icon

Pomáhajú vám rodičia alebo svokrovci finančne?

26. nov 2023

Ahoj , chcem sa spýtať , či Vám finančne občas pomôžu rodičia alebo svokrovci ? Moje kamarátky , ktoré majú takisto už založenú rodinu ako ja , úplne bežné dostávajú od rodičov peniaze len tak navyše , napr na opravu auta , pri prerábke nehnuteľnosti , nejde o veľké sumy ale pri neočakávanej situácii mi vždy povedia že im to zaplatili rodičia alebo svokrovci , my s manželom si platíme všetko sami ... minule kamoške nabúrali auto, samozrejme vinníka nenašli, a auto mala o mesiac spravené , škoda cca 1000€ , zaplatili svokrovci... preto chcem vedieť , čo aj u Vás je to bežné ? Ja som takúto pomoc v živote nezažila a to moji rodičia aj svokrovci si na tom finančne veľmi dobre.Všetko si platíme sami a potom mi je občas ľúto že aj ja by som rada chodila na nejakú dovolenku alebo výlet , keby za mňa niekto platil takéto vysoké položky .

suzitok
27. nov 2023

Mne je to tiež ľúto /nespomenú si na narodeniny, meniny - stačila by mi správa, telefonát/, nedostávam od rodičov nič, hoci oni čakajú vždy a vyčítajú, ak nedám. Mojim deťom málokedy niečo kúpia, ani sa o ne nezaujímajú nejako aktívne., sem tam nejakú čokoládku, balík cukríkov, niečo na Veľkú noc, na Vianoce maličkosť, ostatné sviatky nič.
Ale zažila som to aj v opačnom garde, keď som bola dieťa, moji rodičia od svojich rodičov dostávali peniaze pravidelne každý týždeň, mimo to aj na väčšie veci, auto, TV...nemalo to ale osoh, lebo sa nikdy nenaučili šetriť a vždy všetky peniaze proste minuli, nevážili si ich a tak žijú dodnes.

sense
27. nov 2023

Mama mi nepomáha finančné, ale viem ze keby som ozaj v núdzi tak mi pomôže. Pomáha mi inak keď potrebujem ako financne a materiálne.
Môjmu partnerovi pomáhajú nie finančné skôr materialne ale keby potrebuje tak nemajú problém pomôcť aj financne

aliaray1
27. nov 2023

Nie, mame super vztahy a svokrovci su uz podstatne starsi ako moji rodicia a daleko, chcu uz svoj pokoj a vztahy su prero vlazne, ale nikdy nas ani oni a ani nasi nepodporovali financne. Sme sebestacni co sa aj fnancii tyka. Kedze svokrovci su daleko a maju radi svoj klud, nasi zasa pracujuci a aktivni v kruzkoch a sportoch, nemaju moc casu cize sme sami vlastne na vsetko vratane vychovy aj baby sittingu, financii aj hypoteky a nikdy by nas toto nenapadlo riesit inak. Sme takto stastni a vztahy su super. My sme obaja s manzelom a teda rodina zabezpecena.

sofia1979
27. nov 2023

Moja mamka áno sem tam k narodeninám meninám ak sa jej dá už ostala sama, svokrovci taktiež ak fakt potrebujeme no všetko musíme splatiť

domka222
27. nov 2023

Mám problém z rodičov dostať € aspoň na darčeky? To vážne. Nemyslíš, že rodiča počas výchovy už dosť do teba investovali? Teraz si na rade ty,aby si sa postarala o svoje deti. Pravdupovediac, bolo by mi to proti srsti brať od rodiča € na výchovu mojich detí,alebo chod mojej domácnosti

vieronika14
27. nov 2023

Ahoj pomáhajú napr ked oco vyhral rozdelil sebe a nam 3 detom, ked daju nam daju rovnoko aj surodencom

