Môže štvorčlenná rodina vyžiť z 500 eur?
Ženy , dá sa vyžiť 4clenna rodina z 500eur? Len na stravu , po odcitani všetkých výdavkov , zostane 500e🙈 poprosím aj typy ako na to ,ďakujem
Tak teraz z 500€ existovať mesiac sa veľmi nedá. A keď áno musíme si odoprieť veľmi veľa vecí fakt potom len nakúpiť Zemiaky,Zeleninu,mäso,pečivo nejaké paštieky a to je všetko.Uplne všetko išlo hore ceny sú neúnosné neviem si predstaviť ako môže vyžiť napríklad slobodná mamička alebo keď pracuje len jeden.My sme 4 dvaja dospelý jeden tretí dospieva a štvrté máme bábo ten väčší potrebuje výživnú stravu a ten najmenší plienky,mliečko atď... Mohli by konečne prestať platy nezvýšia,človek ešte aj príde o robotu v tejto dobe ale strava ide rapídne viac a viac hore. 🤦🤦
vsetko sa da....ja som to vedela z ca 700 (pre troch) okresat na ca 300-350/mesacne, vynimocne to presvihnem - a riadim sa dvomi najdolezitejsimi svatymi pravdami - PLANUJ A ZASOBUJ.... planujem jedalnicek od nakupu k nakupu, idem zhruba 1x za 5-7dni, mimo to chodim do obchodu len fakt nevyhnutne, ja napr. aj pecivo kupim a mrazim, chleba nastastie peciem, tak sa vyhnem zbytocnej ceste na nakup kde bych zas nechala nejake tie eura navyse lebo vselico mi moze padnut do oka.... a zasobujem znamena ze nakupujem veci ked su v akcii, aj 3-4 kusy navyse proste....cize aj pri planovani aj pri zasobovani je treba mat nakupny zoznam - na ladnicke alebo niekde na ociach a priebezne do neho zapisat co by sme chceli jest nasledovne dni a potom subezne listovat letaky a dopisovat akciovy tovar.... a s pokojnym srdcom ti poviem, ze mame aj hovadzinu, aj lososy ci morske potvory, napr. cestoviny kupujem panzani, a tie naozaj nepatria k tym lacnejsim, kadejake ovocie, oriesky.....a varim kazdy den (robim z domu, cize pripravujem obed aj pre muza na dalsi den), ja nemam rada 2dni jest to iste 🙈
500 e na stravu? Ešte aj ušetrím 😀🤣 sme 5 doma..
@zoro9836 ja to robím tiež takto🙂
Da. Ked som bola s najmladsou uz len na rodicaku, po zaplateni vsetkych pravidelnych vydavkov nam ostavalo 350€ na mesiac. Boli sme 5ti. A dalo sa to. Vzdy sme mali co jest, co si obliect, cim sa umyt, deti mali aj ovocie a sladkosti. No aj na lieky bolo, ked bol niekto chory. Ani raz sme si nemuseli poziciavat €. 😉 Da sa to. Len treba vediet hospodarit, nakupovat a varit.
@loginexistuje mäso varievam pravidelne ale nie na dennej báze 2×do týždňa mäso ( hovädzinu tiež nie často tak raz do mesiaca, najčastejšie varím kuracie a morčacie mäso, a ryby tiež nie kazdy týždeň tak 2 krát do mesiaca) je úplne postačujúce, dosť varievam strukoviny, práveže cestoviny veľmi málo, pečivo si pečiem domáce (a aj to sa u nas moc nejedáva, na raňajky mávame poväčsine obilne kaše s domaci mrazenym ovoci- zásoby robim cele leto), a jogurty tiež máme skoro každý deň alebo pudingy varim, ovocie tak isto ( ale mame veľa jabĺčko domácich ešte).... je pravda že priatel je cele dni v robote ale zas keď príde zje to čo ja za celý deň, a dcéra obeduje v škole. Ono netreba sa prejedat blbostami, napríklad čipsy, rôzne polotovary sa u nás doma nenájdu. A tiež nieje potrebné mať každý deň trojchodový obed.
Ja som to teraz prepočítala a vyšlo mi to za január 510€ a to aj s bezlepkovými potravinami pre dcéru, plus varím takmer každý deň, pre ňu do školy. Nič si naozaj neodopierame, mliečne len bez laktózy pre deti, pre nás veľa tvarohových vecí, zeleniny, ovocia, vegánske mäso, normálne mäso atď. Toto je úplne v pohode suma podľa mňa.
