icon

Majú sa ľudia naozaj tak zle finančne?

29. okt 2024

Zaujímalo by ma, ako vnímate takú tú celoslovenskú náladu týkajúcu sa nižšej kvality života. Hlavne teda z finančného hľadiska. Ja totiž nemám pocit, že by sa ľudia mali až tak zle a museli rozmýšľať či si kúpia tento mesiac nový sveter alebo kúpia zeleninu či ovocie. Normálne robia veľké nákupy, chodia do reštaurácií, kina, na výlety. Platia si hypotéky či nájmy, šetria si. Áno, niečo to stojí, ale to tak bolo vždy. A to sa nebavíme o okruhu nejakých manažérov či podnikateľov, normálni ľudia okolo 25-35 rokov.
Alebo ide v tom prípade len o naozaj konkrétne skupiny ľudí, ktorí sú na invalidnom dôchodku či majú problém nájsť si prácu? Lebo často o tom čítam rôzne na internete, ale realita mi nepríde až taká pochmúrna.

najjulinka
5. nov 2024

Nemyslim si, že sa máme zle. Máme sa velmi dobre. Jasne, že každý nemože mať vilu s bazenom, nemože chodiť denne do reštauracii, mať dovolenky all inclusive a obliekať sa do značkových handier..... Ale kým máme čo do huby, strechu nad hlavou a občas si niečo možme dovoliť (každy podla svojich preferencií a nie všetko a stále), tak sa máme dobre. Ked sme si vedomí, že nemusíme mať všetko čo vidíme, tak sa dá celkom pekne žiť. Ked nakukame každemu do košikov a do života čo všetko ma každy sused a zavidime, tak spokojní nebudeme.... Ked sused ma nove auto a zavidime ale nevidime , že ma tri roboty a v reštike nebol pol života a chceme tiež , tak sme nespokojní. Druhý sused si každý deň objednava jedlo cez donášku,a le nevidíme, že chodí každy den do práce na bicykli... tretí sused ma zas čosi iné,a le nemá to čo tí zvyšní dvaja susedia.... a určite mame čosi aj my a tí další traja susedia to nemajú (hoci máme pol tucta detí napríklad, ale čo dieťa to mercedes čo sa financií týka - možno kolko bezdetných jazdiacich na limuzinach zavidi možno presne toto a vymenili by za všetky limuziny, dovolenky aby mali dieťa).. každy ma inde preferencie a iné možnosti....
Ozaj chudaci su tí čo nemaju rodinu, rodina vie podržať v kratkodobých finančných problemoch,a le kto rodinu nemá, tak jakmile len trošku ma finančny problem, tak sa nemá od čoho odraziť..... nema im kto pomocť, podať pomocnu ruku.....

fairyy
5. nov 2024

@zuzinabila ale chcela by som vediet ako si to predstavujete? ze sa prechadzame s tymi potkanmi po ulici? 😃😃😃 ja som ziadneho nevidela behat popri mne, to neznamena, ze neviem kam sa mam pozriet, aby som videla

zuzinabila
5. nov 2024

@fairyy aha, dobre, asi niekto konšpiruje.hm..trochu mi to pripomína časy pandémie.."Ja nikoho nepoznám, čo umrel na COVID, takže pandémia určite nie je.."

bykaterina
5. nov 2024

@najjulinka úplne súhlasím 🙏
Radšej by som penazie dala do dieťaťa ako do IVF 60 tisíc euro za tie roky...

fairyy
5. nov 2024

@zuzinabila ja vravim, ze viem kde sa mam pozriet a kde su potkany... aka konspiracia ...ah jaj...no ok tak pojdem na vasu notu kosice su jedna stajna sama zltacka potkan spina neprisposobivi chudoba a kriminalita taka, ze po domov uz len na holaka a boso pridete 😉

zuzinabila
5. nov 2024

@fairyy inak, mám na to jednu peknú skúsenosť. mali sme pri paneláku detské ihrisko. časť mamičiek vravela: "Aké pekné ihrisko, hojdačka, šmýkačka, pieskovisko." Druhá skupina : " Hojdačka je hrdzavá, zo šmýkačky trčí drevo a piesok sa pár rokov nevymieňal." No a čo sa stalo? Tá druhá skupina zorganizovala petíciu a ihrisko sa dalo do tip-top stavu. Tie zlé negativistky, čo videli veci čierne sa postarali o to, aby ihrisko slúžilo všetkým v lepšej kondícii , aby boli deti v bezpečí, že si nezodrú zadok na trčiacom dreve a aby bolo na pohľad krajšie. Našťastie, som tá druhá skupina, čo chce veci zlepšovať..majte sa

