icon

Mzdy na SR

mrkvicka060
25. dec 2018

Pocujte zeny, akurat som citala tu temu, kde autorka pisala, aka super je praca ucitelky na prvom stupni. Prisli tam na temu zarobky, konkretne, ze 800, k comu z vyjadreni uzivateliek som vydedukovala, ze to je teda plat na zaplakanie. Baby povedzte mi, kde robite, ze tam zarabate platy, co nie su na zaplakanie? A toto nie je tema, ze idem provokovat, to v ziadnom pripade. Ja som fakt a uprimne len zvedava, lebo zijem v BA a mam VS vzelanie (a aj nieco navyse) v nie az tak tuctovom obore, pracujem v sukr. firme, mam svoju pracu rada a robim ju dobre, ale teda moj plat by bol podla vacsiny z vas "na slucku". Ja uz by som naozaj chcela vediet, co robim zle 😀 ratajme vek okolo 30-35. Lebo ak napisu zeny okolo 40, tak tie uz su zrejme karierne vypracovanejsie, takze to chapem, ze aj o dost viac zarabaju. Aspon ma nejak uteste, ze bude to lepsie za par rokov (lebo zatial som robila po VS len cca 3roky, takze chapem ze nemozem hned chciet plat ako prezident). Len potrebujem vediet, ci po RD je sanca na zlepsenie alebo uz tie deti budu prekazkou pre kazdeho zamestnavatela 😀

dai
28. dec 2018

@f333 píšeš o veciach ktoré nepoznáš... Keď chceš vedieť niečo o ženách vo vrcholných pozíciách skus LinkedIn nie bulvár... Kohútova viedla banku, tu je kopu iných odvetví kde na cele sú ženy... Dell napr. Viedla žena keď som v ňom robila, ženy riadia aj iné slovenské pobočky, jasne ze prezidenti ci vlastníci sedia v krajinách vzniku väčšinou. Vôbec nie je pravda ze každý korporat je akciovka, opäť, dostuduj právne formy... To ci manažér rozpočet vlastní alebo nie záleží od firmy... Ja som ako People manažér bola aj v pozícii plného vlastníka - to znamená ze dostaneš pridelené úlohy a peniaze - je na tebe rozhodnúť koľko minies načo, firma ti dáva hrubé nacrty v podobe hraníc v ktorých sa môžeš hýbať - čiže koľko môžeš minút na benefit, koľko na pozíciu a, koľko na pozíciu b etc....
Neexistuje plný open space - väčšina firiem ktorá ho ma umožňuje home office a ma veľa malých kancelárií kde sa zavries keď potrebuješ riešiť niečo mimoriadne dôležité, máš klientské rozhovory, či nejaké väčšie meetingy etc... V každom prípade v týchto firmách sedí v open space každý - od prezidenta po úplného nováčika... Keď som robila v delli bol na návšteve Michael a tiež sedel v open space - v takom istom ako v Amerike...
Neviem o tom ze by harasment bol väčší problém v korporatetoch ako v iných firmách...ako som písala, ja som sa s tým nestretla nikde v mojom okolí co jasne ze neznamená ze to neexistuje. Myslím ale ze toto bude asi všade kde je viac mladých ľudí pokope... A stále v tých firmách co ja poznám je možnosť domáhať sa svojich práv omnoho lepšia ako napr. V tej SR firme v ktorej som robila a šéfovala mi majiteľova milenka... Pokiaľ ja viem tak SR firmy čerpajú práve etické kodexy z týchto firiem...

dai
28. dec 2018

@f333 inak ja tu nie som za verejného obhajcu korporatov aby sme si rozumeli🙂 píšem len svoje skúsenosti... Ktoré zďaleka nie sú ciernobiele🙂
V každom prípade ako som už písala je super ze je toľko žien co plat v SR pre ženu s deťmi vo výške 3000 euro považujú za normál a vlastne ta žena nič nedosiahla akk písala lianka🙂
Mne osobne úplne stačí práca aj plat co mam a som šťastná ze som popritom stihla 3 deti a stíham sa im aj venovať a j vychovavat... Za seba to pokladám za uspech

lucinka1988
28. dec 2018

@dai asi si mala na mysli Kohutikovu😉

dai
28. dec 2018

@lucinka1988 myslela som Elenu kohutikovu, ak som napísala niečo iné tak sa ospravedlňujem, verím ze tak ako ty aj ostatní pochopili koho mam na mysli - je to jediná dáma co sa pravidelne pretrcala v bulvare

lucinka1988
28. dec 2018

@dai napisala si Kohutovu, ja viem koho si myslela, ale tak len pre poriadok- áno, je to verejne známa osoba, len nie každý ju musí poznať, kto tuto oblasť nesleduje

