icon

Kúpili by ste teraz byt?

nikuska412
13. jan 2023

Ahojte.
Momentálne máme 2i byt, ja som na MD, manžel pracuje v zahraničí. S manželom sme boli dohodnutí, že nový byt budeme kupovať až po nastúpení opäť do práce. Bábätko sme plánovali, ale nečakali sme, že to príde tak skoro.. 🙂 za čo ďakujem tomu hore.. (nechcem sa nikoho dotknúť)
Avšak naskytla sa nám možnosť teraz kúpiť 3i byt s tým, že zatiaľ ten 2i by sme nechali (kvôli daniam), nakoľko ho ešte nemáme 5 rokov (iba 3). Prenajímali by sme ho.
Avšak ako som doma, sledujem politickú situáciu, ceny potravín, energií a vlastne všetkého, tak sa bojím.
Samozrejme zatiaľ sme na tom dobre, máme našetrené, aj naďalej šetríme, ale mám pocit, že to bude čím ďalej horšie.
Išli by ste do toho?

Strana
z2
dejna_
13. jan 2023

@nikuska412 ja by som do toho išla, ten nájom to vykryje a možno o rok budú ešte drahšie nehnuteľnosti

nikolka1986
13. jan 2023

@dejna_ snívaj ďalej :D

jaroslav81
14. jan 2023

Ceny 3 izbových starých bytov posledné mesiace strašne poklesli (aspoň v KE kde to sledujem). Byty ktoré sa pred rokom predávali po 190 000€ teraz chodia po 150. Ja by som ale počkal ešte aspoň pár mesiacov kým to klesá, teraz sa nieje kam ponáhľať... Ale pozerať už teba, kým nájdete správny byt, môže to trvať aj mesiace.

jaroslav81
14. jan 2023

Vysoké úroky na hypo vôbec neriešte, je to dočasný jav, akonáhle sa inflácia stabilizuje pôjdu zas dole, ale už nie pod 1%...Ak si aj teraz zoberiete hypo s úrokom 4%, dajte si FIX len 3 roky, potom si refinancujete možno za 2%

betulinka1
14. jan 2023

@jaroslav81 bojim sa, ze uz o 4% mozu iba snívať.

maranta_leuconeura
14. jan 2023

Na ten predaj bytu by som sa nespoliehala, sice mate dohodu, ale surodenec si to moze rozmysliet, ze ostane zit v zahranici. Jasne, mozes potom predat inemu. Co sa tyka najmu, tiez su mesiace, kedy nie je byt prenajaty, treba s tym ratat. Za posledne 2 roky kto mohol byt si kupil, takze zaujem trochu opadol a stane sa, ze nemusi byt stale plny. Urcite vo svojom rozpocte teda nerataj s tym, ze sa ti kazdy mesiac zaplati hypo z prenajmu. Banka na taketo samozrejme tiez neprihliada. Radsej si vypocitaj ci by vam to vyslo financne keby ste napriklad pol roka platili hypo+oba byty+ty s mizernym prijmom pocas rodicovakej, pripadne ci to mate ako vykryt, ked este aj muz pride o pracu. Podla toho sa rozhodni, stat sa moze vselico, ak mate plan B alebo nasetrene peniaze co nemusite teraz minut, tak chodte do toho, nehnutelnosti o tolko lacnejsie v dobrej lokalite v centre nebudu (tie napr v BA stupaju, rozhodne neklesli, v inych vacsich mestach to bude zrejme podobne).

hopsadobrandejsa
14. jan 2023

Ten pokles ci narast cien velmi zavisi od lokality aj typu nehnutelnosti. Ceny sa plosne menit nebudu....dobre lokality si budu drzat cenu alebo mierne stupnu, horsie lokality alebo stare nehnutelnosti mozu ale nemusia ist s cenou dole.

Ja si sem tam prehliadnem ceny nehnutelnosti v regione a velakrat su tam tie iste inzeraty kde ludia chcu neskutocne peniaze sa stare domy a s cenou za dobreho polroka nepohli ani len o cent. Stale mas spekulantov ktori chcu zarobit len sa akosi nedari lebo nik im to nechce zaplatit a tak poniektorym tie domy dalej chatraju.