najjulinka
5. nov 2024

@bykaterina my sme si 4 deti vzali z decaku... .ešte aj to ludia zavidia.... so štvrtým som bohužial na predlženom rodičaku - s tým sme ozaj nepočítali :-/ ☹ ) a sused mi povie, že mam deti pre peniaze a zarabam na detoch, lebo za starostlivost dostavam ja prachy - tj.rodičák ako každy iný rodič. Pritom jeho žena s prvým deckom napodobne tiež na rodičovskej (tak podla jeho logiky to decko maju pre peniaze, neviem či oni šli finančne hore, ked ho majú, lebo mne to tak nevychádza, ked to porovnám s výplatou a s danovými bonusmi k tomu)....
A pritom socialka ked si bola deti skontrolovať, prvýkrát sa pýtaal či to finančne davame.. .Fakt 2 deti ľavou zadnou, tretie sa nejak zviezlo ale štvrté je citelne...duplovane ak sa system nastavil tak, že vysoký danový bonus, ktorý pri tom, že som na rodičaku a pracuje len manžel, tak na 4 deti nie je uplny,a le len pomerne malý , ale všetky ceny za služby (školka, družina, kružky)pre deti išli nenormálne hore. Pri tom som v živote nebola ani jeden den nezamestnaná, na rodičovskom sme so staršími neboli ani 3roky doma bez práce a teraz pri tom štvrtom dokonca predlženy rodičák - naše výpočty či dáme finančne 4té dieťa pred tým než sme do toho štvrtého šli sú uplne zrušené ale nemenili by sme.... Lubime všetky 4 a nevymenili by sme...

najjulinka
5. nov 2024

@zuzinabila najhoršia skupina su tí čo kydaju a nespravia nič.... Skupina, ktorá je spokojná je OK, skupiná, ktorá je nespokojná,a le snaží sa o lepšie je tiež OK.... ale kydači sediaci na riti to je zahul.... a to su tí čo sa maju zle a aj keby zarabali miliny, tak sa maju zle.... lebo nevedia sa pohnuť k lepšiemu.

slniecko5
5. nov 2024

@fairyy samozrejme, že tu sa k téme Košíc vyjadriju obyvatelia najväčších dier na SK.
Nevadí.
Rebríčky hovoria jasne.

https://standard.sk/715833/ako-stastni-kosicani...

zuzinabila
5. nov 2024

@slniecko5 Zuzi, okrem mňa, ktorá žije v zapadákove sa tu vyjadrovali v zlom o KE len Košičanky😉

oblecenie99
5. nov 2024

@fairyy Ja napr. bývam pri Mlynskom náhone, nie na Luníku 8 (tú Terasu som dala ako príklad, nakoľko to bolo čerstvo v novinách) a máme tu problém s neporiadkom. Konečne nám prerobili smetiaky, tak aspoň nemusím prekračovať bordel, ktorý sú schopní narobiť neprispôsoboví okolo smetiakov. Celé rodiny sa tu váľali celé leto pod stromami vedľa detského ihriska, nie raz som volala mestských, lebo tam boli s nimi aj batoľatá. Nemala som žalúdok tam púšťať syna, aby sa tam zahral.
Minule sa dostali aj do bytovky, museli sme riešiť s prepáčením ľudské hovná na medziposchodiach, resp. ich priamo vyháňať. Opakovane.
Tiež nám už dvakrát v krátkom čase vylomili zámok na garáži, máme ju 7 rokov, doteraz sa to nestalo.
Bývam tu pomaly 10 rokov a až takéto extrémy sme neriešili.
Často cestujeme MHD, ja nemám SUV, ale 9 ročné auto, ktoré používa manžel, a keďže bývame v širšom centra mesta, chceli by sme využívať túto dopravu. Ak by fungovala poriadne. Práve dnes sa v Korzári rieši, že škrtajú električky, lebo nemajú vodičov. MHD špinavé, autobusy sú v zlom stave. Toto mesto proste robí všetko pre to, aby ľudia cestovali autom.
Pri poslednej žltačkovej akcii som volala našej pediatričke v inej veci, a zdvihla mi s tým, že čo sa deje, a že v žiadnom ale v žiadnom prípade tam za ňou nemáme teraz chodiť (ordinuje v detskej fakultnej), práve kvôli tej žltačke. Iba ak je to naozaj že mega vážne.
Keď som minule v diskusii napísala na rovinu, že po meste za bieleho dňa jak nič chodia deti z L IX a spol. žobrať (a robia to na vychytenje Hlavnej na Terasách tých vychytených, vyboookovaných podnikov) a že to nie je žiadna rarita, čudovali sa tu aj baby z Canady, že to je možné. Pre nás bežné a mávneme rukou, veď fajn.
Skúsme si sadnúť na vlak a vyskúšať, ako vyzerá vstup do tohto mesta vlakom smerom od Slanca - z roka na rok viac chatrčí, v ktorých zomierajú batoľatá na podvýživu.

