icon

Nekúpila som maslo a olej, lebo boli drahé

3. júl 2022

Kam to už spejeme? Včera som bola na bežný nákup a normálne som si polovicu vecí rozmyslela pri pohľade na ceny. Nekúpila som ani maslo ani olej, o nejakej sladkosti ani nehovorím. Mám rodičák a dve deti a neviem ako mám s tým slušne vyjsť 🤔 Samozrejme, mám aj chlapa, ale tiež nezarába milióny. Och, normálne mám zlý pocit z toho... Mne bolo vždy dať ľúto peniaze za jedlo, ale toto je extrém už. (Prosím vás, nepíšte mi tu, že som si nemala robiť deti, ďakujem)

viestta
3. júl 2022

Jaj, pravda oči kole? Nepolutujem ta. Nie je najmenší dôvod.

tosomja
3. júl 2022

Nekúpim lososa, keď stojí 14€, pre ani nie troch. Ale olej a maslo? Veď to vydrží mne aj mesiac. A nesúhlasím s tým, že na strave sa nedá ušetriť, práve tam sa dá najviac (vlastne dalo). Práve som prišla z obchodu, 5ks kukurica, pol melóna, 4ks citrón, cherry paradajky, 20dkg šunky, 6ks rožok, 6ks minerálka, 6ks dojčenská voda, 2mlieka, džús, dcére plavky a deťom hračky po 6€ dokopy 86€ 🙄 nikdy som toľko neplatila. Ale ani by ma nenapadlo odložiť melón, keď deti až slintali. 😉

elementissa
3. júl 2022

@anonymous87 všetky tie, čo som písala mávame s obmenou doma, momentálne máme doma sezamovy, hroznový, avokádovy a makový. Všetky som kúpila v Kauflande, sezamovy je z nich asi najdrahší, 11€ na 250ml, ale stačí ozaj kvapka. Inak sa dajú kúpiť aj v DM v dobrej kvalite a podobnej cene ako v Kauflande, za drahšie kúpiš vo Vitalande alebo inom zdravom obchode a v Yeme. Ale nám vydržia oleje naozaj veľmi veľmi dlho, tú fľaštičku sezamoveho máme už 3 mesiace. Z hodnotných olejov ti do varenia stačí jedna lyžička a samozrejme kvalitný hrniec/panvica. Do studených jedal - teda hlavne šalátov rôzneho druhu sú dobré tie "sladšie" oleje, hroznový, makový. Aj konopný a ľanový sú fajn, tie sú dobré aj na varenie, aj do studenej kuchyne. Ale teda musím povedať, že my nevyprážame nikdy. Keď robím veľký hrniec niečoho (5+ litrov), tak doňho dám pol polievkovej lyžice olivového oleja, s tým varíme najčastejšie. Tá sklenená fľaša nám vydrží veľmi dlho. Ono to nie je o cene, ale o kuchyni. Ako tu čítam, niektorí kupujú raciol 2x mesačne. My si kúpime drahé oleje, ale na pol roka sme vystarani. A vždy ich kupujem viac, kvôli variete. Inak tie ostatné nie sú také drahé, iba sezamovy je drahý (avokádový asi hneď za ním). To máš ako s octom, ryžový ocot ma stál najviac, balsamico a jablčný ocot sú oveľa lacnejšie. A tiež mám vždy všetky doma. Len to nie sú položky, ktoré kupujeme často, keďže ich používame striedmo a s rozumom.

anonymous87
3. júl 2022

@elementissa dakujem ☺️👍

deti95060810
3. júl 2022

@elementissa záleží pre koľkých stravníkov varíš... ak pre 2-3 tak to je Ok...ale ja denne varím pre 7 osôb ....vek od 12r ... deti by pomaly zjedli aj mňa... Takže treba všetkého veľa. aj oleja...
Inak nekúpiť maslo za 3 e tak to je už dosť finančná mizéria...

jonki
3. júl 2022

@elementissa akurát ze tie oleje aj dost oxiduju…cize radsej menej druhov skor spotrebovať a potom kupit na obmenu iny. No to iste vies 😉

jajanka31
3. júl 2022

Vies co dobre ze si nekupila, ja tiez uz nekupim vsetko aj ked na to mam, ale v principe co si myslia ze budu zdrazovat do nekonecna a my ako ovce budeme do nekonecna platit a oni si povesia ved ludia kupuju tak co... Ako je velmi zle ked to clovek doma uz nema a potrebuje a nome si to dovolit. Ale ked to este mam tak si radaej pockam na akciu a vtedy kupim masla aj 4.

