icon

Prenájom verzus vlastné bývanie

zaxinka
3. máj 2017

Ahojte žienky. Ani neviem ako začať. Som mamina 2 krásnych dievčat, jedna má 5 a druhá bude mať 3 roky a mám problém s manželom. Nechce kupovať so mnou spoločný byt. Stále hovorí, že on sa v banke nikdy viazať nebude, že hypotéka je zlo ale vidí, že v dnešnej dobe si človek na bývanie v hotovosti nenasetri ak neberie prezidentský plat. Bývame v Nitre, tu su podnájmy drahé, za posledných rok sme sa 2x sťahovali, a viete ako to je s malými deťmi. Bývame vždy v 1 izbivom byte, 2 izbový je predražený, navyše manžel aj do jedenástej pozerá telku a deti sú mrzuté a nemôžu spat. Teraz nás čaká zas sťahovanie, lebo majiteľ sa rozhodol byt predať, dokonca 2x bez upozornenia nám sem prišli cudzí ľudia z realitky keď som práve kúpala deti, úžasné. Už u nás boli známi čo majú hypotéku, aby manžel videl, že sa to dá a viete čo spravili? Zavolal spolužiaka čo hypotéku splácať nezvláda, lenže tam bola situácia iná. Spolužiak mal prosperujucu firmu, postavil obrovský dom a firme sa prestalo dariť. Pýtala somsa v bankách, podmienky na hypo spĺňame
Manžel prácu má a ja sa od augusta vraciam do práce,pýtala som sa a rátajú so mnou. Ja viem, že takých 30 rokov je dlhá doba ale tak keď človek tu hypo ma tak sa ju snaží splatiť a prípadne si ju poisti. Ale im zase hľadá prenájom namiesto toho, aby obehaval realitky a zháňal so mnou byt, vysmieva sa z ľudí čo majú rozum, že hypootroci ktorým nie je pomoci, stále mi tu omiela, že naše to nebude do poslednej splátky je byt majetkom banky ale v podnájme platíš ako blázon, byt nikdy nebude tvoj a si závislá na majiteľovi čo s tebou bude a to je veľká nevýhoda v tom. Rozmýšľam, že keď sa neumudri tak pôjdem s deťmi k rodičom. A on si ďalej chodí po podnájmoch keď je mu tak dobre.

obsadenemeno
4. máj 2017

@ifbb2 no vidis. Cize ste zistovali.... takze robis z nudze cnost, ked vam hypo nedaju. Keby vam dali, mozno by si hovorila inak....

P.S - namiesto dovoleniek k moru radsej spor na depozit, aj na SK sa da zazit krasna dovolenka 😉

sasa1310
4. máj 2017

@zaxinka tak narobiť dve deti a bývať hocikde s tými deťmi je mu lepšie, čo? A potom v 50ke sa zobudí, že nemá nič, iba roky rokúce vyhadzoval peniaze z luftu na byty niekoho iného.
Ja ti to poviem ako to máme my.
Máme dve hypotéky na dve nehnuteľnosti a 3 deti. Všetko zvládame splácať bez problémov. Akurát, že druhá hypotéka sa spláca sama. Byt je v podnájme a dostavame za neho toľko, že splatíme splátku za hypotéku + nájomné.
Dokým deti vyrastú, sa určitá časť z bytov už dávno splatí a keby sa nám aj niečo stalo, aspoň im niečo ostane.
Vašim deťom ostane čo? Ani jedna desatina vlastného

emilia25
4. máj 2017

No rozhodne je lepsie si zobrat hypo a kupit byt ako byvat v podnajmoch.sice 30rokov je dlho ale nik nepovedal ze to nemozte splatit aj skor.my ked sme sa rozhodovali tak sme rozmyslali no byt najom 200eur plus hypo tak sme zvolili volbu domu kde platime len hypo ziadny najom mesacne sice kurime drevom ale tak isto za zimu nespalime rocne najomne z bytu mozno tak 3 najomne.ale rozhodne lepsie hypo ako nic v zivote nemat a nenechat ani detom lebo ci byt ci dom bude nakoniec len deti.

