazujem za must have....a to nase deti lubia aj syry...a v piatok nejeme maso...varime strukovinovu hustejsiu zeleninovu a palacinky su riadny obed . alebo kapustove jedla...karfiol...
@luccija To sa aj ja čudujem, keď vidím tie naše sumy za potraviny. A to fakt neplytváme, nič nevyhadzujeme, sledujem aj akcie, nepotrebujeme žiadne špeciálne dietne potraviny... Chyba je len v tom, že nám proste chutí a dobre spaľuje. 😂
@margaretka_ ja som mala v triede 20 chalanov a tie desiate veru tak vyzerali 🤣 normálne polka chleba, 10 rožkov a potom išli normálne na obed a už im škvrkalo v bruchu.
u nas to tiez funguje presne tym stylom ako u @maud13,akurat neplanujem menu na cely tyzden dopredu,pretoze ked mame chut na nieco,tak to spravim...polievku varim kazdy 2-3 dni.u nas s neje jedlo dlhsie ako 2 dni...tiez sa snazime minat,to,co mame v zasobe,pripadne otvorene v chladnicke...netusim,kolko miname na stravu,ani som to nikdy neratala,snazime sa stravovat vyvazene,zdravo,deti jedia kvalitne jogurty,ovocie kazdy den..stravujeme sa vsetci 4 doma,vela to robi a preto je tazke posudzovat,kto kolko minie na strave...kazdy ma ine standardy,niekomu nevadi,ak je jedno jedlo aj 4 dni,alebo jedia minimum masa...pripad.kupuje zlacnene potraviny...ovocie,zeleninu...
Ahojte 🙂
Nás je osem a míňame v priemere 500€ mesačne len na stravu (okrem liekov a drogérie). Ale! Raz polročne nám privezú z farmy práve zabité kurčatá a morky, naposledy to bolo 28 kurčiat a 4 veľké morky, muž to naporcuje, vykostí a ja krájam, sáčkujem a zamrazujem. Mám to rovno pripravené na varenie, nemusím sa prplať s mäsom. Objednáme takisto ryby, bravčové a hovädzie mäso a zamrazujeme na cca 6 mesiacov. Všetko je to mäso z fariem. Čo sa týka zeleniny a ovocia, snažíme sa lokálne, napr. objednáme 40kg mrkvy a ja to šúpem, krájam a robot mi to poseká na kocky. Zeleninu takto mrazím. Na jar a v lete zbierame ovocie. Každoročne okolo 40kg jahôd, ktoré vcelku mrazím, 20kg čučoriedok, okolo 100kg marhúľ a broskýň (marhule sušíme, sú tak spratnejšie, mrazíme a robíme marmeládu). Minulý rok som mala 40kg marhúľ v sušenom stave. Slivky tiež mrazím a suším, aj čerešne. Jablká jeme na kilá, všetky stíhame zjesť, len zopár kg si nasušíme - cca 20kg. Všetko ovocie býva lacno, vždy zoženieme nejakého deduška, ktorý už nemá silu to oberať, oberieme si a zaplatíme mu. Mlieko kupujeme Tami, aj maslo, tvaroh a smotanu. Ostatné výrobky objednávame z veľkoskladov, vychádza tak všetko lacnejšie. Minule som objednala 10kg listového špenátu len tak v krabici ako gastro balenie. V pohode sme to za pár mesiacov zjedli. Obvolala som si mäsiarstva a zohnala som značku, ktorá vyrába šunku bez solí a konzervantov, je drahšia, ale odoberáme ju vo veľkom, tak máme cenu ako pre obchody. Tiež to všetko mrazím. Áno, elektrina je tiež drahá, no nechodíme takmer vôbec do obchodov. Jogurty aj chlieb si robíme sami. Takže v pohode sa to dá. Ušetríme oveľa viac, ako keby sme chodili pravidelne do obchodu. Objednávame 3x do mesiaca už len čerstvú zeleninu (šaláty, paradajky, cukety, a podobne) a ovocie. Minieme okolo 500€ mesačne. Tie výnimočné nákupy zásob nás vychádzajú cca do 1000€ ročne mäso, 350€ šunka a 200€ ovocie celoročne.
@mamkabeika fiiha, kolko mrazniciek mate?
@mamkabeika to kolko mate mrazakov doma ked toto vsetko co pises viete zamrazit?
@mamkabeika a v com to vsetko skladujes?
Však ja nemám ani špajzu, ani žiadnu miestnost na odkladanie...mame malý mrazacik, tri šuflíky.., dve potravinové skrinky vramci kuchynskej linky..tiež si neviem predstaviť toľko veľa potravín skladovať..
@heleninamama Uf, to ťažko len prečítať a nie si predstaviť, že zje denne 5 ľudí 2 kg mäsa na obed a peceň chlieba, 10 rohlikov. To fakt jedine drevorubači, či vrcholoví športovci.
@abbey1 podla mna take obzerstvo je ovela skodlivejsie ako striedme jedenie a mucne jedla tej maud3 kt. odtialto vystvali.
Ahoj,pridam sa-dvaja dospeli a jeden dvojrocny,minieme 250 eur.
@kratulka ako maud3 varili roky nase mamy a nic nam nechyba, teraz par mudrlantiek zaryto vnucuje svoju bio stravu, a nechcu prijat iny nazor.
@viestta takze 2 kg masa pre 5 ludi na den neni obzerstvo? Hmm. Citaj vsetky komenty, uvidis.
Rozmýšľam nad tým a myslím, že rozdiel je proste v Tom, že maud13 nemá deti a heleninamama má... Bez detí si matne spomínam, som tuším ani neranajkovala kedysi, potom daka káva a kúsok niečoho postacili atď. Teraz je to iné a tiež máme v podstate také "obžerstvo", napríklad dnes na obed indické jedlo, šalát s kuracím mäsom, cestoviny s pestom a syrom a zjedli to 2 malé deti. Oni sú ešte takí úplne stihli, že keď nevymyslim niečo takéto a aktívne nerozmýšľam, ako ich čo najviac napraskat jedlom (lebo akurát mám kopec iných veci v hlave) vyzerajú podľa mňa už nezdravo chudo. Mám pocit, že dnes som minula rozpočet maud13 na týždeň či dva, ale čo už..

@maud13 mohla by som ta poprosím jeden ten týždňový jedálniček? Dakujem