icon

Majú sa ľudia naozaj tak zle finančne?

29. okt 2024

Zaujímalo by ma, ako vnímate takú tú celoslovenskú náladu týkajúcu sa nižšej kvality života. Hlavne teda z finančného hľadiska. Ja totiž nemám pocit, že by sa ľudia mali až tak zle a museli rozmýšľať či si kúpia tento mesiac nový sveter alebo kúpia zeleninu či ovocie. Normálne robia veľké nákupy, chodia do reštaurácií, kina, na výlety. Platia si hypotéky či nájmy, šetria si. Áno, niečo to stojí, ale to tak bolo vždy. A to sa nebavíme o okruhu nejakých manažérov či podnikateľov, normálni ľudia okolo 25-35 rokov.
Alebo ide v tom prípade len o naozaj konkrétne skupiny ľudí, ktorí sú na invalidnom dôchodku či majú problém nájsť si prácu? Lebo často o tom čítam rôzne na internete, ale realita mi nepríde až taká pochmúrna.

bykaterina
4. nov 2024

@tl999 to je jasné že jediné pýtať si bločky. Ale to by mali všetci dávat automaticky všetci do mačky

katica06
4. nov 2024

@kristiii po prečítaní príspevkov mám tiež dojem akoby som žila v inej galaxii.
To by bol dlhý príspevok kebyže vymenujem všetko lebo autorka žije inom svete ako ja a to obaja s mužom pracujeme

angelinja
4. nov 2024

@hellwant elektronike?to ti chyba k zivotu?co je dolezitejsie byt dom alebo elektronika?myslim ze radsej by si sa mala opytat tych co vtedy zili a garantujem ti ze 80% ti povie ze sa mali dobre

angelinja
4. nov 2024

podla mna by sa to malo zhrnut tak ako povedala simona krainova pokial nemas zdravotny problem, nemas ziadny problem...

hellwant
4. nov 2024

@angelinja A ked budes mat byt a nebudes sa vediet dostat k jeho vybaveniu co potom? Svokra stavala dom nevefela zohnat obklady- preto som ich spomenul. Starky, ked staval z otcovej strany- vozil pohonne hmoty - aby mal co potreboval kseftoval s benzinom, toto je podla teba spravne? Nemôct di to kupit, ale ak mas cosi, co niekto chce na cierno kseftovay? Ja som spomenul tieto veci, lebo o toaletakoch a bananoch kazdy vie. K mäsu si sa mala problem dostat. Detto vysoke skoly, casto si musel byt v strane. Vies ako zabavili pozemky, ci znicili zivnostnikov po 2 sv.? Aku menovu reformu urobili a obrali ludi o uspory? Mama len preto, ze poznala riaditela hotela mala bony aby sme si cosi prilepsili. Toto ti nestaci? Otvor oci.

hellwant
4. nov 2024

@angelinja ano povie lebo spomienkovy optimizmus, pochop, boli mladí, silní, pracovali, boli v spolocnosti. Ty za 30 rokov budes velebit sucasnost a nadavat na pritomnost o 30 rokov. To iste zazijes.Spomni potom.

tl999
4. nov 2024

@buberova s akymi vedomostami ste isli do investovaniu? Aj ja chcela som s tym zacat, nejak sa neodvazim.

katica06
4. nov 2024

@rutyruth keby to mal každý, dostať od rodičov len tak 25000 a ešte aj postavia dom, to je iný štart do života. O zvyšku môžeme iba snívať,, a to obaja s mužom sme mali dlhšiu dobu popri práci aj brigády, ale do nekonečna sa to nedá, skôr či neskôr sa to odzrkadľí na zdraví.

dkethe
4. nov 2024

@lenka.25 musi to byt vacsina! Dokazom toho je, ze VSETKO je plne. A to pred 10 rokmi nebolo.
restiky, hotely, koncerty... A ked vezmeme do uvahy, ze na IMT som chodila za 15€, dnes beru kolko? Ani neviem, nad 35 som ich prestala guglit 😔...
Nie, nie je tu chudoba
Nesudim podla jedneho mercedesu na ulici. Sudim podla toho, ze koncert 160€ za rodinu je vybookovany na oba dni. Ze ked som sa pred 10rokmi spontanne mohla najest v centre, dnes viem ze bez rezervacky si neskrtnem, a to taky obed pre styroch ked nechcem zobrat o vodu z vodovodu v dzbane, vyjde aj na 70€ za 4.

