icon

Oplatí sa zriadiť 2. pilier v tomto veku?

23. jan 2025

Ahoj. Mam 35 r, pracujem od 19 r a bola som v tom, ze mam 2.pilier. zistila som, ze nie :/ oplati sa este teraz si ho zriadit? Ak ano, tak v ktorej spolocnosti? Vdaka.

hellwant
24. jan 2025

@carrot_apple raz to Fico spravil ak si neodpisala na list. To bolo tych 100% v dlhopise. Cize to bolo tvoje rozhodnutie neodpisat a jeho svinstvo na ludi, ze to vedel, ze mnohí nevyvinu aktivitu. Ale vyzera to, ze 2 krat , lebo si pisala, ze v 2018 si dala 50:50 ale od 2020 uz 10 dlhopis a 90 akcie. Tam si musela tiez menit, ci nie?

hellwant
24. jan 2025

@zic asi nie, mala tam 100% dlhopis a ked pise, ze len raz menila, vyzera to na ten Ficov kusok.

carrot_apple
24. jan 2025

@hellwant čo som stále menila? raz v 2018 som im písala a potom sa mi to samo dalo na 90/10percent ...ak sa nemýlim...idem to znova pozrieť

hellwant
24. jan 2025

@carrot_apple samo? Ok.

zic
24. jan 2025

@carrot_apple Ja mam napriklad moznost si menit "pomer" ...
1, aktualny (teda to co mam nasporene rozhodit v nejakom pomere index / dlhopisy
2, mesacne prispevky - to znamena, ze teraz mozem mat vsetko v indexovom a zvlast zadavam pravidlo pre kazdy novy prispevok - v akom pomere ma prist...
Nemas toto nastavne nejak inac? Ale teda je to dolezite...
Ten 2. pilier je ukazkovy priklad, ako by ludia mali setrit / investovat. Lacne, do celosvetoveho indexu, nespekulovat, pravidelne dokupovat, ci rastie ci klesa. Minuly rok to spravilo aj 20.000 len na vynosoch

simca06022011
24. jan 2025

Inak ked tu riesi niekto fica a politiku, tych v prvom rade tlaci to, ze nie je na dochodky.. a to je fakt. Nie je. Ani pausalne pre vsetkych na 13-14.. ani 25te dochodky. Proste nie je na ne. Ak raz niekto odvadzal minimum alebo aj nic.. tak je to minimum a nic. Cize ak bude hocijake krajiny tlacit to, ze siahanu na uspory, tak .. terba setrit si na dochodok ak sa da a kde s adat a proste prestat cakat, ze stat sa na 100% postara. Nepostara. 2 pilier mna nic nestoji, idu tam peniaze, ktore by aj tak isli do socialky = neriesim.

simca06022011
24. jan 2025

@carrot_apple inak ja som si napr neskoro vsimla, ze mi prehodili co to do "solid" fondu a potom som to zmenila, ale az teraz som si napr. vsimla , ze som nebola 100ˇ% v indexovom (ano prispevky tam uz idu, ale to co sa za ten cas nasetrilo v solid, co som tam bola, som nepresunula... ) a na zaciatku to bolo takmer 50%/50% a teraz ta suma je 77%/23% v prostech indexoveho... takze ono to spravi rozdiel, kde su tie peniaze... ak mas limit, ze max zisk (vymyslim si, netusim ake su sumy) v solide je 5% a strata menej... ale v indexovom mam 25% a 15%... tak to je velky rozdiel.

Ja som si az kvoli tejto debate spmenula,ze ved sa viem online prihlasit niekde a zistila, ze si to viem kadejako menit :DDD mam co studovat dalsie dni.

carrot_apple
24. jan 2025

@zic akú máš DSS???

zic
24. jan 2025

@carrot_apple ja mam Uniqa, lebo tam mam aj ine poistky... Ale asi je jedno ktoru z tych spolocnosti, co maju indexovy fond MSCI World si das... Akurat by som sa vyhol indexovemu nejakemu namiesanemu - zbytocna kreativita tu nie je vhodna (nepamatam, ktora spolocnost ide 'proti prudu" s niecim vlastnym)...

zic
24. jan 2025

@carrot_apple Uz som to nasiel... Uniqa, VUB, Allianz a NN kopiruju MSCI world index a Kooperativa ide "proti prudu" s nejakym ESG (to by malo byt "zelene technologie" ... Tam do toho by som nesiel... Inac je to asi jedno - kde ti to najviac vyhovuje... bud kde mas ucet v banke alebo poistky...

hellwant
24. jan 2025

@zic Na youtube som videl zhodnotenie , ktorym indexom sa darilo ci nedarilo. Akurat nejake ESG spominal, ze im nevysiel rok. Pre istotu, tí co nevedia - v jednoduchosti ESG je skratka pre Environmentálne, sociálne a riadiace aspekty (ESG) , pre princíp investovania, ktorý uprednostňuje environmentálne otázky, sociálne otázky a riadenie podnikov.