Jasné, že sa dá, ako písali urobiť si cca jedálniček, variť z toho čo je v mraziaku, špajzi, jednoduché jedlá na dva dni a ide to. Napr. Každý deň polievka od výmyslu sveta, kadejaka a druhé jedlo. Včera som rozmýšľala o druhom, varila som fazuľovu smotanovu polievku (fazuľa domáca z mraziaku, smotana pred expiraciou, dve domáce klobásky)...ale prišlo mi to že to je málo, že sa človek
len z polievky tak nezasyti. Rozprávala som o Tom s testinou a ona mi hned ponúkla, že má naučí domáce pirohy. Ako oči som otvárala...takže 1/2kg polohrubej múky, jedno vajce a domiesat vodou, urobiť cesto, vyvalkat na stredné hrubo a už len krájať a plniť džemom....vyšlo celá misa sladkých pirohov.Bomba...a takto sa dajú robiť aj šúľance s makom, slivkové gule...dá sa hocičo. Treba si nájsť náhradu...my sme teraz začali piť čaj na litre, každý deň ide 10sackov do dvoch veľkých hrncov. Mohli by sme takto vypiť 5ks 1,5litrovych malinoviek, džúsov...alebo domáci biely jogurt/dochutis. Ak máš doma sliepky a vajcia tak z vajec/praženica, omeleta, volské oko, na tvrdo...
Urcite sa da. Uff, mat 500e na mesiac iba na stravu a tak som happy. My ked odratame ucty tak ostane ledva400eur a za to musime tankovat, jest, a ine (lieky, drogeria, oblecenie). No a sme v minuse vzdy par stoviek, lebo sak tu sviatok v rodine, tu auto servis, tu lieky,... Je to O HUBU a som v neskutocnom strese... :(
Zienky, co mate viac, ja to nechapem kolko zarabate ze to takto davate a co všetko si dovolite... My mame uver asi 450eur,je to na palicu:(
@zoro9836 no to ja viem, ale vobec ma to neotravuje, varim rada.... mojmu muzovi je to jedno ci cerstve ci ohrievane, ale ja ked mam jest ohrievane jedlo, radsej nebudem vobec, neviem, nejde mi to dole krkom proste...len par vynimiek "davam" na dalsi den..... a tym ze robim kazdy den nove, viem presne kolko toho do hrnca nalozit a malokedy sa mi stane ze by aj nieco ostalo, ze na dalsi den, resp. zamrazit....ked mrazim, tak len masovy/zeleninovy polievkovy vyvar a omacky, take tie "hustejsie" mukou zapravane (od masa, z plnenej papriky paradajkovu), to viem potom k cestovinam alebo kludne na maso to hodim
My sme 5 členna.rodina a vieme pekne vyžiť s 500€.... Tolko nam zostane po vyplateni najmu a povinnych položiek. A teda 500€ mame na potraviny/varenie len
500eur na stravu - uplne v pohode....
Ak je to sumu výlučne na nákup potravín, tak by to nemal byť problém. Ak z tých peňazí nakupujete aj iné veci (drogéria, lieky, oblečenie ai.), tak to je tesné.
U nás chodí nakupovať muž, zvyčajne podľa zoznamu, no vždy kúpi cca 1/3 naviac - lebo chodí nakupovať hladný 🤪🙈.
Účty za nákupy potravín (cca 95% sú to skutočne potraviny, zvyšok drogéria či iný spotrebný tovar) si skenujeme do aplikácie eBločky a máme priemer 265€ - sme 5-členná rodina (najmenší začal s príkrmami pred 3 mesiacmi).
Ja a najmladší sa stravujeme výlučne doma, staršie deti majú desiatu a obedy v škole/škôlke, muž zvykne cez týždeň chodiť na menučka do reštaurácie. Ak prirátam aj tieto výdavky, tak to je cca 450€ za mesiac.
A to sa neobmedzujeme, len plánujeme vopred čo budeme variť. Moji chlapi sú mäsožravci, min. 5× do týždňa musí byť mäso, denne ovocie aj zeleninu - v strave sa neobmedzujeme (len slané a sladkosti kupujeme iba príležitostne).
Začnite plánovať čo budete jesť (nemusíte hneď vymýšlať a planovať 5 jedál denne, stačí len napr. večere + jedlo na víkend), pripravte si k tomu nákupný zoznam a nezabudnite pravideľne kontrolovať a mínať zásoby v chladničke, mrazničke a špajzi, nech nemusíte neskôr vyhadzovať.
len na stravu????? my mame 650€ mesacne celkovo este bez odpocitania ostatnych vydavkov a je nas 5...takze ano, da sa z 500 upne bez problemov...
