Majú sa ľudia naozaj tak zle finančne?
Zaujímalo by ma, ako vnímate takú tú celoslovenskú náladu týkajúcu sa nižšej kvality života. Hlavne teda z finančného hľadiska. Ja totiž nemám pocit, že by sa ľudia mali až tak zle a museli rozmýšľať či si kúpia tento mesiac nový sveter alebo kúpia zeleninu či ovocie. Normálne robia veľké nákupy, chodia do reštaurácií, kina, na výlety. Platia si hypotéky či nájmy, šetria si. Áno, niečo to stojí, ale to tak bolo vždy. A to sa nebavíme o okruhu nejakých manažérov či podnikateľov, normálni ľudia okolo 25-35 rokov.
Alebo ide v tom prípade len o naozaj konkrétne skupiny ľudí, ktorí sú na invalidnom dôchodku či majú problém nájsť si prácu? Lebo často o tom čítam rôzne na internete, ale realita mi nepríde až taká pochmúrna.
@slniecko5 ach jaj, škoda, že to berieš takto SK vs.KE, však to nebolo o tom, len som opisovala rozdiel a reflektovala, prečo asi tie KE sú na tom zle. nie, ja nie som celkovo spokojná so situáciou na SK. áno, som tu frustrovaná, vzhľadom na vládu akú máme. ale môj názor na Košice s tým nesúvisí (a možno aj stav v KE súvisí s celkovým stavom na Slovensku, určite hej)...nakoniec, ďalšie dve Košičanky tu tiež vyjadrili svoj dojem podobný môjmu, tak to asi nebude náhoda. mám napr. švagrinú, ktorá žije v Seredi (ďalšie podobné Košiciam, asi aj horšie) vyrastala tam, darí sa jej-je uznávaná lekárka, ale proste objektívne zhodnotí, že Sereď nie a sťahujú sa. je to aj o nadhľade . všetko dobré.
Nemyslim ze je tu chudoba.
Zijem v kosiciach, ak chcem ist do 'lepsej' restiky nez nejakej sidliskovej putiky, musim robit rezervacku. Turisticke miesta su full (ako napr tatry), na mk sa sklonuju same zvucne mena hotelovych sieti. Take resorty co vyjde tyzden jak v grecku tiez praskaju vo svikoch. Na parkovisku pod blokom 40% aut so znackou AA cize tohorocne. Jarne prazdniny sa travia v karibiku alebo omane. Novostavby vybookovane este ani bager nedosiel na pole.
Atd atd.
Jo a este - teraz som chcela ist na predvianocny koncert Cirovej. Za 4 ludi 160€. Nekupila som. A uz je vypredane.
Autorka, je jasné, že ti to pripadá tak že ľudia sa nemajú zle, keď sa pozeráš na tých čo sú v reštaurácii, v kine, na výletoch. Tak asi tých čo sa majú zle tam nenájdeš lebo im na to nevychádza. A to, že niekto si urobí veľký nákup tiež neznamená, že má dosť. Mnoho ľudí si urobí veľký nákup raz za mesiac po výplate a zvyšok mesiaca len sem-tam dokúpi drobnosti čo doma chýbajú.
Je vidieť, že ľudia sa majú horšie. Pracujem v obchode a sama si všímam o koľko častejšie ľudia nekúpia všetko čo chcú, vracajú pri pokladni naspäť potraviny lebo si zle pozreli ceny a už im to nevyjde, majú v podstate prázdny košík a platia vysoké sumy. Nehovorím, niektorí ľudia by ušetrili omnoho viacej keby nenakupujú nepodstatné blbosti len nevedia hospodáriť, ale už aj ľudia ktorí majú v košíku iba nutnosti majú celkovú sumu vyššiu ako kedysi. A našetriť je často ťažko. Aj ja som mala našetrené, ale neustále prišiel nejaký výdavok čo sa nedá ignorovať, sviatky, pokazené spotrebiče a podobne. Ty nemáš pocit, že by sa ľudia mali až tak zle a museli rozmýšľať či si kúpia tento mesiac nový sveter alebo kúpia zeleninu či ovocie. Mne sa pokazila chladnička a musela som rozmýšľať, či kúpim teraz novú chladničku a nič do nej alebo si nakúpim jedlo a nebudem ho mať kam uložiť. A to som mladý pracujúci človek bez detí.
@dkethe wow, tak to asi žijem na inom Slovensku (v malom meste na západe). V živote, okrem teambuildingu, som nerobila do žiadnej restiky rezervacku, mená hotelov poznám práveže len z MK, v realite to istia súkromníci cez booking a značky s AA som u nás v meste ešte asi ani nevidela 😅. Ale tak super, že aspon v Košiciach sa máte všetci parádne.
