icon

Peniaze na prvom mieste

31. mar 2022

Ahojte.Dnes sme mali s mamou takú zaujimavu debatu.Kedze je tu dosť žien,rada by som si prečítala rôzne nazory či si myslíte že je to tak.Som mladá mam 19 už pracujem niekoľko mesiacov.Mama mi povedala,že pokym nebudem mať dosť peňazí a vlastne bybanie,tak nemám mať ani dieťa a ani sa vydávať lebo dnes sa somnou maznat nikto nebude a môžem ľahko skončiť bez ničoho ak chlapovi prepne.Vraj musím mať svoju aspoň garsonku aby som sa v prípade núdze mala kam s dieťaťom vratit.Samozrejme mohla by som ísť aj k mame ale určite by som jej nechcela ostať na krku.Myslite že je to tak?Mať vlastnú nehnuteľnosť ktorá bude len na moje meno, dostatočnú finančnú rezervu až tak riešiť vážne vzťahy,?

Strana
z2
marsmykkok
31. mar 2022

@orangiiina Veľmi veľa, zase v BA je to o inom možno, predsa len veľa chlapov študuje do 26tky, kým začnú robiť a tak, plus byty veľmi drahé. Ak aj zdedia nejaký pozemok/dom v Hornej-Dolnej, kedže väčšina nemá všetkých predkov v BA tak k cenám realít v BA je to omrvinka a nepomôže. Ale ja som zo stredného Slovenska a čo som poznala/poznám nezadaných chlapov okolo 25-30, tak väčšina niečo má, začali pracovať okolo 19tky alebo 20tky a často pomôžu aj rodičia pozemkom alebo napríklad sa dostanú k nejakému pozemku/domu výhodne a fakt väčšina chlapov je tu už v tomto veku zabezpečených a majú niečo vlastné. Predsa je to len tu lacnejšie, väčšina rodín vie stavať aj svojpomocne alebo pomôcť s prerábkou bytu, je to trocha iné asi tu ako v BA.

majlo1234
31. mar 2022

Moj muz mal dom pred manzelstvom, pocas manzelstva sme na hypo kupili dalsi dom spolocne. Na jednej strane treba byt sebestacny, ale na stene druhej je fajn budovat spolocny zivot spolu, podla mna to posilnuje partnerstvo. Ak vsak zena nechava vsetko na muza, casto sa stava, ze ten na nu pozera zvrchu, sko je vidiet v mnohych diskusiach tu

orangiiina
Autor odpoveď zmazal
missdiva
31. mar 2022

Nenazvala by som to peniaze na prvom mieste ale zivotna istota. Suhlasim s tvojou mamou a sama sa tym riadim. Myslim,ze aspon tu garsonku sama je dobre mat, az potom riesit spolocnu nehnutelnost a deti.

zuzanockamt
31. mar 2022

@orangiiina Ja osobne, keby som zdedila, dostala, kúpila pred manželstvom, určite by som nič z toho majetku na manžela neprepisovala. Nikdy. A to vzťah je úplne normálny, aby tu niektoré zase nehľadali to,čo nie je.

stannkal
31. mar 2022

Ja celkom nechapem ten argument so zdedenim alebo dostanim.... ved aj zeny mozu zdedit alebo dostat nehnutelnost, pri dedeni sa predsa neprihliada na pohlavie - alebo mi nieco uslo :D ... no a ten argument ze ak je muz mlady a pracovity tak si slusne zarobi a moze nieco vlastnit este pred manzelstvom - a zena vari nie? ... vo vztahu je predsa normalne ze jeden vlastni viac ako druhy, to je velka nahoda ak sa stretnu dvaja s uplne rovnakym majetkom/platom

mistymay33
31. mar 2022

@gabika128 ja to mam presne tak isto. Ako slobodna som si zobrala hypo a kupila byt, po par rokoch som stretla mojho muza, ktory mal tiez svoj byt a kedze je vacsi, tak byvame v jeho byte a moj sa prenajima. Je to super mat poistku a mat sa kam vratit, keby sa nieco stalo.

