icon

Pomáhajú vám rodičia alebo svokrovci finančne?

26. nov 2023

Ahoj , chcem sa spýtať , či Vám finančne občas pomôžu rodičia alebo svokrovci ? Moje kamarátky , ktoré majú takisto už založenú rodinu ako ja , úplne bežné dostávajú od rodičov peniaze len tak navyše , napr na opravu auta , pri prerábke nehnuteľnosti , nejde o veľké sumy ale pri neočakávanej situácii mi vždy povedia že im to zaplatili rodičia alebo svokrovci , my s manželom si platíme všetko sami ... minule kamoške nabúrali auto, samozrejme vinníka nenašli, a auto mala o mesiac spravené , škoda cca 1000€ , zaplatili svokrovci... preto chcem vedieť , čo aj u Vás je to bežné ? Ja som takúto pomoc v živote nezažila a to moji rodičia aj svokrovci si na tom finančne veľmi dobre.Všetko si platíme sami a potom mi je občas ľúto že aj ja by som rada chodila na nejakú dovolenku alebo výlet , keby za mňa niekto platil takéto vysoké položky .

lalilla
27. nov 2023

Nie, my pomahame im 🙂
Ked ma niekto vela penazi este to berem, ale ked este chodia do prace, beznej s normalnym platom hanbila by som sa zobrat si od nich aj keby len 100€, snad sme uz dospeli a deti, teda my by sme si mali kupovat a vyskakovat len do vysky na aku mame a nie ze nemam na dovolenku a mama mi da ze chod…
Ale z blizkeho okolia mam taky zivy priklad kedy 40rocnd deti si kupuji oblecenie ci idu na dovolenku lebo mama dala peniaze a ta mama robi ako mulica a dava detom a tym to vobec aleze vobec nie je blbe.

oli18
27. nov 2023

@pkgirl30 to je samozrejne, ty to potrebujes. Ak by moje deti potrebovali, dam im posledne. Preto sa neda porovnavat, komu davaju a komu nie.

lenicka298
27. nov 2023

Nie, nepomáhajú. Bolo by mi to veľmi trápne, a moja hrdosť by mi to ani nedovolila, aby som bola tak neschopná, a čakala peniaze od rodičov. (Samozrejme ako bolo vyššie napísané v pripade závažného ochorenia alebo čo, by to bolo iné) Od 19 rokov žijem sama a všetko čo máme, sme si nadobudli sami dvaja. Od našich sme dostali periny a obliečky keď sme sa sťahovali. To je všetko. Mala dostáva peniaze od svokrovcov na narodeniny, meniny a Vianoce. - max 50 eur, aj keď s tým nesúhlasíme. Aj to len preto, lebo nemajú záujem a snahu vymyslieť darček. 😉 To skôr my berieme ich s nami na výlety... Ja by som napríklad dala čokoľvek zato, keby im záležalo na našej dcérke, a namiesto tých 50 eur na narodeniny, by s ňou chceli úprimne tráviť čas 😔

jumama
27. nov 2023

Nam davaju na Vianoce svokrovci peniaze, inak velmi na darceky nie su. Ale zase ono to co nam daju, to im dame my tiez - v darcekoch k ich sviatkom, muz im kupil mobily, pocitac, obrazovku, hd disky na zalohovanie a podobne, co su dokopy aj drahsie veci ako to co dostaneme. Ja uz rodicov nemam, ked zomreli boli boli obaja dlhodobo chori, otec x rokov na invalidnom dochodku a ku koncu mama tiez, este som spoluplatila pohreb, kar, dosplacala zvyysok uveru po mame... beriem to ako dospelak, ze robim co treba, staram sa o seba sama.

Mna skor mzri taky trosku iny pohlad na vec - vola sa to kognitivne skreslenie. Mlade rodiny nemaju vela penazi vacsinou preto, ze splacaju hypoteky. Ak je to ako my, ze nik nam nicim neprispel, tak to je vacsnou na dlhe roky. A teda hoci na vyplatnej paske penazi dost, tak ta hypoteka hodne z rozpoctu rodiny ukroji. Moji svokrovci zdedili po svojich rodicoch nejake peniazky a vdaka tomu si mohli dat doma vselico zrekonstruovat a podobne. A beru to ako svoju zasluhu, nam obcas povedia, co to este nemate hotove... asi slabo zarabate. Toto mate uz stare, dajte si to vymenit... Pritom ked boli oni mladi, bolo to presne tak, ze im ich rodicia vela pomahali - kupili pozemok, pomohli stavat dom. A trebars aj tu rekonstrukciu si mohli dopriat aj vdaka zdedenym peniazkom. Isli obaja do predcasneho dochodku, cize maju nizsie dochodky ako mohli mat, ale staci im to aj vdaka tomu, ze naozaj zdedili dost peniazkov a prilepsuju si urokmi z nich...