sasa1310
4. máj 2017

@ifbb2 kým sú deti malé sa nechcete zadĺžiť. Pokým vyrastú, roky idú. Pokiaľ rapídne nenasporíte alebo nezdedíte niečo sa hypotéke nevyhnete. Akurát, že už sa vám dĺžka úveru bude skresávať, už nedajú na 30 rokov, možno len na 25 a splátka bude furt vyššia tým pádom
My sme brali prvú hypotéku v 23. rokoch. Teraz nemáme ani 40 a polka je splatená. My budeme končiť tam, kde vy len začnete....lebo však deti máte malé 🙂

lilyianka
4. máj 2017

@zaxinka zvlastne zmyslanie ma tvoj manzel....hypo splacat mu vadi,ale preplacat na podnajme to nie...pritom pri hypo si platis svoje a v podnajme vrazas stale do cudzieho...a este neustale stahovanie a prisposobovanie sa majitelovi bytu....osobne by ma toto nebavilo,este aj ked mate male deti...celkovo stahovanie a dvakrat do roka,no dakujem pekne....
Tiez sme byvali v podnajme,ale uz po par mesiacich vztahu sme si povedali,zw chceme nieco svoje a bolo nam jasne, ze bez uveru sa nepohneme...ano tiez sme sa toho bali a co?? Predsa teraz maju uver skoro vsetci...
Mame svoj dom, klud a sukromie...nie je nad to..
Ak sa tvoj muz nespamata tak zbal seba a deti a oznam mu,ze taketo byvanie ta nebavi,ze nemate -nast,ale -dsat rokov a rodinu a patrilo by sa mat byvanie na poriadku... A ak nepochopi tak chod k rodicom

sasa1310
4. máj 2017

@zaxinka tvoj muž sa smeje z takých ako sme my - hypootrokov
A ja žasnem nad takými ako vy, čo mi splácate byt, ktorý som si kúpila na úver 🙂 No povedz sama, čo je lepšie?

liz_lemon
4. máj 2017

@ifbb2 ake vylety a dovolenky si mozete dovolit z RP a minimalnej mzdy s 3 detmi? alebo tvoj manzel ma tu minimalnu mzdu len na papieri, takze cierne peniaze...takze je jasne, preco vam nedaju hypo, ale na vylety mate...

sasa1310
4. máj 2017

@ifbb2 a čo budeš robiť v dôchodku? Kde budeš bývať?
Hypotéku splácaš 30 rokov. Ty za 30 rokov čo budeš mať?

ifbb2
4. máj 2017

Uz ked raz budeme brat hypoteku tak chceme na dom lebo s manzelom byt nechceme. Ale kedze nemame naseyrene vobec nic tak nam nedaju na dom tam musime mat pozemok a ten nemame:( zial. Potom ked skonci rodicovky a pojdem do prace potom mozno budeme uvazovat o hypoteke ale pracu musim mat stabilnu kde ma vezmu na dobu neurcitu. Lebo moc tukde byvame Spisska Nova Ves a okolie tak tu beru na 3mesiace a potom vyhodia. Ja potrebujem pracu na dobu neurcitu a neviem ci taka este tu niekde existuje a ci ma niekto zoberie.

dorottka
4. máj 2017

@sasa1310 mozno pred dochodkom zdedi po rodicoch byvanie 🙂 vsetky pisete, ze mate hypo, lebo treba nieco aj detom zanechat, tak mozno je to pripad aj ich rodicov 🙂

sasa1310
4. máj 2017

@dorottka to aj my s hypotékami zdedíme 🙂 akurát, že my počas svojho života niečo aj nadobudneme

trdelnik234
4. máj 2017

@ifbb2
Prosim ta, a to ako mate poriesene v 2 izbovom byte 3 male deti? To vsetci spavaju s vami v izbe alebo vy spavate v obyvacke a vsetky tri deti v jednej izbe?
Nemyslim to v zlom, len ma to zaujima.
Inak, rozumiem ti, ze chcete radsej domcek ako byt, aj ked tie dediny pri Spisskej teda nic moc.

