icon

Ktorý byt kúpiť ako investíciu?

11. feb 2024

Ahojte chcem sa Vás opýtať, ktorý byt by ste kúpili. Ide o investičný byt.
1.3i byt cena 185 000€ rozloha 72m²rok výstavby 2009 náklady 120€, treba dozariadzovať, prechodná izba
2. 3i byt cena 145 000€ rozloha 76 m² rok výstavby 1988 náklady 160€, zariadený, nepriechodné izby
Nájom by bol vo výške 650€ k dispozícii máme 45 000€
Ďakujem za vaše názory

Strana
z2
guiseppinka
12. feb 2024

@oblecenie99 app vyssie od popradu pridaj pomaly este 0 za cenu. praveze pp je fajn na taketo turisticke ubytovanie, lebo mas vsade blizko...

liv1
12. feb 2024

@veroonr ja jej radim aby kupila jedno alebo max dvojizbovy. A ano pochopitelne musia ludia pocitat aj s vypadkom prenajmu, ale stale mozu ten byt predat atd. Nebudu nikdy stratovi, aj keby prepadol banke v najhorsom. Lebo peniaze neboli ich. Ale v tom lepsom pripade byt vzdy prenajmu a za 20 rokov maju byt skoro za nic. Znie to sice jednoducho (aj to volakedy bolo jednoduche) ale v tejto dobe to az take jednoduche nie je. Prestuduj si nieco o pakovom efekte pri kupe nehnutelnosti na hypo. Zabetonovat cash v 1 byte je skoda. Ak premyslas ekonomicky, chces mat v buducnosti viac, treba sa radsej poradit s ludmi ktori sa tomu rozumeju.
@jaroslav81 investicny byt na hypo sa oplati vzdy, aj ked beries pri 5% uroku. Ale treba kupit za dobru cenu. Ved logicky, ak za jednoizbak dostanes z prenajmu 500-600 eur, splatku na 20 (dokonca som schvalne nedala 30) rokov mas 600, doplatis mesacne cca 150-200 eur. lebo musis zaplati najom/poplatky. Ako inak by si mal z 200 eur za 20 rokov nasetrene na byt? Nikdy. Ludia trochu financnej gramotnosti by vam nezaskodilo. Je to ovela lepsie setrenie ako odkladat 200 e mesacne na terminovany ucet. Z ktoreho mas za 20 rokov 48 tisic, kvoli inflacii uz hodnota davno nebude taka ako teraz a nehovoriac o cenach nehnutelnosti o 20 rokov. A ak nahodou vyjednas byt sa ozaj dobru cenu, mas nieco malo nasetrene, moze ti to vychadzat tak, ze mesacne nedoplacas vobec nic, ba naopak, mas navyse. Dokonca mimo BA si myslim ze sa to este da takto urobit, su pomerne nizsie ceny bytov, ale najmy stale dost vysoke. Treba len dobre hladat, kvalitny byt za dobru cenu, v dobrej lokalite.

oblecenie99
12. feb 2024

@guiseppinka Asi máš pravdu. V každom prípade, ja by som išla do dvojky v KE, nemajú ďaleko a tam je to také istejšie. Alebo fakt uvažovať smerom krátkodobého prenájmu v PP (pravda, tam sa nabalia asi ďalšie náklady).

veroonr
13. feb 2024

@liv1 ja mam nastastie svoj majetok vramci pasivneho prijmu porieseny, takze nieco nastudovane zrejme mam, ale si mila ze chces poradit

andreatytler
13. feb 2024

@liv1 Ano, nam dvaja financny poradcovia radili nedavat ziadne uspory do investicnej nehnutelnosti. Este aj hotovost na prvotny vklad a zalohu sme ziskavali tak ze sme refinancovali hypoteku na nas dom. V podstate sme kupovali druhy dom tak ze sme do toho nedali jedinne Euro. Vybrali sme taky kde najom zaplati vsetky vydavky vratene vypadku najmu, Takze o 20 rokov prideme viac menej zadarmo k domu. Samozrejme ze uplne zdarma to nie, lebo je za tym dost vela prace tu nehnutelnost spravovat a prenajimat. Ale aj keby najom nezaplatil vsetky vydaje, tak si to treba spocitat ze kolko do toho za 20 rokov clovek da a kolko sa mu vrati spat tym ze ta nehnutelnost zvrastie na cene.

jaroslav81
16. feb 2024

@andreatytler takto biznis model mohol fungovat dobre pri hypo okolo 1%, do buducna nikdy nevies co sa stane, pride nejaka vacsia kriza a hypoteky mozu vyletiet na 10%, alebo nebude zaujem o prenajom a celu hypoteku si budes platit sama....len pre to, lebo to poslednych 20 rokov takto fungovalo neznamena, ze to bude takto fungovat aj dalsich 20 rokov....

andreatytler
16. feb 2024

@jaroslav81 Pozri ja sa do financii velmi nevyznam, nechala som si poradit a tak mi poradili a teraz to posuvam dalej.
Ved ak urok pojde tak velmi hore ze to neutiahnu, tak byt predaju. Zarobili na tom tych par splatok a ak ceny nehnutelnosti neklesnu, tak aj na tom ze predaju za viak ako za co kupili.

betulinka1
16. feb 2024

Ak investične tak by som kupovala niekde pri mori so spravou, kde ti zabezpečujú prenajom. Španielsko napriklad, kde je dlhsie teplo ako v Chorvatsku ci Taliansku.

liv1
16. feb 2024

@jaroslav81 sice neznamena ze to tak bude fungovat, sle to neznamena ze aj ine veci nebudu fungovat. Stale to je model ktory je lepsi ako iny. A ak do toho nevlozis vlastne peniaze alebo len minimum, aj keby v najhorsom ten byt alebo cast prepadla banke, nic sa nestane. Ale to ozaj nepoznam nikoho komu by sa take nieco stalo

Strana
z2