Ked zacnu porovnavat, pride mi to trosku luto. Mne rodicia obaja umreli skoro, mama ked som mala 32, otec ked som mala 37. Oni mali oboch svojich do 60 rokov, potom im ostupne zacali odchadzat - to sa neda porovnat, co to pre cloveka znamena, ked stale mas to rodinne zazemie do takého vysokého veku. O 20 rokov dlhsie mat pri sebe zdravu mamu a otca. Clovek citi vacsiu istotu, ze ak sa nieco stane, ze sa mas na koho obratit. S cimkolvek, ci s pocitmi, ci s necakanym financnym problemom. Ale nepoviem im nic, kazdy sme nejaki a ja ich nepotrebujem menit. Obcas by som chcela, aby dokazali zmenit pohlad, ale to sa mozno ani neda, ked v tom svojom naozre a povahe ziju cely svoj zivot, beriem ich aki su, nic im neportebujem dokazovat.

mk1111111111
27. nov 2023

Mozno Ta to stve, ale, mali ste s muzom ist na to inak, najprv sa zabezpecit a potom 2 deti. Ak ste na to isli inak, tak si musite dovolenky odopriet a nie cakat, ze by vam niekto mal prispievat. Samozrejme, maly darcek to ano, to sa patri, predpokladam, ze aj vy im davate na sviatky darceky. Ale na dovolenku? No, tak bez toho sa obidete. O rok pojdes do prace a aj na dovolenku bude.

tiezjedna
27. nov 2023

Párkrát sme v priebehu rokov dostali od rodičov od oboch strán väčšiu sumu peňazí, bolo to dokopy v rádoch pár tisíc €. Ale v priebehu rokov sme im to mnohonásobne vrátili (manželovmu otcovi aj finančne, našim a jeho mamine hlavne cestovaním, darmi atď) a máme v úmysle v tom pokračovať.

jana_eyre_2
27. nov 2023

@pkgirl30 presne je úplne iné ak je dospele dieťa na svoju domácnosť a deti samo - tam je jasne že rodičia kým môžu pomôžu.. tak by som deťom pomohla aj ja, keby potrebovali a bez vahania..

ale nie tak ako píše autorka, že ide o bežnú rodinu s bežnými výdavkami a šli by na dovolenku keby im niekto prispieval do rozpočtu..

summer23456
27. nov 2023

Ja fakt nerozumiem, keď dom dospelá a mám svoje deti a rodinu, že by som mala čakať € na bežný chod svojej domácnosti. Akoze požičať ak majú a splatiť, ok, tiež na sviatky že dajú peniaze namiesto darčeka,aj keď ani to by nemuseli, v poriadku. Ale nechápem,že niekto očakáva od rodičov peniaze,keď má svoju rodinu alebo sa hnevá,že ich nedotuju... Ako som písala,ja som sama s dcerou, naši má nefinancuju, ani ich to nenapadlo a mňa nenapadlo to čakať alebo sa hnevať. Bola by dom rada,keby sebe dopriali,ale oni žijú veľmi skromne. Ja sa prikrývka takou perinou,na aku mám a dom na seba hrdá, že sa viem spoliehať na seba a nie doma v 40tke závisla od rodičov.

kvadrinkaaa
27. nov 2023

Svokrovci nam občas nieco daju. Pomoze aj poteší. Len čas na nas nemajú. To je horšie.

brigib
27. nov 2023

nie, aj by som sa hanbila peniaze pýtať.
Pomáhajú tak, že keď prídu na návštevu moji rodičia,donesú domáce vajíčka, mäsko atď. a svokrovci pomáhajú, že prevádzkujú školskú jedáleň a každý deň nám dajú obed(čiže nemusím chodiť do obchodu, mínať peniaze na potraviny). Na 30 te narodky som dostala susičku.
všetko ske sami kúpili s manželom. Ešte na narodky zvykneme 100€ dostať aby sme si kúpili taký darček aký chceme.
Pomáhajú nám, ale nikdy sme nepýtali peniaze atď.

babababka
27. nov 2023

Nikdy ma nenapadlo dcére finančne prispievať,myslím si,že im dosť pomáhame.Financovali sme jej štúdium,vnučky varujem v zdraví,chorobe,cez prázdniny,varím,na výlety s nimi atď.Keď sú narodeniny okrúhle,Vianoce tak áno,max.100 eúr,ale potom žiadne darčeky.Naše finančné možnosti nie sú vysoké.

prunee
27. nov 2023

Nepomahaju, aj ked by na to niektori rodicia mali, nikdy sme o peniaze nemuseli ziadat, odkedy sme odislu z domu si platime vsetko sami, zo zaciatku pred 20 rokmi sme zili v polozariadenom prenajatom mini byte, nemali sme ani na postel, len matrace na zemi a tu sme, ani nas nenapadlo pytat od rodicov na nieco lepsie, neskor sme uz mali vlastny, su aj dovolenky a este financne pomahame aj tym rodocim, ktori maju maly dochodok.