dai
28. dec 2018

@lucinka1988 nekontrolujem po sebe všetko čo píšem - áno myslela som ju... Úprimne, mne je tiež sféra v ktorej ona pôsobila cudzia, ale tak často som s nou videla rozhovory ci bola na nejakom plese a podobne že len ťažko by bolo nevníma ju... Asi ako rehakovu a podobne damy

loginexistuje
Autor odpoveď zmazal
dai
28. dec 2018

@loginexistuje tak tu len vidíš aké rozdielne sú firmy - mne do výberu zamestnancov nikdy nikto nezasahoval... Ú nás ani žiadna správna rada nesedí, úplne iné štruktúry ako ty spomínaš... Vlastne u nás sa schvaľujú až director pozície co je vlastne už vysoký manažment... Aj to nie je ani tak na schválení, skôr musíš obstáť na pohovore u viacerých prezidentov ci viceprezidentov

Rozmýšľam ze možno píšeme u úplne iných firmách... Také tesco je asi tiež korporacia🙂

f333
28. dec 2018

@lianka123 presne.. manager a toboz spickovy ma rozpätie od100 000 tisicov hore miedy to su cisla nepredstavitelne... .to su zmluvy exkluzivne,co su medzi korporaciou a tym managerom... plus rozne ine ´priplatky.odmeny.. vynosy taky manager casto byva aj tzv.krizovy..cize pride na iste obdobie,ak zisky idu dole..... alebo je nejaky problem-- ma zmuvu exklizivnu a potomi de dalej do ineho podniku.korporacie.....
to,co uvadzaju tu nietori debatujuci ako plat managera je ako ked deti v materskej skole sa a hrjau na dospelych.. uplny suhlas,ze je to len hra..na managera.. prekvapuje ma to u dospelych ludi... tie pozice su ako v minulosti to bolo nazyvane mzdarka,ci odelenie ludkych zdrooov,rozne tech.odelenia kde bol ´veduci´.hospodar .skladnik apod....teraz sa to nazyva ´elegantnejsie´ale zmysel zostal... napriklas operator stojov nie je nic anikto iny ako robotnik stroji....
a ludia myslia,ze ked to povedia tak sofistikovane,tak spol.status sa hned zvysi...... to je ta iluzia globalizovania.-----
ono zalezi pri mzde na tom aj,co si za nu kupime..... cize aky zivotny standard mozeme za nu mat v tej ktorej krjine.... ale vec kariery je o inom ....... kariera znamena byt scickovy odbornik vo svojom odbore,ziadany na top pracu .. v niektorych zametnaniach nejde o karieru v pravom zmysle slova.ale o poziciu s vysim platom..... len par naozaj vyvolenych su spickovi odbornici vo svojich odboroch. nie kezdy na to ma jednak vedomosti, tu jedinecnost,ze je ozaj velmi dobry,az vynimocbny vo svojom odbore... jednak aj psych.odolnost to zvladnut v praxi
ti ostatni su len ako to prirovname k vcelam,ti rodovi pracovnici, co pomahaju tej kralovnej.prave u korporacii je vidiet ta hierarchia velmi dobre....

mircalla
28. dec 2018

@29simona29 tak na par teambuildingoch som bola, skor sa im vyhybam, nakolko to beriem, ze v praci travim dost casu a nemusim este aj dalsi
My sme dobry team, prevazne chlapi (ja zensky kolektiv nemusim), nikdy sa ziadne narazky nediali, nikto s nikym sa nevyspal ani nic podobne. Mam aj mladsie kolegyne a detto. Za cely zivot som nic take ani nezaznamenala ani v inych zamestnaniach. U nas je cielom teambuildingu naozaj ist spolu na pivo a pobavit sa a uvolnit, nic ine za tym nie je.
Open space mne totalne vyhovuje, mala som ho predtym aj v banke. My sa v praci aj zasmejeme, jednoducho sa mame radi, nerobime si podrazy - asi sokojuce, co tak citam. Mame tam kopec srandy, poradime si, pomahame. Nikdy sme nemali jediny konflikt, som v tomto konkretnom teame 2 roky. A nie, nie som naivna, keby to chcel niekto nadhodit, jednoducho to tak. Mala som aj pracu, kde bola nejaka ta skodna - vzdy zena. Klasika klebety, ohovaracky - som typ, co to uplne ignoruje,.
Cize kazdy podla preferencii.

martina2ve
28. dec 2018

Ja som zarobila najlepsie ako barmanka 1300 s tringeltami. Najhorsie v obchode s bizuteriou 480€ plus gastrace. Mam iba sš s maturitou.