buberova
4. nov 2024

@tl999 so základnými.. o inflácii, zložení S&P500 a Warrenovi Buffettovi 😁

lenka.25
4. nov 2024

@dkethe Netuším v akej restike za večeru ani nie 20€ na osobu treba rezerváčku, ale v BA ju určite nepotrebujeme . Chodíme na večeru / obed minimlane 2x do týždňa a ešte sa mi nestalo , že by bola plná reštika , vlastne ani poloplná . Do kina keď ideme s deckami , tak už neraz sa mi stalo , že nás bolo v sále do 10 ľudí, na diaľnici stretnem kopec aut , ktoré nechápem , že vôbec prešli STK …. Alebo možno je to tým , že každý vidí , to čo vidieť chce

natalka13
4. nov 2024

@dkethe imt smile 80€ bratislava.

kristiii
4. nov 2024

@lenka.25 presne tak, každý vidí, to čo vidieť chce. Kamoška bola na Desmode, ale to, že sme sa jej na dva lístky vyskladali kolegyne na narodky, to už okrem nás nevie nikto.
Netvrdím, že sa majú všetci zle, ale určite sa má vacsina horšie než pár rokov dozadu. A najbližšie roky to lepšie nebude.

daniela595
5. nov 2024

@dkethe tak u nas v meste sa kludne najes aj bez rezervacky,neviem kde bybas ty, taktiez co sledujem trend ze napr. Viac kolegov ai nosi obedy z domu,sem tam sa idu najest do restiky.

kristiii
5. nov 2024

@dkethe v profile máš Košice. V lete sme boli a v prvej reštaurácii, do ktorej sme vošli, sme sa normálne najedli, bez rezervačky. A to bola sezóna, tak tu nepresviedcaj celý koník o hlúpostiach. To isté v Piešťanoch, Bratislave, Žiline či Poprade. Ešte sa mi fakt v živote nestalo, že by sme boli niekde na výlete a otočili by nas vo dverách, že majú plno. A k tým plným reštauráciam dám tiež príklad. Budúci týždeň ideme na teambuilding. Ideme dve oddelenia do jednej restiky, čiže tam bude naoko "plno". Ale to, že nás tam to posedenie nevyjde ani euro, lebo nám to hradí každé tri mesiace firma, by si ty už tiež nevidela. Inak čo si naopak ja všímam, najplnsie sú tie najlacnejšie bistrá v OC, kde sa vieš najesť za 6-7 eur aj s nápojom, mekáče a pod. A čím drahší podnik, tým prazdnejsi.

fairyy
5. nov 2024

@kristiii no ono zalezi od restiky... jasne ze ked chces sa najest v restikach vo foodcourte v auparku alebo na hlavnej kde maju denne menu tak v poho sadnes... ale ja tiez som z KE a viem.vymenovat restiky, kde ta naozaj otocia, ze maju plno a bez rezervacky max stol pre dvoch najdu niekde pri dverach

zeldia
5. nov 2024

@oblecenie99 len doplním že po skvelej oprave trestného zákonníka sa začali aj v KE vykrádať garáže a pivnice. Už nám dvakrát vylomili garážovej dvere. Veľmi sa z toho tešíme a odkazujem ficodebilom že sú na rade, my to už mame za sebou. Lubime vás.

zeldia
5. nov 2024

@fairyy kde sú v KE také restiky aspoň teda jedna?

fairyy
5. nov 2024

@zeldia camelot, la hacienda, rosto aj u bakosa sa mi to stalo a tolen prve z hlavy, kde sa mi to stalo za posledne mesiace

fairyy
5. nov 2024

@zeldia a v piatok vecer sa rozrasta tato poziadavka rezervacky aj na pivarne ci tematicke krcmy a restiky

dkethe
5. nov 2024

@zeldia la clasa, napoli, u kohuta. Pivarne co ani nie su nic extra - hostinec, central...

