icon

Neviem si nájsť prácu napriek vysokej kvalifikácii - čo robím zle?

filange
6. sep 2018

Dievčatá, ja už som zúfalá. Mám po 35ke a dve deti, mladšie má 17 mesiacov. Problém je, že máme vysokú hypotéku a teda musím ísť do práce, z jedného príjmu to neutiahneme. Vyčerpala som materskú, potom podporu v nezamestnanosti a o dva mesiace už bude končiť aj mužova materská. Naozaj sa musím zamestnať. Staršie dieťa je v škôlke, o mladšie by sa mi postarala maminka, ktorá je už na dôchodku.
Je tu ale problém. Nikdy som nemala problém nájsť si prácu, práveže som si vždy mohla skôr vyberať. Teraz je to ale o tom, že posielam životopisy, ale nikde ma nechcú. Reagujem len na pracovné pozície, kde spĺňam všetky požiadavky, napriek tomu sa mi ani neozvú. Som z toho frustrovaná, naozaj už neviem ako ďalej.
Mám viac než desať rokov manažérskych skúseností v riadení obchodu - sales a account management, robila som 4 roky aj ako HR manager. Mám vysokú školu, doktorát, hovorím plynule anglicky, našoférovaných mám cez pol milióna kilometrov. Ovládam účtovníctvo (jednoduché aj podvojné), mzdy, sklad. Viem robiť verejné obstarávanie, orientujem sa vo finančných výkazoch, ovládam word, excel, Omegu, SAP... Nemám problém robiť v teréne, pokojne aj nadčasy. Mám kopec školení obchodníckych zručností atď.
Napriek tomu si už viac než pol roka neviem nájsť prácu. Bola som na troch pohovoroch, v jednom som sa dostala aj do druhého kola, ale dali prednosť uchádzačovi - mužovi...
Personalistka, taká mladá žaba, mohla mať tak 24 rokov mi povedala, že čo chcem, že som v najhoršom veku. Na to som jej odpovedala, že ja už ďalšie detičky neplánujem a že mám o ne postarané, že nebudem vymeškávať. Výsmešne mi povedala, že to hovorila aj moja predchodkyňa a vraj hneď po troch mesiacoch šla na rizikové tehotenstvo.
Tak ja už teda neviem... ako si nájsť prácu? Mám im doniesť potvrdenie, že som si dala vyoperovať maternicu? Poraďte, čo robím zle? Ak si do dvoch mesiacov nenájdem prácu, obávam sa, že budem musieť ísť robiť za pás do automobilky... ☹

tahomi
6. sep 2018

A prichadza do uvahy iba Zilina a okolie?

canerko
6. sep 2018

A co tak najst si hocico kym ne najdes pracu snov?Mislim to preto lebo ucty sa platit musia a treba z niecoho zit.Ja som robila v TR na sukromnej klinike na recepcii a ked som odisla do Chorvatska tak som bola bez prace ale mala som super odstupne s ktorym som zacala novy zivot.Mesto v ktorom zijem je pracovne totalno mrtve ale aj obyvatelov v vnutrozemskej Chorv.je kazdy den menej a menej a ked som prisla zo svojim zivotopisom do firmy v ktorej teraz pracujem len uvitali moje znalosti a to mam ucnovku,nic bohvieco.Lenze jazykov ovladam 5 a ked sme dostali teraz slovaka za vykonneho riaditela ako som sa im zisla veru.Tym chcem povedat ze je teraz velmi tazke najst dobru a dobre platenu robotu lenze ked hori pod nohami idem aj pod svoj limit kym ne pride to co naozaj chcem.

janulienocka
6. sep 2018

@filange poslala som Ti ip

filange
autor
6. sep 2018

@renatka100 jéj, ty si zlatá, fakt si ma potešila, ale ver mi, že dokonalá nie som. Upravená, voňavá, ale dokonale nastajlovaná - od toho mám ďaleko. Mám ešte aj nadváhu po deťoch. Veľmi dobre si uvedomujem ako svoje klady, tak aj nedostatky.

