icon

Koľko peňazí považujete za nadpriemerný príjem?

17. jan 2026

Čo je v dnešnej dobe podľa vás považované za nadpriemerný príjem? V jednej dnešnej diskusií ma zarazilo, že niekto pomenoval 900€ v čistom za "skoro minimálku". To je cca 1160€ v hrubom, čo je plat ktorý kopa firiem ponúka napr. na administratívnych pozíciách bez špeciálnej kvalifikácie, rovnako ako na iných miestach. Priemerná mzda v 3. štvrťroku dosiahla 1580€, čo je 1190€ v čistom. To ozaj všetci zarábate nadpriemerne a vaši muži nosia domov 2000 a viac? Je možnosť anonymne diskutovať, tak by ma to skutočne zaujímalo. Lebo mám pocit že buď niekto zavádza, alebo sa tu zrovna zišli všetci vyššie zarábajúci.

pokemonkaa
18. jan 2026

S manželom máme obaja VŠ, ja mám v školstve 920 eur, manžel 1600. Je smutné, že sa v našom štáte vytráca stredná vrstva. Bez silnej strednej vrstvy je štát chudobnejší, ekonomicky nestabilný...

hellwant
18. jan 2026

Som nazoru, že od 2750 v čistom je nadpremer, ano ked berieme priemer 1580 minuky rok a v hrubom , zda sa tych 2750 čisteho obrovsky rozdiel, ale beriem to v pomere ku cenam a okolnostiam života, - ak chceš hypoteku slušnu dostať, manželka ak ostane s dieťatom a mate jeden prijem, dovolenku mať, nejaka oprava a podobne.

anonym_9c5b7c
18. jan 2026

Za mna nadpriemerny je uz 2500 ale zavisi aj kde zijes na slovensku.. v takej BA je to asi normal.. u nas v BS napr je to nadpriemer.. moj muz zarobi cca 1800 ale ma okrem jeho roboty este jednu na polovicny.. ja robim na polovicny a mam tak 500 cca.. a niekedy vyjdeme LTT ..

iwesska
18. jan 2026
@zmrzlinka2021

@iwesska

Treba rozlišovať administratívneho pracovníka a odbornú pozíciu. Na to prvé stačí obchodná akadémia. Odborné pozície, treba vysokú školu, robíš odbornú prácu, nie pomocné práce.

@zmrzlinka2021 Ale cely svet sa netoci len okolo odbornych zamestnancov a nie len oni tvoria platovy priemer. Furt ked je tu tema o platoch,zapoja sa len IT,manazeri,riaditelia...ale mna by zaujimali aj ine zamestnania,ktore som spominala.

anonym_06db0b
18. jan 2026

Paci sa mi,ake cifry tu lietaju. Nie tak davno tu bola anonymna tema na niekolko stran a tam vacsina zarobila priemerny plat,vela ludi aj menej. Ina tema a zrazu ahaho - stredna vrstva a ciste rodinne prijmy 5-10 000. Mam pocit,ze som v inej krajine😂 A nie,nezavidim. Len tie rozdiely su tak diametralne,ze tym cifram,co tu vacsina hadze vobec neverim. Muz robi roky v IT vo velkom meste a take cifry,co tu hadzete nema. Aj ked si pozeral podobne prace,tak sa platy hybali +/- rovnako ako ma. Cize v ramci sektoru zaraba primerane,ale tak skusim mu povedat,ze nech si vypyta este aspon +5k,ze podla MK je to priemer😂

romino
18. jan 2026
@bomba36

Každá závidíte vysoké platy, že aj vy by ste chceli, ale to že ten človek študoval, vzdelával sa, ovláda jazyky a ten plat si tiež nezaslúžil hneď, to už nevidíte alebo vidieť nechcete. Chápem, nie každý má na to hlavu a predpoklady, ale netreba ostatných ktorí sa majú lepšie za to urážať. Vidno že mentalita tohto národa sa od socializmu ďaleko neposunula.

@bomba36 prebehol som znova prispevky, nevidim dako ze by tu ludia urazali tych co maju nadpriemerne platy. Len sa tu mnohi cudujeme, ako tu mnohi sypu platy ako 2500-3000 CISTEHO, ako nieco samozrejme, bezne. Niekto dokonca doda, ze inak by sa vyzit pomaly nedalo.