Ja chápem, že to mesto máte radi, aj ja mám Košice rada, ale skúsme sa nesmiať či nebagatelizovať skúsenosti iných. Ja neviem, možno je to tým, že už som viac a viac alergická na nejaké excesy, lebo ma štve, že za všetko sa má platiť a platiť viac v tomto meste a výsledky moc nevidím.

najjulinka
5. nov 2024

@zuzinabila ja som Košičanka 😉 Máme sa fajn 🙂

slniecko5
5. nov 2024

@zuzinabila jedna🙂To nie je vzorka.

slniecko5
5. nov 2024

@zuzinabila my vieme svoje a vy si kritizuje, ale nakupovať inde prosím

misinka0611
5. nov 2024

A aj si sa pýtala na koľko vlastne dní robia tie veľké nákupy? Myslíš si, že každý chodí do obchodu každý druhý deň? Ja bežne kupujem na týždeň a viac. Keď vidíš tých ľudí v OC tak vidíš im aj do tašiek? Čo ak išli dokúpiť pre dieťa veci do Pepca, alebo Sinsay. Vieš čo, toto je taký ukazovateľ, že až :D Ináč, za mňa je rozumnejšie ísť do OC kde je Tesco, Lidl, Kaufland ako do malých potravín kde človek nechá aj gate.

fairyy
5. nov 2024

@oblecenie99 jj bude to tym, ze si uz alergicka a bohuzial ste na mieste, kde to citis a prajem aby to tam vyriesili... mame rodinu a kamaratov po celom meste ... jazero, stare mesto,terasa, kvp, tahanovce ci furca....nikto tu nehadze do jedneho vreca vsetkycha kazde miesto v tomto meste...ale ak by si sa statisticky zamyslela kosicania sa maju dobre... a inak do detskej fakultnej ja by som nesla v case ziadnej epidemie ci pandemie... mame vela nemocnic a poliklinik v kosiciach treba to vyuzit

slniecko5
5. nov 2024

@oblecenie99 jj, vyrieš si svoju životnú frustráciu🙂

zuzinabila
5. nov 2024

@slniecko5 ja nenakupujem v KE, ked je to na mňa.

zuzinabila
5. nov 2024

@slniecko5 okrem nej tu bola este jedna z KE, staci pozriet v historii diskusie, tiež podobné skusenosti🙂

mnamko
5. nov 2024

@elzena2 je presne tolko v Nemecku a dam ich za skolku ako na Slovensku a daju za skolku,nepresviedcaj ma,viem kde ake su ceny

slniecko5
5. nov 2024

@zuzinabila naozaj? A to mám akoze svoju spokojnosť s mestom znegovat názormi zopar ľudí?o com ma akože ideš presviedčať? Aby som bola nešťastná kde som???😁😁
Prepáč, nie som.

zuzinabila
Autor odpoveď zmazal
nika1971
5. nov 2024

Zijem v KE cely zivot a nie som nespokojna....

zuzinabila
5. nov 2024

@slniecko5 zaujímavé, že ja som najprv vôbec nereagovala na teba. len ty si sa toho chytila🙂tak neviem, ale bez lístka sa ani vietor nepohne,hm?

slniecko5
5. nov 2024

@zuzinabila je to vlastne cele smiešne, primitívne a malomeštiackeho, čau

zuzinabila
5. nov 2024

@slniecko5 presne tak. ved som ta s tym vobec neoslovovala🙂 reagovala som na koment inych🙂

slniecko5
5. nov 2024

@zuzinabila No hej, keď niekoho miesto bydliska nazves chliev, je namieste ozvať sa, treba vážiť slova.

fairyy
5. nov 2024

@zuzinabila takze ste dve, ktore povazuju KE za dieru...napr ty ospevujes Svidnik...ja tam som casto lebo manzel tam ma rodinu a nezdielam tento nazor ...vo vseobecnosti sa tam ale kvoli mojmu nazoru urcite nezije zle

zuzinabila
5. nov 2024

@fairyy neospevujem Svidník, môžem ti hned vymenovat, co by som tu zmenila. ked si pozrieš iné moje príspevky, vždy sa snažím o pozitívnu zmenu . nerozumiem skor slepemu pohladu na veci, ked je clovek spokojny s objektivnymi nedostatkami.

natalka13
5. nov 2024

@oblecenie99 dieta nemas ockovane?