icon

Majú sa ľudia naozaj tak zle finančne?

29. okt 2024

Zaujímalo by ma, ako vnímate takú tú celoslovenskú náladu týkajúcu sa nižšej kvality života. Hlavne teda z finančného hľadiska. Ja totiž nemám pocit, že by sa ľudia mali až tak zle a museli rozmýšľať či si kúpia tento mesiac nový sveter alebo kúpia zeleninu či ovocie. Normálne robia veľké nákupy, chodia do reštaurácií, kina, na výlety. Platia si hypotéky či nájmy, šetria si. Áno, niečo to stojí, ale to tak bolo vždy. A to sa nebavíme o okruhu nejakých manažérov či podnikateľov, normálni ľudia okolo 25-35 rokov.
Alebo ide v tom prípade len o naozaj konkrétne skupiny ľudí, ktorí sú na invalidnom dôchodku či majú problém nájsť si prácu? Lebo často o tom čítam rôzne na internete, ale realita mi nepríde až taká pochmúrna.

bykaterina
2. nov 2024

@slniecko5 ale inak presne ceny služieb keď mi ukazovala kamoška keď bola v barce tak som skoro odpadla. A to nehovorím že tu to ani kaderník, masér, nechtarka,... Nedá bloček. Takže hurá čierna ekonomika a odvody minimálne a potom poďme fňukať aké máme malé dôchodky, ale že príjem mesačne 3 tisíc počas aktívnej práce.. odložené skoro prd. Detto stavbarske povolania

slniecko5
2. nov 2024

@bykaterina závisí, kde Bulharsko. Na zlatých pieskoch drahšie, v malých dedinkách nie. Mama si tam nakupuje lieky ako Paralen a ibuprofén, polovične ceny.

akvi
2. nov 2024

@bykaterina
@slniecko5 ono to je taký začarovaný kruh podľa mňa. Pretože v lokalite ako Rím a pod. obsadis oveľa viac nocí, tým pádom môžeš pýtať menej za noc a zarobis celkovo za rok viac. U nás je reálne sezóna dva mesiace, vtedy je dokonca občas aj problém vôbec niečo nájsť, obzvlášť, ak je nejaká akcia v meste. Takže leto máš obsadené skoro na 100%, lenže mimosezona je bieda. A potom tie podmienky, ktoré spomínam, u nás musíš spĺňať všetko, je jedno, či si hotel, či malé ubytovanie. V zahraničí je to rozdelené, sú krajiny, kde ako airbnb nemusíš nič, žiadne podmienky, dokonca ani živnosť, proste je to tolerované ako privyrobenie, nik do toho príliš nevrta. No a pobytova daň, akože mňa naše mesto fakt "zabilo", keď ju zdvihli na úroveň Prahy. Pritom u nás sa pre turistov nerobí zhola nič. Písala som siahodlhy mail na mesto s pripomienkami, čo by turisti potrebovali a bolo to také vcelku trápne, pretože tu chýbajú triviálne veci. Pekne mi poďakovali a čo myslíte, že sa zmenilo? 🧐 🙈

bykaterina
2. nov 2024

@akvi jasné že sa nič nezmení a vieš prečo? Lebo medzí ubytovvatelmi je kopec čiernych oviec čo to robí na čierno... A samozrejme niekde to musí niekto tu dieru zapáliť

slniecko5
Autor odpoveď zmazal
bykaterina
2. nov 2024

@slniecko5 jasné ja beriem na porovnanie bežné vecí k životu.

lienka.7
2. nov 2024

@bosorkabb no vidis, tak sa aj s kamoškou ukludni a nezávid.

bykaterina
2. nov 2024

@slniecko5 pozri čo sa týka odpadu. Ja som aj včera dala v skupine info že do riti funguje zberný Dvor Nech to nedávajú ku kontajnerom. Lebo je to nadpausal a nech si potom ľudia spomenú pri platení za dopad prečo.ide to opäť hore.
Detto ľudia neseparuju a keď separuju tak na prd. Minulé v koši na papier bolí plienky 🤦 ktorá samozrejmé znehodnotili ten papier takže to pôjde do komunalu a takto by som mohla pokračovať. A to nehovorím koľko bordelu SZČO čo prerábajú jadrá hodia do našich košov a záhradkári z okolia. Ďalšia vec podpálene kontajnery... To všetko do mačky navyšuje sumu ale ľudia sú tak zahľadení do seba že až...

bosorkabb
2. nov 2024

@lienka.7 kde presne máš pocit že závidím?
Len píšem že na iných poukazujes ale na seba sa nepozries.