Raz je proste statisticky priemer 1580 HRUBEHO.
Uz som tu spomenul, ze ja tych 2500 cisteho mam. Ale v mojom okruhu znamych, ci susedov atd. sa citim ako rarita. Dokonca co sme zostali kamosi s kolegami z byvalych IT firiem, viem ze maju aj menej od toho. Viem ze masa kolegov v mega korporate kde robim ma od toho menej.
A to uz je ta slavna IT sfera.
To absolutne koresponduje s tym, ze taky plat sa uz musi povazovat za suverenne nadpriemer.
No tak asi hej, ked je to cca 2nasobok statistickeho priemeru.

A nebodaj od toho stale vyssi a vyssi plat, to bude stale vacsia a vacsia rarita...a tak teda, asi suprovy plat (na SK pomery). Logicky, ved je tu nejaka pyramida pozicii ...v nejakej beznej firme o 50 zamestnancoch asi nie je 10 riaditelov, a 30 vyssich managerov 🙂 Ta zakladna pyramidy - bezne pozicie, bezne platy - bude asi vzdy najmasovejsia.

Strasne podstatne: hovorim o TPP, standardne odpracovane hodiny. Viem ze v nasom krajskom meste su samozrejme kadejaki majstri, co sa aj nadru, aj vikendy ...k tomu kadejake čachre "bez papierov", nacierno.. a vo vysledku maju vyrazne lepsie ako mojich 2500 cisteho. Ale to je nieco ine.

anonym_aa6efa
18. jan 2026
@romino

@bomba36 prebehol som znova prispevky, nevidim dako ze by tu ludia urazali tych co maju nadpriemerne platy. Len sa tu mnohi cudujeme, ako tu mnohi sypu platy ako 2500-3000 CISTEHO, ako nieco samozrejme, bezne. Niekto dokonca doda, ze inak by sa vyzit pomaly nedalo.

Uz som tu spomenul, ze ja tych 2500 cisteho mam. Ale v mojom okruhu znamych, ci susedov atd. sa citim ako rarita. Dokonca co sme zostali kamosi s kolegami z byvalych IT firiem, viem ze maju aj menej od toho. Viem ze masa kolegov v mega korporate kde robim ma od toho menej.
To absolutne koresponduje s tym, ze taky plat sa uz musi povazovat za suverenne nadpriemer.

A nebodaj od toho stale vyssi a vyssi plat, to bude stale vacsia a vacsia rarita...a tak teda, asi suprovy plat (na SK pomery). Logicky, ved je tu nejaka pyramida pozicii ...v nejakej beznej firme o 50 zamestnancoch asi nie je 10 riaditelov, a 30 vyssich managerov 🙂 Ta zakladna pyramidy - bezne pozicie, bezne platy - bude asi vzdy najmasovejsia.

Strasne podstatne: hovorim o TPP, standardne odpracovane hodiny. Viem ze v nasom krajskom meste su samozrejme kadejaki majstri, co sa aj nadru, aj vikendy ...k tomu kadejake čachre "bez papierov", nacierno.. a vo vysledku maju vyrazne lepsie ako mojich 2500 cisteho. Ale to je nieco ine.

@romino staci ze tu napise opatrovatelka v rakusku/nemecku, alebo nechtarka a uz mas okolo 3K v cistom

anonym_be87af
18. jan 2026

Nad 4000€ v cistom je uz pre mna nadpriemerny plat.

anonym_be87af
18. jan 2026
@anonym_8105db

Mna by zaujimali pracovne pozicie, na ktorych pracujete, ti ktori zarabate viac ako 2400 v cistom

@anonym_8105db moj manzel je "key account manager" V praci sa stara o zakaznikov - automotive. Zarobi 5000€ v cistom.
Moj brat je programator, robi na seba v dvoch firmach (plny a skrateny uvazok) a na ucet mu chodi 4500€ - z toho ale este plati odvody.

alkoholik
18. jan 2026

Nadpriemer beriem cca 4000€ az 5000€.
Ja zarobim 3-4€ + manzleka 3€.

misanthropicdann
18. jan 2026
@romino

@romino problémom priemerného platu na Slovensku je ze sa počíta len z miezd na zmluvu. Extrémne veľké percento ľudí pracuje za minimálku na papieri a na ruku zvyšok a to na ruku často sú sumy ako 500-1000€.

