icon

Možnosti hypotéky na prenájom a druhú nehnuteľnosť

19. feb 2025

Ahojte. Vedel by poradir neikto skúsenejší?
S priateľom chceme na hypotéku kúpiť byt a ten dať do prenájmu. Prenájom by splácal hypo a ešte by z neho zostalo. Následne za nejaky čas chceme kúpiť druhý byt/dom kde by sme bývali. Dala by nám banka aj druhu hypotéku?

gab1sol
20. feb 2025

Môžete si vziať hypotéku, byt prenajať. Môžete vziať aj druhú hypotéku. My sme si svoj príjem navýšili cez oficiálne priznaný nájom.
Teraz by ste dostali hypotéku adekvátnu k vášmu príjmu. Druhá hypotéka by už zohľadňovala prvú hypotéku a teda jej splátka by vám znižovala vás príjem. Ten si viete navýšiť skrz ten nájom (oficiálny, z ktorého platíte aj daň). Či vám to bude stačiť, ukáže až čas.

misanthropicdann
20. feb 2025

@lilope neviem co je bežný človek pretože kamarát s platom 1300€ ma už týmto spôsobom 3ti byt. Jedine co musel spraviť je kúpiť prvý byt na prenájom lebo keby si kúpil sam pre seba ma len jeden. Býva v podnájme a prenajíma 3 byty. Nezarobi síce nič z bytov je na konci mesiaca finančné na 0€ ale ma posplacane časti hypoték. O 5 rokov plánuje jeden predať a vyplatiť hypo na prvé dva.

natalka13
20. feb 2025

@lilope v UniCredit beru najom ako 100% prijem. ak prenajima za 1000€ tak hypo nejaku dostane ale na kupu bytu v BA to nebude.

zuzanaete
20. feb 2025

@romino Napr. do BA chodia pracovat cudzinci na 2-3 roky a to nebudu kupovat byt, ale si prenajmu. Dalej mladi ludia, ktori chcu spolu byvat, ale nechcu hned kupovat a riesit hypo. A tak dalej...

lilope
20. feb 2025

@misanthropicdann Na začiatok musel mať peniaze na časť hypotéky. Možno kým bolo potrebných dať 10%, to bolo reálne, teraz koľko žiadajú banky 20, 30%? To po prvé. Po druhé, s platom 1300€ býva kde keď si zaplatí podnájom a ostane mu ešte aj na život? Žije od výplaty do výplaty? Keď mu vypadne podnájomník, podnájomníci alebo narazí na neplatičov, keď bude dlhodobo PN alebo príde o prácu a bude musieť nastúpiť na nižšie platenú pozíciu, čo bude robiť? Žiť s damoklovým mečom nad hlavou by som teda nedala.
Opakujem ešte raz, nie je to pre každého, a ešte s takým príjmov ako uvádzaš, počiatočných 20, 30 tisíc nenašetrí ani len na prvú hypotéku.

romino
20. feb 2025

@misanthropicdann ano, viem.
Ale aj kopec inych ludi si prenajima - lebo zase az take jednoznacne to nie je, ze majitelovi to pokryva hypo a este aj zostava.
A keby im zostavali ako klienti len ti s ciernymi prijmami a exekuciami ...tak dakujem pekne

sweet20
20. feb 2025

@lilope na vsetko su poistenia.. to ten clovek musi vediet... hlavne poistenia ak mam prenajom: moja zivotka, poistenie nehnutelnosti, poistenie prenajmu (ak prestane platit najomca napr.)... takze tomuto sa da pekne predist... potom uz len ostava ak bude mat prazdne okno, ze napr. 4 alebo niekolko mesiacov tam nikto nebude... len toto tu hrozi

sweet20
20. feb 2025

@lilope ale inac mas pravdu

lilope
20. feb 2025

@natalka13 áno, pozerala som to. U väčšiny bánk je to 50%, ale to nie je až také podstatné. Realita je taká, že pri momentálnych úrokoch na hypotéke autorke z prenájmu nemôže po splatení splátky hypotéky ešte zostať.
Dala som do kalkulačky. Známy dostal darom byt v hodnote do 200 tisíc, prenajímať ho bude za 700€ (podľa ostatných ponúk), výška splátky úveru pri zaplatení počiatočných finančných prostriedkov vo výške 40tisíc vyšla na 760€, úrok 3,98%, 30 rokov.