@modramacicka môžem potvrdiť. Tiež robím v obchode a ľudia premýšľajú dosť čo kúpia.
Ved značku AA môže mať aj 20 ročne auto . Veľa ľudí si menilo značky za AA , aj keď nemuseli , lebo nechceli mat napríklad DS, KK , alebo treba sa ich opýtať prečo . Veľa ľudí nezoberie ani deti do ZOO , nie ešte aby išli na koncert za 40€/osoba . Do restik chodíme pravidelne a rezervačku treba robiť naozaj výnimočne , skôr napríklad na degustačné menu
@dkethe . Ty si tu vypichla taku vzorku ľudí , čo naozaj na Slovensku máme , ale určite to nie je standard väčšiny Slovákov
@zmrzlinka8 daj priklad v com sme na tom lepsie ako CR?
@yoxinka no o tych lacnejších sluzbach by som polemizovala,mi zijeme v Nemecku ale teda auto si davame opraviť na Slovensku,kadernicka? Nehrozí,zas len na Slovensku,druzina v škole? Podľa času dieťa vňom stala nas 200€,teraz nam chodi dcera uz dopravou do školy- mesacnik 50€,Škôlka,tiež od času ktorý stravila vnej,- od pol7 do 14 tej 250€ a to ked som meškala 5 min.bol problém, pretože p.učitelka sa starala 5 minút zadarmo,desiatu som jej davala z domu.Ceny tu idu za potraviny tiež hore,a nehovorte mi o platoch ,nie,nieje to ako sa hovori.Vsetko je v brutto a nevhcute vedieť čo všetko vam s platu strhaju.Jefine začo som ešte nikdy neplatila je zubar.Hospitalizacia v nemocnici je 10€ na den.
No ja som z tych, co idu raz za tyzden na nakup, kosik natrieskany, ale natrieskany akciovymi produktmi. Pretoze kupim namiesto jedneho pat a odlozim, nepojdem kupit to iste o tyzden, ale o euro drahsie. Napriklad Otma kecup stoji normalne 4€. Ja kupim 8 ks, jeden za 2.40€ a tych osem mi vydrzi, kym je opat akcia 😀
@natalka13 no neviem, pozeral som mesta a lacnejsie to nevychadzalo. Iste maju lacnejsie lokality, ale tie mame aj my, nasmu vychodu sa nevyrovnaju. U nich je akurat Ustecky kraj - paradox, je to severozapad- jednym z tych horsich.
Este ma napadlo, mame kratsi casovy test na akcie, co je lepsie. Ale inak slabota oproti ČR
Tak ja robím v potravinách azijskych-teda špeciálne potraviny a mame aj eshop,bez ktorých ľudia prežijú,ale je to ako všade v obchodoch po výplatach nakupujú všetci ako besni a pri vysokom dátume už vidno ze sa tržby zmenšujú počet ludi tiež aj eshopov. Takže treba sa na to pozerať aj takto...my Slováci to mame asi v povahe po výplate hojno a pred výplatou ho...
Je to relativne, nemame sa az tak zle, no statisticky co sa tyka priemernej rocnej hrubej mzdy sme na chvoste spomedzi krajim EU. Dokonca aj Rumuni su na tom lepsie ako my, a boli horsie. Rakusania maju tie platy 1x vyssie nez my a ked porovnas ceny napr v obchodoch a restikach, tak cca rovnake ako u nas..Nieco je lepsie, nieco horsie. Je to relativne. No aj ja uz pocitujem zmenu, ako zacalo zdrazovanie a neviem si predstavit ako to bude od noveho roka. A to nemam este deti, nemam ani auto..takze mam mensie vydavky na zivot
Ano urcite sa ludia maju horsie co sa financii tyka.
aj my to pocitujeme, a dovod je nulove podnikatelsky ustretove kroky vlady.
netocia sa peniaze = nestupaju vyplaty, akurat ceny vsetkeho stupaju.
@oblecenie99 povzbudzujem ta, ak je to pre vas co len trochu realne skusit to inde. clovek casom pochopi, v com je skutocny zivotny luxus, napr. aj to, ze nemusis travit denne hodinu v dopravnej zápche. my sme zvažovali odchod z velkeho mesta roky rokuce. pamatam si moju prvu myslienku, ktora to spustila ,ked boli deti male..ze nechcem, aby vyrastali na sidlisku, kde ich upozornujem denne aby davali pozor na psie hovna😅 no a potom sa to uz len nabalovalo . velmi podobne tomu, co pises o svojich dojmoch z KE.
