Oplatí sa zriadiť 2. pilier v tomto veku?
Ahoj. Mam 35 r, pracujem od 19 r a bola som v tom, ze mam 2.pilier. zistila som, ze nie :/ oplati sa este teraz si ho zriadit? Ak ano, tak v ktorej spolocnosti? Vdaka.
Druhy pilier nie, mojho.muža riadne okradli, hovorili, ze vysokoprijmovym sa to oplati, teraz dostane z 2.piliera uplnu žobrotu. Keby to nechal vsetko v prvom, ma o x stoviek vyssi dochodok. Druhy pilier podlieha aj legislativnym upravam a regulaciam, on nemal cas sledovat, kedy to ma presunut do akeho fondu. Je to zlodejina
@carrot_apple financny sprostredkovatel (takzvany poradca) by ti mal aspon sprostredkovat (a vysvetlit) sporenie aj mimo 2. piliera... samozrejme idealne dobre... ako som pisal, ziadne partners, ale momentalne EIC alebo portu (prinajhorsom finax)...
@basska_b a ako ho okradli? Kolko tam mal? Ja som vysokoprijmovy a mam tam cez 100k (a som "v polovici casu", takze rozhodne ma neokradaju... teda ak neratam ficka a spol...
Ja druhy pilier mam a nik ma z neho nedostane. Mam tam vela a hlavne to zdedi moje dieta ak by nieco. Celu socialku a standardny dochodok by som najradsej okaslala. Mam aj 3.pilier, nakolko zamestnavatel mi prispieva 100% mojej sumy, navyse je tam aj danove zvyhodnenie. A to sa fakt oplati. A potom este na dochodok pravidelne kazdy mesiac investujem (etf, akcie, fondy). Takze urcite sa nespolieham na jednu metodu. A ti co si odkladaju na standardny ucet. No co povedat na to, cesta do pekla
@basska_b Tvoj muž sa o to mohol zaujímať sám. Keď si už nedal námahu s tým koho si vybrať kto mu s nastavením fondov pomôže, tak si to mohol naštudovať sám. Nie je to žiadna jadrová fyzika a ani nič časovo náročné. Je to jedna návšteva správcovskej spoločnosti - do určitého veku je treba väčšinu investovať do indexových fondov (ideálne všetko) a keď máš určitý počet rokov do dôchodku, tak je to druhá návšteva správcovskej spoločnosti a rozdeliť to - väčšiu časť do konzervatívnych fondov a menšiu do indexových. Hlavne sa mal zaujímať tvoj muž o svoju budúcnosť a nie teraz ukazovať prstom, že ho okradli. To je akoby v živote nebol na preventívnej prehliadke, preto by mu chorobu zistili neskoro a on by ukazoval prstom na lekárov a pohoršoval sa, že to oni sú neschopní ho vyliečiť...
@basska_b to je to, že treba mať v tom prehľad,ani ja som na to nemala čas, pri 3deťoch..a je to moja vina, hlavne pre to, že mám 3 deti som sa mala o to zaujímať,ale keďže som pracovala za minimum a potom materské=žiadne odvody, mám tam úbohú, že úbohú sumu a myslím, že aj keby sa mi zhodnocovali tak je to max.10 000eúr lebo reálne len tieto 4 roky posledné dobre zarábam a keďže FICIAK CICIAK znížil na 4percentá odvod, je to to isté ako keď som zarábala menej ale odvod išiel väčší, za 14 rokov(lebo materské a zahraničie nerátam=žiadne odvody) mám posledných 8 rokov na zhodnotenie a potom to sami začnú presúvať po mojej 50tke do dlhopisov...za predpokladu, že budem týchto 8 rokov pracovať=
33(odvod/mesiac)*12mesiacov=396eúr/rok * 8rokov = 3168 eúr a nezhodnotených, čiže ak by fond mi vynášal 100percent (nieje garantované)prirátam 3168 a to by som v mojej 50tke mala mať na dôchod.účte=6336 + tých čo mám teraz...som cez 12 000eúr(za predpokladu,že fond bude vynášať 100percent) a mám 50 rokov a už sa to nebude tak dobre zhodnocovať...hrôza, málo strašne málo...nemala som mať deti?? mala som študovať a dobre zarábať? nemala som ísť do zahraničia? neviem ... a preto som sa tomu nevenovala a sa mi to vypomstilo trochu .. . .

@hellwant ja si veľmi prajem aby sa nič také nestalo a prajem ti aby si mal dôchodok na úrovni v tom roku 2048, ja sa musím spoliehať na svoje investície do bytu a toto uvidím a ako ešte radil @zic myslím.. investovať do ETF...keďže tretí pilier sa mi neoplatí, možno raz keď zmením zam-eľa, za dva roky...a ešte potom 21rokov niekde pracovať a aj dobre zarábať, v zdraví😨