Nekúpila som maslo a olej, lebo boli drahé
Kam to už spejeme? Včera som bola na bežný nákup a normálne som si polovicu vecí rozmyslela pri pohľade na ceny. Nekúpila som ani maslo ani olej, o nejakej sladkosti ani nehovorím. Mám rodičák a dve deti a neviem ako mám s tým slušne vyjsť 🤔 Samozrejme, mám aj chlapa, ale tiež nezarába milióny. Och, normálne mám zlý pocit z toho... Mne bolo vždy dať ľúto peniaze za jedlo, ale toto je extrém už. (Prosím vás, nepíšte mi tu, že som si nemala robiť deti, ďakujem)
@irusa samozrejme že to nie je ok ani normslne, hlavne ked ten isty olej ( znacka aj objem) stoji v HU 2€/l. No nekúpiť liter oleja ale miesto toho bataty…mi tiez ok nepride. Rovnsko ako staznost ze nevie vyjst z rodicaku. Rodicak predsa nie je davka z kt ma zena na materskej vyjst živiac rodinu.
@jonki jasne nie je... no z druhej strany škôlky plne- dieťa ti len tak ľahko do škôlky nezoberú, ženy s malými deťmi veľmi zamestnať nechcú, lebo často sú na očr, pracovná doba je tiež nevyspytateľná, súkromá škôlka jasle za 400e je úplná výhra.. čiže z môjho pohľadu to ženy ľahké nemajú....inak ja som pracovala aj počas materskej..išla som po pol roku do práce od pôrodu, no zamestnávateľ mi vyšiel v ústrety a o dieťa sa mi starala svokra.....
Ja nechápem, že vás to stále baví. Napísala som, že nemám možnosť ísť do práce. (NEUVERITEĽNÉ?!) Mám dve deti 1rok a 2roky. Viete si predstaviť aké je to náročné sa starať o tak malé deti? Nie neviete, lebo buď máte jedno, alebo žiadne, alebo dve s desať ročným rozdielom. Do jaslí ich nevezmú a nemám babky a tetky aby sa mi o ne postarali. Ja sa ledva stíham starať o domácnosť nie to ešte robiť vence 🤦 Kľudne prídite ku mne na jeden deň a môžte sa pozrieť ako vyzerá deň s takými deťmi. Včera som mala čas písať lebo som mala po dlhej dobe len jedno lebo bolo u svokry. Vyuoratovala som celý dom. (Konečne) Ja som aj šila handmade, aj teraz deťom šijem, ale iba mojím deťom a jedy legíny mi trvajú tri dni. A nie nie som neschopná lenivá krava čo sa jej nechce chodiť do roboty. To píšem aj pre ostatné aby nemali zo seba konplexy a výčitky svedomia. Každý deň má iba 24hodin a ja nie som nadčlovek. Každá matka je hrdinka keď sa dokáže postarať o jedno, dve, tri a dokonca viac detí a nemusí si pri tom otvoriť firmu. Ako som už písala, má mi prísť daňový bonus a plánujem si kúpiť overlock aby som v budúcnosti mohla šiť profesionálnejšie. Áno v budúcnosti keď budú deti väčšie a ja budem mať čas! A zvyšok, tých 700€ pôjdem minút do Poľska na zásoby plienok, drogérie a trvanlivých potravín. Tu nech si to za tie ceny kupujú sami.
@irusa netvrdim že zeny to maju lahke, ja som sama s troma detmi ( muz zomrel) a som na RD-neplacem v pohode vyjdem aj pekne usetrim, deti jednoducho svokre ani mame vychovavat nenecham lebo mam na to svoje dovody ( tym neodsudzujem zeny kt to robia)
Len proste clovek si musi stanoviť priority. A ano potraviny su extremne drahe, len msm pocit ze autorka temy nema ok nastavene priority, to je cele. A ked to financne nevychadza-jednoducho treba aj rodičovstvo plánovať.
Áno, musí to byť náročné, ale teba niekto nútil do takého malého vekového rozdielu? Możno stačilo počkať. Teraz už len vydržať zo dva roky, kým budeš schopná sa vrátiť do práce (snáď ti deti do MŠ) vezmú.
Baby riešite tu nejake akciové maslo v Kauflande-cely letak som presla 3xnašla som lrn Tami Bio 125g/2,05€ -asi ste toto nemysleli, ci?
