Koľko platíte fond opráv v 2-izbovom byte?
Ďakujem za odpovede.
18 eur
@danielinaa 18€ platíš dokopy všetky poplatky za byť? "Nájomné"?
Na jednom byte 25€ na druhom 150€. Je to individuálne, neviem ci ti nejak odpovede pomôžu. Záleží v akom stave je bytovka, či sa plati úver alebo nie, aj koľko bytov sa nachádza v bytovke...
FO 1,20 € za štvorak
@luliu ano tolko platime len kedze kurenie, tepla voda, si kazdy byt zabezpecuje sam. Babky maju piecky, kazdy byt je napojeny na komin, my kurime elektrikou, lebo mame vrchny teply byt, uskvarili by sme sa pri peci. Aj zateplenie bytovky sa rozratalo na byty, my sme platili 4000, 3izbaky samozrejme viac
Je to stara 40 rocna bytovka, 22 bytov ma
Byvam v zahranici, ale bytovka so 6 bytmi- mesacne platime 50€, tam je spolocna elektrika, fond oprav, proste vsetko s budovou mimo nasho bytu.
My sme doteraz platili 130€ a po dnešnej schôdzi na ktorej som sa nezúčastnila sa to zvýšilo od 1.1.2023 na 290€. Na schôdzi som nebola, lebo tento byt mám v prenajme na druhej strane republiky a tato suma je ore mojich nájomníkov likvidačná, … neviem čo mám robiť, nájomníkov mám spoľahlivých, ale finančne to nezvládnu. Na byte neboli nikdy z našej strany nedoplatky, každý rok som mala preplatok 70-100€ a zrazu take navýšenie chcem si urobiť prehľad. Na byte je úver na okna a strechu, preto sa platilo 130€
Bude to zrejme suvisiet s navysenim cien elektrika plyn-mozno mate svoju kotolnu tam v mojom okolo navysovali o 100€.
Mozno sa dohodli navysenie FO lebo chcete setrit na nejku velku prerabku(vytah apod)
My našim nájomníkom nezvyšujeme nájomné, ak sa jedná o fond oprav. Je to náš byt, nám ostane opravená fasáda alebo podobne záležitosti. Zvyšujeme len keď sa zvýši predpis na energiách alebo vode. V podstate fond oprav je akoby v našej réžii. Ale chápem, toto je vysoké zvýšenie, tiež sme podobným akurát presli, ale nájomníkov sme z toho vyňali
Tak zo 130 na 290 je naozaj likvidacne, nie len pre podnajomnikov, ale aj pre vlastnikov. Ziadala by som spravcu o detailne rozpisanie, co a o kolko sa zvysuje.
Ak by islo o plyn a elektinu, bohuzial, tu musia zaplatiti najomncici, ak sa vam meni fix na nejakej hypoteke na zateplenie a podobne, to ide na vase triko.
Konkrétne dodávka tepla o 160% hore a dodávka studenej vody hore o 100%. Áno žiadala som, nikde slm nepostrehla, že už zdražovanie prešlo, skôr sa čaká na schválenie rozpočtu. Tak som zvedavá na odpoved od správcu
Ja mam sice 3 izbovy, platim 215€, a od noveho roka o 130€ viac, cize 345€.. plus elektrina, plyn, TV a internet...hrozna palka...len za byt dam skoro 500€... A to je moj vlastny...
lenže správcom už prišli vyššie faktúry za plyn a elektriku, takže to musia rozrátať do záloh, žiaľ ak im práve skončila viazanosť na zmluve za plyn alebo elektrickú energiu, tak ceny išli násobne hore o dosť, voda nešla hore tak veľmi skokovo
To je len fond opráv tá suma plus ešte normálne byt k tomu?
@veronika33 elektrinu platím sama, v tých zalohach je konkrétne len dodávka tepla, studenej vody, fond opráv, osvetlenie, poistenie domu a réžia. Zmena bola len vo vode a teple
@rachel36a to je hrozne 🙄 ako keby boli na byte nejaké zmeny ale ozaj starý byt, premýšľam nad predajom bytu normálne.. už teraz som z roho nemala nič, lebo to prenajímam žene s chorou mamou a z dobrej vole som im dala najnižší možný najom a teraz toto. To nedajú ani oni, ani ja🥺
elektrinu za byt platíš sama, lenže ešte sa rozpočitáva elektrina - osvetlenie, za spoločné priestory, možno vonkajšie osvetlenie, ak máte spoločnú kotolňu, tak aj tam je okrem plynu potrebná aj elektrická energia, teplú vodu si ohrievaš priamo v byte kotlom? Ak nemáte spoločnú kotolňu a teplo máte dodávané dodávateľský, tak tam išli ceny ešte viac hore, my napríklad máme spoločnú kotolňu a cenu plynu máme zatiaľ viazanú až do konca roka 2023 veľmi výhodnú, tak nám náklady za teplo zostávajú v rovnakej výške ako doteraz, ale susedná bytovka sa týmto vôbec nezaoberala, ceny mali stále vyššie a viazané len na rok, tak im cena za plyn išla veľmi, naozaj veľmi hore ...