zeldia
5. nov 2024

@fairyy niekde v tej casti byvam a ešte sa mi nestalo že by nebol volny stol ale je pravda že v piatok večer väčšinou sa najest nechodíme.

elzena2
5. nov 2024

@zuzinka888 ale však to je logické, keď sú také priepastne rozdiely v spolocnosti. Na jednej strane su ludia, co nemajú na to maslo, tak ti sa ozvu v jednej teme a na druhej strane ti s platom 5000, ti komentuju v druhej teme. A keď sa robia statistiky,tak sa to spriemeruje a vyjde z toho, ako sa vsetci mame priemerne dobre.

kristiii
5. nov 2024

@fairyy samozrejme, že je rozdiel, kam sa ide človek najesť, aj keď ja mám teda presne opačnú skúsenosť, bistrá plnšie a drahšie restiky naopak prázdnejsie. A je jasné, že v nejakú frekventovanú dobu, napríklad piatok, sobota večer bude plnšie, ľudia si chcú po celom týždni aj oddýchnuť, chodia cez víkendy na vylety...Ale kočka to tu prezentuje ako keby boli všetky reštaurácie natrieskané od pondelka do nedele, od rána do večera a bez rezervačky sa človek nenaje.

elzena2
5. nov 2024

@mnamko tak ale ak porovnavas cenu druziny, porovnaj si aj vysku rodinnych pridavkov na SVK a v Nemecku.
Ja som v Rakúsku a vyska pridavkov mi na 80% pokryje vysku skolky+druziny+jasli. A to mame najdrahsie zo všetkých Bundeslandov. Alebo si vezmi, koľko z tých pridavkov zostane, ak zena nedá dieťa do jasli a tie staršie ma len v skole zadarmo doobeda.

fairyy
5. nov 2024

@kristiii no ono z mojho pohladu aj ked len piatok sobota su plne (ale je to tak aj ine vecery urcite miesta) tak ludia na to maju... za pivo dat 3+ eur, limonady 7+eur, za caj ma naposledy urvalo 5 eur (ano sacok caju mi drbli do teplej vody) a hlavne jedlo na hlavu 15+ ...ked ides platit na hlavu to je bezne 30-40eur ...

kristiii
5. nov 2024

@fairyy akurát že väčšina ľudí s priemernými mzdami tam určite nechodí každý piatok či sobotu, ale idú možno raz za pár mesiacov. Tí, čo zarábajú niekoľko tisíc mesačne, si to samozrejme dovoliť môžu. Ale koľko je takých? Áno, vo velkych mestách je vás určite viac, ale Košice či Bratislava neurčujú priemerný život Slovákov.

fairyy
5. nov 2024

@kristiii to som nikde nepisala a uplne suhlasim su priepastne rozdiely na Slovensku co sa tyka miest a dedin a krajov atd... ja som reagovala skor tu na zeny, ktore pisali, ze Kosice upadaju a stupa kriminalita a mame tu zltackove epidemie tak mi to nedalo 🤣🤣 to je taky opis Kosic ... jak, ze neprisposobivy robia bordel na terase... no ne na terase ale na luniku 8... ten problem nie je novinkou je tu s nami 30 rokov... keby som pol zivota nebyvala hned vedla tak sa neozvem k tomu... a aj zltacka nie je celoplosne nikdy v kosiciach ale na luniku 9... a to ze mame problem s mhd je kvoli vedeniu mesta...a aj tak si to iste vedenie kosicania zvolili tak sa im asi paci 😃😃

zuzinabila
5. nov 2024

@fairyy ja nie som Košičanka, ale ako čitateľku dennej tlače na mňa vyskakujú čím ďalej tým viac správy z KE, ako sa tam napr.v poslednom čase niekoľkonásobne viac začínajú vykrádať balíkoboxy a podobné perličky. alebo niečo takéto: https://kosice.korzar.sme.sk/c/23382964/premnoz...
to máte z čoho. z čistoty a poriadku?

fairyy
5. nov 2024

@zuzinabila setria a nespravili jednu deratizaciu ...s potkanmi je tu problem moj dedo vravi od 68meho ked tu prisiel zit 😂😂 ziadna zmena