29simona29
28. dec 2018

@mircalla tak to je potom fajn, že máš taký kolektív..Ja mám teraz tiež fajn kolektív, aj keď súhlasím, že žensky kolektív je niekedy nanic(ale o tom, čo všetko rozoberajú chlapi a akí sú zvedaví by sa tiež dala viest diskusia..), závisí od človeka, no ja mám aj z predošlých zamestnaní veľa skusenosti s narážkami od chlapov, pozývaním na kávu, kde za všetkým vždy bolo z druhej strany viac, ni a následne zmena prístupu o 180stupnov po odmietnutí- takze po týchto skúsenostiach radšej znesiem klebetne ženy, ale mám pokoj...to veľmi závisí...

rainee
28. dec 2018

@29simona29 lepšie by som to nenapísala, ja teambuildingy tiež nemusim. Odhliadnuc od toho čo píšeš, vacsinu času človek trávi s kolegami v práci, tak nevidím dôvod na úkor rodiny tráviť na fir.akciach (v niektorých firmách je každý týždeň daco) svoj voľný čas príp.vikend, z toho som už vyrástla. A tiež sa nepovažujem za daku nespolocensku osobu.
S obťažovaním som sa zatiaľ našťastie v práci nestretla, nie som taký vyzývavý koketny typ, skôr majú chlapi rešpekt.

vulcano1986
28. dec 2018

@luckam89 prosím ta k manžel kde pracuje? Ze by som tam aj môjho poslala, ako my TN tak tiež že 450 mam netto a tiež dieťa a hypo na krku a manzel 600 v čistom a teraz povedzte kto zarába malo a musíme nejako vyžiť.

f333
28. dec 2018

@dai upokoj sa.mozno potom budes reagovat aj menej utocne aagresivne..... na tovju basurdnu poznamku o bulvare ani neodpoveim.. nie som vmat.skole.ale ak si uz uviedla info onejakej pani ciclecne kohutovej co viedla nejaku banku,tak ekdy aku prosim.....Ja som videla v zozname sk scickovychj podnikov na poste top managera len muzov.... ano banku myslim,ze to bola SNBpred rokmi ,mozno s apamätas na nasu debatu v minulsti pre se o tomto bode,viedla jedna pani z rakuska...rakusanka. po jej odchde ani ejdnu vyznamnu banku ako giverner nwevidla ziadna zena.... ale ak poznas nazvy banka, podnikov ,kde na cele stoj nejaka zena.to SloveNka ,napis......Vies,je mi smIesne,.ze sa ma snazis presvedcit,ze o prOblematike nic neviem.,ked na rozdiel od teba som v usa bola videla fungovanie korporacie cez pr.system... ale dam sa poucit,ak ty vies viac....ja pisem len svoje skusenosti..😉
ako citam,tak druhy tvoj prispevok uz je racionalny.. takze somrada,mozeme pokrcovat v debate,.,,,,ja som vobec nanapisala,mze ty by si korporacie obhajovala..... to s kde vycitala z mojho prispevku? .. Ja suhlasim stebou,ze drviva väcina populacie prcvuje na tych beznych poziciach ,vic ci menej ohodnotenych istym rozpätim..... a mohe su spokojne z roznych pricen namiestach a sprcou ,aku maju.co je uplne v poriadku.mohi su realisti a zvazia svoje moznosti a sitaciu,.a vedia,co je pre nich vyhodne ake pracovnezaradenie. a su spokojni... to je dobre.. ten,co stale hada,ale pritom nedokaze viac dosiahnut je na tom potomzle .nema pohodu.
Je super,ze si spokojna sprcou . ro si zlal hovori len malo ludi.. to je tiez zle..... pretoze len vyrovnany clovek moze prniest aj do domacnosti vyrovnanost... atym lpytom 300 eur... vies ako to je.,je to dan enastavenim istych krioterii aj vinou globalizmu a tych korporacii,ze platy sa nedvihaju.... aj u tych pozicii,kd eby to bolo velmi ziaduce a opravnene.... asme znovu pri tom..... korporacie nepotrebuju zvysovat mzdy.akcionari potrebuju svoje vysoke zisky.. takze znizia mzdy prvezenim konkurencie zmalo rozvinutych krjin.. a uz aj na sk...
takze sprvne si napisala,ze by mal prcovnik na akejkolvek pozicii mat taky prijem,aby uspokojil jeho zakladne potreby bezo zvysku..... lenze to znamenlo tlak na plyty.ato korporacie nechcu.. tak dovezieme lacne silu.. v de sulacnou silou /boli aj slovaci,cesi/ su rumuni a bulhari teraz.... takze je to zacarovany kruh.slvaci idu do de,z de do Norska ci svajciarska..... ale nikdy taymto stylom nebud eto,co pises.aby prcovnikmal dobru mzdu,za ktoru si uspokoji svoje potreby..nie nadstandard.ale tie zakladne potreby bezozvysku........
o tomto to cerle je...... su aj ine kriteria,preco neratu mzdy. napriklad aby nebol tllak na inflaciu.ale to s ada inym opatrnim zmenit.ale zaklady prablem zostava....
Vies,ja som reagovala vo svojom prispevku na tu skutocnost,ze ty si uviedla .ze je vela na sk top manageriek... anie je... a to,co nazyvas ty manager ma presdne tu obsahovu napln,co som uviedla..... aj vdeje malo top manageriek...a tie zeny,co su dedickami vekych podnikov, nie su na celach tych niekedy aj kororatov, maju tam top managerov muzov.hoci vde sa pretlaca tzv zona qot na zeny..dalsia hlupost politicka.... takze asi tolko k veci....