nivea777
27. nov 2023

Nie sme vydržiavaní, ale nemôžem povedať ,že by nedali.
Na vianoce dostávame od svokrovcov dopredu peniaze aby sme si kúpili, moji rodičia nosia / dávajú na vianoce pod stromček,samozrejme nejakú maličkosť mimo toho máme u oboch lebo syn by sa pýtal prečo nemáme my. Moja babka tiež dopredu dáva pre všetkých, každý podľa možností.
Počas roka : Otec platí synovi sporenie/poistku, nám doma internet/telku lebo to má vrámci balíka aj s paušálom a lacnejšie. Svokrovci keď zdedili tak dali aj nám aj ostatným deťom rovným dielom. Ja osobne aj tak za najväčšiu pomoc považujem to, keď mi postrážia syna, vezmú zo školy, keď je chorý je pri ňom niekto z rodiny, keď som išla do práce malý nemal ani 2 roky a denne chodil k mojej babke len ,aby som mohla chodiť do práce a zarobiť si peniažky.

lentilka46
27. nov 2023

Nie, my si vsetko riesime sami. Mne by to bolo aj blbe, nakolko moja mama je uz vdova a len ja sama mam dvojnasobny plat ako ona. Svokrovci tiez,svokor sice zarobi fajn,ale svokra minimum. Nebudem brat od niekoho,kto ma mesacny prijem nizsi,ako mame my. Mne je skor luto,ze svagrininim detom sa vzdy na narodky/meniny kupia hodnotne dary a nasim nieco z tedi/pepca za par supov. Ale to nejako neovplyvnim,tak sa tym nechcem trapit,aj ked to zamrzi.

terezka1947
27. nov 2023

Nežijú,takže nie.
Uznavam,akákoľvek pomoc je veľká pomoc,než žiadna.

vevapeto
27. nov 2023

Nie, nepomáhajú, netreba nám €€ od dôchodcov. Skôr deťom občas dajú nejaké €€.

saxana000
27. nov 2023

Ano sem tam pridu asami od seba nam daju lebo chcu hoci nepytame ani nam netreba.vzdy povedia ze to je pre deti tak to aj odkladame detom. Nikdy neviem do akej situacie sa dostanem ze.zivot sa v sekunde viem otocit a je dobre vediet ze sa na nich mozem obratit a radi mi pomozu..
Surodenci su po svete a.nablizku som ostala.len ja zas.im to oplacam inym sposobom povozit vybavit vyriesit urady elektronicka komunikacia internetbanking nakupy ak nieco nevedia alebo nedokazu vybavit sami nastupujem ja...

lauriik
27. nov 2023

Nikdy som nevidela peniaze ani od nasich ani od svokrovcov. Ani ma to popravde doteraz nenapadlo, ze by mali. Ze by mi mama alebo svokra robili nakup? By som sa prepadla od hanby pod zem. Ked pridem k mojej mame na navstevu tak nakupujem ja.

luteam
27. nov 2023

A to im platia pravidelne nieco? Lebo z toho co si napisala mi pride ze len obcas. A k otazke nam obcas pomahaju rozne aj moji rodicia aj svokrovci, ale u nas v rodine je to proste normalne a my si to od nich nepytame a tiez im na oplatku pomozeme, ked potrebuju

matkav21
27. nov 2023

nedavaju nam. Iba na meniny, narodeniny alebo Vianoce. A to je velky rozdiel v sume co sa tyka mojej mami a svokrovcov. Ale kazdy da kolko moze a chce. Takze potesi. Ale pocas roka nas casto nabalia ci nejakym jedlom, domacimi vajickami, zavaraninami. Aj toto je velka pomoc 🙂

viera27
27. nov 2023

Naopak. My aj vsetci moji znami dopraju a financne pomahaju svojim rodicom.

