icon

Nedostupnosť vlastného bývania pre mladých

andrejkap123
4. aug 2021

Mna celkom zaujima, ako sa vobec da zabezpečit vlastné bývanie v Bratislave (ano porovnavam hlavne mesto SR) ked garsonky (ano idem porovnavat novostavby) stoja 150 tisic eur, dvojizbove byty malé 40 metrové stoja 200+ a trojizbaky 250+? To som dala veru minimalne ceny. Ako sa to vobec da? Ked clovek musi mat nasetrene aspon aj tych 20%? Viete lebo len taka kuchyna stoji so spotrebicmi aj 6tisic a to nie je nejaka luxusna plus iný nábytok… jedna vstavana skrina povedzme tisic. Vsak pri malej garsonke to znamena mat 30tis vlastnych preboha len na hypotéku a povedzme 10tisic na zariadenie! A ano treba vlastne byvanie! Ako maju mat mladi deti v podnajmoch. A uz ani do satelitov sa neda ist byvat, vsak tam ceny tiez riadne porastli. A hlavne ked ma clovek pracu v meste nebude byvat hodinu a pol od nej. To naozaj ma clovek makat momentalne 15 rokov aby si nasetril a o 15 rokov zas budu ceny inde plus inflacia. A aj to si vedia nasetrit len ti lepsie zarabajuci. Pride mi to uz ako nerealna vec momentalne.

ajka0207
4. aug 2021

@andrejkap123 podľa mňa kúpiš aj malý novostavbovy, našla som na nete 50 metrov za 170 tisíc, novostavbu, a zas aj v starom sa dá bývať, a po čase predas a kúpiš lepšie. My sme bývali tri roky v byte som starou elektrikou a nejak nás to neobmedzovali na živote.

andrejkap123
autor
4. aug 2021

@ajka0207 a ktora novostavba? Celkom ma to zaujima.

ajka0207
4. aug 2021

@andrejkap123 slnečnice ale pozerala som to veľmi zbežne, nie som BA, ale zas u nás nie je o toľko iná situácia ako v BA. Inak ale do novostavby by som nešla, odflaknute je to neskutočne, teda čo som videla a bolo to viacero developerov.

liz_lemon
4. aug 2021

@kittyna5 staci priznat vsetky prijmy, a vyjde vam aj viac, ako 39tis... my sme iba obycajni zamestnanci a bez problemov nam dali HU 280tis

evalin88
4. aug 2021

@andrejkap123 viem, ze byt stal vtedy 100 000 eur novostavba, mimo Ba a mimo centra

ibajaanikiny
4. aug 2021

@cubo2 hej, od 2017-2021 stupli nenormalne ceny,ale to,ako stupaju posledny rok,to je uz hroza a ja fakt neverim,ze toto sa minimalne nezastavi…lebo je jedna vec,ze ako tu niekto uz pisal,ze v Ba nie je problem najst pracu s platom 1000-1500 e,ale este v 2018 davali hypo 100%-tne,s nizkou urokovou sadzbou a neboli limitovane 8-nasobkom rocnej mzdy a aj to po scitani uz vsetkych ostatnych uverov. Dnes clovek dostane v Ba na vynimku este aj 90% hypo z ceny nehnutelnosti,v okoli Ba ci okoli inych okresov 80% a pomaly to ma zliezt na 70%,do toho limit 8-nasobku a do toho odratanie zivotneho minima napr uz aj na dieta…tak dakujem krasne,pri sucasnom raste cien s tymi obmedzeniami to ozaj uz nie je lahke a niekde sa to musi zastavit…kym nastala kriza v 2008,tiez sa na nu dlllllho cakalo,no tak sa pocka na dalsiu…ale ak bude byt 2-izbovy v Ba za 300tisic,nemyslim si,ze bezny par na to bude mat lusknutim prstov…PS: je to priklad ta suma

leskovael
4. aug 2021

Bývanie je veľmi draha záležitosť ale to čo popisuješ je pomerne vyšší živ.štandart. Nemusíš ísť do novostavby, nemusíš bývať priamo v BA, ale niekde v okolí a dochádzať, nemusíš mať zariadenie na mieru ale nakúpiš v ikey. Takisto ho nemusíš hned komplet zariadiť, ale pomaly a postupne. Ja ak by som v BA nemala dobre platenú prácu, ale len nejaké priemerný plat ktorý zarobím aj v inom meste, tak v Ba by som nežila. (nežijem tam, mne osobne to mesto nič nehovorí, na život by som si ho nevybrala, ale chápem že niekto ma Bratislavu rád, no ak ma mat plat ktorý zarobí hocikde inde, potom je Ba veľmi drahá a radšej by som sa odsťahovala)