29simona29
28. dec 2018

@rainee ja som to mala potrebu podotknut najmä preto, lebo mnohí zamestnanci tie teambuldingy považujú za extra benefit v práci - najmä v súkromných firmách, kde zamestnávateľ to ospevuje ako top z top...Pritom ten skrytý zmysel toho nepovie, v konečnom dôsledku tam ide o benefit pre zamstnavatela, nie pre zamestnanca... mám na mysli najmä tie teambuldingy cez vikend niekde v tatrach, na chate a pod... Ja by som radšej zvítala tie peniaze na výplatnej páske, ktoré si užijem s rodinou alebo známymi nie s kolegami- bez ohľadu na to, akí sú fajn..

mircalla
28. dec 2018

@rainee No tak tu sa zhodneme

saslavka73
28. dec 2018

@29simona29 No mne to tiež nepríde ako benefit, veď je to povinná jazda.

a1lena
28. dec 2018

@evittam Ahoj , píšem nezávisle na debatu z 25.12. možem sa prosím spýtať pre akú spoločnosť a kde pracuješ? Ja som na MD , pošťastilo sa mi v 44 porodiť drobčeka , teraz bude mať 1 rok. A vzhľadom na moj vek už pozerám možnosti zamestnania. Pracovala som roky ako obchodný referent. A posledný rok som bola v AT tak musím zháňať nejakú prácu tu na SK. Budem rada ak spolu ohľadom práce pokecáme. Alena

loginexistuje
Autor odpoveď zmazal
loginexistuje
Autor odpoveď zmazal
mircalla
28. dec 2018

@saslavka73 U nas nie. Su take, kde sme pozvani nejakym managerom, kludne nejdem (vacsinou sa mi ani nechce)....povinne to nie je. Potom si zorganizujeme pivo aj sami, ked na neho mame chut

saslavka73
28. dec 2018

@vulcano1986 Prosím ťa to kde pracujete tieto platy sa mi na TN kraj zdajú strašne nízke. Som normálne prekvapená.

f333
28. dec 2018

lhttps://www.sme.sk/c/3360369/univerzitam-chybaj...
v tomto nahodnom linku nie z bulvaru ale ser.novin je statistika o tom,ako su /ne/zastupene zeny v riad. funkciach.a to nehovoriac o top.managemente..

saslavka73
28. dec 2018

@mircalla Tak myslela som také teambildingy čo nie sú len pivo. Však v pohode.😁 Sú také, že tí tlačia kaleráby do hlavy a strasne ti pomáhajú aby si rástol ale hlavne chcú aby mohli ovplyvňovať tvoju myseľ.

vililienka
28. dec 2018

@evittam
@evittam a kde robis? Potrebujem skrátený úväzok aj homeoffice a vs mam.

mircalla
28. dec 2018

@saslavka73 Vsak aj take mame a bez problemov nejdem

dai
28. dec 2018

@f333 tak ja sa pohybujem v IT sfére... Zo svetových žien na cele veľkých spoločností máš napr. Carlu fiorinovu za HP v čase ich slávy, ginni rometti za IBM - to len tak spontánne... U nás ti asi mena riaditelok moc hovoriť nebudú ak sa v tých spoločnostiach nepohybujes ale to sú všetko už ženy s platom 100k plus ročne a spomínanými benefit i ako akcie a pod....
@29simona29 tie teambuildingy sú benefitom pre určitý typ zamestnanca. Priznávam že ja som ich ako začínajúci team Leader milovala - mala som 24, žiadne záväzky - krasny hotel, super aktivity - taky tábor pre dospelých. Jasne ze odkedy mam rodinu tak sa im už skôr vyhýbam pokiaľ sa dá a využívam skôr iné benefity. Stále ale mam kopu mladých ľudí okolo seba ktorí sa nato tešia a ta benefit to považujú...

dai
28. dec 2018

@f333 neviem ten link otvoriť...

saslavka73
28. dec 2018

@dai A tak ano za mladi ma to bavilo.