icon

Oplatí sa zriadiť 2. pilier v tomto veku?

23. jan 2025

Ahoj. Mam 35 r, pracujem od 19 r a bola som v tom, ze mam 2.pilier. zistila som, ze nie :/ oplati sa este teraz si ho zriadit? Ak ano, tak v ktorej spolocnosti? Vdaka.

hellwant
27. jan 2025

@carrot_apple myslel som pred 2014, od 2005 si mala rastove, vtedy sa mi zda neboli indexy, cize vykon nebol taky, ale stale lepsie ako dlhopisy..Pozeram 2014- 2018 si mala dlhopisy. Mozno od 2013, kedze vtedy bol ten Ficov manever.

carrot_apple
27. jan 2025

@hellwant no mám posledných 8 rokov ak dačo kvapne...potom po 50tke mi to začnú pomaly presúvať do dlhopisov..och...ešte rozmýšľam, že či by som nemala radšej zvážiť III. pilier, len tu je problém, že môj zam-eľ mi nedá nič, ani odmeny ani 13sty plat ani nič nemám, ktovie či by sa mi to oplatilo, či tam niesú dáke vysoké poplatky...😠

carrot_apple
27. jan 2025

@hellwant to som bola na materskej akurát od 2014 som pracovala až a za minimálnu mzdu, to by mi asi moc aj tak nespravilo😕

zic
27. jan 2025

@carrot_apple Takto, ak aj neveris nejak 2. pilieru, tak urcite nesetri na dochodok na nejakom beznom / setriacom ucte. To je uplny zabijak.... zober si, aka bola inflacia za posledne 3-4 roky (2024 bola uz "nizka"), dovtedy bola dvojciferna asi 2 alebo 3 roky...
To len z tvojich 20.000 eur zobralo pomyselnych 4000 eur napriklad...
Ak si aj nevies predstavit, ako ti "inflacia zobrala peniaze", ked nominal tam mas ten isty, tak si zober, kolko bol ucet za elektrinu v 2020 a kolko v 2024. A teraz tvojich 20k eur bude za 30 rokov kolko... nic...
Takze to je velmi nebezpecne mat to len tak... to mozes mat rezervu na pokazene spotrebice na beznom / sporiacom ucte...

zic
27. jan 2025

@carrot_apple A na margo 3. piliera - ak ti zamestnavatel neprispieva - neoplati sa. Najdi si nejakeho financneho sprostredkovatela a daj tie peniaze (na dochodok) do EIC na nemanazovany ucet (tusim 2.) alebo do portu... (tieto dve su momentlane najlacnejsie z pohladu nakladov) - ETFka... alebo prinajhorsom do Finaxu... alebo rozdel 50/50 medzi 2 spolocnosti...

zic
27. jan 2025

@hellwant ja chapem, ze 2. pilier sa oplati viac lepsie zarabajucim, ale to sa tak javi teraz... az pride k tomu, ze sa dochodky prestanu vyplacat (respektive ich zosekaju na nejake minimum, aby sa nepovedalo)... tak sa nebudeme bavit o tom, kto ma vyssi dochodok, ale kto ma z coho zit - kto ma vobec nejaky dochodok... a na to by si mal kazdy setrit - 2.pilier, 3.pilier, investicie - cokolvek...
A teda idealny stav by bol taky, keby stat sa nestaral vobec ani do 2. piliera a nechal tie peniaze pracovat aj v indexovych fondoch (urcite vacsiu cast) aj po nastupe do dochodku... lebo ak bude zit clovek dalsich 20-30 rokov, skoda prist o dalsie vynosy (co v dlhopisoch nic nebude)...

hellwant
27. jan 2025

@zic Stake trosku dufam, ze po zmene vlady to daju aspon na 6, ci 7 % , jasne, ze aj pre seba to chcem, ale hlavne kvôli tym, co inak neinvestuju, ci nevedia najst financie.