ibajaanikiny
4. aug 2021

@allie458 ved o tom som pisala v bode 1. Podla mna,ohanat sa tym,ze ved chod do podnajmu,v zahranici nic nevidane,tak to je hlupost. V zahranici su na to vystavane komplexy,v ktorych ludom prideluju byty. Presne ako som napisala,dostanu holobyt a ak by odchadzali,musia ho vratit v rovnakom stave,este aj kazdu dierku na stene “zasadrovat”,ale to je najmenej,lebo najdu proste dalsi podnajom…a fakt nepisem este o tych sluzbach,ako za mna Svajciarsko top,tam sa im staraju o kosenie travnika,parkovanie automaticky pridelene v garazi,s velkou pivnicou,okolo kosov cisto a poriadok,smetiarov som tam za tyzden videla az 3krat! Obstrihane zive ploty okolo bytoviek a vysadene kvetiny,vsade kose na exkrementy pre psov…a nikto nic z toho ani nenicil a neznecistoval…tu si clovek ide prenajat od sukromnika garzonky,cenu plati ako za 1 alebo 2-izbak a este dopisu,ze za vonkajsie parkovacie statie plus 50-100e a za “pivnicnu kobku”-moderny nazov-dalsich 50-100e…

luccija
4. aug 2021

@liljana keď splatíte byť v Ba predáte a kúpite dom píšeš akoby to bolo o 5 rokov🙂

luccija
4. aug 2021

@ledgerka neporovnavaj podnájmy v zahraničí a u nás.Len tak pre srandu koľko % z platu tam človek da za podnájom?keď u nás pýtajú 500-600 eur to rovno môže platiť hypo

ajka0207
4. aug 2021

@kittyna5 tak živnostníci to majú ťažké, keďže určite neodvádza toľko ako by odvádzal ako zamestnanec.

accountant25
Odpoveď bola odstránená
accountant25
Odpoveď bola odstránená
ajka0207
4. aug 2021

@accountant25 to s tým rovnakým VZ tiež nie je celkom pravda, lebo SZČO platí ako keby zo superhrubej mzdy, pričom VZ zamestnanca sa uvádza len hrubá mzda. Pri superhrubej nemyslím že zamestnanec odvádza menej.

ajka0207
4. aug 2021

@accountant25 a jasné že môže odvádzať SZČO koľko chce, mám muža na SZČO, ale nikto neodvádza viac ako musí a potom jasné že pre banku nemá dostatočný príjem.

luccija
4. aug 2021

@andrejkap123 ja bývam v satelite blízko Ba pozemky voľné nie sú a novostavby a viladomy, ktoré postavili boli do pár týždňov predané.A samé mladé rodiny s 2,3 deťmi tiež sa niekedy pýtam kde robím chybu🙂bazén, vírivka, 2 auta.Tiez mám pocit, že príjmy máme fajn, ale našetriť vyššiu sumu nereálne.Niekedy sa zamýšľam kde a za čo bude bývať moja teenegerka.U nás predávajú 10 r rodinný dom s mini záhradou za 325 t je 10 ponúk z našej dediny lacnejšie ako 250 t nič nie je.Kamaratkina dcéra predáva byty u developera a idú ako zadarmo.

accountant25
Odpoveď bola odstránená
accountant25
Odpoveď bola odstránená
ajka0207
4. aug 2021

@accountant25 ak je superhruba mzda 1000 eur, tak čistá je 518, čiže zamestnanec odvedia 482 eur, ale je tam aj daň, neviem čo je v tom tvojom výpočte, ale celkom by to sedelo ak by si pre SZČO rátala aj daň aj odvody do poisťovní.

zuzuliatko18
4. aug 2021

Iste, Cena nehnutelnosti rastie a v BA je dost vysoka. Ale zase ludia chcu mat vsetko a hned - novy byt, nove zariadenie, idealne na mieru.
Byt sme kupili s manzelom par rokov dozadu, na zaciatok sme boli radi, ze nam predchadzajuci majitelia nechali spotrebice. Nakupili sme zakladny nabytok, nieco z bazaru. Dve izby sme docasne prenajimali, aby sme si financne vypomohli. Nabytok mame z ikey. Iste, raz planujeme mat pekny nabytok na mieru, ale vsetko sa da postupne. Nemusime mat od zaciatku byt ako z katalogu, Staci ze je funkcny a splna poziadavky na byvanie. Vsetko SA doladi casom, prip. Ked budeme chciet SA prestahovat, nebude nam luto, kolko sme sem vrazili peniazkov.

andrejkap123
autor
4. aug 2021

@liz_lemon bezni zamestnanci ale ked vam dali tolko tak mate spolu cisty prijem 2916 eur. Neviem ci to je bezne 😄

andrejkap123
autor
4. aug 2021

@luccija v akej dedine byvate?

accountant25
Odpoveď bola odstránená
qetka
4. aug 2021

@zuzanka.zuzu 2 onkq, 2 miestnosti. Ale idem to predavat, az ked skonci najomna zmluva, tj v marci. Teda zaxnem tak zaciatkom roka, nech to nemam prilis dlho prazdne

ajka0207
4. aug 2021

@accountant25 nie z VZ ale zo superhrubej mzdy, ako som už písala vyššie ľudia si toto často neuvedomia, keď to porovnávajú

accountant25
Odpoveď bola odstránená
accountant25
Odpoveď bola odstránená
hopsadobrandejsa
4. aug 2021

@nienna

Ak si vezmes pomer platov k sucasnym cenam nehnutelnosti, tie ceny su skutocne extremne. Platy v ziadnom pripade nerastli tak rapidne aby dokazali drzat krok s rastom cien nehnutelnosti a k tomu este treba ratat inflaciu.