(Ozaj ma to zaujima, idem do mesta, skocila by som kupit)
@jonki priority stanovené podľa mňa má...ale aby išli potraviny o 100 % hore a platy 0 mi príde totálne choré..... pohonné hmoty 2e / liter, napríklad ja na výplatu mám rovnako no na pohonné hmoty dám o 50e viac a to mi už chýba...inak nemám šancu sa do práce dostať, nakoľko u nás v dedine chodí autobus 2x do dňa a ani začiatok smeny by som nestihla.... tak ako si mám v tomto prípade zmeniť priority ???
@zuzanockamt a na čo som mala čakať?! Či náhodou nebude vojna a potom som si mala povedať, aha, super, že som počkala keďže tá vojna a zdražovanie fakt prišli. Ale či náhodou nebude kovid? A teraz mám na čo čakať, či neprídu mimozemšťania? Strašne múdra si fakt 🤦😉😉
Nuž tak sa teda nesťažuj, aké je to zložité. Ja osobne som si počkala a naplánovala rodičovstvo tak, aby to vyhovovalo aj mbe, aby sme zariadili bývanie, vytvorili finančné rezervy, vyriešili prácu atď.
Ono je tazko nieco radit, proste kazdy ma iny rozpocet, iny styl zivota, ine veci potrebuje. To je proste tak, no deti by v kazdom pripade mali mat vsetko co potrebuju. V tejto dobe sa proste treba naucit poriadne kalkulovat
@n1982bolo to medzi Kráľovou pri Senci a Sencom.Teraz je to už pozbierané.Na opačnej strane bola cibuľa aj tú ľudia zbierali.Teraz tam je vysadená kapusta,tá sa ešte nezbierala.Vokolitých dedinách má všelijakú zeleninu a čo nepredá,necháva na poli a ľudia si to zbierajú.Veľa ľudí si narobi zásoby aj na zimu,lebo napr.ked vykopavajú koreňovu zeleninu na jeseň,veľa tam ostáva a ludia to potom zbierajú takisto aj zemiaky.
@zuzanockamt tebe sa nesťažujem a už som povedala, že ľutujem, že som sem niečo napísala. Asi je na čase zrušiť modrý koník, aj keď tu mám bazár a aj kupujem. No je mi tu z tej komunity totálne na grcanie 🤢🤢🤢
Netreba túto sociálnu sieť tak prežívať.
@kittykat22 ale nemusíš sa obávať ja to vidím. A vidím co ľudia a koľko kupujú. Keďže sme dedinský obchod v hladovej doline, celkom mame prehľad o zákazníkoch, pretože tu každý každého pozná. Takže áno, vidím co ľudia kupujú a aj prečo kupujú lacné potraviny. Tvoje predstavy o vlastnej dopestovanej paradajky sú značne naivne. Je júl a paradajky ešte nie sú. Keď budu v septembri bude veľmi dobrá sezóna. Okrem toho je ďalších 9 mesiacov v roku, keď vlastne nie sú.
Máš dve malé deti, v poriadku. To ze ich máš tak skoro po sebe, že nemáš príjem ale nie je vina tejto vlády. Keď si nevieš privyrobiť, tak musíš šetriť. Musíš si odpustit nie nevyhnutne veci. Tak ako to robia tisícky žien v podobnej situácii. Ci by si bola na rodicaku pred troma alebo 10 rokmi, tiež by si si nevyskakovala. Treba si určiť priority. Zaplatiť účty za bývanie, nakupovať tak aby ste zbytočne neplytvali potravinami a zároveň mali vyváženú stravu. Ak je to potrebné kúpiť oblečenie a obuv, hoci aj z druhej ruky. Všetko ostatné nie sú nevyhnutné položky. Áno, môže ti byt ľúto za novou kabelkou, ale polož si otázku či ti ju, na rozdiel od masla, vôbec treba.
@zuzanockamt niektorý ľudia sa kvôli kyberšikane aj zabijú, tak mi nepíš aby som to neprežívala. A áno, vy tu šikanujete každú matku, ktorá nechodí do práce a je na RD aj keď napíše, že nemá možnosť ísť do práce
To nie je šikana. Ja ozaj neviem, ako sa dá situácia s nedostatkom peňazí vyriešiť bez toho, aby sa chodilo do práce 🤷 Fakt netuším. Možnosti sú dve - práca alebo šetrenie.