zic
27. jan 2025

@hellwant tak ano, nadej umiera posledna 🙂 🙂... A je to naozaj v zaujme "pospoliteho ludu"... lebo vyhliadky su tristne...
Zaroven je uzasne, ako ten 2. pilier ukazuje, ako to ma vyzerat s investovanim (zazil za tych 20 rokov aj vysiny aj pady)... a teda je to taky ukazovatel, aby sa ludia nebali (podla mna)...

vienala
27. jan 2025

Teraz som čítala článok, že aktuálne je vyplácaných v priemere 25 EUR mesačne z druhého piliera. Zúfalé, však? Ani zďaleka to nepripomína tie švajčiarske dôchodky, čo boli sľubované.
Ešteže si šetrím pomimo, lebo ja tomuto druhému pilieru neverím, I keď ho mám, samozrejme, zriadený.

hiro
27. jan 2025

@vienala To je trosku skreslene a ma to svoj dovod preco poberaju 25€:
"Vlani ho poberalo formou doživotnej penzie vyše 7-tisíc sporiteľov"
"Vlani uzatvorila životná poisťovňa 2 960 zmlúv na doživotný dôchodok"
"programový výber, vrátane jednorazového vyplatenia príspevkov, využilo 14 361 sporiteľov"
Takze nejakych 7 tisic (ho musi) poberat (pobera) sumu lebo ma nizky dochodok z 1. piliera a aj + 2. pilier dokopy maju nizky dochodok.
No a za minuly rok: 3 tisic sa rozhodlo (alebo teda nemohli inak) pre tento dochodok a zaroven 4,5 krat viac ludi = 14 tisic ludi mali uz tak vysoky 1. pilier ze si mohli 2. pilier bud vybrat kompletne cely alebo za urcity kratky cas.
Takze ti co mali vysoky dochodok a teda aj v 2. pilieri hromadu penazi = mali by z neho nasobne vyssi dochodok ako tych 25€ tym ze si tie peniaze vybrali naraz tak v statistike nie su = do statistiky idu len ti chudobni ktori tam mali malo = nizky priemer 25€ = "Zúfalé, však?" = a na druhej strane 14 tisic vyrehotanych spokojnych dochodcov s desiatkami tisic na ucte z 2. piliera ;)
Dufam ze som to zhrnul dostatocne jasne ze preco je to tak nizka suma 🙂
Inak teraz rozmyslam ze preco to tam nie je polopate takto vysvetlene - lebo to teda si asi nevie kazdy spocitat 1 a 1...

hellwant
28. jan 2025

@hiro kde najdem tie statistiky, mas link kde bolo vydane totovseobecne zhrnutie? Vdaka.

carrot_apple
28. jan 2025

@zic a čo robí ten finančný sprostredkovateľ? snaží sa moje peniaze zveľadovať? teda aby mi zarábali? musím si to naštudovať ...

carrot_apple
28. jan 2025

@zic a čo robí ten finančný sprostredkovateľ? snaží sa moje peniaze zveľadovať? teda aby mi zarábali? musím si to naštudovať ...

carrot_apple
Autor odpoveď zmazal
carrot_apple
28. jan 2025

@carrot_apple a samozrejme som zabudla napísať, že od 2007 do 2011 som bola v zahraničí keď bol rastový...nešlo mi tam ani euro...vlastne iba to čo som si JA sama poslala za rok 2008 a trochu 2009. v konečnom dôsledku teda mi ani nemalo z akej mzdy ísť na môj účet dôchodkový, keďže som nepracovala na Slovensku, takže celkovo asi 14rokov sa tam posielalo z mzdy, prvých 10 rokov z minimálky a teraz tieto 4 roky už lepšie zarábam...takže sa nečudujem, že tam mám 6500Ečok🤐

balerina2025
28. jan 2025

znamy mal tie rizikove a za par rokov ma na tom krasne vynosy ( ale teda samozrejme, on ma aj vyssi plat, cca 2500 euro ciste.)