diewcatqoo
27. nov 2023

Nie, hanba by ma fackovala brat si od nich nieco. Otec je uz na dochodku (mizerny dochodok), mama zaraba o kusok viac nez minimalku. Vzdy odmietnem, aj ked sa snazia stale podstrcit mi nieco do vacku alebo na sviatok. Ked sa nedari podstrcit mne, tak to skusaju na nasho syna - ale uz som im zakazala strkat mu peniaze.
Mne to pride hrozne trapne, aby dvoch dospelych pracujucich ludi, ktori funguju samostatne ako rodina, podporovali financne rodicia.

pkgirl30
27. nov 2023

áno občas pomôžu

guudy
27. nov 2023

@autorka Nie, nam nedavaju ziadne peniaze. Prave naopak, my mesacne davame rodicom aj svokrovcom.
Financne nas podporili pri nasom prvom byvani (na rekonstrukciu). Odvtedy pomahame my im, co je cca 20 r.
Znies, ze kamaratkam zavidis… Deti su vase, vy sa o ne starate. Stari rodicia tu povinnost nemaju. Ano, chapem, ze by ta potesilo strazenie deti, ale rovnako je na to kopec rodin…napr tie, co ziju dalej od rodicov/v zahranici.
Za mna nefnukat, zobrat situaciu ako fakt a zit svoj zivot.

melanta
27. nov 2023

Všetko si platíme sami a potom mi je občas ľúto že aj ja by som rada chodila na nejakú dovolenku alebo výlet , keby za mňa niekto platil takéto vysoké položky .

Čiže nemôžeš chodiť na dovolenky, pretože rodičia a svokrovci vás nedotujú? To ti nie je trápne napísať? Rodičia vás vychovali, prečo majú dotovať dospelých pracujúcich ľudí? Moji rodičia sú na dôchodku, dôchodky nízke, každý mesiac im posielam pár stoviek, plus platím im dovolenky. Vážim si svojich rodičov a som im vďačná za to, aké somala detstvo hoci peňazí bolo málo. Hanba by ma fackovala napísať, že nemôžem chodiť na dovolenky lebo ma nedotujú.

jana_eyre_2
27. nov 2023

Nie a skúsila by mi svokra dať nejaké peniaze, dobre by ma tým naštvala.. sme dospeli.. jediné peniaze ktoré posiela sú na darčeky na Vianoce.. nechce sa jej vymýšľať a tak mám nakupovať darčeky pre moje deti od nej ja..
Ani sa mi o deti nikto nestará, ani mi nikto neplatí a som za to rada.. sme samostatní a tak to má byť.. k tomu vychovávam aj svoje deti..

oli18
27. nov 2023

Ja si myslim, ze tym, ktorym rodicia prispievaju mimo sviatkov, robia to preto, lebo vedia, ze malo zarabate, alebo robi len jeden z manzelov a vam pomoze aj jeden nakup. My sme dali nasim detom jednorazovo do stavby domov a teraz davame len vnucatam pri prilezitosti roznych sviatkov, kedze darceky nekupujem. Nase deti maju nadstandardne prijmy, takze nedavame im bezne nic, dokonca ani vecne dary na sviatky. Zatial financne nepodporuju ani oni nas, vystacia nam nase dochodky a uspory.

klaridka
27. nov 2023

Napomáhajú, a ani to neočakávame. Cítili by sme sa trápne, ak by niekto za nás platil napr. úver ( s tým sa často stretávam, že ho svojim "osamostatneným" deťom platia)...

riyadh
27. nov 2023

Nie, prave naopak, musime pomahat rodicom....

kleopatra114
27. nov 2023

Nepotrebujeme pomahat , ale obcas niečo dajú, lebo chcu - odkladam to pre deti . Z druhej strany pomáhame my a veľa .

pkgirl30
27. nov 2023

@oli18 Mne rodičia prispievajú keďže som sama so synom a nepracujem. Neberiem od nich peniaze ale keď sa stane nejaký neočakávaný výdavok tak pomôžu alebo kúpia synovi nejaké oblečenie. Neriešim to či je to chyba alebo nie, proste to tak je treba si pomáhať, sme rodina, máme sa radi a človek rád pomôže tomu koho miluje.