filange
autor
6. sep 2018

@tahomi mám dve malé deti, týždňovky si dovoliť nemôžem ☹

filange
autor
6. sep 2018

@canerko čo myslíš tým "hocičo"? Na prácu predavačky, čašníčky a pod. ma nevezmú. Neviem si predstaviť, čo také by som mala robiť. Akože, keby bolo najhoršie, tak by som ozaj šla robiť aj za pás do automobilky, ale pri takej robote by som strašne, ale strašne psychicky trpela.. Toľko rokov školy a vrazených peňazí do vzdelania a teraz toto ☹

victtoria1
6. sep 2018

Mozno je to tym zameranim, moj svagor v tomto obore hladal rok, kym nieco nasiel. A to ma rooky praxe,nemcina,taliancina... dobre odporucania a vidis..je to proste oblast kde si kazdy drzi fleka

snowwhite81
6. sep 2018

Si na linkedin, memas ponuky z tadial? Pripadne cez kontakty z byvalych zamestani? Dobre pozicie sa casto ani neinzeruju, ale vyberaju sa ludia podla odporucani....

canerko
6. sep 2018

@filange Ja viem ze clovek trpi ked robi to co nema rad,rozumiem ty.Hovorim ze hocico kym ne najdes to co naozaj chces.Ked som byvala na Sk robili so mnou vysokoskolske vzdielany a viem ze trpeli ale pracu v obore ne mohli najst a museli z niecoho zit.Doba je naozaj zla a ja ty drzim palce aby si nasla robotu ktora ta bude naplnat

filange
autor
6. sep 2018

@canerko vďaka, ale naozaj neviem, čo také by som mala robiť..

filange
autor
6. sep 2018

@snowwhite81 Linkedin ako keby fungoval najmä pre Bratislavu ☹

elizita
6. sep 2018

@filange ahoj, ja len svoju skusenost... kna nezobrali na jednu poziciu lebo som si vraj pytala malo.. a to som po pohovore ochkala, ci som nepovedala privela...

siska012
6. sep 2018

Nevzdávať sa ! máte deti, s nimi je ťažšie zamestnať sa aj ked ich máte kam dať . Ja síce nemám prácu ale zas ma nikde nechceli bez praxe ta som už rok na úrade a teraz si vybavujem živnosť lebo ma to už nebaví

lianka123
6. sep 2018

@filange niak ti to neverim. Ak by si robila na HR tak presne vies co sa pytaju a ako urobit dojem. A tiez by si vedela ze o detoch sa bavit nemusis. Ako aj o inych veciach. A tiez znies dost zufalo.

kikina84
6. sep 2018

@filange a je problem v praci? Alebo v plate...lebo myslim ze prace je dost,ale platove naroky stale stupaju..ono je totiz vela vysokoskolakov ktori mylne dufaju ze cim viac skoly a kurzov,tym skor ich niekto zamestna za tisice eur mesacne..Opak je pravdou a dnes sa skor cenni vykon na kvantitu ako vyska vzdelania..ja to za tie roky vidim aj na sebe,nakolko mam omnoho nizsie vzdelanie ako niektori kolegovia ale zotrvavam roky vo firme pretoze spravim 3x viac roboty ako oni..pracujem v bankovnictve celkovo asi 10 rokov a vidim akych ludi uprednostnuju,vacsinou bud o znamosti vyssie posty,platy alebo kto viac spravi kto sa ako snazi atd..mame aj vela vysokoslolakov ktori k nam nastupia na zaskolenie,brigadu ,po pol roku odidu ze idu hladat nove miesto a ked ich stretnem po nejakej dobe tak su stale nezamestnani..Dnes by som povedala ze sa ani neoplati nejak extra studovat,skor je to o jazykoch a praxi a hlavne sikovnosti,

eeffka
6. sep 2018

@filange tiez mi znes strasne premotivovane. Vsadebol a vsetkoznal. 😂 taka velka voda sa vie vyoutovat sama aj ked ma vsetky teoreticke predpoklady. Neviem ako posobis nazivo ale ci aj toto nie je jeden z dovodov. Na Linkedine mam aj ja konto ani nehladam pracu a chodia mi upozornenie na rozne pozicie. A ak si robila v HR agenture musia mat kamosky kolegyne popytaj sa nehanbi sa ist aj cestou znamosti. Miesto ti nemusia priamo dohodit ale mikimalne ti sprostredkuju pohovor.

extempore
6. sep 2018

@eeffka ježiši, len preto, že napísala svoje východiská nemusí byť premotivovaná, dokelu. A ako vieš, že je veľká voda? V skutočnosti to môže byť príjemná a skromná kočka, len má proste smolu. Ja som napr. ako HR manager mala skúsenosť s ženskými čo robili v personálnych agentúrach a teda ďakujem pekne.