carrot_apple
28. jan 2025

@balerina2025 pch, to nedocielim už...môžem snívať😖

balerina2025
28. jan 2025

@carrot_apple ani ja, darmo mam ovela nizsi plat a konzervativny fond :D....co uz. tak ono sa to oplati hlavne tym co naozaj maju aspon vyssi plat a vrizikovych aby im to vynieslo. on tam ma nasetrene to co ja uz asi nikdy nenasetrim

hellwant
28. jan 2025

@balerina2025 ty si si dala konzervativny, lebo si mala obavu?

carrot_apple
28. jan 2025

@hellwant neviem čo tým konzervatívnym myslíš...

hellwant
28. jan 2025

@carrot_apple pisal som balerine.a pytal som sa preco ho mala, nie co v nom je, ci ktory to je. 🙂

balerina2025
28. jan 2025

@hellwant lebo som bola hlupa a roky rokuce neriesila. preto :(

carrot_apple
28. jan 2025

inak ja som sa pýtala poliakov, a ano mali v ústave II.pilier yakotveny, a zmenili ústavu a všetyz peniaze sporiteľov z II. piliera dali politici na diaľnice
a toto sa stane aj u nás @hellwant je to len otázka času pre Fica

hellwant
28. jan 2025

@carrot_apple ale na zmenu potrebujes dostatok hlasov, chapes? Fico ich tuto vladu nema, musel by mat aj 11 hlasov z opozicie. Ja neviem ake budu buduce Svk vlady, ale tato nema dost hlasov.

carrot_apple
29. jan 2025

@hellwant ak ho zvolia zasa tak po tom r.2027 určite bude špekulovať a tým pádom, je jedno či sa mi tam peniaze zhodnocujú lebo do mojich 65r. urcite II.pilier mať nebudem

carrot_apple
29. jan 2025

@balerina2025 ani si nemusela byť hlúpa, ja som od 2005 robila za min.mzdu, potom zahraničie = žiadne odvody, potom materská=žiadne odvody, potom práca a zasa za min.mzdu, takže odvody smiešne, a ak by sa aj zhodnocovali, nepadla by som na riť z tých peňazí a určite by som nemala ako @helwant=nerodil 2x, a aj dobre zarábal, v konečnom dôsledku iba 4 roky mám = dobré odvody a to sa mi mohlo zhodnocovať,ale keďže možno za 8 rokov Fico zmení ústavu a tým pádom zruší II. pilier ma to netrápi, lebo vlastne by som zhodnocovala "jeho peniaze" na diaľnice. Politici sa stretávajú so zahraničnými a hovoria si medzi sebou, čo a ako dosiahli, určite má Fico v pláne siahnuť na II.pilier tak ako politici v Poľsku, však už sa aj šuškalo, že bude daň z nehnuteľností veľká, tak ako vo Francúzsku ak sa nemýlim, síce tam majú veľkú od druhej nehnuteľnosti, no u nás potrebujú peniaze tak to dajú už od prvej nehnuteľnosti,2030 je plán, že to už tak má byť, a to je "za chvíľu"

carrot_apple
29. jan 2025

@hellwant
Uz to mam takto
Este musim vyjst s tej predvolenej investicnej strategie?

carrot_apple
29. jan 2025

@hellwant a este takto

hellwant
29. jan 2025

@carrot_apple lenze ak bude zas premier znovu( ja o tom pochybujem, do parlamentu to smer da, ale neznamena, ze bude vladnut), tak stale bude musiet mat aspon 90 v koalicii a to neznamena, ze tam nebudu ludia, co s tym suhlasit budu- zas 3, ci 4 strany. Realne by si potreboval cez 100 kresiel, kedze musis predpokladat, ze nie vsetci to podporia. Zaroven by prisli o mnoho volicov. To by im neodpustili. Musis sa na to pozerat komplexne, volili ho mnohí , co maju 2 pilier, ci co volili strany v koalicii, a tie by tiez stratili, cize si sakramentsky rozmyslia, ci by ho v tom podporili. Ta vina by padla aj na nich. Vsimni si, teraz z Hlasu uz 2 vylucili. Oni samy maju problemy.