bosorkabb
2. nov 2024

@slniecko5 pravdu máš a súhlasím. Ale na seba sa nepozru kde by mohli ušetriť. Veď načo. Ľudia zaplatia.

tiezjedna
2. nov 2024

@slniecko5 energie vôbec. Tu sa ani prídavky a pôrodné nevyplácajú plošne. Všetko podľa príjmu👍 Ceny stúpajú už pár rokov kontinuálne, skokovo to bolo iba keď sa naraz zdvihli ceny energii. To tu bol dosť brutálny rozdiel.

kristiii
2. nov 2024

@lienka.7 skopirujem ti len to, čo som už x krát písala, načo sa namáhať znovu: "A čo sa týka poberania "neoprávnených" dávok, s tými nesúhlasím rovnako, už som ti to neraz písala, ale toto je tiež chyba štátu, že o týchto dierach v zákonoch vedia a dlhodobo s tým nikto nič nerobí."
Za mňa je odveci veľa ďalších dávok, napríklad tehotenské, príspevky, keď dieťa nevezmú do škôlky a pod... Ty si napríklad s týmito konkrétnymi dvoma v pohode?

blackcat8885
3. nov 2024

Tak ja musim rozmýšľať či môžem vziať deti na výlet alebo do cukrárne našťastie hoci je to o držku ešte môžem, ale zas musím ušetriť na inom napr na strave alebo oblečení. Určím si priority napr pôjdem s nimi niekde miniem naor 30-40€ ale potom tak skoro už nepôjdem nikde alebo max do cukrárne kde miniem 10€
Teraz tu bude noc strašidiel vstup bude okolo 20€ pre 4roch potom ešte s nimi pôjdem korčuľovať čo je cca 15€ a zvyšok mesiaca už nepôjdeme nikde tým pádom. Alebo nepôjdeme na noc strašidiel a vezmem ich do MC Donald keďže tam ešte neboli proste musíme si vybrať. Lebo už keď niekam idem tak im kúpim, zaplatím. Aj to korčuľovanie by mohlo stať menej ale samozrejme budú chcieť niečo z automatu a tak takže im kúpim.

lenka.25
3. nov 2024

To že si dokážem zvýšiť príjem , neznamená , že sa nemáme všeobecne horsie . Veď mamtematika jednoznačne nepustí . Predtým ma cca týždenný nakup vyšiel 150€ , teraz cca 180€ . Deťom ZRPŠ som minuly rok platila 50€ , teraz 80€ , mesačný poplatok za tanečnú som mala minulú sezónu 35€ od septembra 50€ , basketbal som platila 40€ od septembra 60€ . Štyria keď ideme do kina , kúpime si lístky a popcorn , veď tam necháme minimálne 60€ , ceny v restikach išli tiež cca o 20-30 % hore a to som ešte nebola v lekárni vybrať lieky chorým deťom 🫣. Aby som to zhrnula , aby som sa mala rovnako dobre , ako cca pred rokom , musím preto urobiť viac

17alexis
3. nov 2024

Nizkoprijmove skupiny urcite zdrazovanie pocituju. My, nastastie, nie. Mame tiez hypo, dieta, druhe mozno na ceste, snazime sa zarobit co najviac a uzivat si zivot.

marca12
3. nov 2024

@lenka.25 Urobit viac,ale dokedy sa to bude dat? Den ma iba 24 hodin. Myslim,ze sa posledne roky mame ako tak dobre. Dalsie roky sa este zvladneme obracat,lebo sme zvyknuti na nejaky standard zivota,ale mnohi to vzdaju a prisposobia si zivot nakladom a budu musiet zacat ukrajovat z narokov. Ja uz teraz robim aj 12 hodin denne a ked takto potiahnem 2-3 tyzdne v práci,tak dalsi tyzden som doma nepouzitelna,lebo som vystavena,nervozna a nemam energiu. Tak sa jednoducho neda fungovat. Cize naklady sa mi zvysili,ale budem sa musiet niecoho vzdat,ked chcem aj zit doma.

vanilka83
3. nov 2024

25-35 roční v podstate táto vek.kategória ešte nemá ani deti tak ti áno ti môžu chodiť po restikach obchodoch a baroch,ale taká ta priemerná rodina s dvoma deťmi...neviem kde to vidíš,že by boli furt niekde na káve ci v restike ci na nejakých nákupoch...ja to vidím práveže že táto kategória sa celkovo stiahla. U nás v baroch a reštauráciách sedia len mladí alebo ti starší ktorí už robiť nemusia.