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
loginexistuje
6. sep 2018

@filange a co v byvalej praci resp treb vyuzit kontakty nech ti nieco dohodia tak to bezne funguje

rainee
6. sep 2018

To je ťažko, ja som mala niečo podobne. Niekoho odradí vek, niekoho deti že budeš často vymeskavat, niekoho vzhľad, pre iného si prekvalifikovana...a tej mladej personalistike by som povedala, že by som si rada pozrela ju v tvojom veku a po md ako sa budú o ňu firmy trhat, takéto standy milujem. Ja som musela tiež zobrať po md prácu ktorá je pre mna možno krokom späť v cv,ale je na skrátený úväzok a to bola pre mňa priorita. Lebo prácu na polovičný povedzme v banke alebo na marketing ani nezozeniem. To alé neznamená že pôjdeš robiť s tvojou kvalifikáciou podradnu pracu, držím palce nech sa ti niečo podari..

mimiqa
6. sep 2018

Ake okolie potrebujes???

mimimoje
6. sep 2018

Skús sa obrátiť (ak si tak doteraz nespravila) na personálnu agentúru, tam možno prekonáš to najhoršie prvé-druhé kolo a ľahšie sa dostaneš do užšieho výberu, tam predsudky z firmy
budú eliminované

warholette
6. sep 2018

Prestan posielat zivotopisy len tam, kde splnas vsetky poziadavky. Posli ich aj tam, kde ich splnas tak na 75 percent 🙂 bol minule nejaky vyskum, ze ako sa zeny podcenuju a uchadzaju o pracu kde su maximalne kvalifikovane, zatial co muzi sa v pohode uchadzaju o pracu, na ktoru nemaju, no vedia sa lepsie predat.

Otazky o detoch/tehotenstve/adt nie su nahodou nelegalne?

mircalla
6. sep 2018

@filange Problem je ten, ze si v lokalite, kde je menej jobov, na ktore by si sa hodila. Verim tomu, ze v BA by si si problem najst pracu nemala. Skus personalku, oni ta posunu - mam dobre skusenosti s Grafton ponukli mi fakt dobre joby.

Okrem Bratislavy je to s dobrou pracou fakt biedne. Mne sa napriklad paci, ze sa nejako cenis a mas urcite ocakavania, nevzdavaj sa a skus personalku. Firmy tiez radsej beru kandidatov, ktorych preklepne personalka. Kebyze si v BA mas pracu rychlo, tu nik neriesi, ci mas deti, ci si po MD a podobne. Cakaju vykon, ak ho das nezaujima ich tvoja rodinna situacia. Firmy ako HP, Lenovo, Dell, IBm, Henkel, AT&T, Swiss Re.

mircalla
6. sep 2018

V BA takto neuvazuju, nie si vacsinou diskriminovana, ze mas deti, to len zvysok Slovenska tam este nedospel. Dost casto ti dokonca vychdzaju v ustrety aj home office. Drzim ti palce, das to

extempore
6. sep 2018

@lenkakravcova no, a keď budú ženy s doktorátom robiť predavačky, tak predavačky si to môžu ísť hodiť 😂😂😂 bojový názor, fakt. Ona je na dne, toto jej fakt pomohlo, nemám slov 😢

mircalla
6. sep 2018

@extempore Suhlasim. @filange Nevsimaj si to, to len jednoduche zenusky bez kvalifikacie musia rypat. Je dobre, ze si sama seba cenis a nechces robit hocico, vobec nie si premotivovana, podla toho, co pises mas na to si najst dobru pracu, len si bola dhsie doma a moze to trvat.

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
mircalla
6. sep 2018

@lenkakravcova Nuz opat si to ty s nejakou perlou, ze ma ist robit do Lidla. Ty by si ale nesla, ze? Tusim si spominala v inej teme, ze manzel ci priatel vsetko plati a ty robit nemusis a vyhovuje ti to tak. Tak by som aspon neposielala vysoko kvalifikovanu zenu robit za pokladnu.