zic
24. jan 2025

@hellwant to ano... ide skor o take "navzdy"... MSCI world je proste "vseobjimajuci" fond... ak bude hore svetova ekonomika, pojde hore...
Hocaky cherrypicking je vzdy riziko... aj keby trafili 5 rokov... Vid TB a jej spekulovanie v ich fondoch... nie je nad velke / siroke celosvetove ETF s nizkymi poplatkami... nemusis nic riesit... Urcite aj v MSCI world su ESG firmy... preto si myslim, ze je to najmensie riziko pri najvacsom potenciale...

carrot_apple
24. jan 2025

@zic ja mam uniqa.
Uz som to poslala,ze chcem 100 percent na indexovy...v konecnom dosledku...keby 2.pilier nebol tak soc.poistovna ma vsetky moje peniaze z odvodov,takte nejak ma netrapi,ze mojou neznalostou sa mi nezvysila suma mojich "vkladov"... teraz sa budem tomu venovat...este ze som si pred 20timi rokmi sporila extra na dochodok...by ma jeblo kebyze som to dobrovolne davala do II.piliera...a prisla o to kvôli Roooobertovi🫣🫣🫣🫣🫣

joannita
24. jan 2025

@carrot_apple aký máš príjem? Myslím na páske.

zic
24. jan 2025

@carrot_apple clovek musi byt neustale v strehu... vlade ide o nase dobro a my si ho nesmieme nechat od nich vziat 🙂 🙂... a samozrejme sporit aj pomimo...

vienala
24. jan 2025

@hellwant fakt sa ti zdá, že to čo máš našetrené je za cca polovicu aktívneho pracovného života taká super suma? Nemyslím to v zlom, nakoľko tam máš v porovnaní s rovesníkmi pekne nasporene, ale stále mi to nevychádza na nejaký super dôchodok. Nejako som celkové skeptická voči druhému pilieru, I keď aj ja ho mám a zarobil celkom fajn peniaze, ale aj tak mi to vychádza, že ktovieaký dôchodok z toho nebude. Keď sme to doma počítali, tak jeden náš rodinný príslušník za desať rokov na dôchodku dostal od Soc.poisťovne už cca 100 tis. A to je len 10 rokov a v súčasných cenách, my budeme, dúfam, na dôchodku dlhšie a keď zohladnim infláciu, tak to taká super cifra z druhého piliera nevychádza.
A to ešte nehovorím o ľuďoch z nízkymi príjmami, prípadne v zlých fondoch. Napríklad kamoška ma po 20 rokoch v druhom pilieri cca 6 tis., tak to dostane dôchodok v zúfalej sume.

hellwant
24. jan 2025

@vienala kamoška si to asi zle nastavila a asi tiez patrila ku ludom ktory doplatili na ten list. To je mi luto.
40 k je za 20 rokov. Cim mas viac tym sa to rychlejsie nabaluje. Zober si, ze dalsich 23 rokov uz cela 40 tisicka bude pracovat( plus dalsie odvody ak budem robit) Tych prvych 20 mi to slo od 0 a postupne sa dvihalo, preto aj "iba" tolko.
Dalej porovnavala si môj 2 pilier verzus 1 rod. prislusnika, ze on v 1 za 10 rokov uz 100k zobral. To je ale nespravne. Lebo môj 1 a 2 = jeho 1.
Porovnavaj môj 1, 2 verzus znameho prvy. Logicky ked mi idu uz iba 4% a zbytok do 1 , samotny druhy nebude vyssi ( uz to nie je ako na zaciatku ked boli 2 krat take odvody) ale tie 4% zarobia viac ako keby ostali v prvom- tam nezarobia, rozdaju sa. Plus dedicnost a este 3 pilier.
Dalej inflacia- ale ved on v priemere poraza inflaciu ( inak v priemere po odratani inflacie trhy davaju 6-7%,, cize aj keby bola priemerne 5%, nestratim vo vyjadreni v kupnej sile )
A ja moc neverim, ze dalsich 40 rokov ich stat dokaze valorizovat.
Ako mnohí, investujeme aj my so zenou pomimo( rezerva, na auto,na studium syna, na prerabku) a mame aj jedno s nazvom Budovanie majetku( to je ku dôchodku) Vklady a zisk su uz teraz na x nasobne vyssej hodnote ako tych 40 k. A maju este 2 dekady pred sebou a mesacne tam prihadzujem od tohto roku 608 eur. ( vzdy to valorizujem podla inflacie)
Snad dalsie znarodnovanie v buducnosti nepride. 😬