@hellwant nepísala som, že už takí ľudia ako napríklad vy neexistujú. Ale že sa veľa ľudí naučilo cestovať samostatne. My napríklad cestovky nevyužívame vôbec a rozhodne to nie je kvôli AI, cenám leteniek a pod., ale pretože nám proste nevyhovuje cestovať v termínoch, ktoré sú dané. Veľmi často sa rozhodneme a za dva dni sedíme v lietadle na 5-6, ale aj 25 dní. Proste flexibilita je pre nás dôležitejšia ako ceny. Nehovoriac o tom, že neraz si spiatočné letenky kupujeme až v priebehu pobytu...
@bykaterina jedinna morálna legalna moznost vypitat si blocek. Ja som to spravila u zubara v minule. Nepacil sa mu, ale je mi to fuk. Ja preco mam platit odvody? A on preco nie?
Zavisi aj od narocnosti a zauzivaneho standardu... Ja som este na RD,muz robi,ja si hladam aspon na skrateny cosi... Nie je mesiac ako mesiac...niekedy usetrime,inokedy ideme do minusu (dane,komunal,nedoplatky energii...prip. chorobnost deti a hned 50€ v lekarni..).k tomu idu vianoce,mikulas...zimne topanky... A to sa nazbiera za mesiac 200€ necakanych vydavkov..alebo s autom ked sa nieco pokašle... Ale prevažne vychadzame aj s tym,ze si dame aj donasku,alebo s detmi na pizzu,interierove ihriska atd...ale ano,poznam aj rodiny,kde,zial,nevyjdu...snazim sa aj takym pomoct aspon málom,nejake potraviny,drogeriu... Ako kedy...
My si teraz môžme dovoliť menej ako pred pár rokmi a to teraz pracujem. Vtedy som bola nezamestnana a bioli sme na tom finančné lepsie. Pracujem 3 roky
@dkethe presne to sme sa minule bavili s manzelom, ked sme sli do obchodu, ze "chudobne" Kosice 😂😂😂 ja som napocitala na okruhu 14 novych aut nad 100tisic eur, zvysne boli tiez nove, ale uz "iba" pod 100tisic🤣🤣 iba 4 vyslovene stare auta isli aj tie nemali KE ani AA znacku...ked clovek dojde do auparku dole do garaze to je ako preteky kto kupi drahsie suv 😅😅 a tie nehnutelnosti si vystihla....
inak tu spominali ste dievcata, ze kriminalita v meste...su konkretne miesta v KE, kde bola stale ... ked na luniku 8 bolo na mysli ze terasa ma bordel...no tam bol stale ... je totiz vedla lunika 9... zltacka epidemia nikdy nebola celoplosne v KE ale v osadach a na luniku 9 ... a alpinka podla mna vyzera fajn...ancu by mohli dat dohromady ... bankov neviem co mate na mysli tam davat dokopy tam je les a zvysok su sukromni majitelia....
a este aj podaktori vyberaci smetiakov v KE sa maju tiez lepsie lebo upgradli vyberanie 😂😂 uz jazdia na autach k smetiakom
@natalka13 ja som kde napísala, že sa máme lepšie ako v ČR? Napísala som, že nie sú 30 rokov pred nami. To je rozdiel.
Podla mna je to velmi relativne, ci sa ludia maju zle. Totizto kedysi ludia mali ovela nizsie naroky, nizsie vydavky. Zili skromne, ale vsetci a bolo to prirodzene. Aj tak mali vztahy, aj tak si pomahali. Dnes kto chce sa socializovat, musi ist "na kavicku" a platit si ju. Ku kavicke kolac a podobne. Detom do skoly treba notebook. Nemoze to byt ako kedysi, ked notebooky mali len programatori a deti sa na nich doma akurat tak hrali obcas. Dnes musi mat notebook kazde dieta, ked je starsie. Kedysi ked bol horsi mesiac, ludia sa uskromnili, znizili na chvilu svoje vydavky. Dnes zo splatky hypoteky si clovek len tak neznici vydavky, ze tak tento mesiac zaplatim banke o par euro menej. Da sa uskromnit na inych veciach, ale je vela tych, na ktorych sa to neda. Kedysi aj deti chodili oblecene skromnejsie a napriklad ked aj niekomu by to pripadalo v pohode, ze sak bude dieta chodit v starsich ci obnosenych veciach... Dnes by kvoli tomu dieta mohli sikanovat. Aj kedysi to tak bolo, ale predsa len deti mali jednoduchsie to obliekanie. Cize ak clovek chce v tej spolocnosti fungovat ako tak normalne, tak vlastne musi mat vyssie vydavky.
Myslim si, ze velmi vela ludi aj mina zbytocne. Je taka doba, ze mame pocit, ze si musime dopriat a pritom by sme si az tak nemuseli. A vela ludi zije na dlh a ich to po rokoch dobehne. Ale vela ludom nevychadza uz ani teraz, ale na niektorych veciach sa setrit prilis neda.