Nekúpila som maslo a olej, lebo boli drahé
Kam to už spejeme? Včera som bola na bežný nákup a normálne som si polovicu vecí rozmyslela pri pohľade na ceny. Nekúpila som ani maslo ani olej, o nejakej sladkosti ani nehovorím. Mám rodičák a dve deti a neviem ako mám s tým slušne vyjsť 🤔 Samozrejme, mám aj chlapa, ale tiež nezarába milióny. Och, normálne mám zlý pocit z toho... Mne bolo vždy dať ľúto peniaze za jedlo, ale toto je extrém už. (Prosím vás, nepíšte mi tu, že som si nemala robiť deti, ďakujem)
@jonki pozriem doma, ja si vôbec nepamätám,
@kormino jaaj to kvoli tomu tam bol taky armagedon🙈🙈🙈 mne to vobec nedoslo ze sa pripravujú na zajtrajsok. Ja som vyslivene sla kvoli maslu ( inak som nepotrebovala nic mozno ani tyzden)a ked uz som tam bola nahadzala som aj ine akciové veci, no prekvapilo ma ze o 11tej dosli kosiky🙈 parkoviska su tam 3, cize aspon miesto nie je problem.
A teraz ditko spi vonku v aute( uplne otvorenom samozrejme ) lebo ju prelozit nemozem.
Milé dámy, dovolím si dat na známosť, že v kauflande bol dnes olej po 2,50. Maslo som zabudla pozrieť.
Ja som začala používať aplikácie na porovnanie cien. Hlavne keď potrebujem kúpiť niečo konkrétne.
@elizabet173 mam kamošku, čo strikuje ponožky pre čosi také ako sú Ponožky od babičky. Po večeroch, keď jej vyjde čas. Koľko jej vyjde času, toľko zarobí.
@loginexistuje presne tak...ja som nekalkulovala...
3€ za maslo? Čo tak začať kalkulovať a sledovať akcie...Lidl minulý týždeň 1,69 € za maslo.
Akože, tiež nechápem, prečo toľko útokov v tejto téme, autorka nenapísala nič divné, ani neviem aké. Chcela sa posťažovať, nepýta predsa na to maslo od Vás. Niektoré ste si prišli poriešiť komplexy, šikanovať niekoho, alebo čo? Najmä stále tie isté baby, bežne s Vami súhlasím, ale dnes to preháňate. Úplná nenávisť ide z tých riadkov, normálne mi zle zostalo. Sa to tu zase zvrhlo na porovnávanie komančov vs. kapitalisti a ako je slovač vyžratý národ a neviem čo. Rodičák na SK vs v zahraničí a podobne. A ako je autorka lenivá, lebo je na RD a má ísť robiť a iné perly storočia. A píšu to nicky, ktoré sú tu známa firma. Ako by Vám Igorova Paulínka poradila baby, niekedy je mlčať zlato.
Veď je pravda, že tie ceny sú neznesiteľné a to si teda žijeme dobre a maslo bežne kupujem za ťažké prachy, lebo nafta do auta a väčšieho mesta do hypermarketov stojí ešte viac a ja som proste lenivá skenovať letáky ako trúbka a obehať Lidl, Billu, Tesco, Kauf a neviem čo a v každom kúpiť jednu vec., lebo akcia a leták. No proti gustu... Ale zas je pravda, že u nás sa maslo je dva týždne jedno, lebo pre malého na pečivko používam najmä Lučinu a koláče nepečiem, u nás to moc nefičí.
Nie každý žijeme v meste, a nie každý má k dispo auto, a aj keď hej, tak tankovanie je tiež brutálna pálka.
Nie, od ročného a dvojročného sa nedá ísť do práce, mám len jedno a popri ňom robím z domu, ale pri tak maličkých a DVOCH deťoch si to neviem predstaviť. A robiť vence, kedy? Keď jej deti zaspia a je rada, že poprace dom, alebo dá prať a navarí? Čo ste sa podaktoré zbláznili?
Autorka, je to nahovno. Doba nahovno, ceny nahovno, a bude horšie. Proste len vydržať. Kým detiská podrastú a pôjdeš do roboty. A dovtedy takéto komodity kupovať asi fakt len v akciách. Alebo ak má muž aký- taký čas naviac, tak nejakú fušku a privyrobiť.
Máte pravdu, strašne všetko zdraželo.My ešte musíme kupovať napríklad bezlaktozove výrobky.Ak kupujete pravidelne bataty,treba vystriehnut akciu Pravidelne ich majú pod 2 eura za kilo ,cca 1.40 - 1,70 v Lidl a často aj v Terne.Ked máte v mobile apky na Lidl a Kaufland,dá sa slušne ušetriť cez kupóny a akcie.Tiez sa snažíme takto robiť čo sa dá.
@drahomirrra niečo podobné napadlo aj mňa,že nevieme,kde autorka žije,či má k dispozícii auto,aby mohla robiť veľké akciove nákupy a sama si dobre pamätám,že ísť s dvoma malými deťmi na nákup je celkom zážitok 🙂...ja si tiež robim väčšie zásoby podľa toho,kde je akcia,ibaže ja mám po ceste z práce takmer všetky hypermarkety,tak zbytočne neprevazam.A tiež si neviem predstaviť robiť doma niečo popri deťoch.Ozaj zostava len sa nejako uskromniť a keď pôjde do práce,bude to snáď lepšie.