dominika6
4. máj 2017

@zaxinka tvoj manžel je žial finančne negramotný,čo brzdí celú vašu rodinu v zdravom vývine tvojich detí do budúcna..
môžeš argumentovať tým,že ak budete deti vláčiť 2x do roka ako cigáni na iné miesta,nebudú mať v živote stabilné zázemie,škôlku,školu,kamarátov a do kedy sa mienite tlačiť 4 v jednej izbe a tolerovať mužove excesi na TV do rána? kým nenastúpia do školy a budú ti chodiť nevyspaté a nesústredené?
daj mu vaľkom po hlave..

scandinavia
4. máj 2017

@zaxinka ahojky..velmi zvlastny postoj manzela.
My sme s mojim vtedy este priatelom uz rok po zoznameni chceli vyskusat spolocne byvanie a zacali sme sa rozhliadat po podnajmoch. V nasom rozpocte co bolo do 400e bola len 1 rozpadnuta skareda garzonka volna. To nas natolko znechutilo ze sme upustili od prenajmu a sli sme sa popytat do banky na hypo....nasli sme si bytiky na predaj dvojizbove a cuduj sa svete, po preratani vsetkych mesacnych vydavkov na byvanie nas byvanie mesacne stalo len mierne nad 400e...cize podobne ako prenajom🙂 s tym rozdielom ze nas ziadny majitel z bytu nemoze vyhodit a raz byt bude nas🙂
Po 6 rokoch ked uz sme boli manzelia, zatuzili sme po vacsom, 3izbovom.. predali sme dobre dvojizbak a skasirovali si 20tisic po vyplateni hypo, lebo ceny bytom medzitym stupli🙂
Teraz sme dobre kupili 3izbak a platime celkovo do 500e. Do ziadneho cudzieho podnajmu ci prenajmu by ma uz nikto dobrovolbe nedostal...je to uplne iny zivot...nieco mat, po 30 rokoch budete vlastnit nehnutelnost. Takto budete cely zivot bezdomovci:(
Tvoj manzel ma velmi zvrateny pohlad na vec...

alaguema
4. máj 2017

@zaxinka manžel je tak trochu buran, nie? Teraz nie primárne kvôli neochote brať hypotéku a neschopnosti akéhokoľvek iného normálneho riešenia, ale čumí do bedne a deti nemôžu spávať? To čo je? Ak nie je schopný rodine zabezpečiť iné bývanie, nech namiesto čumákovania, číta večer knihu! Na margo bývania: nejaký starý domček na vidieku a postupne si ho prerábať? To by ste sa nemuseli zadĺžiť na 30 rokov, ako v prípade bývania priamo v Nitre.

nyusika
4. máj 2017

@zaxinka
ja by som tomu tvojmu otcovi storocia poradila, aby namiesto hnitia na gauci pre telkou zodvihol svoju ctenu rit a siel niekam ponuknut svoje organy na darovanie.
lebo pri jeho zivotnom style si na vlastne byvanie zarobite asi v case, kde mladsie z vasich deti splati svoju prvu hypoteku.

jedna vec je tahat sa z podnajmu do podnajmu, druha vec je zit v najomnom byte (u nas utopia zatial)
takato neistota, ako mate vy, je na slucku

ifbb2
4. máj 2017

@trdelnik234 nieee ved v pohode 🙂 chalani maju detsku izbu vlastnu tam aj spia a ja s manzelom v obyvacke mame rozkladaci gauc velky a dcerka ma postielku, ani by ma nenapadlo zeby sme mali spať vsetci v jednej izbe ked mame dvojizbovy😀 😀