anickaaa6aaa
27. nov 2023

Dostaneme niečo na Vianoce či meniny a narodeniny. Ale žiadne veľké sumy. skôr pomáhame my s mužom ....

mamusa123456789
27. nov 2023

Nám pomáhajú, tak, ze keď bavia deti, tak idú do mesta, kúpia nové topánky, bundy, pomocky do školy, keď prídu naši na návštevu tak vždy plná taška jogurtov, ovocia, zeleniny a samozrejme sladkosti, svokra trosku skromnejšie, keďže je sama a zarába malo, samozrejme jej to nemám za zlé, je to len na ich dobrovoľnosti, ci niečo dajú alebo nie, naši napríklad aj platia dcére krúžok, vychádza to dosť a mamina to odôvodnila tým, ze to vybrali spolu a stoji to dosť, tak to budú platiť a musím povedať, ze dosť to pomôže, keďže nemusím míňať na nutné veci, tak môžeme deťom napríklad dopriať cajstejsie aj drahšie výlety a môžem aj viac odložiť

ovaaa
27. nov 2023

Od mojej samostatnosti nepomáhajú žiadnymi financiami ak nerátam sviatky ale to si dávame vzájomne. Osobne by som si od nich žiadne financie nevzala vieme sa o seba postarať.

autor
27. nov 2023

@mamusa123456789 ku nám keď prídu či moji rodičia , či svokrovci, v živote deťom nič nedoniesli. Ovocie , sladkosť , nič.Vzdy ich len prídu pozrieť naprázdno

autor
27. nov 2023

@brigib tak to je ale veľká pomôcť že vám dajú obed, to nás ešte ani raz nepozvala na obed ani jedna ani druhá strana .

autor
27. nov 2023

@summer23456 a ja čakám na niečo ? ja sa pýtam či je to bežné ... financujeme si všetko sami od základu

autor
27. nov 2023

@lauriik ale ako vidíš asi to je bežné...z týchto komentárov

guudy
27. nov 2023

@autorka ani nam nic nenosia rodicia, ked k nam pridu 🙂 A nic sa nestalo za tie dlhe roky 🙂
Od nas si nosia nabalene😁. A ked ideme k nim, tak donesieme kopec veci a domov neberieme nic 🙂

floki1994
27. nov 2023

Nie..vsetko si platime sami..max daju vnucatku a tomu to odkladam na sporenie

autor
27. nov 2023

@luteam občas, nie pravidelne ...ale aj to že im občas pomôžu tak to je veľká pomoc.

pkgirl30
27. nov 2023

@jana_eyre_2 No to je jasné, že kým je človek zárobkovo činný tak by sa to mal snažiť utiahnuť sám a zakrývať sa len takou perinou na akú mám. Ale to si každý musí nastaviť sám v rodine ako narába s financiami.

autor
27. nov 2023

@guudy to vážne ? je to rarita spomedzi týchto komentárov , už som sa zľakla že som jediná ktorá nemá žiadnu pomoc 😁

guudy
27. nov 2023

@autorka problem vidim skor v tvojich ocakavaniach…necakaj nic a uvidis. Mozno budes prekvapena. Takto samu seba trapis.
Nepisem, ze sa stari rodicia nezaujimali o vnucata, ale ze po financnej stranke ich podporujeme my. Nam darceky kupovat sme zakazali uz pred vela rokmi a detom kupime drobnost a tu dostanu od nich. Peniaze nam za darcek obcas daju, obcas zabudnu a za nas je to tak v poriadku.
Ked boli deti male, neocakavali sme, ze ich budu chciet cez prazdniny alebo tak. Ak chceli, dohodli sme sa. U nas bol skor opacny problem, ze deti nemali cas ani cez letne prazdniny (obidve babky boli ucitelky).

andrea901
27. nov 2023

Nikto nam este nikdy nic nedal ani moja rodina a ani manzelova. Na vsetko co mame sme si sami zarobili.
Viem z okolia, ze su aj taki, co bezne dostavaju od rodicov vyssiu hotovost, ale ja som rada, ze my si sami dokazeme zarobit tolko, aby sme sa mali dobre a neboli sme odkazani na pomoc od inych.

alickapusinka
27. nov 2023

pokiaľ žila moja svokra vždy každý deň nám niečo pomohla navarila na viac. Zomrela ale spomíname na ňu s láskou. A veľmi nám chyba.

jana_eyre_2
27. nov 2023

No neviem autorka ale myslím že väčšina prispievateliek napísala že sa živí sama a od rodičov/svokrovcov nedostávajú nič, tak nerozumiem prečo píšeš že podľa komentárov si rarita a jediná ktorá nemá žiadnu pomoc..

kitycat
27. nov 2023

Nie, nepomahaju nam takto financne

kalifka
27. nov 2023

S mužovej strany, absolútne nepomáhajú a ani s deťmi nepomohli.... a druhej strane zas mi pomáhame, lebo majú problém vyžiť z dôchodku.