Jasne ze priemer je na Slovensku 1660 keď 20% ľudí robi na čierno. Keby všetci robili oficiálne tak priemerný plat na Slovensku je 1800€ a vyššie

anonym_cd67ad
18. jan 2026

Za mňa je nadpriemer 3 000 € v čistom.

michal711
18. jan 2026

@anonym_autor keďže mám 2600 priemer v čistom pre mňa je nadpriemer 3500 a viac

anonym_5398a1
18. jan 2026

cca 2600€ v hrubom, prave idem z mediora na seniora v IT - software inžinier + systemovy inžinier. Platy podla kolegov viem že idú okolo 3500€, vezmem okolo 3200 aby som zostal cenovo dostupný. Pracujem z BA, nedokoncil som vysku.

anonym_da9eeb
18. jan 2026

Moja mamina berie nieco cez 500€ opatrovatelsky... hmmm nic moc ze?
Otec je na dochodku. On ma nejakych 600-700€.
Mat dnes ale plat aspon 1000€ v cistom (zena) a muz 2000€. To by bolo fajn.
I ked nerada rozdelujem to muz/zena. Beriem to ako fakt.
No a jasne zalezi na vydavkoch. Hypo, deti....

maxxim
18. jan 2026

@anonym_autor za nadpriemer považujem nad 2000 v čistom. A je rozdiel mať 2000 za prácu od pondelka do piatku ( čas na deti, záluby...) alebo 2000 vrátane víkendov, 12stky, ...a byť zodratý...

anonym_dfe02d
18. jan 2026
@evansova

@anonym_dfe02d 700 EUR pre predavačku je málo. Moje zarábajú nad tisicku, výška závisí od tržby, dostávajú výkonnostný odmenu. Sme špecializovaná firma, sezónny predaj. Mimo sezóny im mzdu dorovnam.
Nechápem zamestnávateľov, ktorí svojím ľudom riadne neplatia. Neuvedomujú si, že tí ľudia pracujú na nich?

@evansova súhlasím. Nie som nič menej ako ten šéf, ktorý má platí, veľakrát robím aj viac ako on. Samozrejme, nevyvysujem sa nad nich, ani by som nechcela viesť firmu, viem, že nie som líderský typ, ale nikdy nechodím neskoro, nikdy nenadávam či na zákazníka, alebo na šéfa, nikdy som neodmietla prísť mimo svojho pracovného času, keď treba zastupovať, idem, keď treba poradiť aj šéfom, snažím sa. Vždy ma chvália, ale čo z toho, keď pýtame vyššiu mzdu, tak plaču, že sa nedá, kríza,...

anonym_dfa916
18. jan 2026

Mam 3000€ v hrubom ale je to na dnesnu dobu taky priemer, z menej by som nevyzila. som jednorodic, dost pomaha ze robim z domu a neminam na benzin. Vsetko poplatim ale vyskakovat moc nemozem. Okolo 3.000€ je dnes bezny plat v korporate na vyssej neriadiacej odbornej pozicii.

anonym_7ef2a1
18. jan 2026

Ja nechápem, prečo Slovensko nie je v tabuľkách hneď niekde za Švajčiarskom. S takýmito príjmami nám musia závidieť aj Nemci, Rakúšania…
Len akosi nebadám, žeby to tu vyzeralo ako vo Švajčiarsku, na takéto príjmy treba aj dobrú ekonomiku… nejak mi to nesedí 🤔

anonym_54c4f6
18. jan 2026

Ja povazujem za nadpriemer 4k+. Moj manzel je senior programator, aktualne pracuje pre americku firmu, ale nespadlo mu to same do ruk. Pracuje na sebe. Do tejto firmy sa dostal cez niekolko kôl pohovorov spomedzi uchadzacov z celeho sveta. Dostava 7500$. A to ten plat je taky americky priemer na tuto poziciu.

romino
18. jan 2026
@misanthropicdann

@romino problémom priemerného platu na Slovensku je ze sa počíta len z miezd na zmluvu. Extrémne veľké percento ľudí pracuje za minimálku na papieri a na ruku zvyšok a to na ruku často sú sumy ako 500-1000€.

Jasne ze priemer je na Slovensku 1660 keď 20% ľudí robi na čierno. Keby všetci robili oficiálne tak priemerný plat na Slovensku je 1800€ a vyššie

@misanthropicdann ano, uplne presne, preto aj dodavam v mojom prispevku, ze bavme sa o oficialnych TPP platoch. Keby sa zaratala aj praca nacierno .. priemer HRUBYCH platov bude vyssi. Ale teda, stale je to len priemer , hrubych, platov (vacsina ludi v spolocnosti ma plat nizsi ako je priemer).
Aj taky odhadnuty vyssi priemer .. je stale hlboko hlboko nizsie ako co tu mnohi uvadzaju .. priklady typu "mam 3000 cisteho, to je dnes priemer, z menej by sa tazko dalo vyzit" 🙂

anonym_233631
18. jan 2026
@anonym_7ef2a1

Ja nechápem, prečo Slovensko nie je v tabuľkách hneď niekde za Švajčiarskom. S takýmito príjmami nám musia závidieť aj Nemci, Rakúšania…
Len akosi nebadám, žeby to tu vyzeralo ako vo Švajčiarsku, na takéto príjmy treba aj dobrú ekonomiku… nejak mi to nesedí 🤔