xevulax
4. máj 2017

My sme tiez Nitrancania- podnajmy su skutocne drahe. Bohuzial v dnesnej dobe si clovek nemoze dovolit lenbtak bez hypo kupit ani garzonku. To, co vrazate do splatky za podnajom by ste mohli vrazit aj do hypo- a este by ste mali viac miesta. Napr. Nas sused plati ua 3 izbak podnajom 500€ plus energie, my za tych 500 zaplatime aj hypo aj najom. Moze sa stat nieco nepredvidatelne, ale tak osto ako platis hypo, musis platit aj podnajom, takze podla mna je ro uplne jedno. Navyse ak mas aj hypo- vies sa poistit proti neschopnosti splacat- prinajhorsom vies byt predat a vyplatit hypoteku. Neviem si predstavit byvat v 1 izbaku s 2 malymi detmi- aj deti potrebuju svoj priestor, ked pojdu do skoly, kde sa budu ucit? Fakt si to neviem predstavit takto zit, my sme 5ti v 3 izbaku a staviame dom (tiez sme vyplacali hypo po predaji bytu a brali novu), ale my sa v tom 3izbaku nemestime. Starsia pojde do skoly o rok nemam jej kde dat ani stol na ucenie. O obleceni ani nevravim vsetko mame prepchate. To si vazne neviem predstavit kde mate vsetky veci vy. Ono je to krasna predstava, byt bez hypoteky, ale manzel by mal mysliet na deti, nie len na seba. Tak ci tak to co platis neni vase- pri hypo ten byt aspon za tych 30r vas bude, ale pri podnajme nikdy.

jonnie
4. máj 2017

@zaxinka zena....obdivujem ta. Asi by som si byt kupila sama-keby sa to dalo a muz ti moze platit podnajom 😂

Mna by asi vystrelo. Ja som si brala hypo ako slobodna-a tu som. Z vyplaty mi ostalo minimum...ale prezila som. a casom sa vsetko utriaslo aj plat sa zvysil..aj hypo urok banka znizila...a zijem. Nemala som chut chodit ako pubiska po podnajmoch. Nabytok z inzeratov...za par eur a kazdy si myslel-ze novy 😆
Akoze....co bude "domov" pre deti????

alex666
4. máj 2017

@zaxinka Hypo nie je ziadny strasiak, ako si tvoj manzel mysli. Pri splacani hypoteky je dolezite mysliet na 1 vec: mat zivotnu poistku a NAJMA - tvorit si financnu rezervu. Ak mate cosi naserene a naaahodou sa stane, ze Vam vypadne prijem, nedostanete sa do financnych problemov, ale budete mat cas to v klude a bez stresu vyriesit.

0silvia0
4. máj 2017

@zaxinka takže odporúčam miesto dnešnej večernej telky dať manželovi prečítať túto diskusiu. Nebude vyrušovať večer deti a možno sa pozrie na jeho neotrasiteľné presvedčenie z iného uhla.

dorottka
4. máj 2017

Alebo mam taku revolucnu ideu - co ak by manzel zdvihol zadok a siel daky cash zarobit, nech mate daku rezervu a nemuseli sa bat toho, ze nezvladne platenie? Dnes sa to celkom pekne da a vobec to nemusi trvat dlhe roky.

mamutka
4. máj 2017

@zaxinka tvoj manzel sa boji hypoteky ale neboji sa robit deti, ked im nezabezpeci strechu nad hlavou? Od takého mantaka by som sa pobrala aj s detmi k rodicom, s tym, ze tam nehrozi, ze mi vecer pride cudzi clovek pozerat byt a rozpravat, ze konci prenájom. A vratila by som sa az keby sa poriesila hypoteka. Styria ludia v jednoizbaku a on sedi na riti a po veceroch este obtazuje rodinu s telkou?
My sme si brali hypo na 30 rokov a splatili sme ju po 10 rokoch. Lenze moj chlap nesedi po veceroch pri telke, maka, aby rodina v phode zvladla hypo a pod.

didamt
4. máj 2017

Kočky hore majú pravdu, ale však to aj ty sama dobre vieš a rozmýšľaš určite dobre. Vezmi si hypotéku na seba, manžel ako spoludlžník. Ty po návrate do práce splácaj hypo a o nech platí nájomné. Mňa hypo plus nájomne vyjde menej momentálne ako platiť prenájom 3 izbového bytu. Tiež si viem predstaviť ten komfort so sťahovaním / bývala som v podnájme a sťahovala sa 3x / a tiež neprerobiť si podľa svojho.... Dnes málokto žije bez hypotéky, dnes je trend sa chváliť tým, že máš hypo, lebo nie každý ju dnes dostane. Je to bežná vec. Nepoznám nikoho kto by sa zo situácie ked sa mu nedalo platiť nedostal. Banka vždy vyjde v ústrety, v najhoršom sa dá byt predať a byť bez dlhov.