lenka.25
3. nov 2024

@marca12 tak toto je zas tiez vysoko individuálne . Ja som písala sama za seba . Ze musím robiť viac , aby som si zachovala štandard aký chcem a na aký som zvyknutá . No pokial by to bolo už moc , tak budem musieť ubrať zo svojich nárokov , veď to je logické . Ale tie čo tu píšu , že nepociťujú zdražovanie , tak asi im chýbajú základy matiky .

marca12
3. nov 2024

@vanilka83 Ja vsade vidim rodiny s detmi v restauraciach,kinach,vyletoch,nakupne centra su plne mamiciek s deckami. Ja to nechapem,kde na to ludia beru,drzat si takyto zivotny styl. A ked vidim kurierov ako zvlacaju neustale haldy balikov. Zeny neustale nieco objednavaju. Uplne zbytocnosti typu shein,temu,trendyol a neviem ake este braky. Zbytocne handry plne skrine somarin a potom fnukaji ludia,ze sa mame zle? Asi tazko

fineta
3. nov 2024

Mám dojem, že sa vôbec nemajú ľudia tak zle ako je to vykresľované. Časť dňa som v meste, zvyšok dňa u nás v dedine. Takže sa stretávam s ľuďmi v produktívnom veku a aj s dôchodcami či mladými rodinami. Dovolím si tvrdiť, že z toho okruhu ani jedna vzorka netrie biedu. Dovolia si domy, ktoré sú slušne zariadené, autá, pekné oblečenie a ešte aj dovolenku pri mori v lete zvrtnú a wellness pobyty 2x v roku. Bežné rodiny, ktoré sa snažia, neboja sa manuálnej práce a sú zamestnaní, nespomínam tu deti solventných rodičov.
Ale áno, sú medzi nami aj slabšie skupiny, nedá sa to zovšeobecňovať...

blackcat8885
4. nov 2024

Ja napríklad beriem v robote 1-2 nadčasy mesačne keď sa dá to je 28h aby bola lepšia výplata a mohla som niečo málo odložiť alebo teraz napr kvôli Vianociam aby bolo na darčeky. Tiež rozmýšľam viac čo kúpiť v obchode a čo variť. Snažím sa aby to deti nepocítili. Ďalší rok zrejme dovolenka pri mori nebude nie je z čoho odložiť toľko. Boli sme pri mori tento rok prvý raz a o 2 roky snáď tiež ale ja tie 2roky musím šetriť aby bolo tých 2500€ na dovolenku. Čo už... Ja som nevolila túto vládu a musíme sa obracať. Nečakám kto mi čo dá, robím tak aby sme sa mali aspoň tak ako sa mame a nie horšie
Do reštaurácie sme nikdy nechodili, občas kino, cukráreň výlet apod. Veď len na Vianočné trhy s deťmi musím zobrať nejaké € no našťastie moje deti nie sú náročné.

hellwant
4. nov 2024

@tiezjedna pisala si, že v cestovkach podla teba cestuju uz iba starsi a jazykovo nevybaveni. Nie, aj ti ktorí maju radi uplny klud a nie planovat transfery, sledovat letenky kvôli cenam kazdu chvilu a chcu vyhodnejsi All inclusive.
Vieme obaja anglicky a vyuzivame prave preto, co som pisal cestovky. Apropo nikdy som nenasiel lacnejsi All inclusive ako s cestovkou ( neporovnavaj lacnejsi s AI, ale rovnaky 4, ci 5 hvezdickovy). Vzdy ked som porovnal rovnaky hotel co bol v cestovke s prepoctom cez booking+letenka+ poistka, pripadne este transfer z letiska ak nie je v cene.
Na vlastnu päsť sa oplati iba vtedy, ak ides mimo sezony ( co pri chceni kupat sa vo vyhriatom mori odpada a 23 stupnove je mi na nič)
Vtedy kupis letenky za babku a usetris. Inak nie.

cirminka
4. nov 2024

@zmrzlinka2021 neviem ako by sme sa mali teraz, keby sme ostali visieť na sovietskom zväze. Ale asi by sme s tu nevypisovali takto pokojne.