Na slovenske pomery su ceny naozaj vysoko, ale ked dopyt prevysuje ponuku, je samozrejme, ze ludia umelo cenu navysia pretoze aspon jeden zaujemca ktory bude ochotny to zaplatit sa najde co potvrdzuje aj sucasny stav okolo predaja nehnutelnosti.

V zahranici, teda aspon vo Svajciarsku je kupa nehnutelnosti ovela komplikovanejsia. Okrem toho, ze musis mat aspon 20% vlastneho kapitalu sa posudzuje aj zataz hypoteky na tvoj prijem ktory nesmie prevysit 33%, aby nedoslo k neumernej zatazi a znizeniu kvality zivota. Ak zataz prekroci stanoveny limit, hypo ti neschvalia.

V ziadnom pripade to nefunguje tak ako na SK, ze k hypo sa este prida spotrebak co pre ludi s nizsim prijmom sposobi zvysenu financnu zataz ktora moze v buducnosti viest k platobnej neschopnosti. Potom samozrejme su pripady kde ludia ( aj tu na MK ) spominaju, ze pocas materskej si musia extremne utahovat opasky.

V zahranici sa na tieto veci prihliada ovela prisnejsie pretoze vlady nemaju zaujem budovat spolocnost ktora sa neumerne zadlzuje.

Ano, v ramci Europy patrime k leaderom co sa tyka vlastnictva nehnutelnosti, ale aj k najviac zadlzenym narodom v ramci strednej a vychodnej Europy.

Ja zijem sice v zahranici, ale hovorim to stale......mnoho Slovakov si zije nad pomery. To je proste holy fakt.

Ja skutocne nikomu nezavidim tie hypoteky ktore teraz maju. Zaujimalo by ma ci ludia skutocne aj vnimaju realitu kolko preplatia pri vyske hypo 100,150 ci 200 tisic. Tam sa skutocne nebavime o hraskoch.

Ja som skutocne kupil dom v hodine dvanastej a v sucasnosti ( len par mesiacov po kupe ) by som kupu uz nezvazoval. Z mojej perspektivy pri vyske cien sa to jednoducho neoplati byt vazalom banky.

Novostavby su v sucasnosti predrazene. Tu sa ludia bavia o bytoch za 200 tisic v BA.....To je v podstate smiesne ked u nas V PP idu novostavby v pohode od 150-200 tisic a platy su neporovnatelne odlisne. Ak ma niekto dojem, ze na byt za 150 tisic musi v BA carovat tak nech dojde k nam do PP a skusi kupit byt za 150 tisic pri radovo nizsom plate.

Napriek tomu, je kopec tychto bytov rezervovanych. Mozno nie miestnymi obcanmi, ale predsa.

Podla mna sa v sucasnosti oplati viac kupit starsi dom. Hlavne u sikovnejsich co si vedia vela veci urobit sami to dava zmysel. Mensia hypo a strecha nad hlavou. Mozno, ze ziaden luxus, ale dnes uz len mat vlastne byvanie sa za luxus povazovat da.

Vlastne byvanie uz davno nie je samozrejmostou.

hopsadobrandejsa
4. aug 2021

@ajka0207 To je dnes inak dost casto kamenom urazu. Stavia sa rychlo a tie stavby nemaju pomaly ani cas "vychladnut".

Ja uz si ani nepamatam ako sa vola ta budova v blave ktoru museli uzatvorit lebo okna zacali praskat pretoze stavba zacala sadat a okna nevydrzali napor. Jasny priklad "rychlo postavit, rychlo predat"

Dnes je niekedy lepsie kupit starsi dom pretoze tie boli pred 40 ci 50 rokmi aspon stavane poriadne.

ajka0207
4. aug 2021

@accountant25 keď zákazník zaplatí 1000 eur, tak pre SZČO je tých tisíc eur jeho VZ, kdežto pre zamestnanca je to cena práce-super hrubá mzda. To je to čo som tým cely chcela povedať, že SZČO dostane balík peňazí (1000 eur) a z neho platí odvody a daň, kdežto zamestnávateľ dostane 1000 eur z toho odvedie odvody a zamestnanec už "dostane" len hrubú mzdu (určite menej ako 1000 eur) a z nej odvádza odvody. Preto sa odvody SZČO a zamestnanca pri rovnakej cene práce nedajú porovnať pokiaľ do odvodov zamestnanca nepočítas aj tie odvody čo platí zamestnávateľ. Toto nevedeli pochopiť mužovi zákazníci že prečo keď je zamestnanec tak mu stačí hrubá mzda 1000 ale keď je SZČO tak potrebuje 1300, a presne pre to lebo SZČO odvádza "ako keby" aj za zamestnavatela. Presné sumy sa nejdem hádať, lebo sa mi to nechce počítať. A áno, aj sa ospravedlňujem autorke že sme jej takto "zaspinili" tému úplne nerelevantnym odbočením od témy.