mima4
4. máj 2017

@zaxinka

tvoj muz ma z casti pravdu - hypoteky su otročina a velky zavazok, nehovoriac o tom, ze mnohi zamestnávatelia maju prehlad, kto ma a kto nema hypo a aj tak rozdeluju ulohy..lebo vedia ze ludia z hypotekmi drzia radsej hubu...
tiez moze nastat v zivote x situacii, znizeny prijem, choroby... a ver tomu, ze cele poistenie je clovek akurát tak na prd...
Jednoducho povedane, s ludmi, ktori su zadlzeni, sa najlepsie mava.
tiez je fakt ze zadlzeni ludia vacsinou ziju vo vacsinou stresoch...

no ale ked sa pozries na realitu co s tym sa da robit, ak nemate financie na kupu bytu?
- vykradnut banku? 😀 asi nie 😉
- zdedit? dar od rodicov?
- najmy? kazdy rok menit byvanie a tlacit sa v malom byte, lebo vacsi ma vacsi najom? a hlavne, ked do nitry prichadza landrover?

niekedy je hypo nutne zlo a proste clovek potrebuje niekde byvat. Skus o tom podebatovat s manzelom, dat dokopy prijmy, výdavky... treba o týchto veciach komunikovat, idealne, ze to bude akoze manzelov napad, ze ideme do hypo 😉

vroni
4. máj 2017

@xevulax, 500 za trojizbak v Nitre? Omdlela som 😨 Ja platim 400 hypo za trojizbak v BA....

mima4
4. máj 2017

@vroni nežiješ v Rakusku? 😉

jasminet
4. máj 2017

jedna dcera vam pojde o rok do skoly, kde sa bude v jednoizbaku ucit, ako bude spat ked pan otec do 11 cumakuje na tv a deti su nevyspate, kam si dovedie kamosky, ked vas zas vyhodia z podnajmu, bude menit skolu, ci dochadzat kade tade a kazdu chvilu byvat inde? vesele vyhliadky pre deti...

aj moj svagor taky - jemu kamarat realitak povedal, ze by si nikdy nezobral hypo (hlavne ale, ze on sam byval vo vlastnom), ze on nevie co bude o mesiac, co ked pride o robotu atd atd...tak vravim, ak prides o robotu, tak prides rovnako o podnajom aj o byt na hypo...v 50-tke skoncite so zenou na ulici s taskami a co dalej? nakoniec si nasli byt, platia este menej ako platili podnajom.

zuzliatko711
4. máj 2017

Asi ťažko presvedčiť Tvojho manžela, nakoľko má také zmýšľanie. Môj manžel býval v podnájme a keď sme sa zobrali išli sme do môjho bytu. Ten sme neskôr predali a kúpili sme si dom s hypotékou na 30 rokov (byt bol bez hypo). Pre mňa je lepšie mať istotu v dome, ktorý každý mesiac splácam. S tým, že aj s bankou sa dá dohodnúť, ak náhodou nemôžeš splácať - menšie splátky a podobne - jasne, ak dakto prestane splácať úplne, stáva sa z neho neplatič, ale ak banka vidí, že mám snahu splácať hoc po 50 €, tak sa to dá.
Ešte mám jeden návrh 🙂 . Vezmi si ty hypotéku na byt a povedz manželovi, že si zohnala perfektný byt 🙂 Platiť budete asi tak isto 🙂 a máte poriešené 🙂

vroni
4. máj 2017

@mima4, mnohi zamestnavatelia maju prehlad o hypotekach zamestnancov? Co maju krystalovu gulu? Zamestnavatel, ktory by monitoroval moje privatne aktivity by mal hodne velky problem so mnou a vela by toho nenamaval.