lula3108
31. mar 2022

Ked sa opytas zeny, ktora ma 30 rokov jedneho muza a maju spolocne vsetko tak ti samozrejme povie, ze je to extremne a mate si budovat veci spolu.
Ked sa opytas zeny, ktora si presla rozchodom/rozvodom, kde sa riesil spolocny majetok alebo spolocna hypoteka tak kaazda jedna ti povie, ze je idealne ked ma kazdy svoje. Netreba mat ruzove okuliare, ze si najdes muza a budes s nim cely zivot. Je to sice krasne ale velmi malo pravdepodobne.
Ja mam svoj dom, priatel ma svoj byt a vieme obidvaja ze do spolocnej hypo nikdy nepojdeme. Ja som si tym uz presla s byvalym a bolo to hrozne pri skaredom rozchode toto riesit. Nie je nic jednoduchsie ako zbalit chlapovi igelitku a vykopnut ho z tvojho vlastneho ked sa z neho vykluje blbec (a ver tomu ze blbcov je plny svet, precitaj si tu par diskusii ako su zeny uvaznene v hroznych vztahoch kvoli spolocnym hypotekam a bytom a nemaju kam ist)

lutam12
31. mar 2022

Milá autorka, podla mňa to tvoja mamka myslela tak, že nie je nič lepšie ako by´t finančne sebestačná a mať vlastné zázemie - má pravdu v tomto - vzťahy sú nestále/ podľa príspevkov, ktoré tu čítam za posledný týždeň má žena veľkú výhodu ak pôjde na MD/RD a má svoje zázemie/ príjem/ pracovné skúsenosti/ nemusí sa spoliehať iba na muža. Si presne v tom veku, keď by som aj ja chcela svojej dcére otvoriť oči o čom je reálny život. Nielen svadba, vzťah ale aj finančné povedomie - študuj, vzdelávaj sa/ cestuj, spoznávaj nových ľudí, buď dravá v práci a uvidíš o koľko jednoduchší budeš mať život. My s mužom máme všetko spoločné, ale moje kamarátky, ktoré dosiahli všetko samostatne majú môj veľký obdiv. Buď úspešná, nie závislá. Napr. ja som počas MD/RD pracovala/ mala vlastný bočný príjem - viem si zaplatiť pobyty s dievčatami, kúpiť čo potrebujem a chcem a nemusím pýtať od manžela. Samozrejme sú veci na ktoré nemám, ale to s manželom sa vždy dohodneme.
To Ti mamka chcela vysvetliť podľa mňa.

h2
31. mar 2022

@lula3108 Tak samozrejme, že je ideálne, keď má každý svoje. Ale nie každý si to môže dovoliť. Čo je podľa teba lepšie: manžel má vlastný záložný byt, povedzme garzónku, manželka tiež a preto si už spoločné bývanie môžu dovoliť len skromné, napríklad dvojizbový byt. Alebo keď všetky 3 byty predajú a žijú spolu vo veľkom dome so záhradou?

stannkal
31. mar 2022

Hlavne - netreba si nechat pokazit hlavu nazormi zatrpknutych zien... kazdy mlady clovek by mal byt vedeny k tomu, aby bol samostatny, pracoval na sebe, vzdelaval sa, bol financne gramotny, mal nasetrenu rezervu atd... bez ohladu na to ci je to zena alebo muz. Rovnako ako moze muz vybabrat so zenou, moze to byt aj naopak - taketo povahove crty predsa nie su specificke pre jedno pohlavie, aj muz moze po rozvode prist o znacnu cast svojho tazko vybudovaneho majetku, rovnako ako zena. Nehovoriac o tom, ze po rozvode muz pride o deti, co je ovela vacsia tragedia nez prist o nejake peniaze.

iv007
31. mar 2022

Mamina ma scasti pravdu,doba je tazka na vztahy aj financie.Ja som prvy byt kupovala ako 21 rocna,bola som sama a mala cosi nasetrene a samozrejme hypoteka.Dnes ten byt prenajimam a mam ako dalsi prijem.No keby mam v tom case seriozneho partnera s ktorym chcem planovat zivot,zrejme by som ho nekupovala.Osud to vzdy nejak zariadi,ale urcite si setri peniazky najviac ako mozes aby si mala nejaky zaklad.Mozno o par mesiacov stretnes dobreho chlapa a budete otazku byvania riesit spolu.19 je este malicko na taketo rozhodnutie

marsmykkok
31. mar 2022

@stannkal ak narážaš aj na mňa tak áno, ale ženy predsa len väčšinou svojpomocne neprerobia/nepostavia, teda aj ked zdedia pozemok alebo starý byt/dom je to ťažšie pre nich. A hlavne ženy sú stále také, že čo najrýchlejšie rodina/deti, preto nevybudujú nič často, hrnú sa do vzťahov kde bývajú u partnera/u jeho rodičov a potom tu máš kopu diskusií, že som s partnerom/manželom 4 roky, máme 2 malé deti, byt/dom jeho, týra ma a nemám kam ísť. O to práve ide v tejto diskusii, aby si aj žena zabezpečila niečo svoje, napríklad malý byt, aby mala stabilnú prácu a až potom deti a rodina.