misanthropicdann
20. feb 2025

@lilope tak prvý kúpil ešte v nízkych cenách. Na ďalší mal peniaze z rozdielu hypo a hodnoty nehnuteľnosti prvého a zvyšok hypo a tretí to isté.
Napriek platu 1300€ ma pred bankou príjem vyšší z dôvodu prenájmov.
Žije v podnájme za 400€ takže mu ostáva peňazí visc jak mne na život co bývam vo svojom a žiaden ďalší majetok sa mi nesplaca a ani nemám. Každoročne dvihne najom o 20-50€ pri rovnakej splatke hypo. Takze každý rok sa mu nožnice nákladov a príjmov rozchádzajú.
Ak by bol bez peňazí tak jeden byt predá, ak by ho potreboval súrne predať tak ho proste zainzeruje o 10-20.000 menej ako je trh a do 2 mesiacov ho ma predaný.

Ešte poznamenavam býva v BA aj jeho byty sú v BA, takže zas až také hrozné to asi není ze by tento model nefungoval v menšom meste s nižšími cenami nehnuteľnosti.

lilope
20. feb 2025

@sweet20 aj na to treba peniaze ako na všetko. S manželom sme na hypotéku dvaja, ale máme ju nastavenú tak, že keby zostal len jeden, tak druhý to utiahne. Mali sme možnosť pripoistiť si úver s tým, že keby jeden z nás zomrel, z poistky bude splatená celá zostávajúce časť hypotéky. Ale zdalo sa mi to v čase, keď sme brali hypotéku so splátkou 350€ mesačne +100€ na poistku veľa, tak ju nemáme. Neviem koľko by to vyšlo teraz keď cena bytu stúpla. Poistku na byt nám zvyšujú kvôli zvyšovaniu hodnoty bytu každý rok a nie o málo. Áno, dá sa pripoistiť aj na takéto prípady, keď človek je ochotný platiť a má na to dostatok zdrojov.

lilope
20. feb 2025

@misanthropicdann v Bratislave za tak nízky prenájom vrátane energií býva buď u známeho, v garzónke 12m2, v jednej izbe v byte alebo na ubytovni, pretože nič iné v takej cenovej hladine tam nie je.

misanthropicdann
20. feb 2025

@lilope to je také ako povedať ze nieje v BA možné kúpiť 1 izb za 120.000€ v normálnej lokalite. Jasne ze také niečo človek nenájde hneď v prvý deň čo si otvorí nehnuteľnosti.sk.

Takéto veci sa hľadajú rovnako keby chcem byt na prenájom, nekúpim prvý co nájdem za 150.000€ dám si pár týždňov/mesiacov čas kým nenájdem ten správny za lepšie peniaze.

Býva v tom byte už 5 rokov, dlhoročný nájomca ma iné ceny ako ten co hľadá čerstvo podnájom.
Vsetko sa to pekne dá len treba venovať tomu čas. A tie najlepšie ponuky sa na internet ani nedostanú, treba byť v kontakte s realitakmi ktorý keď nájdu dobrý byt pod cenou prvé volajú záujemcom v databáze až potom ide na internet, takže jasne ze ten co sa o to nezaujíma ma pocit ze je to nebiem jak náročné.

misanthropicdann
20. feb 2025

@lilope kolegyňa prenajíma 50m 2 izb s energiami v Novom meste za 550 €. Tiež nezvyšovala cenu lebo tam ma stabilnú najomnicku a chce si ju tam udržať lebo je snou spokojná.

sweet20
20. feb 2025

@lilope radsej si zaplatim kvalitnu poistku ako prist o vsetko

lilope
20. feb 2025

@misanthropicdann nežijem v BA, a tak nemám odkiaľ vedieť ako sa tam pohybujú ceny. Ale podľa ceny prenájmu na dedine na severe Slovenska 500-600€, som hneď vedela, že jeho prenájom 400€ je absurdne nízky. Nie je bežné mať takýto pranízky prenájom v Bratislave, to ti povie každý, kto tam býva. Len energie a správa bytového domu musí zožrať väčšinu tejto sumy. Samozrejme, že nejaký zapadnutý neprerobený byt v starom bytovom dome niekde mimo, ktorý nikto nechce, môže byť aj takýto super lacný.