@kinderzwillinge
Ja ti kľudne napíšem A aj B zo zahraničia. Materská/rodičovská 1 rok, ak si rozložiš tieto peniaze môžeš byt 18 mesiacov, ale to je novinka posledných pár rokov. Nárok na materskú/rodičovskú má len osoba, ktorá pred materskou pracovala a musí mat odpracovaných určitý počet hodín myslím za posledných 6 mesiacov, žiadne že som doma 3 roky s jedným dieťaťom a potom ups, mám ďalšie dieťa a štát plať 6 rokov. Ak nie si schopná počas tehotenstva pracovať so zdravotných dôvodov, minieš si najpr PNku a potom dostávaš socialne dávky z poistenia v nezamestnanosti, z tohto istého poistenia aa vypláca materská, takže ak ti zdravie nedovolí pracovať povedzme posledné dva mesiace tehotenstva o toľko sa ti skracuje materská/rodičovská. U nás neexistuje, že s tehotenskym testom zamestnávateľovi rovno oznámiš, že si na PN a si na nej až do pôrodu. Tehotné ženy zväčša pracujú do posledneho dňa, niektoré si zoberú týžden dva materskú skôr, žiadne úľavy a zákaz prace nočných a podobne tu neexistuje. Kto robil malo alebo nerobil pred pôrodom dostane presne 0 dolárov materskej/rodičovskej.
Škôlky až do tohto roku neboli sponzorované štátom a teraz sú len niektoré, cena je cez $1000 čím menšie dieťa, tým drahšie, priemer $1400. Škôlok je malo, väčšina ľudí tam prihlasuje deti, keď sa narodia. Ja som prihlásila syna keď mal 2 roky a škôlka ešte ani nebola postavená, v 3 rokoch som išla do prace a vozila syna do vzdialenej škôlky, kde som mala šťastie, tme sa práve uvoľnilo miesto, až v 4 rokoch sa dostal tam, kde som chcela. Veľa ľudí dáva svoje deti ženám, ktoré majú doma otvorené akoby mini škôlky a popri svojich deťoch priberú ešte 3-4 cudzie deti. O nejakých pôrodných, kočikovnych a neviem akych príspevkoch môžme snívať .
Hej, v zahraničí je to všetko úplne super, to len na Slovensku ženám nie je dopriate.
@sisaka Ja som nikdy nikde nenapisala, ze v zahranici padaju pecene holuby do huby a na druhej strane, ani nekydam na Slovensko.
Na druhu stranu, ked ti je v tej uzasnej Kanade tak na h...o, preco sa nevratis na Slovensko 😂
@kinderzwillinge mne nie je na hovno, ja nečakam že štát ma aj s detmi bude živiť, ja nemám problém sa postarať o svoje deti aj bez intervencie štátu.
Ja len ti píšem aké je to B, čo nikto nechce počuť, možno v niektorých štátoch to B je úžasné, ale pochybujem, že sa nájde ešte nejaký štát, ktorý ma také množstvo rôznych dávok a ženy na rodičovských aj 6 a viac rokov…. To, že napíšem ako to tu je a ty to vyhodnotiš, že sa sťažujem nie je môj problém, ja sa nesťažujem, ja konštatujem. Ja nie som z tých, čo si spraví deti a potom narieka, že rodičia nepomáhajú, štát sa nestará a všetko je drahé a nemám im čo dať jesť.
@kinderzwillinge Kanada je uzasna krajina. Ale nie je to krajina pre lenivcov. Kto sa chce snazit, ma sa tam dobre. Zarobok, velke moznosti, pekna priroda. Komu sa nechce a caka, ze bude len sediet doma a stat posiela davky ako na sk, ten sa sklamany vrati domov.
Som ročník 1980, do jasli som išla ako ročná (protekcne), platená materská bola do pol roka, potom mama čerpala dovolenku a študijné voľno. Na deň mala presne 50 Kčs - na stravu, drogeriu, oblečenie, čokoľvek po odrátaní réžie. Takže aj v starých dobrých časoch socializmu, keď tráva bola zelensia a pečené holuby do huby padali, to bolo ťažké pre mladé rodiny.
@liljana O tomto vobec nepochybujem a suhlasim s tym 🙂
@letfenixa Toto je pravda, aj ja aj manzel sme rocniky, kedy mali nase mamy matersku 6 mesiacov
@letfenixa
@kinderzwillinge ano, bolo to tak, ja som bola v jaslickach stale chora, tak mama mala pri mne pani, co sa o mna starala… lebo musela ist do prace.
@simsalabim @kinderzwillinge ešte upresním to protekcne: tie jasle boli protekcne, ani vtedy ich nedostali automaticky všetci, v našom meste to mal pod palcom mamin kolega, išla ma prihlásiť zároveň s tým, ako informovala v práci o svojom tehotenstve.

Ja prave na zdrave jedlo miniem este viac sko na oblecko a toto je uz extrem skuckat peniazky tak o com je ten zivot??