Nech je každý doma s dieťaťom koľko chce, aj 10 rokov, ale musí mať plán, ako to finančne zvládne.
Dala som si tu namahu a precitala som celych 11 stran, co spravim malokedy a teda niektorym z vas naozaj chyba empatia.
Jedna tu pisala, ze v zahranici neexistuje 3 roky byt doma s dietatom, par tyzdnov materska, par tyzdnov rodicovska a ide zena do prace. Ano, toto je to A, ale za tym treba povedat aj B a to, ze toto musi v prvom rade pripravit pre zeny a rodiny stat. Asi ste si nevsimli, ze dnes vam na Slovensku pomaly nezoberu do skolky 3 rocne dieta a 4 rocne len tazko, lebo beru 5 rocnych predskolakov. Statne skolky a jasle praskaju vo svikoch a na sukromne asi nema kazdy. Za sociku bolo skolok a jasli kopec, keby ich neporusili, nemame teraz tento problem. Tu by trebalo zacat, potom by matky nesedeli doma a isli skor do prace, nove pracovne miesta by ziskali ucitelky, upratovacky, kucharky...
@autorka je kvetinarka, jej deti maju 2r a 1r, cize su to "covidove" deti a za tieto posledne dva roky tych velkych svadieb zase az tolko nebolo a od jesene asi zase nebude. A radit jej, aby robila vence?? A kto ich bude kupovat, ked ludia otacaju kazde euro??
Predpokladam, ze 90% reakcii tu pisali zeny, ktore uz maju odrastenejsie deti a vratili sa do prace, prip su doma a stara sa o nich zarabajuci manzel. Lahko sa potom "mudruje", ked nie ste v situacii danej zeny.
Ale teda suhlasim s tym, ze nekupit olej a maslo ozaj nie je cesta...
Pozri sa, o veku tvojich deti si napísala až na 11.strane. Takže sa nečuduj, že každý si tvoju situáciu vydedukoval po svojom. Ja som si predstavovala matku s 5 a dvojročným dieťaťom, tým pádom som ti navrhla tu svadobnú výzdobu. Na druhej strane, aj tvoje dve deti by mal v pohode zvládať pol dna strážiť ich otec, za ten čas co ty by si si privyrábala. Keď ich nezvládne postrážiť, opatriť, tak niekde sa stala chyba
z mojich cias na rodicaku ked bol smiesnych 195€ ci kolko si pamatam jednu mamicku ktorej sa podarilo velmi pekne setrit na jedle ale nie kvalitou.
Kazdu nedelu si na chladnicku napisala presny rozpis jedal a planovala ich tak aby ak ostai zvysky zakomponovala ich do daksieho jedla...
Napriklad ked mala zemiaky s masom a zeleninou na druhy den naplanovala zo zvysnych zemiakov a zvysneho masa francuzske ze to tam dokrajala a podobne... proste urobila plan aby vedela co nakupit + aby vyminala jedlo ktore ostalo a neplytvalo sa nim... a takto krasen fungovala dlhodobo a jedla boli aj vyzivne nielen mucne aby sa usetrilo.
Len to chcelo trochu studovania jedalnicka a planovania...
Ked clovek naplanuje kazdy den co sa bude jest a kupuje len podla toho tak usetri velmi vela...
A netreba brat ako tragediu ze dve deti po sebe... aj ja tak mam s rocnym rozdielom... treba to brat ako pozitivum ze o to skor pojdes do prace ako zena ktora ma 3 rocny rozdiel medzi detmi... len sa treba zatat a vydrzat... na rodicaku z jedneho prijmu je to malokedy luxusny zivot ak si zena neurobila rezervu pred tym... nieje to len terajsi problem... bolo to aj v minulosti lebo sice ceny boli nizsie ale rodicak pri dvoch detoch bol 195€ a boli sme radi ze sme radi. 🙂 teraz ma tusim zena co pracovala 370e a to je ina pecka. 🙂

@elizabet173 ja som teraz kupovala v Kauflande. 82%, cena cez 1,60 alebo 1,80, už si presne nepamätám