@anonym_7ef2a1 tak napríklad my sme najmä lekári a právnici v rodine, čo robíme sami na seba a zárábame spolu mesačne pomaly 2x viac ako prezident …človek celý život maká a študuje a vzdeláva sa aj roky po škole stále …nikto nám nedal nič zadarmo, klasické bežné slovenské pomery … len snaha niečo v živote dokázať a kus šťastia …

magdalienka11
18. jan 2026

@anonym_autor 5000

anonym_b0ea47
18. jan 2026
@anonym_8d6bcf

Ja 1300€ v čistom, manžel 1100€ v čistom, lokalita Orava, jedna 18 ročná dcéra na strednej škole, 2 dcéry majú svoje rodiny, máme rodinný dom bez hypo. Tento príjem by bol pre nás len tak-tak. Preto ešte podnikáme popri zamestnaní a to nám hodí cca 900€ v čistom mesačne.

@anonym_8d6bcf tiež sme Orava, dom bez hypo,ale menšie deti ZS..ja mám 900 eur, muž 1000 eur..nešetríme, neda sa..ja mám plat už 5 rokov ten istý u súkromníka, ale teraz je ťažšie nájsť prácu a nemám špecifické vzdelanie, tak stále čakám na lepsiu príležitosť.. len tie platy na Orave sú +/-.. ty máš krásny plat.

anonym_7ef2a1
18. jan 2026
@anonym_233631

@anonym_7ef2a1 tak napríklad my sme najmä lekári a právnici v rodine, čo robíme sami na seba a zárábame spolu mesačne pomaly 2x viac ako prezident …človek celý život maká a študuje a vzdeláva sa aj roky po škole stále …nikto nám nedal nič zadarmo, klasické bežné slovenské pomery … len snaha niečo v živote dokázať a kus šťastia …

@anonym_233631 aha, ja že lekári málo zarábajú a preto všetci dobrí robia minimálne v Čechách, keď tu údajne dostávajú almužnú a hľa, zdá sa, že také zlé to nie je…
Predpokladám, že všetky tie, čo sa považujú pri 4000€ platoch za strednú vrstvu a nemajú pocit, žeby zarábali nadpriemerne sú všetko lekárky, IT , právničky a vysokopostavené manažérky.
Som ani netušila, aká vyberavá spoločnosť sem chodí.

zmrzlinka8
19. jan 2026
@kp7333

@anonym_5f83c3 ano, najvacsie prijmy maju casto podnikatelia/zivnostnici a mnohi ich ani nepriznavaju, lebo robia na cash bez faktury. Taky remeselnik, co preraba byty kludne zarobi aj 10 tisic za mesiac v cistom.

@kp7333 neviem prečo zovšeobecňuješ, som živnostník a priznávam všetky príjmy, neberiem cash na čierno

eff007
19. jan 2026

Pre mna je toto divna otazka. Ved ked viem, kolko je priemer, tak vsetko nad je nadpriemer nie?

anonym_606664
19. jan 2026
@anonym_70f5ce

@anonym_606664 to v akom odvetví pracujete, ak sa smiem spýtať?

@anonym_70f5ce sme lekári a obaja máme dve práce.

anonym_606664
19. jan 2026
@anonym_233631

@anonym_7ef2a1 hej ale za aké odpracované hodiny. To nie je, že odrobis 40 hodín týždenne a máš 5 tisíc. Preto idu ľudia pod anonymom, lebo nás tu idete zožrať, že makáme a zarobíme alebo istotne klameme.
@anonym_233631 toto nevysvetlíš; ľudia vidia len číslo, za to sa nepozerajú, veď načo.

anonym_89ef3c
19. jan 2026

Záleží od mnohých faktorov. Kraj, okres, bežné nutné mesačné výdavky, či je v domácnosti pôžička leasing alebo hypotéka, či sú deti a koľko, či nemá niekto v domácnosti vyššie výdavky napr na lieky, či je oblečenie do práce vo vlastnej réžii alebo ho poskytuhe zamestnávateľ...