carrot_apple
27. jan 2025

@joannita malý od 2014 som pracovala za minimálnu mzdu a teraz mám 1400brutto

carrot_apple
27. jan 2025

@vienala veď som písala, že sa mi ten druhý pilier nepáčil a ani nepáči, a áno, za predpokladu, že ako 65ročná dôchodkyna budem mať na účte 20 000eúr z ktorých si budem SAMA vyberať koľko BUDEM POTREBOVAŤ mi príde super, veď čo budem potrebovať? jesť, platiť nájomné, občas deťom či vnúčatám AK DÁKE budem mať a na dovolenku možno raz za rok, koľko budem žiť po 65ťke = neviem ale 20 rokov to asi nebude pri týchto stresoch a tlaku na našu generáciu a dražobe neskutočnej, 10 sa dožijem? tak miniem všetkých 20 000 a budem spokojná😂........... a keď to vezmem..vlastne tie peniaze niesú moje, čo idú do II. piliera, keby nebol sú v soc.poisťovni a nemôžem ich zhodnocovať, a tieto v II.pilieri aj kebyže si ich zhodnotím, tak mi ich Rooobert vezme,ale keďže ich nemôžem vybrať ani nič (jedine že deti zdedia= rýchlejšie), tak v podstate mi je to fuk, vlastne jemu zarábam...

hellwant
27. jan 2025

@carrot_apple nechapem preco si stale myslis, ze ti ich Fico vezme, nemôze Poznizovat odvody ano, to mohol. Ale zrusenie nema ako odhlasovat. Jedine, ze ty sama to prehodis ak by ti ho znechutil. Nema hlasy. Potrebuje 90 a viac hlasov na zrusenie. Ku tomuto by tazko nasiel 11 z opozicie aby hlasovali za zrusenie. 1, 2 mozno ano. Ale nie 11.

20erika07
27. jan 2025

Ja mam v ll.pilieri okolo 18000eur za 16rokov odrobenych, zo začiatku som nemala 100%indexovy, teraz mam ten od 2018. Plus mam lll.pilier a este osobitne sporenie na dôchodok, v 60tke by som mala mat tam okolo 60000eur. A aj tak sa bojím, že či to bude dosť, lebo čo bude o 30rokov, tá suma co ty spomínaš 20000e bude o 30rokov v hodnote možno terajších 10000e. Treba sa lepšie zabezpečiť
@carrot_apple

carrot_apple
27. jan 2025

@20erika07 bohužiaľ nemám z čoho, z platu odkladám koľko sa dá pri troch deťoch, bola som 5 rokov v zahraničí a všetko som dala do bytu aby som nemala hypoteku, tak ten byt predám keď bude najhoršie..

carrot_apple
27. jan 2025

@hellwant keď tomu veríš, ja neverím, zníži 3,2 a na 1percento potom na 0 a len tam budú peniaze a budeme sa do dôchodku na ne pozerať iba🤒 aspoň že deti zdedia keď už nič ja z toho mať nebudem

hellwant
27. jan 2025

@carrot_apple ak znizi na nulu, tie peniaze tam budu stale zarabat. To nebude tak, ze uz ta hodnota tam ostane.To zaco si dosial nakupila sa bude zhodnocovat( preto by bolo nerozumne dobrovolne tie peniaze previest do 1 piliera). Lebo tie firmy rastu, predavaju sluzby, vyrobky, komodity, ci energie a ich cena sa zvysuje, plus niektore vyplacaju dividendy, ktore ti navysuju ich hodnotu. Uz by si sice nove akcie nekupila ale tie nakupene ti budu rast aj tak. 😉

carrot_apple
27. jan 2025

@hellwant o čom bol ten list? ktovie či akurát vtedy som nebola v zahraničí..lebo 5 rokov som robila v Írsku, platila som si vkladmi sama a aj ich tam vidím...no ako sa ten Ficov list dotkol tých peňazí??

carrot_apple
27. jan 2025

@hellwant a o čom bol ten Ficov kúsok? vieš v ktorých rokoch to bolo? pozrela by som si to v účte...

hellwant
27. jan 2025

@carrot_apple Ten list bol o tom, ze kazdeho, kto na neho neodpisal preradili ho do dlhopisov. A kedze si sama pisala, ze si menila raz, urcite vdaka tomu jeho kusku bola aj tam zmena a presunuli ti to. Lebo ty si nezacinala na dlhopisoch, pisala si 50:50 ak sa nemylim?

hellwant
27. jan 2025

@carrot_apple tu by mali byt vsetky zmeny.

carrot_apple
27. jan 2025

@hellwant áno 50/50 som mala v 2017,

carrot_apple
27. jan 2025

@hellwant v 2012 som akurát rodila dcéru... čo znížil, začala som pracovať až v 2017...a tam som mala 50/50 takže to musel neskôr urobiť a akurát asi ako som zasa rodila v 2020/2021😲