lilope
20. feb 2025

@sweet20 však si plať. Toto nie je náš prípad, ako som už písala, máme splátku nastavenú tak, aby ju zvládol platiť aj jeden z nás keby sa druhý pominul. Nie som odkázaná platiť poisťovni do luftu pre krajný prípad smrti, radšej to vložím na investičné sporenie.

romino
20. feb 2025

@sweet20 ked niekto nevladze platit hypoteku, prichadza o VSETKO ?
Ja som myslel ze byt sa preda, a banka ma narok len na zostavajucu dlznu sumu

sweet20
20. feb 2025

@lilope
@romino ale ved ja vam vas nazor neberiem... je to diskusne forum , vyjadrila som svoj postoj k tomu... to je vsetko... pekny den prajem 😉

lilope
20. feb 2025

@sweet20 ja ti tiež neberiem tvoj názor, neber to v zlom.

romino
20. feb 2025

@sweet20 vsak ja ziadny nazor neberiem. Vsak sa len pytam - ked clovek nevie pokracovat v plateni, tak banka berie VSETKO ?
A ked uz, ...toto vlastne nie je ani vec nazoru, ale je to daky hadam holy preukazatelny fakt.
Ano alebo nie.
A nieze nazor. Nazor moze byt ze napr. ktora zmrzlina je lepsia, jahodova alebo cokoladova.

jaroslav81
20. feb 2025

Super, ak toto začne robiť každý, potom neviem, komu tie byty budete o pár rokov prenajímať. Každy by chcel iba zobrať byt na hypo na prenájom a o 20 rokov byť milionárom s 10 bytmi. Davová psychóza v plnom prúde. Kružliakove a Dubecove podcasty zafungovali. Podľa mňa sa s tým už dnes neoplatí začínať, štastie mali tí, čo kúpili pred covidom za polovičnú cenu. Proste už je dnes veľká konkurenia a veľa investičných bytov...

natalka13
20. feb 2025

@misanthropicdann 400e v BA to kde byva? V pivnici?

gab1sol
20. feb 2025

@jaroslav81 tak zasa každý do toho ani nemôže ísť. Ja myslím, že aj autorka to má poriadne premyslené, aj situácie, kedy sa im byt nepodarí prenajať a budú musieť istú dobu potiahnuť hypotéku za nájomcu, či výška splátky prevýši výšku nájmu a energii a budú musieť doplácať… Alebo sa vyskytnú neočakávané okolnosti, napr. rôzne opravy bytu. Pevne verím, že dnes ide človek do hypotéky s vedomím, že stať sa môže čokoľvek a je na to pripravený. A ak nie, tak prajem autorke, aby sa nepopálili, lebo človek sa učí na vlastných chybách.

jaroslav81
20. feb 2025

@gab1sol no určite, skôr si myslím, že autorka si to predstavuje ako Hurvínek válku a ani ma jedno negatívom čo so napísala, nemyslela...

natalka13
20. feb 2025

@lilope ja tu netvrdim ze niekto pri plate 1300e zije sam v podnajme a splaca 3 byty v Ba. Iba ze prijem z najmu sa da pouzit ako prijem pri hypo

gab1sol
20. feb 2025

@jaroslav81 žiaľ, tu musím s tebou súhlasiť, tiež to tak vnímam. Ale tak možno sa autorka teraz zamyslí…

espeo
20. feb 2025

Minule som počula takého tipka, čo riešiť nehnuteľnosti. On hovoril, že keď oficiálne prenajomas byt, tak sa ti do príjmu po pár mesiacoch zarátané aj ten príjem z prenájmu. Teda sa ti zvýši príjem, na základe ktorého banka počíta výšku hypo, ktorú ti dá.

kaca222
20. feb 2025

@espeo áno je to tak

jaroslav81
20. feb 2025

@espeo áno, niektoré ...a max do 50%....takže ak prenájme nejaký malý byt za 600€, príjem sa jej zvýši cca o 300€...taký príjem jej zvýši ďalšiu hypo asi tak o 30 000€. Takže v podstate zanedbateľné. Podľa mňa si autorka myslela, že ak jej nájomca zaplatí celú hypo, tak banka tú prvú hypo nebude ani brať do úvahy a požičia jej 200 litrov ná ďalší byť.