nerko
27. nov 2023

Tvojím problémom nie je, že kamošky dostávajú pomoc od rodičov, ale to, že vy nedostávate. Či finančnú, alebo stráženie detí. Čo ma mrzí… Komu už majú rodičia pomáhať (ak si to môžu dovoliť), ak nie deťom, vnúčatám? A aj naopak, deti majú pomáhať rodičom. Finančne, s lekármi, nákupy, kolo záhrady…Nám svokrovci dávajú financie na sviatky, Vianoce. Svokre sa nechce chodiť po obchodoch, tak to nakúpim ja. Kupovali sme nedávno auto, chceli nám prispieť, odmietla som. Od mojich rodičov nedostávame financie. Pomáhaje my im. Prispievame na zubárov, nákupy, kúpime, keď sa im niečo pokazí atď. Keď budú naše deti dospelé, a bude si to situácia vyžadovať určite im pomôžeme.

mikadooo
27. nov 2023

Nie, nepomáhajú. (finančne) Neporovnávaj sa s kamoškami, zbytočne zatrpkneš kvôli niečomu, čo aj tak neovplyvníš. Len sebe škodíš. Mne by to bolo blbé, aby dvaja zarábajúci ľudia riešili, že im ich rodičia alebo svokrovci nedajú z dôchodku, lebo však podľa mňa majú peňazí dosť... Beriem to tak, že sú to ich peniaze a nie moje. Ak ti to vadí, pouč sa do budúcna a vieš, čo máš na dôchodok robiť pri vlastných deťoch 🤷🤷🤷.

saw_
27. nov 2023

Mne nepride normalne, aby rodicia financovali svoje dospele deti, ktore uz maju svoju rodinu. Co sa tyka tych spominanych oprav, tak to by ma ani len vo sne nenapadlo toto prijat od rodicov. A uz duplom by som sa prepadla od hanby, keby mi rodicia posielali mesacne 50€.
Este beriem, ak ide o rodica samozivitela a potrebuje pomoct a rodicia pomoct chcu a mozu si to dovolit. Pripadne nejake zavazne, dlhodobe ochorenie a pod. Skratka specificke pripady. Ale ty zrejme hovoris, o dvoch dospelych, pracujucich ludoch, ktori sa nechaju dotovat rodicmi. Nasi rodicia detom bud darceky kupia, alebo daju €, v normalne beznej sume, ziadne stovky €..keby aj dali knizku za 1€ alebo nic, je mi to jedno, nie je to ich povinnost 🤷‍♀️

mata90
27. nov 2023

@michal711 tak to si vážte, môj syn dostane na narodeniny od svokrovcov Max 5-10 € a manžel od svojich rodičov 10€ . Na Vianoce to isté. A není to o Tom,že by nemali peniaze. Veľmi smutné.

dankabetka
27. nov 2023

Ahoj, nam rodicia vyslovene financne nepomahaju, ale ked pridu k nam alebo my k nim detom vzdy daju nejaku sladkost (nevadia mi sladkosti od nich ). Ked prideme k nim na vikend vlastne nas prestravuju ( svokra alebo mama navaria co mame radi) , plati to aj opacne, ked pridu k nam, varim ja.....ale chodievame castejsie my domov a nikdy nechodime na otocku, vzdy je to cely alebo predlzeny vikend ( takze aj to je pomoc a ja si to vazim-lebo nevarim ja 😀) a ako velku pomoc beriem JA to,ze deti chodia k babkam na prazdniny... ano my zavezieme a aj si prideme po nich, ale uz len to, ze decka mozu byt u nich a my v praci nam v konecnom dosledku setri peniaze...
Financie ako take si nepresuvame, zatial to ziadna strana nepotrebovala, ale ak by bola potreba vieme sa opriet o obe strany a tak isto to plati aj opacne, ak bude potreba mozu sa opriet rodicia o nas...mame velme vztahy a tak to zatial funguje u nas.