luccija
31. mar 2022

@orangiiina to je divné raz mohol garsónku pre dieťa.Kszdy by mal mať nejaký plán B

luciaaaaa
31. mar 2022

Tvoja mama je silne pragmaticka osoba. Statisticky sa na SR rozpada kazdy druhy vztah. Zostat sama s holou ritkou a dvomi detmi je snom kazdej zeny. Nie tak davno som tu na MK nateafila na diskusiu- zena tesne pred 50 s dvomi pubertakmi zostala takto "na ulici". Jej muz a otec deti si v 50 nabalil mladsiu a ju vypoklonkoval z JEHO domu. Ona si zial az po 20 rokoch uvedomila, ze byvala v JEHO dome. Tu zbierala rady, ako dalej. Ci platit nekrestanske peniaze za najom, alebo v 50 brat hypoteku a v starobe mat konecne vlastne byvanie.
Ceny nehnutelnosti zavratne rastu. Si mlada a mas kopu casu zabezpecit si vlastne byvanie. Ak mas dobry prijem, na tvojom mieste by som hned riesila aspon garzonku alebo 1i byt. Pokojne mozes byvat u mamy a do bytu si nastahovat podnajomnikov.

gabika128
31. mar 2022

@orangiiina prepáč, ale teraz som sa zasmiala. Je úplná hlúposť predávať nejakú garsónku čo je pomimo a rodina má kde bývať. Však v nej sú super uložené peniaze, ktoré ti nepohlti inflácia. Prečo takto nemyslieť aj na deti do budúcna? Či im mam šetriť na nejakom účte a po 20 rokoch šetrenia si za to kúpia sedačku pri tomto tempe rastu cien?

marca12
31. mar 2022

Tak to ma byt. Clovek by mal mat financnu rezervu a vyriesene byvanie,ked chce zakladat rodinu. Nemusis mat prioritne svoj byt,ale urcite spolocnu nehnutelnost s muzom. Ziadne take,ze chlap ma a ja sa pristahujem a ked sa nahodou nieco stane,ostanes na ulici. Vzdy si pestuj svoju nezavislost,nebud zavisla na chlapovi. Budujte spolu,ale zachovavajte si aj nezavislost.

orangiiina
Autor odpoveď zmazal
luccija
31. mar 2022

@orangiiina my sme 2 byty v Ba predali a preto nemáme hypo na dom.ale nerozumiem prečo by mal byť muž nahnevaný, že si chcela aj vlastný byt, ktorý by Ti za tie roky stúpol na cene, ale tak Vaša vec..

gabika128
31. mar 2022

@orangiiina 😂😂😂😂😂 tak najprv napíšeš, že tvoj muž by sa hneval keby si mala niekde bokom garsónku a potom zase píšeš, že ťa ja poučam o tom prečo ste predali 2 a kúpili 1 spoločný. Hrušky s jablkami a slivkami do toho.

zmrzlinka2021
31. mar 2022

Milá @autorka
Vzdy je fajn mat s manzelom vlastne byvanie, nehnutelnost a stabilnu pracu. Avšak dietatko mozete mat aj bez neviem akych istot - pokial sa s muzom lubite, a stojite jeden pri druhom, dokazete prejst aj cez financne tazkosti.
Vo vseobecnosti - problemy mozu prist pocas celeho tvojho zivota. Mozes mat majetky, peniaze, super job a jednym vrzom mozes o vsetko prist.

orangiiina
Autor odpoveď zmazal
jaroe
1. apr 2022

Mama je veľký pesimista, čo sa týka vzťahov. A veľká optimistka, čo sa týka možnosti zarobenia si peňazí na vlastnú nehnuteľnosť do takej cca 30-35ky. To by sa vnúčat ani nemusela dočkať.

sparrows
2. apr 2022

Úplne s ňou súhlasím. Aspoň by sme sa konečne vyhli 200 témam denne typu “môj manžel ma týra bla bla bla nemôžem ho opustiť, lebo nemám kam ísť”

lukasinko
11. jan 2023

Mama ma pravdu

valeria_h
11. jan 2023

Skôr by som povedala, že by si mala byť schopná sa o seba postarať. Najlepšie mať vlastné, ale ktovie či ešte budú vhodné podmienky na vlastné bývanie. Čím ďalej tým menej ľudí naň dosiahne.

Strana
z2