Tazko radit momentalne. Ceny nehnutelnosti su vysoke, urokove sadzby rastu, inflacia je stale relativne vysoka........dost nepriazniva kombinacia faktorov na kupu nehnutelnosti.

Rozhodnut sa musite sami.

ropucha6
14. jan 2023

Ak je ten byt v lokalite, ze viete zohnat najomnika, tak nevidim problem.

anjelicek26
14. jan 2023

Takze vy drzite a splacate jeho bratovi byt za trhovu cenu spred 5 rokov ju potom bude aj chciet odkupit, ze? Toto je dost blba dohoda, vyhodna len vtedy, ak v tom byte aj ostanete este tie dva royk byvat vyuzivat a pre mna za mna ten dalsi trojizbak prenajmete a prestahujete sa tam az ked sa zbavite tarchy tohoto bytu...

kp7333
14. jan 2023

@nikuska412 uroky na hypo isli uz teraz rapidne hore, z toho dovodu predaj bytov momentalne stagnuje a ocakava sa poles cien. Ja by som s kupou bytu pockala. 2-izbak vam staci na byvanie s babatkom. Min do 2 rokov dieta nepotrebuje vlastnu izbu. Je tiez otazne, ci vam banka da hypo, ked ty nepracujes a zijete z 1 prijmu, z ktoreho uz splacate jednu hypoteku. Kedy vam konci fixacia na tuto hypo? Da sa ocakavat, ze splatky pojdu hore z dovodu navysenia uroku.

domiklik
14. jan 2023

@nikolka1986 ta posledna veta pobavila, ale tak to je fakt... Každý ako tak finančné gramotny jedinec vie, že v časoch superinflacie je investícia do nehnuteľností jednou z najlepších volieb, pokiaľ nekupujes sopu niekde pri Poltári... Aj 2008 všetci čakali ako poklesne záujem o nehnuteľnosti a nepoklesol, akurát zdraželi a úroky vyleteli na 7%. Ale áno, aby som ti dala za pravdu, ceny bytov poklesli, možno o nejakých 7%, čo je v porovnaní s tým ako sa zvýšil (a ešte sa zvýši) úroková miera úplne trápne

domiklik
14. jan 2023

@kp7333 to ci dieťa do 2 rokov potrebuje vlastnú izbu je vysoko individuálna záležitosť. Áno očakáva sa pokles cien ale to bude proti tomu ako sa zvýši úrok skutočne len kozmetická zalezitost

kp7333
14. jan 2023

@domiklik ale urok uz sa zvysil. nam teraz koncila fixacia a urok. sadzba isla hore z.0.9 na takmer 4%.preto sa momentalne zastavil rast cien bytov a ceny zacinaju klesat, lebo niektori potrebuju predat rychlo. okrem toho si nemyslim, ze autorke banka schvali dalsi uver, ked ona nepracuje a muz robi v zahranici (je otazne, ci a aku ma zmluvu, aky prijem vie vydokladovat).

domiklik
14. jan 2023

@kp7333 áno úrok sa zvýšil, a očakáva sa ďalšie zvýšenie, Česi majú momentálne niečo vyše 7, u nás to oveľa lepšie nebude... Treba si to pre rátať, či mi to kozmetické "zníženie" ceny bytu stojí za úrok 6 - 7 percent, a okolko sa mi zvýši splátka

nikolka1986
14. jan 2023

@domiklik Úroky sa ale môžu zmeniť, ako píšem, my sme kupovali pred 11 rokmi s 3% úrokom, ktorý klesol okolo 0,9%

nikuska412
autor
15. jan 2023

@kp7333 úver nám poskytnú, to som písala vyššie. Nie je problém v samotnej kúpe, ale v mojej neistote v dnešnej dobe 🙂

galioska
15. jan 2023

@nikuska412 ceny domov dole nepojdu aj ked sa to moze zdat. Dole pojdu uroky a tie su teraz onicom ale kto potrebuje kupi aj tak, 2 izbovy byt je na sk nic je to ako v zahranici jednoizbovy... pre 3 podla mna malo, ale kym je babo male je to ok....

Strana
z2