angelinja
4. nov 2024

@zmrzlinka2021 nasi rodicia sa mali urcite lepsie ako my/ci myslis ze ozaj ked si clovek moze kupit letenku na konec sveta-ako teda teraz co je asi jediny rozdiel medzi tym tak tym sa meria spokojnost cloveka?ludia sa viac stretavali, viac sa o jeden druheho z aujimali atd..ked uz aj krcmy vymieraju tak to nieco svedci o tom ako sa cloveku dari, ako sa ma...dnes kazdy treti potrebuje psyhcologa-co uz sa natom ani nesmejeme pred 20 rokmi by sme pozerali ze wtf?lebo vtedy to potreboval iba ozaj malokto... tieto veci co tu opisujem ti povie kazdy vo veku 55 a viac.mali istoty a to je proste fakt, mali zabavu a ludia sa stretavali pred barakmi, v rodine, v praci atd. nikto z nich necakal na banany, a tak ze by z toho boli tyzden v strese.ked uz tak myslim ze je epsie cakat na banany ako 3 mesiace na koznu ...v mojich mladych casoch mi dr dala papier na koznu a vybehla osm o poschodie vyssie kde som si v TEN ISTY DEN AJ POCKALA.atd atd atd..mam 38 rok

miskakyska
4. nov 2024

@bublinka1426 každý víkend??.. každý každučký boží deň... keď prebehnem cez Aupark,alebo Mirage v Žiline tak plnka všade...si hovorím boa tí ľudia nerobia?? Carrefour tak isto..kaviarne plnka... nenormálne... či ráno, či poobede, či podvečer...

linkapaulinka
4. nov 2024

Zijem sama s dietatom... vyskakovat si urcite nemozem a velmi tazko sa mi podari usetrit vzhadom na pracu ,pracovnu dobu ku skolke je to náročné urcite

angelinja
4. nov 2024

@miskakyska ano mas pravdu ale je to len pozlatko, tretina z nich chodi psychologovi...njlepsie sa maju ludia ktori su v strednej triede a viete co??,zdravi hlavne...vtedy nemaju ziadny stres, lebo kto nezazil nepochopi

miskakyska
4. nov 2024

@angelinja áno...tak u mňa je to samozrejme a prvoradé....zdravie...!!!..pre niekoho otrepaná formulka,pre mňa určite nie..peniaze boli aj budú,len nás nebude..

bublinka1426
4. nov 2024

@miskakyska ja neviem, mozno su to prave ti co akoze robia, ale bo skor robia na nich ini, na svk mame kopec rychlokvasenych podnikatelov ....

slovakboy
4. nov 2024

@angelinja mali sa lepšie? Ničoho nebolo nie len banánov. Autá ziadne elektronika žiadna, áno lekárov bolo viac ale šlo to tiež do kytek. K liekom západným sa nedalo dostať. Ludia zomierali aj bez dialízy a kto mohol prežiť určovala komisia. Neboli totiž dializačné prístroje. Viem dobre ako sa vtedy žilo. Kto nemal znamosti nemal nič. Predavači mäsiari a automechanici sa mali najlepšie. A ešte si človek nesmel myslieť čo bolo zakázané. V učebniciach dejepisu samé klamstvo, v novinách detto. V obchode bicykle a šijacie stroje ani jeden bicykel, ani jeden šijaci stroj. Ľudia na seba boli zlí, úradníci mohli všetko, nedôvera predavačky neúctivé, v reštauráciách hnusné jedlo lebo to lepšie si rozkradli. Ešte aj vo filmoch niektorých to je skryto zobrazené. Zbrane sme vyrábali ale peniaze za ich predaj zhrabla Moskva. Boli sme ich vojnova korisť a teraz to isté potrebujú. Komunisti forsírovali peniaze do filmov lebo to bolo politicky žiadúce. V 70 tych rokoch postavili bytovky a veľa projektov ale bolo to podložené ekonomikou? Mala reálne na to spoločnosť? Alebo to bolo z dlhu minuleho a budúceho? Určite niečo bolo dobré a aj ľudia boli aj dobrí aj sa snažili ako v každom režime budú. Boli dobri odborníci kvalitní herci nie ako teraz, nebola komercia brak. Ale ja si chcem slobodne vybrat aj brak ak chcem. Systémovo to bola chorá spoločnosť, utópia, ktorá fungovala na začiatku z toho čo zdedila po prvej republike, potom pod nejakým nútenym plánovaním, ktoré nerešpektovalo pravidlá ekonómie, deformované ceny a skrytá inflácia. Socializmu nefunguje ak na to narážaš. V kapitalizme je človek vykorisťovaný človekom a v socializme je to presne naopak. U nas to ešte šlo ale v Poľsku, kde je tradične poľnohospodárska krajina to dopracovali až k hladu v mestách. V Rusku existoval systém zastrešovania čo bolo v podstate premyslené a politicky riadené vykorisťovanie ľudí a podnikov. Do 80 tych rokoch tam fungovali gulagy ako forma oficiálnej otrockej práce. Teraz sa tvária aký luxus bolo ZSSR pritom tam bola katastrofa žiť. Alebo revolúcia v 1989 a rozpad ZSSR prišiel z rozkoše a z toho ako sme sa mali dobre?