Inak aj v nasej bytovke bola cele 10 rocia velka spolocna kotolna co vykurovala vsetko. Zmenili to 10 rokov dozadu. Mozno by vas v konecnom dôsledku vysiel lacnejsie elektricky bojler a elektricke radiatory, kazdy byt sam. My platime 90 eur elektrinu, nikdy ziadny nedoplatok. Sever SK, kuri sa furt. Mame 1 olejac, ten ide nonstop a potom iba na noc zapiname inteligentný skleneny. V byte mame 21-22 stupnov
Zial, kopu ludi bude v soku pri novych predpisoch zalohovych platiebp 😢😢😢😢
@veronika33 áno mám bojler,spoločne osvetlenie je v zálohe zarátané 2€/mesiac. To ostalo ako aj minuly rok. Šlo hore len teplo a voda. Uvidím odpoveď, nečakala som až take cifry.. neviem ako prežijú naši susedia dôchodci z bytovky, väčšinu bytov obývajú práve ľudí nad 65+, veď to nieje únosné toto🙏 cestu na východ mám až na Vianoce, pôjdem sa informovať aj osobne. Chcela som len prehľad ako papier vy, ale vidím že je to vysoko individuálne. Ďakujem za odpovede
@rachel36a ja som vdakabohu tento byt zdedila, nebol ucel zárobku na ňom, chcela som aby sa využíval, nechcela som ho predať. Ale keď si predstavím, že by moja babka platila take palky za byt… odpadnem. Twraz bývame v 3 poschodovom rodinnom dome(pivnica a 2 poschodia) a všetky výdavky mám do 70€ a v 2 izbovom byte take cifry. Hrozne
NR 150€ a byt o rozlohe 65m.zateplena bytovka
Ved ale ak mate bojler, tak ake platby za teplo?? Ci bojler mate len na ohrev vody a kurenie je zvlast? Lebo my mame bojler, ktorym aj ohrievame vodu aj kurime. Kazdy byt osobitne. Cize spoloc e len upratovanie, svietenie, vytah.
Osobne som rad, ze sa mi podarilo prejst z bytu do domu hoci tiez som mal co robit aby som to dal dokopy po byvalych majiteloch, ale v kazdom pripade by som v sucasnosti uz nechcel zit v byte.
Toto je momentalne velky problem kedze mnoho bytovych spolocenstiev spada medzi neregulovane subjekty. Dosiahnut akysi konsenzus medzi vlastnikmi bytov je velmi zlozite pretoze nik nechce platit viac ale nikto nechce sediet v zime v vlastnom pribytku......najma dochodci su kamenom urazu vzhladom k vyske dochodkov.
Je treba zvolat schodzu vlastnikov bytov a najst riesenie ktore bude co najmenej bolestive, ale realita je taka, ze bez ujmy to nebude. Bud siahnut hlbsie do vrecka alebo preckat zimu v diskomforte.
Vysky zalohovych platieb ktore su tuto spominane su miestami naozaj premrstene a pre niektorych to moze byt doslova likvidacne.
Ja osobne som zvedavy ci sa vobec dockame pomoci pre regulovane subjekty pretoze koniec roka klope na dvere, cenniky na buduci rok zname nie su a momentalne nie je schvaleny ani statny rozpocet ani kompenzacie pre energetikov cize rodinne domy sa coskoro mozu ocitnut na rovnakej pltke ako bytove druzstva.
Dvoj izbak, stare dobre casy pred 3 rokmi, 158 eur, teraz posledne 3 mesiace 250. Vitaj v klube....Byt je moj vlastny.
@zuzap33 u nás podobne, len teraz platíme 280 eur.
@amelie2017 len voda..

Zle som sa vyjadrila. Za toto všetko, neviem, ako to nazvať. Zálohové platby na byt?
(Výška mesačného poplatku do fondu prevádzky, opráv a údržby a zálohových platieb za plnenia spojené s prevádzkovaním bytu)