@betulinka1 čítajte otázku, iba na jedlo
Mi keď sme boli traja a mali sme ťažké obdobie som mala obalkový systém. Na každý týždeň 50 € a co ostalo šlo do ďalšieho týždňa a keď malo vybrala s ďalšej obálky. Ale je pravda je to viac rokov dozadu. Teraz máme tak ze urobím jeden veľký nákup cca 100 € a na týždeň 50 € a v pohode vyndeme. Je pravda doma pečiem pečivo, koláče, robím domáce cestoviny. Vyrábam si praci sliz, aviváž a mydla tuhé dostáva manžel v praci tak s toho urobím tekuté mydlo. Čistiace prostriedky - kupujem veľké kilove balenie kyseliny citrónovej a sódu bikarbónu a to sú moje čistiace prostriedky.
Zvlášť je kolónka lieky kde na mesiac mame cca 50 € a co ostane odkladám lebo každý pol rok chodím na injekcie co poisťovňa nepreplatí a to mam 60€.
Varene jedlo- polievka a druhé jedlo mame každý deň a aj ovocie tiež mame každý deň.
@katariinam Aj my sme 5 členná rodina. 2 puberťáci, 3r. dieťa a ja s manželom. Varím doma, kupujem veci v akcii, zlacnené, ale kvalitné. Záleží mi viac na kvalite ako kvantite. Zväčša na stravu minieme 450 - 500€. Viac nezostane. Oblečenie kupujem zväčša v Pepcu / Lidli - majú 100% BA aj s bavlneným šitím, čo je pre mňa rozhodujúce, alebo aj cez koníka. Rovnako aj topánky. Všetko, čo potrebujeme vždy pozriem cenu na trhu a rozhodnem sa pre najlepší pomer cena - výkon / kvalita. Na nepredvídateľné výdavky nám občas prispeli aj rodičia - napr. záloha na vodičák pre dcéru, na niečo si deti prispejú sami z úspor - lepší mobil, lyžiarsky. Niečo financujeme z daňového bonusu a preplatku na dani - vodičský preukaz. Počas poslednej RD som mala občasnú brigádu, aby sme si prilepšili.
My vyzijeme z 300€ na stravu a to kupim aj ovocie, zeleninu, mliečne, aj varim. Sledujem aj akcie, planujem varenie a dá sa to v pohode
Ďakujem baby za vaše rady a skúsenosti, dosť nám klesne životná úroveň a zostane nám na stravu 500e , dostala som z toho depresie , veľmi mi vaše príspevky pomohli
treba sa pozrieť na iné výdavky, napríklad ak máte dva účty a za oba platíte poplatky, tak treba jeden zrušiť. účty za telefón znížiť, resp. prejsť na dobíjanie, tv programy... ja keď som bola na materskej a mali sme hlboko do vrecka, tak sme zrušili všetky takéto bočné výdavky a nezdá sa, dokopy to bola dosť veľká čiastka. Držím palce.
No narocne, je to dost malo...Ale nie je to zase tragicky malo.......Z tohto sa vyzit da a aj stravovat pomerne slusne . Ja tu citam prispevky, ze vyziju aj z menej, ale potom si precitam, co jedia....same nekvalitne mucne jedla aj 4 dni vkuse zelenina a ovocie luxus, jogurty tiez....
@k16k18 No u Vas to musi byt presne, co som popisala vyssie....
@mircalla si čítala poriadne? Ja nepíšem o sebe ale o rodinách kde je to oveľa horšie a nemajú vôbec 500 e na len na stravu a musia vyžiť.... Precitaj si to ešte raz co píšem prosím... My sa mame dobre a takéto veci neriešim samozrejme ze nemám potrebu preto oplieskat 1000 euro na stravu... Pekný deň

500 eur na stravu, pokial nejete v restikach je uplne v pohode suma. Nerozumiem, kolko ludi prezije z polky tejto sumy. K teme este - nevidim dovod na znizenie DPH. Ceny by dole nesli. Uz to bolo daco podobne - ked Fico znizil dan na knihy. Nezlacneli ani o cent. Argument vydavatelstiev a predajcov bol - doteraz sme boli v strate. Vyhovorka ako Brno a tak by to bolo aj pri potravinach.