autor
3. júl 2022

@cocolino234 odporúčam ti piť menej alkoholu

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
zuzanockamt
3. júl 2022

Autorka: A ako dlho ešte plánujete žiť v takejto situácii? Ceny ešte pôjdu hore a čo budete potom robiť?
A sťažuješ sa na nemožnosť dostať deti do jaslí, MŠ. Keď ti skončí RP a deti neumiestniš do MŠ, potom čo?
Vyskúšala si všetky možnosti v okolí?

daniela1911
3. júl 2022

@zuzanockamt nič…vyššie sa pýtam, prečo nejde do toho kvetinárstva aspoň na sobotu… bez odpovede.

elementissa
3. júl 2022

@jonki nemavame ich otvorene všetky tak dlho. Vždy max 2 sú otvorené súčasne. Ostatné máme odložené. Ale teda, ešte mi "neposiel" olej :D

zuzanockamt
3. júl 2022

@daniela1911 veď to, má veľmi dobrú profesiu na brigádu, resp.čiastočný úväzok...alebo privyrobenie si aj doma - Veľká noc, Vianoce, Dušičky atď

elementissa
3. júl 2022

@deti95060810 jasné, my sme aj budeme traja. Viac krkov by sme z našich platov neuzivili. Ale tak vidíš - niektorí sa rozhodnú pre určitú kvalitu života (s čím súvisí menej detí a viac príjmov) a niekto si nacvaka deti a snaží sa vyžiť z rodičáku... Každému ako je libo. Samozrejme, ak si to niekto môže dovoliť a vie sebe aj deťom zabezpečiť podľa neho optimálnu kvalitu života, tak nech má kľudne aj 7 detí. Len tragédia sú tieto večné témy - mám deti, žijem z rodičáku a neviem z toho vyžiť, o nejakej lepšej kvalite života nemožno ani hovoriť.

jonki
3. júl 2022

@elementissa 👍som pochopila tak, ze ho polroka uzivas. Ja som inak kupila a rovno sj vyhodila. Uz bol stary.

viestta
3. júl 2022

@daniela1911 @zuzanockamt ako kvetinarka môže chodít privyrábať si napríklad výzdobami na svadby. Robota presne na víkendy, ešte aj doobeda. Detuchy môže nechať otcovi a odbehnúť si na pár hodín zarobiť na maľovatka. Pred dušičkami, Vianocami aj Veľkou nocou si môže privyrobiť výrobou ikebam. To sa dá robiť aj doma a na dohodu s nejakým kvetinárstvom.

elementissa
3. júl 2022

@jonki tak 3 mesiace nám vydrží jedna tá malá fľaštička, ale nakupujem raz za pol roka (to kúpim rôzne druhy a potom len vyberám). Fakt si kúpila starý olej? Ako sa to prejavovalo? To mne sa ešte nestalo...shit happens :(

jonki
3. júl 2022

@elementissa áno rovno prvá lyžička - štípal ( flasa predtym taka ista mala uplne inu chut) to bol tekvicovy. Inak hlavne makovy je na to náchylný.

autor
3. júl 2022

@daniela1911 samozrejme, že môžem ísť do práce, ale nechce sa mi 🤷 Deti by to aj samé zvládli doma, ale tak radšej budem celý deň sedieť na riti a brať sociálne dávky

autor
3. júl 2022

@viestta keď sa budeš vydávať daj vedieť, prídem ti výzdobu urobiť 😉

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
markus1
Odpoveď bola odstránená
jonki
3. júl 2022

@markus1 kava??? Neblazni 🙈🙈🙈

zuzanockamt
3. júl 2022

Autorka: Keď hľadáš len výhovorky, tak na sťažnosti nie je miesto. Tiež ešte poberám RP a už rok a pol mi chodí na účet aj výplata.

markus1
Odpoveď bola odstránená
bessie12
3. júl 2022

@markus1 v NL bol nedostatok oleja, muky a ciastocne aj cukru. Ale to bolo asi kvoli tomu, ze ludia kupovali ako sialeni a nemysleli na inych.

aristka
3. júl 2022

A koľko stojí masť , olej potrebujes minimalne max do koláča tj.cesta .Ak ľubite smažane ,ci dusene ,využívaj masť i na chlebik ďeťom natriet s rajčinou .Rob ako robili naše matere a sraré matere.

marca12
3. júl 2022

@annamalaga mozu znizit dph na zakladne potraviny

autor
3. júl 2022

@cocolino234 nie ďakujem... A zajtra pridám nové fórum o sťažovaní aby ste sa celý deň nenudili

markus1
Odpoveď bola odstránená